Η αποτυχία έχει και τα καλά της, αρκεί να τα δούμε ψύχραιμα
Οι περισσότεροι από εμάς αντιμετωπίζουμε την αποτυχία σαν πανούκλα. Έτσι και μας τύχει, κρυβόμαστε κάτω από τις κουβέρτες και νιώθουμε άχρηστοι. Είναι σαν ήττα που μας μαρκάρει συναισθηματικά ως μέτριους ή μη ικανούς. Όμως η μανία μας να είμαστε «τέλειοι» και να μην κάνουμε λάθη ή μετριότητες, οδηγεί συχνά σε έναν ψυχαναγκασμό που πάει χέρι-χέρι με αφόρητη πίεση, μιζέρια, φόβο, άγχος. Οι ατέλειες και η αποτυχία έχουν και θετικές πλευρές. Ας τις βλέπουμε -πού και πού.ΛΙΓΗ ΣΥΜΠΟΝΙΑ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΜΑΣ, ΠΑΡΑΚΑΛΩ: Όταν ερχόμαστε φάτσα με φάτσα με τα μέρη της ζωής μας όπου τα έχουμε κάνει χάλια, είναι μια καλή ευκαιρία να αναπτύξουμε περισσότερη συμπόνια προς τους εαυτούς μας. Χώρια που συνδεόμαστε καλύτερα και με τους γύρω μας, μέσα στη σφαλερότητά μας. Γιατί, εύκολο είναι να μας κοιτάνε πάντα ενώ βρισκόμαστε σε θέση ισχύος;
ΜΕΣΩ ΤΗΣ ΑΠΟΤΥΧΙΑΣ, ΕΚΤΙΜΑΜΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΤΙΣ ΝΙΚΕΣ ΜΑΣ:Όπως λοιπόν και ο Τόμας Έντισον απέτυχε ένα κάρο φορές προκειμένου να κάνει τη λάμπα να λειτουργήσει, έτσι κι εμείς έχουμε το ίδιο δικαίωμα να βρούμε «άλλους 1.000 τρόπους με τους οποίους δε λειτουργεί μια λάμπα». Αυτός είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για να εκτιμήσουμε καλύτερα -και περισσότερο- τις νίκες μας, χωρίς να μας πτοούν οι ήττες.
Η ΑΠΟΤΥΧΙΑ ΕΜΠΕΡΙΕΧΕΙ ΤΗ ΣΟΦΙΑ: Όταν επιτρέπουμε στον εαυτό μας να αγκαλιάσει τις αποτυχίες, τα λάθη μας και τις ταπεινώσεις, είμαστε σε θέση να αντλήσουμε διδάγματα ζωής, τα οποία ίσως δε θα τα είχαμε αν τα πράγματα ήταν διαφορετικά. Οι εμπειρίες μας, είτε καλές είτε κακές, μας κάνουν πάντα σοφότερους. Τυχαία άλλωστε βγήκε το «στερνή μου γνώση, να σ’ είχα πρώτα»;
ΓΕΡΑ ΝΕΥΡΑ ΚΑΙ ΑΥΤΟΒΕΛΤΙΩΣΗ: Δεν είναι και το καλύτερο συναίσθημα να ντιλάρουμε με τις επιπτώσεις που μπορεί να ακολουθούν το λάθος, όμως το να βγούμε από εκεί όσο το δυνατόν πιο γρήγορα, μας αναγκάζει να ψάξουμε τόσο τον πλησιέστερο δρόμο, όσο και τρόπους για να μην την ξαναπάθουμε. Άρα γινόμαστε εφευρετικοί, ακονίζουμε το μυαλό μας και ατσαλώνουμε τα νεύρα μας. Ψυχραιμία, λοιπόν.
Η ΝΕΑ ΕΥΚΑΙΡΙΑ: Συχνά πολλοί από εμάς δε θέλουμε να πάρουμε το ρίσκο να κάνουμε πράγματα στα οποία δεν είμαστε (ή έτσι νομίζουμε) καλοί. Αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος για να περιορίσουμε τη δράση και τις ευκαιρίες στη ζωή μας, αλλά και τις δυνατότητές μας. Οπότε ας κάνουμε και πράγματα στα οποία δεν είμαστε και τόσο καλοί, δεν πειράζει. Και αν έχουμε και ένα στραβοπάτημα, πάλι δεν πειράζει. Θα βελτιωθούμε. Το σκεπτικό αυτό θυμίζει λίγο τις τούμπες που τρώμε στο δρόμο. Ποιος θέλει να κάτσει εκεί για πάντα; Καλύτερα να γελάσουμε, να σηκωθούμε, να ξεσκονίσουμε το παντελόνι μας και να συνεχίσουμε.------------------------------------------------------------------------------------
Απενοχοποίηση της αποτυχίας, τώρα!
Η Μέρα της Αποτυχίας. Οι Φινλανδοί το αποφάσισαν, στις 13 Οκτωβρίου μιλάμε για τα λάθη μας
Η αποτυχία της κοινωνίας μας είναι ότι δεν αποδέχεται την αποτυχία. Είναι κάτι σαν άγραφος κανόνας: αν αποτύχεις, αυτομάτως στιγματίζεσαι, μηδενίζεσαι και πάλι απ΄την αρχή. Αυτή τη ρετσινιά, αυτή τη λάθος κουλτούρα αποφάσισαν να αλλάξουν οι Φινλανδοί οι οποίοι διοργανώνουν εδώ και δύο χρόνια τη Μέρα της Αποτυχίας. Σε σχολεία, εταιρείες, καφέ, σε δημόσιους χώρους, μαζεύονται και μιλάνε ανοιχτά για τις ιστορίες αποτυχίας τους -ακόμα και τις πιο ντροπιαστικές- και μαθαίνουν ο ένας από τα λάθη του άλλου. Θέλουν, όπως λένε, να σπάσουν αυτό το φαύλο κύκλο: αποτυγχάνεις, δεν αποδέχεσαι την αποτυχία σου, ενίοτε τη φορτώνεις στους άλλους, ντρέπεσαι να μιλήσεις για τα λάθη σου, δε βρίσκεις εγκαίρως τη σωστή λύση, αποτυγχάνεις ολοκληρωτικά.
Και το τίμημα για την κοινωνία είναι μεγάλο, λένε οι διοργανωτές της Day of Failure. Με το φόβο της αποτυχίας δεν προχωράμε μπροστά, δεν ξεκινάμε κάτι νέο και τολμηρό. Φέτος αποφάσισαν να προάγουν την ημέρα αυτή σε Διεθνή. Συμμετέχουν λοιπόν 15 χώρες με διάφορες δράσεις και στόχος είναι κάποια στιγμή ο μη στιγματισμός της αποτυχίας, δηλαδή οι άνθρωποι να επιβραβεύονται για το θάρρος τους παρά το τελικό αποτέλεσμα. Σε αυτή την ιδανική κοινωνία περισσότερα όνειρα θα γίνονται πραγματικότητα.
Στις δράσεις συμμετέχει και η Ελλάδα με μια ανοιχτή ημερίδα που γίνεται στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Μπορεί όμως κι ο καθένας ατομικά ή με την παρέα του να κάνει μια μίνι δράση ή έστω να στείλει στους φινλανδούς διοργανωτές μια φωτογραφία, ποζάροντας σε σχήμα F (όπως Failure). Φτάνει πια με το φασισμό της ατσαλάκωτης επιτυχίας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου