Πέμπτη 30 Απριλίου 2015

Τεχνικές διαλογισμού για όσους δεν μπορούν να διαλογιστούν



Ο Mike Brooks διευθυντής του Austin Psychology and Assessment Center, λέει ότι οι σκέψεις μας είναι σαν το ποτάμι. Όταν σκεφτόμαστε σχετικά με το τι χρειαζόμαστε από ένα κατάστημα ο ποταμός είναι ήρεμος, αλλά όταν έχουμε αρνητικές σκέψεις – να ανησυχήσουμε για παράδειγμα για μία παρουσίαση – το ρεύμα γίνεται πιο έντονο.
Οι συγκεντρωμένοι άνθρωποι – αυτοί που ζουν στο παρόν – μπορούν να κάνουν ένα βήμα πίσω και να παραμείνουν στις όχθες του ποταμού, παρακολουθώντας τις τρέχουσες σκέψεις και όχι να παρασυρθούν από το περιεχόμενό τους.
Ο διαλογισμός βοηθάει στο να επιτευχθεί η κατάσταση που λέγεται mindfulness, αλλά η πρακτική φαίνεται τόσο δύσκολη στον σημερινό κόσμο της συνεχούς διέγερσης: «Οι άνθρωποι πιστεύουν ότι ο στόχος του διαλογισμού είναι να αδειάσουν το μυαλό» λέει ο Brooks. «Δεν είναι όμως για να καθαρίσουν το μυαλό, είναι για να εστιάσουν την προσοχή τους σε ένα πράγμα. Όταν ο νους περιπλανιέται, δεν θεωρείται αποτυχημένος ο διαλογισμός. Ο εγκέφαλός μας είναι σαν αλλοπρόσαλλο κουτάβι, εκτός ελέγχου. Το να το κατανοήσουμε αυτή τη λειτουργία και να το φέρουμε πίσω στο αντικείμενο της εστίασης αυτό είναι ο διαλογισμός».
Ο Brooks λέει ότι ο διαλογισμός είναι σαν μια άσκηση, μια πλήρη προπόνηση αν προτιμάτε, αλλά τα οφέλη του είναι σε μικρές δόσεις.
«Η έρευνα δείχνει ότι συνολικά 15 λεπτά διαλογισμού κάθε μέρα για αρκετές εβδομάδες παράγει ανιχνεύσιμες, θετικές αλλαγές στον εγκέφαλο, καθώς και αντίστοιχες μειώσεις στο στρες, το άγχος και μια ενισχυμένη αίσθηση ευημερίας», λέει ο Brooks. «Μπορείτε να πάρετε τα οφέλη από μια επίσημη πρακτική του διαλογισμού δημιουργώντας μια καθημερινή ρουτίνα με μίνι-διαλογισμούς»
Όσοι, λοιπόν, δεν μπορείτε να καθίσετε είκοσι λεπτά την ημέρα για διαλογισμό εδώ είναι έξι τρόποι για να τον ενσωματώσετε εύκολα στην καθημερινή σας ζωή:
Περιπατητικός διαλογισμός
Βγάζετε βόλτα το σκύλο σας, κάνετε έναν περίπατο ή απλά πάτε για κάποια δουλειά, εστιάστε την προσοχή σας σε ένα αντικείμενο, όπως τον ήχο των τζιτζικιών, την αίσθηση του εδάφους κάτω από τα πόδια σας, ή το χρώμα του δέντρου. Όταν περιπλανιέται ο νου σας, το να τον πιάσετε και να τον επιστρέψετε στο σημείο που εστιάσατε αρχικά είναι το ζητούμενο.
«Η έρευνα έχει δείξει ότι και μόνο που είστε στη φύση μειώνεται το στρες» λέει ο Brooks. «Η ολοήμερη παραμονή σε κλειστούς χώρους και η αποσύνδεση με τη φύση θα σας κάνει να υποφέρετε από το άγχος».
Ο Διαλογισμός του Κόκκινου Φαναριού
Αν σταματήσετε σε ένα κόκκινο φανάρι, κλείστε το ραδιόφωνο και επικεντρωθείτε στις βαθιές αναπνοές. Όταν το μυαλό σας περιπλανιέται γυρίστε πίσω στην αναπνοή σας.
«Η αναπνοή στο διαλογισμό είναι το ευκολότερο πράγμα γιατί είναι πάντα μαζί μας και υπάρχει στην παρούσα στιγμή» αναφέρει ο Brooks. «Δεν μπορείτε να ακούσετε τη χθεσινή ανάσα».
Διαλογισμός στο τρέξιμο ή στο ποδήλατο
Αν τρέχετε ή κάνετε ποδήλατο, αφήστε τα ακουστικά σας στο σπίτι και επικεντρωθείτε στην εμπειρία.
«Συγκεντρωθείτε σε μια φυσική αίσθηση, όπως το έδαφος κάτω από τα πόδια σας, τον αέρα στα μαλλιά σας, ή στη ζεστασιά του ήλιου,» λέει ο Brooks «Επιλέξτε ένα στοιχείο για να διατηρήσετε την εστίασή σας. Μην πηδάτε απερίσκεπτα από τη μία αίσθηση στην άλλη».
Διαλογισμός στην κατανάλωση ποτού ή τροφής
Όποτε τρώτε ή πίνετε επικεντρωθείτε στις διάφορες γεύσεις, υφές και στις αισθήσεις του συγκεκριμένου ποτού ή φαγητού. Πίνοντας ένα φλιτζάνι τσάι ή απολαμβάνοντας ένα κομμάτι σοκολάτας μπορεί να είναι μια μορφή διαλογισμού.
Ο Διαλογισμός της Αναμονής
Ενώ περιμένετε τη σειρά σας παρατηρήστε την αναπνοή ή το περιβάλλον σας. Χρησιμοποιήστε το χρόνο να κάνετε κάποια εσωτερική παρατήρηση. Για παράδειγμα το σφίξιμο των μυών σας. Αν κρυώνετε ή ζεσταίνεστε.
«Είναι σημαντικό όταν κάνετε παρατηρήσεις να το κάνετε χωρίς να κρίνετε» λέει πάλι ο Brooks «Αν είστε στη γραμμή στο ταμείο στο σούπερ μάρκετ, για παράδειγμα, αποφύγετε να κρίνετε τους ανθρώπους. Παρατηρήστε και παρατηρήστε χωρίς γνώμη».
Ο Διαλογισμός των Δραστηριοτήτων
Μπορείτε επίσης να ενσωματώσετε έναν mindfulness διαλογισμό στις καθημερινές δραστηριότητές σας. Για παράδειγμα: στο πλύσιμο των χεριών σας, στο άπλωμα των ρούχων, τη στιγμή του ντους, στο πλύσιμο των πιάτων, ή η στιγμή που βουρτσίζετε τα δόντια μπορεί να χρησιμεύσει ως μίνι-διαλογισμός αν επικεντρωθείτε στην εμπειρία και σταματήσετε το μυαλό σας από την περιπλάνηση.
«Εστιάζοντας στο τι συμβαίνει τώρα μας τραβά έξω από το ποτάμι των σκέψεών μας.» καταλήγει ο Brooks. «Το όφελος του διαλογισμού είναι όταν κάτι από τον πραγματικό κόσμο αναδεικνύεται, είναι πολύ καλύτερα όταν συλλαμβάνουμε τις σκέψεις μας τη στιγμή που συμβαίνουν από το να μας παρασύρει το ρεύμα τους.»

Τετάρτη 15 Απριλίου 2015

Η σπουδαιότητα του τακτικού διαλογισμού



Πολλοί άνθρωποι κάνουν διαλογισμό “κουνελιού”. Αυτός είναι ένας συμβολικός τρόπος για να πούμε ότι δεν είναι σταθεροί κι επίμονοι. Μια μέρα διαλογίζονται· τις επόμενες τρεις μέρες δεν διαλογίζονται. Μετά αρχίζουν ξανά, μετά σταματούν.

Εάν ο διαλογισμός εκτελείται τακτικά, διευρύνει την συνειδητότητά σας. Ο διαλογισμός είναι μια προσπάθεια να αποβάλετε περιοριστικούς παράγοντες απ’ το νου σας. Εάν δεν είστε τακτικοί, δεν μπορείτε να τους αποβάλετε. Εάν είστε επιτυχείς στο να απωθήσετε τους περιοριστικούς παράγοντες και μετά σταματήσετε να διαλογίζεστε, θα επιστρέψουν με μεγαλύτερη ισχύ, θα καταλάβουν το νου σας και θα κάνουν αδύνατο γι’ αυτόν να διευρυνθεί. Οι περιοριστικοί παράγοντες είναι οι ψευδαισθήσεις, οι θυμαπάτες, οι συνήθειες, οι αναστολές, τα συμπλέγματα και ο φανατισμός, για να ονομάσουμε μερικά. Ο τακτικός διαλογισμός καθαρίζει αυτά τα πράγματα.

Στον διαλογισμό έρχεστε σ’ επαφή με όμορφες ιδέες ή οράματα. Αλλά αν δεν τα τροφοδοτείτε τακτικά, εξασθενούν. Κάθε φορά που διαλογίζεστε, τρέφετε ιδέες που θα φέρουν περισσότερη αρμονία και ρυθμό στις ζωές όλων των εθνών. Ο τακτικός διαλογισμός διατηρεί ζωντανά τα ανώτερά σας οράματα, εντυπώσεις και εμπνεύσεις.

Ο τακτικός διαλογισμός οικοδομεί υποκειμενικές επαφές ανάμεσα σ’ εσάς και σε Ανώτερες Δυνάμεις. Μέσα απ’ τον τακτικό διαλογισμό εκλεπτύνετε το νου σας και σταδιακά λειτουργείτε σε υψηλότερα επίπεδα όπου υπάρχουν δημιουργικές δυνάμεις. Οι δημιουργικές δυνάμεις έλκονται απ’ τον ρυθμό και την αρμονία. Όπου υπάρχει ρυθμός και αρμονία, εκεί παρίστανται δημιουργικές δυνάμεις που φέρνουν περισσότερη έμπνευση και πύρινο μόχθο.

Οι δημιουργικές δυνάμεις δεν ενδιαφέρονται για άστατα φώτα που τρεμοσβήνουν. Τέτοιες επιρροές απωθούν τις δημιουργικές δυνάμεις. Γι’ αυτό εκτελούνται ρυθμικές, αρμονικές κινήσεις, επικλήσεις, ύμνοι και χοροί στους ναούς. Η τακτικότητα, ο ρυθμός και η αρμονία έλκουν Ανώτερες Δυνάμεις.

Εάν ο διαλογισμός σας δεν είναι τακτικός, κυκλικός, ρυθμικός και αρμονικός, οι Ανώτερες Δυνάμεις γνωρίζουν ότι δεν είστε έτοιμοι ακόμα για να συντονιστείτε στους φυσικούς νόμους του ρυθμού, της αρμονίας και των κύκλων. Εξαιτίας αυτού, θεωρούν ότι η επαφή Τους μαζί σας είναι επικίνδυνη για εσάς και για τους γύρω σας.

Ο τακτικός διαλογισμός πειθαρχεί τα σώματά σας, το νευρικό σας σύστημα, την καρδιά και τον εγκέφαλο. Πειθαρχεί το συναισθηματικό σώμα, και κάνει το νοητικό σας σώμα εστιασμένο, συγκεντρωμένο, άγρυπνο και δημιουργικό.

Όταν ξεχνάτε να διαλογιστείτε για μερικές μέρες, οι παλιές συνήθειες των σωμάτων σας επιστρέφουν. Οι συναισθηματικές σας συνήθειες τρυπώνουν ξανά· ο νους σας αισθάνεται ότι είναι ώρα να γίνει όπως ήταν πριν – διασκορπισμένος, μη εστιασμένος, ατίθασος, ομιχλώδης και συγκεχυμένος. Τότε όταν αρχίσετε εκ νέου τον διαλογισμό σας, τα βρίσκετε ζόρικα γιατί πρέπει πρώτα να παλέψετε ενάντια στους περιορισμούς των σωμάτων σας. Τελικά τα παρατάτε κάτω απ’ την πίεση των αιώνιων συνηθειών σας.

Ο τακτικός διαλογισμός βοηθά το σώμα σας να συγκεντρωθεί, να εστιαστεί, να αναλύει και να συνθέτει χωρίς να εκτρέπεται. Ο τακτικός διαλογισμός πειθαρχεί το νου. Ο τακτικός διαλογισμός κάνει τα αιθερικά σας κέντρα πιο επιδεκτικά και ευαίσθητα σε υψηλότερες εντυπώσεις. Στον τακτικό διαλογισμό τροφοδοτείτε τα κέντρα σας με ανώτερη ουσία και φορτίζετε τα κεντρικά τους πυρά. Δημιουργείτε συγχρονισμό μέσα στα κέντρα και μεταξύ των κέντρων. Τα ευαίσθητα κέντρα δέχονται και εκπέμπουν περισσότερη ενέργεια. Μέσα απ’ την ενέργεια, υπηρετείτε· κρατάτε τον εαυτό σας υγιή και δυναμικό ώστε να είστε ικανοί να προσφέρετε τον εαυτό σας για μεγαλύτερη θυσιαστική υπηρεσία. Ο τακτικός διαλογισμός οικοδομεί μια μαγνητική και προστατευτική σφαίρα εκεί που κάνετε τον καθημερινό σας διαλογισμό, και αναπτύσσετε μια μαγνητική αύρα που τραβά το ενδιαφέρον των Μεγάλων Όντων τα Οποία μπορούν να σας εντυπώσουν και να σας προσεγγίσουν.

Στη διάρκεια του διαλογισμού, η ψυχική σας ενέργεια ρέει προς τα έξω και συσσωρεύεται στο μέρος που κάθεστε, στους τοίχους γύρω απ’ το σημείο που κάθεστε.. Οι υψηλόφρονες σκέψεις σας αυξάνουν την ομορφιά της ηλεκτρομαγνητικής σφαίρας που οικοδομείται γύρω στο δωμάτιό σας. Όταν μπαίνετε σ’ αυτό το δωμάτιο, αισθάνεστε τη δύναμη αυτής της σφαίρας.  Σε αυτή τη σφαίρα, μπορείτε πιο εύκολα να έρθετε σ’ επαφή με δημιουργικές δυνάμεις που όχι μόνο σας εμψυχώνουν και σας εμπνέουν με ανώτερα οράματα, αλλά επίσης σας προστατεύουν από διάφορες επιθέσεις από νοητικές και αστρικές πηγές. Κάθε φορά που ξεχνάτε να διαλογιστείτε, η σφαίρα αυτή διασκορπίζεται, διαλύεται και τελικά εξανεμίζεται.

Η σφαίρα της ενέργειάς σας είναι ο ναός σας. Οι σφαίρες ενέργειας παραμένουν μόνο όταν ο Νόμος της Συμπίεσης χρησιμοποιείται ή εφαρμόζεται. Η συνέπεια δημιουργεί συμπίεση και αυξάνει την πυκνότητα γιατί ασκεί βαριά πίεση στις υπάρχουσες ενεργειακές σφαίρες.


-Τορκόμ Σαραϊνταριάν
Education as Transformation vol.1 

Τρίτη 14 Απριλίου 2015

Κράτησε μέσα σου μόνο όσα σε πάνε μπροστά κάνοντας το χρόνο σύμμαχο στη δική σου αιωνιότητα.



Το 1915 ο Einstein εισήγαγε τη Θεωρία της Σχετικότητας, προσπαθώντας να εξηγήσει στην ανθρωπότητα με πολύπλοκες πράξεις και εξισώσεις πως... ο χρόνος είναι εντελώς υποκειμενική έννοια... Οι ανθρώπινες σχέσεις όμως φαντάζουν πιο πολύπλοκες από κάθε φυσική θεωρία. Ολόκληρες βιβλιοθήκες, δε φτάνουν για να τις αποκρυπτογραφήσουν.  Καμία μαθηματική πράξη δεν είναι αρκετή ώστε να εξηγήσει γιατί εγκλωβίζεσαι σε σχέσεις που δεν σε καλύπτουν.

Για ποιο λόγο επαναλαμβάνεις ξανά και ξανά τα ίδια λάθη με τεράστια επιτυχία, θεωρώντας πως έχεις όλο τον καιρό μπροστά σου για να τα διορθώσεις; Χρησιμοποιείς σαν άλλοθι τα νιάτα για να πληγωθείς και να πονέσεις.  Χαρίζεις απλόχερα πολύτιμες στιγμές σου σε ανθρώπους, ενώ οι δικές τους δε σε συμπεριλαμβάνουν. Είσαι καθηλωμένος πίσω από ένα γραφείο, ενώ από μικρός ονειρευόσουν να γυρίσεις τον κόσμο. 

Διατηρείς κατά συνθήκη φιλίες και σχέσεις για να μη θυσιαστείς στο βωμό της μοναξιάς. Αφήνεις για αύριο όσα μπορείς να κάνεις σήμερα. Και την ίδια στιγμή η ζωή περνάει. Περνάει από μπροστά σου και δε στέκεται λεπτό.  Σε χαιρετάει ειρωνικά φωνάζοντας «πόσο χρόνο νομίζεις ότι έχεις;» κι εσύ την παρατηρείς από το σημείο αναφοράς σου, χωρίς να κάνεις το παραμικρό για να την αλλάξεις. Ζητάς από εκείνη κι άλλες εμπειρίες και μόλις σου δοθούν ξεκινάς πάλι από το μηδέν. Επαληθεύοντας την ίδια εξίσωση. Όλα βρίσκονται σε μια διαρκή κίνηση εκτός από σένα. 

Κι όταν αυτά δεν έρχονται, θυμώνεις με τη ζωή που σου φέρθηκε σκληρά. Τα λάθη που έχεις κάνει μέσα στον χωροχρόνο δεν αλλάζουν. Πόσες φορές κοιτώντας πίσω παραδέχτηκες πως αν γυρνούσες για λίγο πίσω τη ζωή, θα έπραττες διαφορετικά; Πως αν σου δινόταν μία ευκαιρία ακόμα, θα έλεγες εκείνο το «σ’ αγαπώ»;  Πως θα διεκδικούσες περισσότερο εκείνη τη θέση που έψαχνες καιρό; Πως δε θα άφηνες να φύγουν από κοντά σου άνθρωποι που σας έδεναν τόσα; Κανείς δε θα σου δώσει πίσω το χαμένο έδαφος. Οι ευκαιρίες που έδωσες, αλλά κι αυτές που έχασες, δεν επιστρέφουν. Το ερώτημα είναι, τι άφησαν πίσω τους.

Τι έμεινε σε σένα. Το παρελθόν πέρασε ανεπιστρεπτί κι έδωσε τη θέση του στη γνώση. Την κρατάς και πορεύεσαι. Την έχεις ως «ένα το κρατούμενο» στο μυαλό σου, και τη χρησιμοποιείς στο μέλλον. Για να πάψεις να λειτουργείς ως απλός παρατηρητής της ζωής σου. Τρέξε. Προλαβαίνεις. Δώσε τέλος σε μισοτελειωμένες καταστάσεις που σε κρατούσαν δέσμιο για χρόνια. 

Βγες εκεί έξω και πραγματοποίησε όσα ονειρευόσουν και δεν τολμούσες να ξεστομίσεις. Μην περιμένεις να πέσουν οι κατάλληλες συνθήκες ως μάννα εξ ουρανού, φτιάξε τες. Κάνε εκείνο το ταξίδι που ήθελες, αλλά δεν προλάβαινες λόγω δουλειάς.  Γεφύρωσε τις σχέσεις σου με ανθρώπους που τελικά θέλεις στην καθημερινότητά σου. Δούλεψε για να ζήσεις. Μη ζεις για να δουλεύεις. Αντιμετώπισε τους φόβους σου για να νιώσεις ελεύθερος. Μη ζητάς τη ζωή, κυνήγησέ τη. 

Κράτησε μέσα σου μόνο όσα σε πάνε μπροστά. Κάνε το χρόνο σύμμαχο, στη δική σου αιωνιότητα. 

Γιατί αυτός είναι το νόμισμα της ζωής σου. Είναι το μοναδικό νόμισμα που έχεις και μόνο εσύ μπορείς να αποφασίσεις πώς θα το ξοδέψεις. Στο χέρι σου είναι να μην αφήσεις άλλους ανθρώπους να το ξοδέψουν εκείνοι για σένα

#Quantumnaut

‪#‎freedom‬ ‪
#‎openmind‬ ‪
#‎positivethinking‬

Επιλογή και Ευθύνη



Η λέξη «επιλογή» χρησιμοποιείται αρκετά στην καθημερινότητα, αλλά συχνά δεν γνωρίζουμε τη διαφορά ανάμεσα στα ρήματα «επιλέγω» και «διαλέγω». Διαλέγω, όταν έχω να αποφασίσω ανάμεσα σε εναλλακτικές. Αυτές μπορεί να αφορούν ένα συνεργάτη μας, το πού θα πάμε διακοπές, ή τι θα πάρουμε σε ένα δείπνο. Επιλέγω σημαίνει οικειοποιούμαι την απόφαση που μόλις πήρα. Στην καθημερινότητα μπορεί να μην έχουμε μπροστά μας πολλές εναλλακτικές, έχουμε όμως μία επιλογή και αυτή είναι να αποφασίσουμε αν θα οικειοποιηθούμε ή όχι την αλληλουχία των πράξεών μας. Όπως λέει ο Άμλετ στο ομώνυμο έργο του Σέξπηρ, «Να ζεις κανείς ή να μη ζει, αυτό είναι το ερώτημα» (Άμλετ 3.1). Πράγματι, υπαρξιακά υπάρχει μόνο ένα ερώτημα, αν θα αποδεχθούμε τη ζωή και τις συνέπειες των πράξεών μας ή αν θα τις αποφύγουμε και θα τις αρνηθούμε. Το πρώτο οδηγεί σε μία πιο έντονη και παθιασμένη σχέση με τη ζωή και το δεύτερο σε μία χαλαρότερη δέσμευση και μια προσχηματική κατάσταση ότι δεν ζούμε πραγματικά και ότι οι άλλοι φταίνε για ό,τι πάει στραβά στη ζωή μας. Αυτό μπορεί επίσης να μας οδηγήσει στην πλήρη άρνηση οποιασδήποτε εναλλακτικής.
Συνεπώς, η – παθητική – απουσία επιλογής έχει το ίδιο σοβαρές συνέπειες με την ενεργητική επιλογή. Έχουμε ήδη εξετάσει πώς περιοριζόμαστε από τα δεδομένα της ύπαρξης γενικά και από τις συνθήκες της προσωπικής μας ύπαρξης ειδικότερα. Αυτά είναι τα όρια που πλαισιώνουν τις επιλογές μας.
Δεν μπορούμε ποτέ να κατηγορήσουμε κανέναν άλλο για τις πράξεις μας και τις συνέπειές τους. Ζούμε με δική μας ευθύνη. Αυτό ισχύει και για ό,τι καλό μας συμβαίνει: αν έχουμε κάνει εμείς την επιλογή, δεν μπορούμε να θεωρούμε τυχαίο το γεγονός, αλλά μπορούμε να το πιστωθούμε, τουλάχιστον εν μέρει.
Ο φιλόσοφος που εμφανίζεται στο τέλος της ταινίας Απιστίες και Αμαρτίες του Woody Allen λέει:
«Όλοι στη ζωή ερχόμαστε αντιμέτωποι με αγχωτικές αποφάσεις και επιλογές. Κάποιες είναι μεγαλύτερης και κάποιες μικρότερης κλίμακας, όμως ορίζουμε τον εαυτό μας μέσα από αυτές τις επιλογές. Στην πραγματικότητα, είμαστε το τελικό άθροισμα αυτών των επιλογών».
Αυτό σημαίνει πως ό,τι κάνουμε είναι, κατά κάποιον τρόπο, επιλογή. Ακόμα και το να μην επιλέξουμε είναι επιλογή και έχει συνέπειες. Δεν μπορούμε να αποφύγουμε αυτή την πρόκληση που μας προσφέρει η ζωή. Η ελευθερία να επιλέγουμε μας απελευθερώνει από την αιτιοκρατία και μας επιτρέπει να αποδεχόμαστε την ευθύνη που βρίσκεται στην βάση των επιλογών μας. Αυτό, αποτελεί δεδομένο.


Προσαρμογή από το βιβλίο των Emmy van Deurzen-Martin Adams, «Αναπτύσσοντας δεξιότητες στην υπαρξιακή συμβουλευτική και ψυχοθεραπεία».

Το «θέλω» μας, πότε έχει πιθανότητες να πετύχει ?



Όλα μας τα χρόνια «παλεύουμε» για να κάνουμε τα θέλω μας πραγματικότητα.


Κάθε μας θέλω ξεκινά από όνειρο και ύστερα αναζητούμε τον τρόπο να το υλοποιήσουμε. Όταν ένα θέλω μπορώ να το ονειρευτώ μπορώ και να το ζήσω έλεγε ο Γουολτ Ντίσνευ. Ναι έτσι είναι, γιατί όταν καταφέρω να το ονειρευτώ, το ζω, το βιώνω, το βλέπω, άρα βλέπω όλη την εικόνα. Όλη την εικόνα θα πει τα καλά του θέλω μου αλλά και τα αρνητικά του. Οπότε με όλο το τοπίο αν συνεχίζει να είναι θέλω μου τότε ναι μπορώ να το ζήσω. Αλλιώς το μυαλό θα θέτει μονίμως εμπόδια και μονίμως άρνηση με αποτέλεσμα το θέλω μου είτε να μη γίνει ποτέ, είτε να γίνει και να μοιάζει με τραμπάλα, είναι να έχει απόλυτη αποτυχία. Αυτό συμβαίνει γιατί δεν το ονειρεύτηκα, αλλά το φαντάστηκα.


Πώς γίνεται όμως κάποια θέλω μας να γίνονται πραγματικότητα και κάποια άλλα όχι ?
Υπάρχουν άραγε διαφορές σε θέλω και θέλω ? Πώς δημιουργούνται τα θέλω μας ? Είναι θέλω μας ? Ίσως είναι ίσως πάλι να μην είναι δικά μας θέλω.

Ένα θέλω που ξεκινάει από την καρδιά μας, μέσα από την ψυχή μας θα είναι σαν τον ποταμό που ρέει ασταμάτητα και αβίαστα. Ένα εσωτερικό όνειρο που πηγάζει από μέσα μας τότε είναι μέσα από το δικό μας «άστρο». Αν το ακούσουμε αυτό το όνειρο θα υλοποιηθεί. Σε αυτό το όνειρο- θέλω, από εμάς δεν υπάρχει βιασύνη, αλλά καρτερικότητα, ηρεμία και δημιουργικότητα, δηλαδή αρμονική διαδρομή μέσα από την ψυχή μας. Όταν η ψυχή επιλέγει και εμείς την ακούμε τότε τα πράγματα είναι απλά, πολύ απλά. Τίποτε που βγαίνει από μέσα μας, τόσο πηγαίο δεν εμποδίζεται, ούτε έχει κόπωση, αλλά τη χαρά της ανάπτυξης. Έτσι αυτή η πηγή από την ψυχή μας, μας δίνει τα ανάλογα «φτερά» για να πετάξουμε. Η ζωή του ανθρώπου που ακολουθεί την πηγή αυτή μοιάζει με μελωδία και είναι.
Τι γίνεται όμως με τα υπόλοιπα θέλω μας γιατί δεν υλοποιούνται ή κι αν υλοποιούνται γιατί δεν έχουν διάρκεια ή επιτυχία?


Μα γιατί δεν είμαστε σίγουροι ότι είναι θέλω. Αν αναζητήσετε σε βάθος ένα σας θέλω που είτε δεν έχει γίνει είτε έγινε και δεν είχε επιτυχία θα δείτε ότι ήταν ένα θέλω που έκρυβε μέσα του ένα πρέπει. Όχι μπορεί να μην ήταν επιβολή από τον περίγυρο, γιατί αυτός είναι και ο πιο «εύκολος» στόχος για να τα βάλουμε μαζί του. Το πρέπει που εμείς το βαφτίσαμε θέλω ήταν από την δική μας ανάγκη για καταξίωση, για αναβάθμιση. Οπότε σε κάθε τέτοιο θέλω μας, είμαστε αναγκασμένοι να κάνουμε πολλά που είτε δεν τα θέλουμε, δεν τα είχαμε φανταστεί, μας κούρασαν. Όταν για ένα μας θέλω λοιπόν που έγινε και απέτυχε ή δεν είναι όπως το φανταστήκαμε, κάπου πίσω του «κρύβει» τα πρέπει που έχουμε θέσει εμείς στους εαυτούς μας.

Κανείς δεν μας φταίει σε αυτόν το δρόμο που επιλέξαμε να βάλουμε εμείς τους εαυτούς μας. Η εικόνα μας «φταίει» που κάναμε και κάνουμε προσπάθεια να την δημιουργήσουμε. Αυτή η «εικόνα» μία μέρα θα μετατραπεί σε εφιάλτης, αφού θα νιώθουμε όλη μας τη ζωή βάσανο και μαρτύριο που θα θέλουμε να τελειώσει αυτό που εμείς επιλέξαμε να αρχίσουμε και αυτό δεν θα έχει τέλος. Μοιάζουν σαν να κολλάει η «βελόνα» στο ίδιο μέρος, η ζωή μετατρέπεται σε μαρτυρική ρουτίνα χωρίς τέλος.


Πως γεννιέται ένα θέλω ? Αυτό είναι που οφείλουμε να αναζητήσουμε. Πώς αναβαθμίστηκε ένας δρόμος σε θέλω μας ? Ποιον προσπαθούμε να «κερδίσουμε» μέσα από αυτό ? Ποια συμπεριφορά αποζητούμε από το «κοινό» μας ? Πόσο θα χάσουμε τον εαυτό μας μέσα από αυτό το θέλω? Πόση προσποίηση θα χρειαστεί να κάνουμε ? Πόσο θα πάμε πίσω τις αξίες μας, τα πιστεύω μας και το ήθος μας πίσω από αυτό το θέλω ?  Ερωτήσεις και απαντήσεις που μόνο εμείς μπορούμε να τις δώσουμε σε μας. Ίσως κάποιες φορές ούτε εμείς σε μας. Γιατί στα τόσα «σταμάτα» που είπαμε στην ψυχή μας και στην καρδιά μας, εκείνες δεν μπορούν να «σηκώσουν» ίσως πια το ανάστημά τους και να το ανορθώσουν στον τόσο μεγάλο τοίχο του εγώ μας.

Το θέλω μας όταν γίνεται λοιπόν για την εικόνα σίγουρα θα μας φέρει αντιμέτωπους με μπελάδες γιατί κάθε τι που είναι έξω από την φυσικότητα κάποια στιγμή δεν αντέχει και δημιουργεί σεισμικές δονήσεις. Αυτές έχουν αντίκτυπο στον περίγυρό μας, στην οικογένειά μας, στην δουλειά μας, στην ξεκούραση και διασκέδασή μας και τελικά στο σώμα μας.


Υπάρχουν όμως και τα θέλω της ψυχής που και εκείνα έχουν αρχή και τέλος. Όμως όταν το θέλω είναι της ψυχής, ο άνθρωπος απολαμβάνει με όλες του τις αισθήσεις όλο το ταξίδι, όλη την διαδρομή του θέλω αυτού. Νιώθει ευλογημένος μέσα από αυτό το ταξίδι. Οπότε όταν ολοκληρωθεί το ταξίδι- θέλω νιώθει ο άνθρωπος πληρότητα και ισορροπία. Αναζητά όλα όσα έμαθε από αυτό, τα τοποθετεί στην «βιβλιοθήκη» του μυαλού του και της καρδιάς του και οδηγείται πάλι από την ψυχή του στο επόμενο θέλω.

Δεν είναι κακό να παραδεχτούμε για κάτι ότι δεν ήταν θέλω μας, αλλά ότι αναγκαστήκαμε να το κάνουμε θέλω μας. Αυτό για να ειπωθεί θέλει πολύ κουράγιο και τόλμη. Άτολμος και δειλός είναι αυτός που δεν μιλά και συνεχίζει στον βωμό της εικόνας του να ισοπεδώνει τη ζωή που του δόθηκε και να την χάνει λεπτό το λεπτό μέσα από την υπερηφάνεια του.

Κάθε θέλω που γεννιέται από το μυαλό μας για την εικόνα μας, δημιουργεί την αίσθηση της ήττας, της θλίψης, του πόνου, αν δεν έχει την εξέλιξη που πιστεύουμε. Μας ρίχνει πολύ την αυτοεκτίμηση και ίσως μας αναγκάζει να βγούμε από την «μάχη» για τη ζωή από το φόβο μην γίνουμε «ρεζίλι». Η απομόνωση είναι αυτό που ζητάμε με φόβο την αποτυχία. Επειδή τα θέλω μας έπεσαν στο κενό, γκρεμίστηκαν, θεωρούμε ότι κάθε μας θέλω θα έχει παρόμοια κατάληξη. Έτσι γίνεται αν ζούμε για τους άλλους, αν ζούμε για να μας συμπαθούν, για να μας εκτιμούν. Με αποτέλεσμα να θέτουμε τους εαυτούς μας σε κίνδυνο να χάσουμε την επαφή μας με εμάς.


Ο εαυτός σου είναι αυτός που θα είναι μαζί σου μέχρι να κλείσεις τα μάτια σου. Αν δεν έχεις με εκείνον οικειότητα και την άνεση να τον ακούς δεν θα μπορέσεις ποτέ να έχεις ισορροπία με τίποτε στη ζωή. Κάθε σου όνειρο θα κινδυνεύει πριν ακόμη αρχίσει γιατί θα είναι πάντα για να πάρεις τον έπαινο.

Ο χτύπος της καρδιά σου είναι ο έπαινος. Η καρδιά σου είναι αυτή που μπορεί να σου πει τι θέλει, τι νιώθει, όχι το μυαλό. Το μυαλό δεν είναι πάντα καλός σύμβουλος, αλλά το αντίθετο.
Γκρέμισε τον τοίχο του εγώ και δώσε τον λόγο στην καρδιά σου. Σταμάτα να νοιάζεσαι για την εικόνα γιατί δεν είναι αυτό το ζητούμενο.


Ζητούμενο είναι να ζήσεις τη δική σου ζωή με τους άλλους και όχι για τους άλλους. Γιατί όταν θα επιτρέπεις σε σένα να ακούς την καρδιά σου, το ίδιο θα κάνεις και με τους ανθρώπους σου. Τότε όλα γύρω σου θα γίνουν μαγικά παραμυθένια.

Όταν η θετική σκέψη δεν λειτουργεί



«Να ζεις τελικά δε σημαίνει να γίνεις τέλειος
όπως μας μάθανε στο σχολείο ή στο κατηχητικό,
σημαίνει ίσως να γίνεις πιο αληθινός»
  

Τα συναισθήματα μας, οι χαρές, οι λύπες, ο πόνος, ο φόβος είναι ένα αναπόφευκτο μέρος της ανθρώπινης εμπειρίας. Κάποιες φορές μπορούν να μας στείλουν στην κορυφή του Ολύμπου και κάποιες άλλες να μας καταποντίσουν στα βάθη της απελπισίας αλλά αν μη τι άλλο μας υπενθυμίζουν ότι τουλάχιστον είμαστε ακόμα ζωντανοί. Συνήθως αυτά που ο νους μας χαρακτηρίζει «καλά» συναισθήματα είναι ευπρόσδεκτα ενώ τα άλλα, τα λεγόμενα «κακά» συναισθήματα προσπαθούμε να αποφύγουμε να τα βιώσουμε με κάθε κόστος. Δε έχουμε μάθει στον πόνο… δεν μπορούμε να τον αντέξουμε με τίποτα. Οι άνθρωποι χρησιμοποιούν τα πάντα, από ναρκωτικά και αλκοόλ μέχρι την άρνηση, την φυγή ή την επίρριψη ευθυνών σε άλλους στην προσπάθεια να προστατέψουν τον εαυτό τους από το να αισθανθεί άσχημα, απ’ το να πονέσει.




Πολύ συχνά όταν κάποιος δεν μπορεί να διαχειριστεί τα συναισθήματά του ακούει απ’ την ομήγυρή του τις  παρακάτω συμβουλές :



«Μάθε να σκέπτεσαι θετικά»

 
«Γίνε ευτυχισμένος, η ευτυχία είναι ο σκοπός της ζωής»

 
«Να είσαι αισιόδοξος και όλα θα πάνε καλά»




Παρόλο που σαν θεωρία οι φράσεις αυτές ακούγονται υπέροχα στα αυτιά του προβληματικού μας φίλου, (γιατί ας είμαστε ειλικρινείς ποιος αλήθεια δεν θέλει να νιώθει ευτυχισμένος και αλώβητος κάθε στιγμή), δεν είναι σίγουρα η πιο υγιής επιλογή. Έτσι κι αλλιώς και οι φίλοι του, που με τόσο αγνές προθέσεις τον παροτρύνουν, δεν δυνατόν να σκέφτονται πάντα θετικά (αν είναι άνθρωποι) κι αν νομίζουν ότι το κάνουν ζούνε σε χειρότερη πλάνη απ' αυτόν. Τις περισσότερες φορές λοιπόν η πιο υγιής στάση για να καταφέρουμε να ξεπεράσουμε ένα σκληρό συναίσθημα, είναι να αναγνωρίσουμε αυτό το συναίσθημα αλλά κυρίως να το βιώσουμε σε όλη την έντασή του και να μείνουμε με την πικρή γεύση που αυτό αφήνει στα χείλη μας, μέχρι η πίκρα αυτή να αρχίσει να ξεθωριάζει.






Τι ειρωνεία αλήθεια! Αυτό που οι άνθρωποι προσπαθούν να καλύψουν, να ωραιοποιήσουν ή να αποφύγουν με κάθε κόστος (το βίωμα του συναισθήματος) είναι αυτό ακριβώς που θα τους βοηθήσει να λύσουν τα δεσμά τους και να απελευθερωθούν. Αρνούμενοι την ύπαρξη αυτού που μας πονάει, το αναγκάζουμε να κοχλάζει κάτω από την επιφάνεια, αναμένοντας την ευκαιρία να εκραγεί σαν τον Βεζούβιο, ενώ αναγνωρίζοντάς το, παρατηρώντας το χωρίς κριτική διάθεση και βιώνοντάς το, αυτό αρχίζει σταδιακά να εκτονώνεται και να υποχωρεί. Μπορεί η νέα οδηγία να ακούγεται αρκετά απλή: «Βίωσε το συναίσθημα σου και αυτό θα εξαφανιστεί» αλλά σίγουρα τα πράγματα είναι αρκετά πιο περίπλοκα από ότι φαίνονται. Είναι σημαντικό λοιπόν να αντιληφθούμε τον ρόλο των συναισθημάτων μας και πως ακριβώς τα χαρακτηριζόμενα «κακά»  συναισθήματα μπορούν να μας βοηθήσουν να επιταχύνουμε την εξελικτική πορεία μας. 




