To αλφαβητάρι της γιατρειάς-Γιατροσόφια
Το γιατροσόφι, ή «ιατροσόφιον» στην καθαρεύουσα, είναι το πρακτικό παρασκεύασμα φυτών. Σε πολλά μέρη της Ελλάδας αποτελούν αξιόλογο μέρος της λαογραφικής παράδοσης του τόπου. Αν και η χρήση τους έχει αμφισβητηθεί από τους οπαδούς της κλασικής ιατρικής, τα περισσότερα γιατροσόφια δεν παύουν να έχουν στερεή επιστημονική τεκμηρίωση και να αποτελούν τον «πρόδρομο» των δημοφιλών φυτικών καλλυντικών και φαρμακευτικών σκευασμάτων που κυκλοφορούν στο εμπόριο και στα φαρμακεία στις μέρες μας. Παρά το γεγονός ότι τα γιατροσόφια συνήθως βασίζονται σε σχετικά «αγνές» και «ακίνδυνες» πρώτες ύλες, οι γιατροί συνιστούν προσοχή στη χρήση τους, ειδικά αν το άτομο που πρόκειται να τα χρησιμοποιήσει έχει ιστορικό αλλεργικών αντιδράσεων.
Τα χρησιμοποιούσε ο κόσμος παλιότερα – αλλά ακόμη και στη σημερινή εποχή – προκειμένου να αντιμετωπίσει μικρά ή και μεγαλύτερα προβλήματα υγείας. Υπάρχουν πολλών ειδών γιατροσόφια, και είναι σχεδόν σίγουρο ότι ο κάθε άνθρωπος τα έχει χρησιμοποιήσει σε κάποια στιγμή της ζωής του, συνήθως με την προτροπή κάποιου μεγαλύτερου σε ηλικία μέλους της οικογένειας. Τα περισσότερα γιατροσόφια βασίζονται στη χρήση των βοτάνων και φυτών που βρίσκουμε στη φύση.
Ακολουθεί ένας κατάλογος συνταγών αλφαβητικά για διάφορες ασθένειες
ΑΓΧΟΣ
• Αφέψημο με φρέσκο βασιλικό. Bάζουμε 25 γρ. φύλλα φρέσκο βασιλικό σε 1/2 λίτρο κρύο νερό και αφήνουμε το αφέψημα να βράσει σε χαμηλή φωτιά, με το καπάκι κλειστό, για 10 λεπτά. Αφού κρυώσει πίνουμε 3-4 φλιτζάνια μέσα στην ημέρα.
• Ετοιμάζουμε, συχνά μέσα στην μέρα, αφεψήματα με τα εξής βότανα: τίλιο, τσάι του βουνού, λουΐζα, μελισσόχορτο, λεβάντα, καλέντουλα και μαντζουράνα (μπορούμε να κάνουμε δικούς μας γευστικούς συνδυασμούς ή να τα χρησιμοποιήσουμε και όλα μαζί).
• Για αρωματοθεραπεία χρησιμοποιούμε αιθέρια ελαια από cedarwood, chamomile, clary sage, frankincense, geranium, laveder, marjoram, rosewood, sandalwood και tangerie oil (αναφέρονται οι αγγλικές ονομασίες διότι έτσι είναι πιο εύκολο να αναζητηθούν στα φαρμακεία)
ΑΙΜΟΡΡΟΙΔΕΣ
• Χρησιμοποιούμε το βότανο goldenseal το οποίο πωλείται σε κάψουλες (χωρίς συνταγή γιατρού) στα φαρμακεία και σε καταστήματα με είδη υγιεινής διατροφής.
• Τοποθετούμε τοπικά ένα κομμάτι βαμβακερό ύφασμα που έχουμε εμποτίσει με λάδι από καρύδια (walnut oil), δροσερό από το ψυγείο.
• Αναμιγνύουμε ένα κουτάλι της σούπας χυμό κρεμμυδιού με ένα κουτάλι του γλυκού ghee(καθαρισμένο βούτυρο από υγρασία και υπολείμματα-100% λίπος) και λίγη μαύρη ζάχαρη και το πίνουμε τρεις φορές την ημέρα.
ΑΚΜΗ
• Χρησιμοποιούμε το βότανο εχινάκεια είτε σαν αφέψημα είτε σε κάψουλες που πωλείται ελεύθερα (χωρίς συνταγή γιατρού) στα φαρμακεία και σε καταστήματα με είδη υγιεινής διατροφής. • Για τοπική εφαρμογή ετοιμάζουμε μια κρέμα η οποία αποτελείται από:
1. Μισό κουταλάκι του γλυκού σκόνη κουρκουμά και ίση ποσότητα sandalwood
2. Χυμό αλόης (aloe vera) σε ποσότητα αρκετή ώστε να γίνει μια ομοιογενής κρέμα όταν αναμιχθεί με τις δυο σκόνες. Την αφήνουμε στο δέρμα για περίπου 30 λεπτά και την ξεπλένουμε με χλιαρό νερό.
• Απλώνουμε λεπτές φέτες ώριμης, βιολογικής (κατά προτίμηση) ντομάτας, σε καθαρό πρόσωπο για 15′. Μετά, πλένουμε το πρόσωπό με ένα φυσικό σαπούνι που έχει ουδέτερο pH και σκουπιζόμαστε. Η αντισηπτική δράση της ντομάτας θα βοηθήσει στον περιορισμό της υπερβολικής παραγωγής σμήγματος. H μικροβιοκτόνος δράση της θα εμποδίσει την περαιτέρω επιμόλυνση των ανοιχτών πόρων, ενώ οι βιταμίνες θα επισπεύσουν την ίαση και η δροσιστική της υφή θα σας ανακουφίσει από την αίσθηση φουντώματος.
• Για αρωματοθεραπεία χρησιμοποιούμε αιθέρια ελαία από: cedarwood, chamomile, geranium, laveder, rosewood, sandalwood και tea tree oil. • Τρεις κουταλιές της σούπας μέλι και ένα κουταλάκι του γλυκού κανέλα σε σκόνη πάστα. Εφαρμόζουμε αυτήν την πάστα για τα σπυράκια πριν από τον ύπνο και να πλένουν το επόμενο πρωί με χλιαρό νερό. Εάν γίνεται καθημερινά για δύο εβδομάδες, αφαιρεί τα σπυράκια από τη ρίζα.
ΑΔΥΝΑΜΙΑ, ΑΤΟΝΙΑ
• Χτυπάμε τον κρόκο ενός αυγού με όση ζάχαρη θέλουμε και με μία κουταλιά ρούμι, μέχρι να ασπρίσει και να αφρίσει. Στη συνέχεια, ρίχνουμε πάνω ένα ποτήρι γάλα ή νερό ζεστό και το πίνουμε. H λεκιθίνη που περιέχει ο κρόκος θα μας δυναμώσει, ενώ το αλκοόλ από το ρούμι θα επιδράσει διεγερτικά και τονωτικά στον οργανισμό. • Μετά από ίωση μια θεραπεία με ωμό λάχανο αναζωογονεί και δυναμώνει. Πλούσιο σε φυτικές ίνες, μέταλλα και βιταμίνες, το λάχανο έχει θαυμάσια τονωτικά αποτελέσματα. Τρώμε ένα μπολ λαχανοσαλάτα 2 φορές την ημέρα, για 3-4 ημέρες.
ΑΝΑΙΜΙΑ
Εκτός από τις βασικές οδηγίες για την αύξηση της πρόσληψης του σιδήρου, υπάρχουν ακόμα κάποιοι τρόποι ώστε ο οργανισμός να βοηθηθεί στην παραγωγή του αίματος, χρησιμοποιώντας τελικά το σίδηρο (μαζί με φυλικό οξύ, ψευδάργυρο, βιταμίνη C, B12, κ.τ.λ) που κυκλοφορεί στο αίμα.
• Χρησιμοποιούμε μια πρέζα σκόνης από γλυκόριζα, μαζί με μια κουταλιά του γλυκού μέλι, κάθε πρωί με το πρωινό μας.
• Αλέθουμε δυο κουταλιές μαύρη ζάχαρη, από ένα κουτάλι του γλυκού άψητα και ανάλατα αμύγδαλα, φιστίκια Αιγίνης, κουκουνάρια, σπόρους παπαρούνας και πέντε στίγματα κρόκου Κοζάνης. Αφού ομογενοποιηθούν, λαμβάνουμε κάθε πρωί ένα κουτάλι του γλυκού σε άδειο στομάχι.
• Η τακτική χρήση του ghee είναι επιβεβλημένη και βοηθάει πολύ. Μπορεί κανείς να χρησιμοποιεί (σε μικρή ποσότητα) σε όλα τα φαγητά που καταναλώνει.
• Φρέσκος χυμός από μάνγκο σε ίση ποσότητα με γάλα (από μισό φλιτζάνι) και ελάχιστο μέλι, δυο με τρεις φορές την ημέρα.
ΑΝΟΡΕΞΙΑ
• Ανακατεύουμε σε μισό ποτήρι, φρέσκο χυμό από ρόδι, μια πρέζα αλάτι και λίγη μαύρη ζάχαρη. Το πίνουμε λίγο, λίγο, κρατώντας το όση περισσότερη ώρα μπορούμε στο στόμα. Ο συνδυασμός αυτός καθαρίζει τη γεύση και διεγείρει τις αισθητήριες απολήξεις στη γλώσσα, ανοίγοντας έτσι την όρεξη.
• Αναμιγνύουμε στο μπλέντερ ίσες ποσότητες από σπόρους κορίανδρου, κάρδαμου, μαύρου πιπεριού και μαύρης ζάχαρης και χρησιμοποιούμε καθημερινά μισό κουτάλι του γλυκού σε ανάμειξη με ghee (καθαρισμένο βούτυρο).
•Βράζουμε δυο φλιτζάνια νερό με ένα κουτάλι του γλυκού σπόρους βασιλικού μέχρι να μείνει η μισή ποσότητα νερού. Στη συνέχεια το σουρώνουμε και προσθέτουμε λίγη μαύρη ζάχαρη και γάλα και το πίνουμε κάθε πρωί.
•Για αρωματοθεραπεία χρησιμοποιούμε τα αιθέρια έλαια από lemon, orange και tangerine oil.
ΑΠΟΤΟΞΙΝΩΣΗ
•Αγοράζουμε βιολογικά κεράσια και φυλάμε τα κοτσάνια τους. Bάζουμε 30 γρ. κοτσάνια κερασιών στο μπλέντερ. Ύστερα τα ρίχνουμε σε 1 λίτρο κρύο νερό, τα σκεπάζουμε και τα αφήνουμε να βράσουν για μισή περίπου ώρα. Πίνουμε 1 ποτήρι από αυτό το αφέψημα πρωί και βράδυ, κατά προτίμηση ανάμεσα στα γεύματα. H διάρκεια της θεραπείας είναι 15 μέρες ή 3 εβδομάδες και πρέπει να την επαναλαμβάνουμε κάθε 3 μήνες. Τα φλαβονοειδή και τα άλατα καλίου που περιέχουν τα κοτσάνια καθαρίζουν το αίμα και ενεργοποιούν το ουροποιητικό, εξαγνίζοντας, με ήπιο και φυσικό τρόπο, τον οργανισμό.
•Τροφές που αποτοξινώνουν τον οργανισμό είναι τα φασολάκια, το ρύζι basmati, το κοτόπουλο, τα μήλα, και λαχανικά.
ΑΠΩΛΕΙΑ ΑΚΟΗΣ
Καθημερινά πρωί και βράδυ μέλι και λίγη κανέλα σε σκόνη, που λαμβάνονται σε ίσα μέρη, αποκαθιστά τα προβλήματα της ακοής.
ΑΡΘΡΙΤΙΔΑ
•Σε όλες γενικά τις αρθροπάθειες η καυτερή γεύση του πιπεριού (ειδικά του κόκκινου) βοηθάει σημαντικά. Στην Αμερική ήδη κυκλοφορούν κάψουλες σε σκόνη κόκκινης πιπεριάς (γλυκιάς και καυτερής) τις οποίες λαμβάνουν καθημερινά οι αρθροπαθείς, καθώς και υγρό με υψηλή περιεκτικότητα σε cayenne σε μορφή ‘roll on’ για τοπική χρήση. Τα αποτελέσματα είναι σημαντικά καλύτερα από τα γνωστά αντιφλεγμονώδη χάπια.
•Πολτοποιούμε στο μπλέντερ ίση ποσότητα από σπόρους σησαμιού μαζί με σκόνη τζίντζερ και χρησιμοποιούμε καθημερινά ένα κουτάλι του γλυκού.
•Χρησιμοποιούμε κάψουλες γλυκοζαμίνης που πωλείται ελεύθερα(χωρίς συνταγή γιατρού) στα φαρμακεία και τα καταστήματα υγιεινής διατροφής.
•Οι ασθενείς μπορούν να λαμβάνουν καθημερινά, πρωί και βράδυ, ένα φλιτζάνι ζεστό νερό με δύο κουταλιές μέλι και ένα μικρό κουταλάκι του γλυκού κανέλα σε σκόνη. Εάν λαμβάνεται τακτικά, ακόμη και χρόνια αρθρίτιδα μπορεί να θεραπευτεί.
•Για αρωματοθεραπεία χρησιμοποιούμε τα αιθέρια έλαια από chamomile, cypress, juniper, lavender, lemon, marjoram και rosemary oil.
ΑΥΠΝΙΑ
•Προσθέτουμε σε ένα φλιτζάνι ζεστό γάλα ελάχιστο τριμμένο μοσχοκάρυδο και λίγο μέλι και το πίνουμε μισή ώρα πριν τον ύπνο.