«Είναι ο πόνος απαραίτητος; Και ναι και όχι. Αν δεν είχες υποφέρει μέχρι τώρα δε θα υπήρχε βάθος, ταπεινότητα και συμπόνια σε σένα σαν ανθρώπινο ον που είσαι. Ο πόνος δημιουργεί ρωγμές στο κέλυφος του εγώ και είναι απαραίτητος μέχρι το σημείο που έχει υπηρετήσει το σκοπό του. Ο πόνος είναι απαραίτητος μέχρι να συνειδητοποιήσεις ότι δεν είναι απαραίτητος»


Eckhart Tolle





Κάποιοι δάσκαλοι δυστυχώς πείθουν τους μαθητές τους να απονεκρώνουν τα συναισθήματά τους, να περνούν πολλές δεκαετίες της ζωής τους χωρίς να αισθάνονται τίποτα και έτσι μόλις αναδύεται από μέσα τους ένα αρνητικό συναίσθημα αμέσως καταφεύγουν στην αγαπημένη αμυντική τακτική τους (άρνηση, αποφυγή, προβολή, εθισμός κλπ). Όταν όμως ένα άτομο ξοδεύει τη ζωή του στην προσπάθεια να μην αισθάνεται, να μην βιώνει τα συναισθήματά του, αναλαμβάνει το επικίνδυνο ρίσκο να υπερκαλύψει αυτή τη ζωή και αυτό που η ίδια ζωή υποκρύπτει, με υπερβολική δράση. Τρέχει από τη μια δουλειά στην άλλη χωρίς να βρίσκει καμιά που να τον γεμίζει, τρέχει από την μια σχέση στην άλλη, αλλάζει συνεχώς τα χόμπι του κι όλα αυτά για να αποφύγει «αυτό που υπάρχει», που δεν είναι άλλο από το συναίσθημα που προσπαθεί να θάψει στο υποσυνείδητό του,  το οποίο ποτέ δεν τόλμησε να αντιμετωπίσει. Με την πάροδο του χρόνου γίνεται ένας άνθρωπος  εθισμένος στο τρέξιμο και την υπερβολική δράση (human doing)  αντί να γίνει ένας άνθρωπος που θα νοιώθει όμορφα και άνετα όταν απλώς βιώνει αυτό που υπάρχει (human being). Όλοι στο κοντινό μας περιβάλλον έχουμε νομίζω τρανταχτά παραδείγματα ανθρώπων που δεν μπορούν να κάτσουν ήσυχα στο ίδιο μέρος περισσότερο από μερικά λεπτά της ώρας, που δεν  μπορούν να παραμείνουν στο ίδιο θέμα σοβαρής συζήτησης αλλά «πηδούν» από κουτσομπολιό σε κουτσομπολιό και ο νους τους ποτέ δεν γαληνεύει. Είναι ο καταπιεσμένος συναισθηματικός τους κόσμος που εκείνη ακριβώς την ώρα της ηρεμίας αγωνίζεται μανιασμένα να έλθει στην επιφάνεια, να βρει λίγο ζωτικό χώρο ώστε να κάνει αισθητή την παρουσία του και πρέπει με κάθε τρόπο να παραμείνει φυλακισμένος στα σκοτεινά υπόγεια του είναι και να πάψει να πυροβολεί ασταμάτητα. 






Αυτή η υπερδραστηριότητα και η καταπίεση των συναισθημάτων φέρνει τους παραπάνω ανθρώπους στο σημείο να αποκόπτονται εντελώς απ’ τον αληθινό τους εαυτό.  Έτσι σιγά-σιγά γίνονται αναίσθητοι στο να αντιλαμβάνονται πως πραγματικά αισθάνονται και εστιάζουν την προσοχή τους στο πως θα έπρεπε να αισθάνονται και να ενεργούν, το οποίο τους εμποδίζει να είναι ειλικρινείς με τον εαυτό τους. Το γενικό συμπέρασμα από τα παραπάνω είναι ότι τα συναισθήματά μας δεν πρέπει ούτε να τα αγνοούμε, ούτε να τα αφήνουμε να μας κατακλύζουν αλλά να τα βιώνουμε και να τα παρατηρούμε όσο το δυνατόν χωρίς ταύτιση ή κριτική. Τα συναισθήματά μας, όταν κατανοηθούν και χρησιμοποιηθούν σωστά μπορούν να γίνουν θαυμάσιες κατευθυντήριες γραμμές για τη βέλτιστη διαδρομή που θα ακολουθήσουμε στη ζωή μας. Ακόμη κι αν δεν είναι απόλυτα ακριβές να στηριζόμαστε μόνο στα συναισθήματά μας για να αναλύσουμε μια κατάσταση της ζωής μας, μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε σαν δείκτες για να καταλάβουμε πότε πρέπει να ξεκολλήσουμε από μια ανθυγιεινή σχέση, ή να φύγουμε από μια δουλειά που δεν οδηγεί πουθενά, ή για να φέρουμε στην επιφάνεια ένα βαθύτερα ριζωμένο ζήτημα που μας ικετεύει να του δώσουμε προσοχή.





«Το εγώ λέει: “δεν πρέπει να υποφέρω”, και αυτή η σκέψη σε κάνει να υποφέρεις ακόμη περισσότερο. Είναι μια διαστρέβλωση της αλήθειας η οποία είναι πάντα παράδοξη. Η αλήθεια είναι ότι πρέπει να πεις ΝΑΙ ΣΤΟΝ ΠΟΝΟ πριν καταφέρεις να τον ξεπεράσεις»


Eckhart Tolle


Αισθήσεις και συναισθήματα τελικά είναι κομμάτι της ανθρώπινης εμπειρίας και όταν χρησιμοποιηθούν σωστά μπορούν να γίνουν πολύ χρήσιμα εργαλεία προς όφελός μας. Η επιμονή μας να εστιάζουμε μόνο στη θετική σκέψη για να αισθανόμαστε όμορφα σημαίνει να απορρίπτουμε ένα μεγάλο μέρος από τον πηγαιμό για την Ιθάκη, πράξη που θα έχει ως συνέπεια να μας καταστήσει τελικά ανίκανους να γευθούμε την αληθινή χαρά της ζωής. Αν παρατηρήσουμε προσεχτικά γύρω μας θα διαπιστώσουμε πως οι ευτυχέστεροι και οι πιο γαλήνιοι άνθρωποι είναι αυτοί που έχουν τελικά καταφέρει να επιβιώσουν από δύσκολες στιγμές βιώνοντας απόλυτα το μαρτύριο του πόνου αντί να αρνούνται ότι πραγματικά πονάνε ή να ψάχνουν αντισταθμίσεις για να ελαφρώσουν το μαρτύριο αυτό. Το άτομο που τελικά περνά μέσα απ’ τη διαδικασία του πόνου και καταφέρνει να αντιμετωπίσει τα συναισθήματα του, γίνεται όχι μόνο πιο ευτυχισμένο αλλά και σοφότερο. Κυριολεκτικά καταφέρνει να ανακαλύψει το παραδείσιο φως που αποκαλύπτεται στα μάτια μας μόλις διασχίσουμε ολόκληρη την κόλαση του πόνου.


«Μη φοβάσαι τον πόνο, 
βρίσκεται εκεί για να σου κάψει τα σκουπίδια 
που έχει συσσωρεύσει ο νους σου 
στην πορεία του χρόνου»


Ο φόβος να βιώνουμε τα συναισθήματά μας αρχίζει να απομακρύνεται όσο ασκούμαστε σ’ αυτό. Σύντομα με την συνειδητή εξάσκηση, το να βιώνουμε ένα συναίσθημα αντί να τρέχουμε μακριά από αυτό, γίνεται μια μηχανική ανταπόκριση του εαυτού μας, ακριβώς όπως συμβαίνει όταν εξασκούμαστε στην οδήγηση ενός αυτοκινήτου. Μαθαίνοντας να βιώνουμε και να ξεπερνάμε τα δυσάρεστα συναισθήματά μας όλο και γρηγορότερα, επιτυγχάνουμε την επιτάχυνση της εξέλιξής μας, η οποία δειλά – δειλά μας αποκαλύπτει στο τέλος της διαδρομής αυτής, σημεία ευδαιμονίας, εσωτερικής γαλήνης και αναίτιας χαράς. 


  Συνοδοιπόροι είμαστε με τον ίδιο προορισμό...


Τριάντα συμβουλές που θα μας αλλάξουν τη ζωή.



Νιώθουμε ότι για να είμαστε ευτυχισμένοι θα πρέπει οι συνθήκες γύρω μας να είναι ευνοϊκές, και αυτό είναι κάτι που μάλλον θα αργήσει να συμβεί. Κι όμως, οι συνθήκες που μας κάνουν καλύτερους και μας φέρνουν ένα βήμα πιο κοντά στην ευτυχία είναι περισσότερο εσωτερικές παρά εξωτερικές. Αυτή τη χρονιά, λοιπόν, ας κοιτάξουμε μέσα μας και ας γίνουμε ο καλύτερος εαυτός μας. Οι συμβουλές που ακολουθούν θα μας βοηθήσουν να παραμείνουμε υγιείς ψυχικά και σωματικά. Καλή χρονιά! 

1. Τι κρύβει ο τσιγαρόβηχας; 
Αποδίδετε τον βήχα σας στο κάπνισμα και δεν το θεωρείτε καθόλου ανησυχητικό σύμπτωμα; Λάθος, τονίζουν οι ειδικοί. Ο τσιγαρόβηχας, ειδικά όταν συνοδεύεται από δύσπνοια και απόχρεμψη, χρειάζεται διερεύνηση. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, οι καπνιστές μετά την ηλικία των 40 ετών πρέπει να κάνουν μια φορά τον χρόνο σπιρομέτρηση για να ελέγχουν το εύρος της αναπνοής τους. Πρόκειται για μια ανώδυνη και πολύ φτηνή εξέταση που μπορείτε να κάνετε μέσα σε λίγα λεπτά. 

2. Τα παιχνίδια του πελαργού 
Αν θέλετε να αποκτήσετε παιδί, οι μέρες των γιορτών είναι η κατάλληλη ευκαιρία να τα καταφέρετε. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, στις διακοπές μειώνεται το στρες, το οποίο φαίνεται να επηρεάζει αρνητικά τη γονιμότητα. Το άγχος και η πίεση της δουλειάς έχουν επίπτωση στην ωορρηξία και στην ποιότητα του σπέρματος, επηρεάζοντας έτσι την ικανότητα σύλληψης, εξηγούν οι ειδικοί. Επιπλέον, τις μέρες της άδειάς τους, οι γυναίκες έχουν το χρονικό περιθώριο να παραμένουν ξαπλωμένες στο κρεβάτι για τουλάχιστον 10΄ μετά την ερωτική επαφή, γεγονός που φαίνεται να αυξάνει την πιθανότητα σύλληψης, σύμφωνα με το Ακαδημαϊκό Ιατρικό Κέντρο του Άμστερνταμ. 

3. Πάρτε άριστα στις εξετάσεις (αίµατος) 
Αρκεί το περπάτημα 2 φορές την ημέρα από μόλις 15΄ για να βελτιώσετε τα αποτελέσματα των αιματολογικών σας εξετάσεων (κυρίως του σακχάρου, αλλά και της χοληστερίνης και των άλλων λιπιδίων στο αίμα). 

4. Το αντικαταθλιπτικό του αγρού 
Η λύση για την κατάθλιψη -τουλάχιστον για την ήπια και τη μέτρια μορφής της- είναι το βαλσαμόχορτο, επιβεβαιώνουν οι επιστήμονες. Πρόκειται για ένα από τα βότανα που έχουν ερευνηθεί περισσότερο και από τις μελέτες έχουν προκύψει ενθαρρυντικά αποτελέσματα στην αντιμετώπιση της κατάθλιψης, αλλά και άλλων ψυχικών και νευρολογικών διαταραχών. Σε καταστήματα βοτάνων, θα βρείτε ολόκληρο το φυτό αποξηραμένο, αλλά και τα άνθη ή τα φύλλα του. Κυκλοφορεί επίσης σε κάψουλες, ενώ περιέχεται και σε συμπληρώματα διατροφής, που μπορείτε να προμηθευτείτε από φαρμακεία και καταστήματα υγιεινής διατροφής. Βαλσαμόχορτο δεν πρέπει να παίρνουν τα παιδιά, οι έγκυοι και οι γυναίκες που θηλάζουν. Σε κάθε περίπτωση, ρωτήστε τον γιατρό σας πριν ξεκινήσετε τη λήψη του. 

5. Οχ, η µέση µου! 
Ταλαιπωρείστε κατά διαστήματα από επίμονους πόνους στη μέση; Η άσκηση είναι η καλύτερη λύση, λένε οι ειδικοί. Ο πόνος θα υποχωρήσει αν ενδυναμώσετε τους κοιλιακούς και τους ραχιαίους μυς, ώστε να είναι σε θέση να υποστηρίζουν καλύτερα τη σπονδυλική σας στήλη. 

6. Καύσεις στον καναπέ 
Ζηλεύετε όσους τρώνε ό,τι θέλουν και διατηρούνται στα κιλά τους; Τότε θα ζηλέψετε ακόμα περισσότερο αν μάθετε ότι καίνε θερμίδες ακόμα και όταν βρίσκονται ξαπλωμένοι στον καναπέ τους! Το μυστικό; Ο γρήγορος μεταβολισμός τους χάρη στο μεγάλο ποσοστό μυϊκού ιστού που διαθέτουν. Βάλτε κι εσείς τον μεταβολισμό σας σε λειτουργία με 4 κινήσεις: 
1. Σταματήστε τις στερητικές δίαιτες, οι οποίες μειώνουν τον μεταβολικό ρυθμό. 
2. Τρώτε ελαφριά σνακ κάθε 3-4 ώρες, για να ενεργοποιείτε τον μεταβολισμό σας. 
3. Φροντίστε να κοιμάστε 8 ώρες την ημέρα, προκειμένου να μην αποσυντονίζεται ο οργανισμός σας και επομένως να μειώνεται ο μεταβολικός σας ρυθμός. 
4. Τρεις ώρες άσκησης την εβδομάδα προσφέρουν διπλό όφελος. Καίτε θερμίδες, ενώ παράλληλα αυξάνετε τη μυϊκή σας μάζα και επομένως τον βασικό σας μεταβολισμό ακόμα και εν ώρα ηρεμίας (οπότε κάνετε καύσεις και στον καναπέ!). 

7. Καφές σε κούπα 
Αν συνηθίζετε να εμφανίζεστε κάθε πρωί στο γραφείο με ένα πλαστικό ποτήρι αχνιστό καφέ απ’ έξω, αλλάξτε συνήθεια. Σύμφωνα με τους ειδικούς, η υψηλή θερμοκρασία των ροφημάτων ευνοεί την απελευθέρωση των χημικών ουσιών που περιέχονται στα πλαστικά ποτήρια. Αν και οι διαρροές αυτές είναι ελάχιστες, το ζήτημα είναι ότι δρουν αθροιστικά. Όσο περισσότερο εκτίθεστε, δηλαδή, στις επικίνδυνες αυτές ουσίες τόσο περισσότερο συσσωρεύονται και ενδεχομένως μελλοντικά να απειλήσουν την υγεία σας. Την επόμενη φορά, λοιπόν, απολαύστε τον καφέ σας σε κούπα. 

8. Πέντε λεπτά 
Όταν τρώτε έξω, αφήστε να περάσουν 5΄ αφού τελειώσετε με το ένα πιάτο και πριν συνεχίσετε με το επόμενο. Το σύντομο αυτό διάλειμμα θα βοηθήσει την αναπνοή και τον καρδιακό σας ρυθμό να βρουν και πάλι τον σωστό τους τόνο, με αποτέλεσμα να φτάσει τελικά ευκολότερα το σήμα του κορεσμού στον εγκέφαλο. 

9. Ανακούφιση σε 3 βήµατα 
Ταλαιπωρείστε από δυσκοιλιότητα; Ξεκινήστε τη μέρα σας σωστά με εναλλακτικούς τρόπους. 
Βήμα 1ο 
Μόλις ξυπνήσετε, πιείτε ένα ποτήρι χλιαρό νερό με λίγες σταγόνες λεμονιού. 
Βήμα 2ο 
Μπείτε στο μπάνιο για ένα γρήγορο ντους. Σε 15 ml αμυγδαλέλαιο, προσθέστε αιθέρια έλαια που συμβάλλουν στην ενεργοποίηση του εντέρου: 6 σταγόνες αιθέριο έλαιο μαύρου πιπεριού, 4 σταγόνες βασιλικού και 2 σταγόνες μάραθου. Ρίξτε λίγη ποσότητα στο σφουγγάρι σας και κάντε μασάζ με κυκλικές κινήσεις στην κοιλιά σας, ώστε να βοηθήσετε τα αιθέρια έλαια να απορροφηθούν και να περάσουν στο λεμφικό και κυκλοφορικό σύστημα. 
Βήμα 3ο
Πριν φύγετε για τη δουλειά σας, αφιερώστε λίγα λεπτά για να κάνετε πιέσεις ρεφλεξολογίας. Με τον αντίχειρά σας, ασκήστε κυκλικές πιέσεις για 2΄ στην καμάρα του ποδιού σας, όπου βρίσκονται τα αντανακλαστικά σημεία του πεπτικού συστήματος. 

10. Slow down 
«Όταν κάτι αξίζει να γίνει, αξίζει να γίνεται αργά», υποστηρίζει ο εμπνευστής του κινήματος «Slow Down Now». Η νέα τάση προτείνει την επιβράδυνση ως τρόπο ζωής, από την άσκηση μέχρι το σεξ. 
Άσκηση: Εναλλακτικοί τρόποι άσκησης που βασίζονται στη σωστή αναπνοή και τη συγκέντρωση (π.χ. γιόγκα, πιλάτες) βοηθούν ώστε κάθε κίνηση να γίνεται συνειδητά. Έτσι, το επιθυμητό αποτέλεσμα έρχεται, όχι όμως «βίαια». 
Θεραπεία: Στις έτοιμες λύσεις των φαρμακευτικών ουσιών αντιτάσσονται εναλλακτικές θεραπείες, όπως η ομοιοπαθητική, που αντιμετωπίζουν τον άνθρωπο ως ένα ενιαίο σύνολο (σώμα, μυαλό, ψυχή). Απαιτούν, βέβαια, υπομονή, αφού πρέπει να περιμένετε ένα χρονικό διάστημα ώστε να υπάρξουν αποτελέσματα. 
Διατροφή: Το ενδιαφέρον μας στρέφεται πλέον στα εποχικά τρόφιμα, τη βιολογική καλλιέργεια, την τοπική γαστρονομική παράδοση. Σε αυτή την κατεύθυνση κινείται και το κίνημα «Slow Food» ή αλλιώς «Βραδυφαγία». Τι και αν χρειαστεί να περιμένουμε το καλοκαίρι για να απολαύσουμε ντομάτες; Το γευστικό τους αποτέλεσμα θα μας αποζημιώσει. 
Σεξ: Σύμφωνα με τις αρχές του ταντρικού σεξ, στην ερωτική επαφή ο χρόνος πρέπει να σταματάει. Τα αισθησιακά αγγίγματα στον σύντροφό σας και το ερωτικό μασάζ πριν από την ερωτική επαφή υπόσχονται να παρατείνουν την ηδονή του σεξ. 