•Μουλιάζουμε ένα κουτάλι της σούπας σπόρους παπαρούνας και ένα κουτάλι της σούπας σπόρους μαρουλιού, σε νερό για μια ημέρα και στη συνέχεια τους αναμιγνύουμε με ίση ποσότητα μαύρης ζάχαρης. Χρησιμοποιούμε ένα κουτάλι του γλυκού από το μείγμα κάθε βράδυ μαζί με μισό φλιτζάνι ζεστό γάλα.
•Για αρωματοθεραπεία χρησιμοποιούμε τα αιθέρια έλαια από chamomile, clary sage, lavender, marjoram, orange, sandalwood, tangerine και ylang ylang oil.
ΒΗΧΑΣ (ΒΡΟΓΧΙΤΙΔΑ-ΑΣΘΜΑ)
• Η β-καροτίνη θα πρέπει να λαμβάνεται σε ποσότητες από 10.000 έως και 25.000 μονάδες καθημερινά, και για αρκετό διάστημα, ιδιαίτερα όταν υπάρχει χρόνιο πνευμονικό πρόβλημα.
• Χρησιμοποιούμε τα βότανα εχινάκεια και lobelia τα οποία κυκλοφορούν και σε κάψουλες στα φαρμακεία και στα καταστήματα υγιεινής διατροφής.
• Στα διάφορα ροφήματα (τίλιο, τσάι του βουνού, φασκόμηλο, κτλ), προσθέτουμε λίγο μαύρο πιπέρι (στη μύτη του κουταλιού).
•Βράζουμε για δέκα λεπτά σε άφθονο νερό ολόκληρα λεμόνια. Όταν κρυώσουν τα στύβουμε και αναμιγνύουμε τον χυμό τους με ίση ποσότητα από μέλι. Χρησιμοποιούμε ένα κουτάλι του γλυκού κάθε μια ώρα, αφήνοντας το για πολλή ώρα στο στόμα.
• Αναμιγνύουμε στο μπλεντερ ίση ποσότητα από σκόνη μαύρου πιπεριού, πάπρικας, ginger, κανέλας και γαρίφαλου και το χρησιμοποιούμε για παρασκευή ροφημάτων.
• Σκόνη από κάρδαμο μαζί με λίγη μαύρη ζάχαρη και ghee μπορεί να χρησιμοποιείται στο τέλος κάθε γεύματος, σαν “επιδόρπιο”.
•Στα παιδιά είναι χρήσιμο να ετοιμάζουμε την εξής (τονωτική για τους πνεύμονες) “μαρμελάδα” και να τους δίνουμε λίγη καθημερινά: στο μπλέντερ αναμιγνύουμε δέκα καθαρισμένους χουρμάδες, δυο κουταλιές της σούπας μαύρες σταφίδες, από μια κουταλιά της σούπας ghee και μαύρη ζάχαρη, μισό κουτάλι του γλυκού πάπρικα και μια πρέζα πιπέρι cayenne.
•Το αλατόνερο μαλακώνει επίσης την παχιά βλέννα στον λαιμό, διευκολύνοντας έτσι την αποβολή της. Μια άλλη λύση, είναι οι γαργάρες με μείγμα χλιαρού νερού με λίγες σταγόνες λεμόνι και μέλι .
•Για αρωματοθεραπεία χρησιμοποιούμε τα αιθέρια έλαια από cedarwood, eucalyptus, frankincense, marjoram, orange, sandalwood, tangerine και tea-tree oil.
ΓΑΣΤΡΙΤΙΔΑ -ΕΛΚΟΣ ΣΤΟΜΑΧΟΥ
•Για την αντιμετώπισης της γαστρίτιδας θα πρεπει να ανγανωσιστούν οι τροφές που εντείνουν το πρόβλημα και να αποφευχθούν. Τέτοιες είναι:
-Όλα τα τηγανητά.
-Από τα φρούτα το πορτοκάλι, το μανταρίνι, τη φράουλα και το ακτινίδιο. Γενικά μιλώντας όλα τα άγουρα φρούτα καθώς και τα εξωτικά παπαγια, μαγκο, ανανά.
-Από λαχανικά την ωμή ντομάτα, την ρόκα και το ραπανάκι. Επίσης θα πρεπει να μειωθεί και η κατάνάλωση μαγειρεμένης ντομάτας σε σάλτσες.
-Το σκόρδο και το κρεμμύδι, ειδικά όταν είναι ωμά.
-Τα καυτερά καρυκεύματα, όπως το chilli, το ταμπάσκο, το κάρι, πίκλες, μουστάρδα, τουρσιά.