11. Γιατί δεν αδυνατίζω; 
Προσέχετε, αλλά δεν αδυνατίζετε; Ένοχη μπορεί να μην είναι η όρεξή σας, αλλά ο θυρεοειδής σας. Στην περίπτωση που ο θυρεοειδής υπολειτουργεί (οπότε πρόκειται για υποθυρεοειδισμό), μειώνεται ο μεταβολισμός και τα κιλά δεν λένε να φύγουν. Αν εκτός από τη ζυγαριά σας που έχει «κολλήσει», το τελευταίο διάστημα νιώθετε παράλληλα κούραση και υπνηλία στην καθημερινότητά σας, εμφανίζετε δυσκοιλιότητα και αισθάνεστε θλίψη, καλό είναι να ρωτήσετε αν υπάρχει ιστορικό θυρεοειδοπάθειας στην οικογένειά σας. Αν χρειαστεί, θα κάνετε μια απλή εξέταση αίματος, η οποία θα ξεκαθαρίσει το κατά πόσον υπάρχει πρόβλημα με τον θυρεοειδή σας. 

12. Χτυπήµατα τόνωσης στο PC 
Μετά από αρκετές ώρες δουλειάς μπροστά στον υπολογιστή νιώθετε εξαντλημένοι. Κερδίστε έξτρα ενέργεια με μια εύκολη άσκηση που μπορείτε να κάνετε οποιαδήποτε στιγμή μέσα στη μέρα, μέσα σε 5΄, χωρίς να χρειαστεί να σηκωθείτε ούτε από την καρέκλα σας. Με χαλαρά τα δάχτυλά σας, κάντε κοφτά και έντονα χτυπηματάκια σε όλο το πρόσωπο, προσπαθώντας να βρείτε έναν ρυθμό. Ξεκινήστε από το μέτωπο, συνεχίστε με τα μάγουλα και ολοκληρώστε με το πιγούνι. Επαναλάβετε 30-40 φορές σε κάθε σημείο. Με την άσκηση αυτή τονώνεται η κυκλοφορία του αίματος και ανανεώνονται τόσο οι μύες του προσώπου σας όσο και η διάθεσή σας. 

13. Λιγότερα απορρυπαντικά 
Χαρείτε τη βρομιά! Αυτό υποστηρίζουν οι επιστήμονες, συστήνοντας τη χρήση λιγότερων απορρυπαντικών στην καθημερινότητά σας. Η κατάχρηση ισχυρών απορρυπαντικών ευθύνεται σε ένα βαθμό για την εκδήλωση άσθματος, εκζέματος και αλλεργίας στα παιδιά. Μάλιστα, σε μελέτες που έγιναν διαπιστώθηκε ότι οι γυναίκες που χρησιμοποιούσαν πολλά οικιακά καθαριστικά κατά την εγκυμοσύνη τους ή σύντομα μετά τη γέννα αντιμετώπιζαν αυξημένο κίνδυνο τα παιδιά τους να έχουν άσθμα. 

14. Σκύλος για γερή καρδιά 

Φέτος υιοθετήστε ένα κατοικίδιο. Πέρα από την αγάπη και τη συντροφιά που θα σας προσφέρει, θα βελτιώσει και την υγεία σας. Μελέτες δείχνουν ότι η στενή επαφή με τα ζώα περιορίζει το στρες, διατηρεί σε χαμηλά επίπεδα την αρτηριακή πίεση και επομένως αποτελεί ασπίδα προστασίας για την καρδιά. Όσο για τα παιδιά που μεγαλώνουν με κατοικίδιο, φαίνεται να έχουν ισχυρότερο ανοσοποιητικό. 

15. Δέρµα πάντα νέο 
Αν αυτό αναζητάτε, τότε η λύση βρίσκεται στη βρύση σας. Στην περίπτωση που συνηθίζετε να πλένετε το πρόσωπό σας και να κάνετε μπάνιο με ζεστό νερό, ευνοείτε την αγγειοδιαστολή, η οποία δημιουργεί ευρυαγγείες και σας προσθέτει χρόνια. Αυτό συμβαίνει γιατί οι ευρυαγγείες είναι ένα κατεξοχήν γυναικείο πρόβλημα που μαρτυρά την ηλικία σας, αφού παρουσιάζεται συνήθως μετά την ηλικία των 40 ετών. Ρυθμίστε, λοιπόν, τη βρύση σας στο χλιαρό και διατηρήστε το δέρμα σας σφριγηλό και νεανικό. 

16. Το µπαχαρικό του πάθους 
Το μυστικό για να ανεβάσετε τη λίμπιντό σας στα ύψη είναι -με επιστημονική μάλιστα σφραγίδα- το μοσχοκάρυδο. Μια πρέζα αρκεί για να δώσει στο φαγητό σας τη χαρακτηριστική του γεύση και να αυξήσει τον αισθησιασμό στη σχέση σας. 

17. Ζητήστε το «άλλο» τεστ ΠΑΠ 
Την επόμενη φορά που θα πάτε στον γυναικολόγο ζητήστε του να σας κάνει «Thin prep». Έτσι ονομάζεται η εξελιγμένη μορφή του τεστ Παπανικολάου, που προσφέρει ακόμα μεγαλύτερη αξιοπιστία και αποτελεσματικότητα στην ανίχνευση δυσπλασιών (προκαρκινικών καταστάσεων) και στον εντοπισμό καρκίνου του τραχήλου της μήτρας. 

Προτιμήστε το για 2 λόγους: 
- Έχει μια ελαφρώς μεγαλύτερη ευαισθησία ως προς την ανίχνευση δυσπλασιών σε σχέση με το συμβατικό τεστ και δίνει τη δυνατότητα να διακρίνονται ευκολότερα πιθανές ανωμαλίες των κυττάρων. 
- Στην περίπτωση που εντοπιστεί π.χ. ένας ιός (όπως ο ιός ΗPV), μπορεί να αναγνωριστεί ο τύπος του ιού που ευθύνεται για τη βλάβη (να γίνει δηλαδή τυποποίηση) από το ήδη υπάρχον υγρό, χωρίς να χρειαστεί να υποβληθείτε ξανά σε τεστ ΠΑΠ. 

18. Βγάλτε γλώσσα 
Κατά τη διάρκεια του ύπνου, οι τοξίνες που βρίσκονται συσσωρευμένες στο σώμα σας μαζεύονται στην επιφάνεια της γλώσσας. Κάθε πρωί, λοιπόν, μπορείτε να προσφέρετε στον οργανισμό σας μια μίνι αποτοξίνωση χρησιμοποιώντας ένα προϊόν (εργαλείο) καθαρισμού της γλώσσας (θα το βρείτε στα φαρμακεία) ή ένα κουτάλι, με την κοίλη (εσωτερική) πλευρά του οποίου θα ξύσετε ελαφρά τη γλώσσα από μέσα προς τα έξω. Μπορεί να σας φαίνεται απλοϊκό, αλλά είναι όντως ένας εύκολος τρόπος να απαλλαγείτε από τις τοξίνες. 

19. Μεγαλώστε ευτυχισµένα παιδιά 
Πηγαίνετε τα παιδιά σας αγγλικά, γερμανικά, ζωγραφική, κολυμβητήριο και κιθάρα. Προσπαθείτε να τα κρατάτε διαρκώς απασχολημένα γεμίζοντάς τα με εφόδια. Έχετε σκεφτεί, όμως, ότι στην πραγματικότητα μεγαλώνετε «κουρασμένα» παιδιά; Ο συγγραφέας του βιβλίου «Το μανιφέστο της χαρούμενης παιδικής ηλικίας», Carl Honoré, τονίζει ότι τα παιδιά χρειάζονται χρόνο να χαλαρώσουν, να παίξουν, να δημιουργήσουν, να κοινωνικοποιηθούν. Επιμένει ότι η ανατροφή τους δεν πρέπει να μοιάζει με αγώνα συγκέντρωσης γνώσεων και εφοδίων για τη μελλοντική επαγγελματική τους ζωή. Σύμφωνα μάλιστα με τον κ. Honoré, «χαλαροί γονείς είναι οι ισορροπημένοι γονείς και ευτυχισμένα παιδιά αυτά που έχουν τον χρόνο και τον χώρο να εξερευνήσουν τον κόσμο όπως αυτά επιθυμούν». Μήπως να τον ακούσουμε;

20. 5 σούπερ τροφές κατά της γήρανσης 
- Κανέλα 
- Σπανάκι 
- Μούρα 
- Ξηροί καρποί 
- Κολοκυθόσπορος
Πλούσιες σε αντιοξειδωτικά, οι παραπάνω τροφές θεωρούνται το μυστικό για την καταπολέμηση των ελευθέρων ριζών, τον μεγαλύτερο εχθρό της νεότητας. 

21. Χάπι end 
Όταν πίνετε ένα χάπι, αρκείστε σε 1-2 γουλιές νερό για να «κατέβει». Οι ειδικοί, όμως, έχουν διαφορετική άποψη. Για την καλύτερη απορρόφηση του φαρμάκου, χρειάζονται περίπου 200 ml νερό. Την επόμενη φορά, λοιπόν, που θα πάρετε το χάπι σας, να έχετε έτοιμο δίπλα σας ένα ολόκληρο ποτήρι νερό. 