-Τα οινοπνευματώδη.
•Χρησιμοποιούμε το βότανο goldenseal το οποιο κυκλοφορεί σε καψουλες και πωλείται ελεύθερα στα καταστήματα υγιεινής διατροφής.
•Ένα από τα πιο δραστικά αφεψήματα για την αντιμετώπιση της γαστρίτιδας είναι η γλυκόριζα. Το βότανο αυτό παράγει μια βλέννα στο στομάχι η οποία επικάθεται στα τοιχώματά του, περιορίζοντας τις εκκρίσεις των οξέων. Σε 1/2 λίτρο βραστό νερό μία κουταλιά της σούπας γλυκόριζα σε μορφή σκόνης, την αφήνουμε για 10 λεπτά και και τη σουρώνουμε. Το καταναλώνουμε 2-3 φορές τη μέρα πριν από τα γεύματα. (Προσοχή, όμως! Η λήψη γλυκόριζας είναι απαγορευτική για τους υπερτασικούς)
•Να λαμβάνεται μέλι με σκόνη κανέλας, βοηθάει τόσο στο πόνο όσο και στην θεραπεία του έλκους.
•Χρησιμοποιούμε επίσης το γνωστό μας ρυζόγαλο με λίγη μαύρη ζάχαρη, αρωματισμένο με σκόνη κορίανδρου καθημερινά, ανάμεσα στα γεύματα.
ΓΟΝΙΜΟΤΗΤΑ
Μπορεί κανείς να χρησιμοποιήσει τις ακόλουθες οδηγίες προληπτικά και ενισχυτικά χωρίς να ξεχνάει τη σωστή έρευνα και τη διαγνωστική προσέγγιση που μπορεί να προσφέρει η ιατρική.
•Οι σπόροι του καρότου βοηθάνε στην καλή παραγωγή σπέρματος και συνίσταται η λήψη ένα κουταλάκι του γλυκού στο φαγητό, ή να ετοιμαστεί σαν αφέψημα πριν τον ύπνο.
•Πολτοποιούμε στ μπλέντερ από μια κουταλιά της σούπας αψητα και αναλατα αμύγδαλα, φιστίκια αιγίνης, καρύδια, μαύρη ζάχαρη και 5 στίγματα κρόκου. Ανακατεύουμε καλά το μείγμα με τρεις κουταλιές ghee(καθαρισμένο βούτυρο) και το κρατάμε σε δροσερό μερος για μια εβδομάδα. Στη συνέχεια λαμβάνουμε μια κουταλιά του γλυκού κάθε πρωί σε άδειο στομάχι.
•Ο συνδυασμός ίσως ποσοτήτων ρυζιού και κόκκινων φασολιών (μαρμπούνια ή χάντρες) που μαγειρεύονται μαζί και στη συνέχεια προστίθεται στο πιάτο λίγο ghee, βοηθά στην παραγωγή του σπέρματος.
•Βράζουμε για 5 λεπτά1,5 φλιτζάνι γάλα με ένα ξερό σύκο, 1 καυτερή κόκκινη πιπεριά και στο τέλος προσθέτουμε από μισό κουτάλι του γλυκού μαύρη ζάχαρη και μέλι. Χρησιμοποιείται το βράδυ πριν τον ύπνο.
•Μια ακόμα συνταγή με αφροδισιακές ιδιότητες: χρησιμοποιούμε από ένα κουτάλι της σούπας φρέσκο χυμό κρεμμυδιού και πιπερόριζα, επί τρεις εβδομάδες μετά το βραδινό φαγητό.
•Για αρωματοθεραπεία χρησιμοποιούμε τα αιθέρια έλαια από clove, geranium, lavender και ylang ylang oil.
ΓΡΙΠΗ
•Tο ακόλουθο ζεστό ρόφημα είναι το πλέον κατάλληλο να χρησιμοποιηθεί σε κάθε περίπτωση γρίπης και κρυολογήματος, ακόμα και στα αρχικά στάδια.
Υλικά(για 2 άτομα)
2.5 φλιτζάνια νερό
1 κουτ γλυκού καρφιά γαρύφαλλο
1 ξυλάκι κανέλλα
2εκ φρέσκια πιπερόριζα
1 πρέζα πιπέρι cayenne
Χυμός λεμονιού
Μέλι
Παρασκευή:
Βάζουμε το νερό μαζί με τα καρφιά του γαρίφαλου, την κανέλα και την πιπερόριζα(ψιλοκομμένη) σε ένα κατσαρολάκι και το αφήνουμε να βράσει. Μόλις αρχίσει να κοχλάζει, σβήνουμε τη φωτιά, το σκεπάζουμε και το αφήνουμε για μισή ώρα περίπου.