22. Νέα τάση: Gym Parks 
Σε καιρό οικονομικής ανασφάλειας, η ιδέα της δωρεάν άσκησης δεν ακούγεται άσχημη. Η νέα τάση στον χώρο του fitness βγάζει τα όργανα γυμναστικής από τις αίθουσες των γυμναστηρίων και τα τοποθετεί σε πάρκα. Αυτή τη στιγμή λειτουργούν 50 Gym Parks σε όλη την Ελλάδα -καθένα από τα οποία διαθέτει 10 διαφορετικά όργανα- και είναι ανοιχτά για όλους 24 ώρες το 24ωρο, 7 μέρες την εβδομάδα. Βρείτε το πλησιέστερο Gym Park στην ιστοσελίδα: www.gymparks.gr . 

23. Τεστ µαξιλαριού 
Ποια στάση προτιμάτε στον ύπνο σας; Η απάντηση που θα δώσετε αποτελεί τον οδηγό σας στην αναζήτηση του κατάλληλου μαξιλαριού. Αν κοιμάστε μπρούμυτα, ιδανικό για εσάς είναι ένα λεπτό και μαλακό μαξιλάρι για να μην πιέζετε την πλάτη και τον αυχένα σας, αν κοιμάστε ανάσκελα, προτιμήστε ένα μέτριας σκληρότητας, και στην περίπτωση που σας βολεύει να γυρνάτε στο πλάι, επιλέξτε ένα πιο παχύ, ώστε να κρατάει τη σπονδυλική στήλη και τον αυχένα σε ευθεία γραμμή. Μην ξεχνάτε ότι ο καλός ύπνος σάς βοηθάει να ξυπνάτε αναζωογονημένοι και συνδέεται με τη μακροζωία. 

24. Ενέργεια στο φουλ 
Νιώθετε συνεχώς κούραση; Ξεκινήστε τη νέα χρονιά δυναμικά. Τονώστε τον οργανισμό σας με βότανα που θα τον βοηθήσουν να αντιμετωπίσει καταστάσεις στρες. Σε 1 φλιτζάνι βραστό νερό, προσθέστε 1 ρίζα τζίνσενγκ. Αφήστε το για 5΄ και αφαιρέστε τη ρίζα. Πίνετε 1-2 φλιτζάνια την ημέρα, όχι για περισσότερες από 1-2 εβδομάδες συνεχόμενα. Το τζίνσενγκ καλό είναι να αποφεύγουν οι διαβητικοί, καθώς και όσοι έχουν υψηλή πίεση ή υποφέρουν από καρδιαγγειακές παθήσεις. 

25. Pain free 
Έως και 20% μπορεί να μειώσει το γέλιο τη χρήση παυσίπονων, ακριβώς επειδή ενεργοποιεί τα φυσικά παυσίπονα του οργανισμού. 

26. Σούπερ τροφή 
Θεωρείται «μαγική» τροφή, αφού πλήθος επιστημονικών μελετών τη συνδέουν με προστασία από διάφορες μορφές καρκίνου. Ο λόγος για το μπρόκολο, το οποίο, χάρη στις φυτοχημικές ενώσεις που περιέχει, μειώνει τις πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου (κυρίως του παχέος εντέρου, του πνεύμονα και του στομάχου). Ανάλογα οφέλη έχουν -βάσει ερευνών- και οι υπόλοιπες τροφές που ανήκουν στην κατηγορία των σταυρανθών λαχανικών, όπως το λάχανο, το κουνουπίδι και τα λαχανάκια Βρυξελλών. Προσθέτοντας, λοιπόν, στο πιάτο σας 3-4 μερίδες σταυρανθών λαχανικών την εβδομάδα, δημιουργείτε μια ασπίδα προστασίας στον οργανισμό σας. 

27. Τι σηµαίνουν οι καούρες; 
Κατά καιρούς υποφέρετε από ήπιες ενοχλήσεις στο στομάχι. Το πιθανότερο είναι ότι τα συμπτώματα οφείλονται σε μια αθώα λειτουργική διαταραχή του πεπτικού συστήματος. Αν παρατηρήσετε, όμως, ότι οι ενοχλήσεις υποχωρούν με τη λήψη φαγητού, υπάρχει ενδεχόμενο να πρόκειται για έλκος, οπότε επιβάλλεται μια επίσκεψη στον γαστρεντερολόγο. Η γαστροσκόπηση -εξέταση που διαρκεί λίγα μόλις λεπτά- θα ανακαλύψει τον ένοχο. 

28. Ξεσπάστε 
Το συναίσθημα της οργής στρεσάρει τον οργανισμό, αλλά αρνητικά αποτελέσματα έχει και η καταπίεση του θυμού. Μάλιστα, τόσο οι άνθρωποι που εξοργίζονται συχνά όσο και αυτοί που καταπιέζουν τον θυμό τους σε μακροχρόνια βάση παρουσιάζουν συχνά αυξημένη αρτηριακή πίεση και αντιμετωπίζουν καρδιαγγειακά προβλήματα. Αντίθετα, όσοι εξωτερικεύουν τον θυμό τους -με σωστούς τρόπους- κινδυνεύουν λιγότερο να αναπτύξουν προβλήματα υγείας, ενώ παράλληλα παρατείνουν το προσδόκιμο ζωής τους, σε αντίθεση με εκείνους που καταπιέζουν τα συναισθήματά τους, σύμφωνα με έρευνα του τμήματος Δημόσιας Υγείας και Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν. 

29. Και τηγανητά και υγιεινά 
Δεν μπορείτε να αντισταθείτε στις τηγανητές πατάτες; Ευτυχώς, δεν χρειάζεται. Τα τηγανητά φαγητά θεωρούνται ανθυγιεινά επειδή κατά το τηγάνισμα παράγονται βλαβερές ουσίες, ενώ είναι και πλούσια σε θερμίδες λόγω της ποσότητας λαδιού που απορροφούν. Τι μπορείτε, λοιπόν, να κάνετε; Οι παρακάτω απλές οδηγίες σάς υπόσχονται απολαυστικά τηγανητά χωρίς ενοχές: 
- Τηγανίζετε αποκλειστικά και μόνο με ελαιόλαδο. 
- Προθερμαίνετε το λάδι, χωρίς όμως να το αφήνετε να καεί. 
- Στραγγίζετε τα λαχανικά καλά πριν τα τηγανίσετε ή τα αλευρώσετε, γιατί έτσι απορροφούν μικρότερη ποσότητα λαδιού. 
- Φροντίστε ο χρόνος τηγανίσμα-τος να είναι όσο το δυνατόν πιο σύντομος. 
- Αλλάζετε λάδι μετά από κάθε τηγάνισμα. 
- Βάλτε απορροφητικό χαρτί κουζίνας στο σκεύος όπου πρόκειται να τοποθετήσετε τα φαγητά που έχετε τηγανίσει, ώστε να απορροφήσει όσο το δυνατόν περισσότερο λάδι, και στη συνέχεια σερβίρετέ τα. 

30. Τσεκάπ στον καθρέφτη 
Αναρωτιέστε αν έχετε έλλειψη κάποιων βιταμινών; Για να το ανακαλύψετε, αρκεί ένας καθρέφτης. Σταθείτε όρθιοι μπροστά του και ελέγξτε το στόμα, το δέρμα και τα μάτια σας. 
- Αν τα χείλη σας σκάνε συχνά και ματώνουν στις άκρες τους, είναι πιθανό να σας λείπει βιταμίνη Β12.
Καταναλώστε συκώτι, δημητριακά, αμύγδαλα και τυρί φέτα. 
- Αν έχετε αιμορραγία στα ούλα, ενώ παράλληλα έχετε παρατηρήσει ότι καθυστερούν να επουλωθούν οι πληγές σας, μπορεί να έχετε έλλειψη σε βιταμίνη C. 
Καταναλώστε πιπεριές, μαϊντανό, λιαστή ντομάτα, μπρόκολο, φράουλες και πορτοκάλια. 
- Αν νιώθετε τα μάτια σας κουρασμένα και ξηρά, ενδεχομένως να μην προσλαμβάνετε τις απαραίτητες ποσότητες από τις βιταμίνες Α και Ε. 
Καταναλώστε συκώτι, καρότα, βρόμη, σπανάκι, καθώς και ηλιόσπορους, αμύγδαλα, ελαιόλαδο. 

ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΤΟΝ κ. ΣΤΕΦΑΝΟ Γ. ΠΑΝΤΕΛΑΡΟ, γαστρεντερολόγο, διευθυντή της Γαστρεντερολογικής Κλινικής του Ιατρικού Αθηνών-Κλινική Ψυχικού, τον δρ. ΑΝΑΣΤΑΣΙΟ ΣΠΑΝΤΙΔΕΑ, παθολόγο, κλινικό φαρμακολόγο, τον κ. ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΑΛΑΜΠΟΚΗ, γυναικολόγο, τον κ. ΑΝΑΣΤΑΣΙΟ ΤΣΑΤΣΟ, πνευμονολόγο, πρόεδρο της Ένωσης Πνευμονολόγων Ελλάδος, την κ. ΝΑΤΑΛΙΑ ΚΟΥΤΡΟΥΛΗ, MSc, ψυχολόγο υγείας, με εκπαίδευση στη Γνωσιακή Ψυχοθεραπεία και τη Συμβουλευτική, διδάσκουσα στην Ακαδημία Ψυχοθεραπείας και Συμβουλευτικής, την κ. ΒΑΣΙΑ ΜΑΝΙΚΑ, κλινική διαιτολόγο-διατροφολόγο, και την κ. ΜΑΤΙΝΑ ΧΡΟΝΟΠΟΥΛΟΥ, φυσικοπαθητικό.