Στη συνέχεια το ξαναζεσταίνουμε μέχρι να αρχίσει πάλι να βράζει, το σουρώνουμε και προσθέτουμε το μέλι, το πιπέρι και το λεμόνι. Πρέπει να το πιούμε όσο γίνεται πιο ζεστό. Το επαναλαμβάνουμε 3-4 φορές την ημέρα.
•Λίγο πριν το βραδινό ύπνο, βάζουμε σε μια μεγάλη λεκάνη αρκετό βραστό νερό και μόλις αρχίσει να κρυώνει, προσθέτουμε δυο μεγάλες κουταλιές της σούπας σκόνη μουστάρδας. Ανακατεύουμε καλά για να διαλυθεί τελείως και στη συνέχεια βάζουμε μέσα στη λεκάνη τα πόδια μας, κάνοντας ένα ζεστό ποδόλουτρο για τουλάχιστον 10 λεπτά.
•Χρησιμοποιούμε επίσης πιπερόριζα, goldenseal και εχινάκεια, τα οποία κυκλοφορούν σε κάψουλες και πωλούνται ελεύθερα και χωρίς συνταγή γιατρού στα φαρμακεία και σε καταστήματα υγιεινής διατροφής.
•Προσθέτουμε από δυο έως τέσσερα γραμμάρια φυσικής βιταμίνες C (2,000-4,000mgr) καθημερινά μέχρι και τρεις ημέρες μετά το τέλος της γρίπης.
•Για αρωματοθεραπεία χρησιμοποιούμε τα αιθέρια έλαια από eucalyptus, lavender, marjoram, orange, rosemary, thyme και tea tree oil.
Δείτε: Ρόφημα για την γρίπη
ΔΙΑΡΡΟΙΑ
Η διάρροια ανεξάρτητα από την αιτιολογία της θα πρέπει να αντιμετωπίζεται σχετικά γρήγορα. Αυτό πρέπει να γίνει διότι σε αντίθεση με την δυσκοιλιότητα(η οποία τοξινώνει ύπουλα και αργά τον οργανισμό), η διάρροια μπορεί σε σύντομο χρονικό διάστημα να οδηγήσει σε σοβαρά προβλήματα αφυδάτωσης λόγω απώλειας υγρών, σε διαταραχές ηλεκτρολυτών (καλίου, νατρίου, χλωρίου) κ.τ.λ
•Μια παλιά συνταγή είναι η κατανάλωση ενός κουταλάκι ωμού ελληνικού καφέ πάνω στον οποίο έχουμε στάξει 2-3 σταγόνες φρέσκο λεμόνι, θα έχουν άμεσο αποτέλεσμα.
•Ρυζόνερο: Βράζουμε ένα φλυτζανάκι του καφέ ρύζι για σούπα σε τρία ποτήρια νερό και όταν το ρύζι είναι έτοιμο, το σουρώνουμε (και το τρώμε λίγο αργότερα) και πίνουμε το νερό που έχει απομείνει με λίγο λεμόνι και αλάτι. Το άσπρο «χυλώδες» μέρος από το ρυζόνερο, καλύπτει το βλενογόννο όλου του πεπτικού συστήματος, ανακουφίζει από τις φλεγμονές και ελαττώνει την ταχύτατα την διάρροια.
•Κριθαρόνερο: Βράζουμε ένα φλυτζανάκι του καφέ κριθάρι σε τέσσερα ποτήρια νερό και όταν είναι έτοιμο το σουρώνουμε και πίνουμε το νερό που έχει απομείνει με λίγο λεμόνι και αλάτι. Έχει παρόμοιες θεραπευτικές ιδιότητες με το ρυζόνερο και μπορεί κανείς σε σοβαρές περιπτώσεις να πίνει εναλλάξ το ένα με το άλλο στην διάρκεια της ημέρας.
•Μοσχοκάρυδο: Προσθέτουμε μια πρέζα σκόνη από φρεσκοτριμμένο μοσχοκάρυδο στο ρυζόνερο ή το κριθαρόνερο.
•Ετοιμάζουμε επίσης αραιά ροφήματα από τίλιο ή τσάι του βουνού και προσθέτουμε λίγη σκόνη κανέλας.
•Ένα από τα πρώτα φαγητά που μπορεί να χρησιμοποιηθεί είναι μια πολτοποιημένη ώριμη μπανάνα με ελάχιστο γάλα.
ΔΥΣΚΟΙΛΙΟΤΗΤΑ
Η δυσκοιλιότητα είναι πολύ σοβαρή ασθένεια. Όταν πάσχει το έντερο από δυσκοιλιότητα δεν πάσχει μόνο το έντερο αλλά ολόκληρος ο οργανισμός, ο οποίος τοξινώνεται και δεν έχει κανένα λόγο να γίνει καλά από οποιοδήποτε πρόβλημα τον απασχολεί. Μην αφήνεται την δυσκοιλιότητα να χρονίζει.
Για την αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας μπορεί να επιλέξει κανείς αν χρησιμοποιεί κάποια ή και όλα από την λίστα που ακολουθεί. Και μάλιστα είναι ωφέλιμο, να υπάρχει αλλαγή έτσι ώστε ο οργανισμός να μην συνηθίζει σε κάτι από όλα αυτά και τελικά αυτό το «κάτι» σταματήσει να τον βοηθάει.
- Ακτινίδια: Καθημερινή κατανάλωση τουλάχιστον δυο ώριμων και γλυκών ακτινιδίων(μπορεί και τρία αλλά μέχρι τέσσερα το πολύ).
- Δαμάσκηνα: Κάθε βράδυ μουσκεύει κανείς δυο με τρία ξερά δαμάσκηνα σε μισό ποτήρι νερό και το επόμενο πρωί τρώει τα δαμάσκηνα και πίνει και το ζουμί τους. Στην εποχή τους καταναλώνει τρία με τέσσερα φρέσκα δαμάσκηνα καθημερινά.
- Σύκα: Τα φρέσκα σύκα (στην εποχή τους, τον Αύγουστο) αλλά και τα ξερά εφόσον μουλιάσουν όπως τα δαμάσκηνα, είναι πολύ βοηθητικά.
- «Χρυσαφί»: Βράζουμε σε λίγο νερο ξερά σύκα, ξερά δαμάσκηνα, μερικούς χουρμάδες και σταφίδες και αφού τα ξερά φρούτα φουσκώσουν και μαλακώσουν, το αφήνουμε να κρυώσει και το τρώμε είτε σκέτο, είτε σαν κομπόστα(ζεστό ή κρύο), ή σε συνδυασμό με λίγο γιαούρτι αντί για βραδινό φαγητό.
- All Bran: Μέχρι δύο κουταλιές της σούπας την ημέρα μαζί με αρκετά υγρά για να αυξηθεί η περιεκτικότητα των τροφών σε φυτικές ίνες και έτσι να δώσει όγκο στα κόπρανα και να βοηθήσει στην κινητικότητα του εντέρου.
- Κολοκύθι: Τα βραστά κολοκυθάκια (στην εποχή τους, το καλοκαίρι), με αρκετό λάδι ελιάς είναι πολύ καλά για την αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας. Θα πρέπει όμως να μην συνηθίσει ο οργανισμός την καθημερινή τους κατανάλωση.
- Υδρομέλι: Κάθε πρωί, πριν από οτιδήποτε άλλο, να λαμβάνεται ένα ποτήρι ζεστό νερό(σχεδόν καυτό) με ένα κουταλάκι του γλυκού μέλι(και ίσως λίγο λεμόνι). Επίσης συνίσταται η κατανάλωση αρκετού νερού και ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες.
- Λιπαρά: Η συχνή χρήση ghee στο φαγητό ή η λήψη το πρωί μιας κουταλιάς αμυγδαλέλαιο σε άδειο στομάχι θα λιπαίνει τις τροφές. Επίσης ευεργετικό είναι εξίσου, ένα ποτήρι ζεστό γάλα με 2 κουταλάκια του γλυκού ghee και ένα κουταλάκι του γλυκού (κοφτό) κανέλα. Το χρησιμοποιούμε πρωί και βράδυ.
- Βότανα: Η Senna(φύλλα Αλεξανδρείας), η Cascara sagrada, τα οποία χορηγούνται είτε σαν ρόφημα είτε σε κάψουλες.
- Κριθάρι: Εκτός από την κατανάλωση κριθαρένιων παξιμαδιών , μπορούμε να ετοιμάσουμε «καυτό» κριθαρόνερο. Βράζουμε σε ένα κιλό νερό 2 κουταλιές της σούπας νιφάδες κριθαριού και 5 μικρές κόκκινες πιπεριές και πίνουμε ένα ποτήρι του κρασιού καθημερινά.
ΔΥΣΜΗΝΟΡΡΟΙΑ
Βράζουμε σε 3 λίτρανερό 500 γρ.αποξηραμένες ρίζες τσουκνίδας (Urtica urens), μέχρι να μείνει μισό λίτρο αφεψήματος. Πίνουμε ένα φλιτζάνι 3-4 φορές την ημέρα. Η τσουκνίδα, που περιέχει πολλά μέταλλα και οξέα, επιδρά καθαρτικά στο αίμα, ενώ ο χυμός της έχει, σε περίπτωση αιμορραγίας, έντονη αιμοστατική δράση.
ΔΥΣΦΟΡΙΑ
Σε1 λίτροβραστό νερό βάζουμε50 γρ.ανθισμένου δεντρολίβανου ή 30 γρμ αποξηραμένου και το αφήνουμε για 10 λεπτά. Πίνουμε ένα φλιτζάνι έπειτα από κάθε γεύμα και για όσες μέρες διαρκεί η ενόχληση.
Το δεντρολίβανο, είναι ένα πολύτιμο φάρμακο και για τη δυσφορία που προέρχεται από την υπερκατανάλωση φαγητού ή αλκοόλ.
ΕΓΚΑΥΜΑ-ΚΑΨΙΜΟ
• Επάλειψη με ασπράδι αυγού. Το ασπράδι του αυγού περιέχει φυσικό κολλαγόνο που βοηθάει και στην ανάπλαση της καμένης περιοχής.
• Επάλειψη με οδοντόπαστα. Παίρνει το κάψιμο και δεν αφήνει φουσκάλα.
• Επάλειψη με αλόη. Αν έχετε γλάστρα με αλόη, κόβετε ένα κομμάτι και απλώνετε την κολλώδη ουσία που βγάζει πάνω στο κάψιμο.
• Επάλειψη με ντομάτα, είτε φρέσκια, από το ψυγείο κατά προτίμηση, είτε πολτό ντομάτας.
• Αν καήκατε από τον ήλιο και το δέρμα είναι ερεθισμένο, τραβάει και ετοιμάζεται να σχηματίσει φουσκάλες, για να ανακουφιστείτε από την ενόχληση, αλλά και για να μην ξεφλουδίσετε, φτιάξτε ένα κατάπλασμα από τη σάρκα ενός πεπονιού. Τοποθετήστε το μέσα σε μια γάζα και βάλτε το πάνω στα ερεθισμένα σημεία. Mόλις το κατάπλασμα ζεσταθεί, ανανεώστε το με φρέσκο πεπόνι. Το πεπόνι, επειδή είναι καλή πηγή βιταμίνης A, έχει επουλωτικές ιδιότητες, ενώ παράλληλα δροσίζει την περιοχή και γρήγορα θα νιώσετε τη φλόγωση να υποχωρεί.
ΕΚΖΕΜΑ
• Από την καθημερινή διατροφή θα πρέπει να αποκλειστούν όλες οι ουσίες οι οποίες αυξάνουν την πύρινη ενέργεια στον οργανισμό και έχουν θερμαντική δράση. Τέτοιες είναι το πιπέρι και όλα τα καρυκεύματα, το πορτοκάλι, το μανταρίνι, η ντομάτα, τα τηγανητά, τα οινοπνευματώδη, η σοκολάτα κ.τ.λ
•Βράζουμε σπόρους βαμβακιού σε κριθαρόνερο και στην συνέχεια κάνουμε κομπρέσες τοπικά.
•Αναμιγνύουμε σκόνη κουρκουμά σε σησαμέλαιο και το χρησιμοποιούμε σε κάθε περίπτωση εκζέματος. Μπορεί μάλιστα να χρησιμοποιήσει κανείς πρώτα μια απλή επάλειψη με σκέτο σησαμέλαιο και στη συνέχεια να πάρει λίγη σκόνη κουρκουμά και να κάνει μια εντριβή στην περιοχή, έως ότου το σησαμέλαιο απορροφηθεί εντελώς.
• Χρησιμοποιούμε τοπικά βαλσαμέλαιο και κάνουμε επαλείψεις μέχρι να απορροφηθεί εντελώς το έλαιο.
•Για αρωματοθεραπεία χρησιμοποιούμε τα αιθέρια έλαια από chamomile, geranium, juniper, lavender και sandalwood.
ΘΑΜΠΑ ΜΑΛΛΙΑ
O ήλιος και η θάλασσα ταλαιπώρησαν τα μαλλιά σας και αυτά έχουν χάσει την ελαστικότητα και τη λάμψη τους; Xτυπάμε ένα κρόκο αυγού με μία κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο και μία κουταλιά άσπρο οινόπνευμα 70 ή 80 βαθμών, ώσπου να δημιουργηθεί ένα ομογενοποιημένο μείγμα. Kάνουμε απαλό μασάζ για αρκετή ώρα στο τριχωτό της κεφαλής, έτσι ώστε το μείγμα να πάει παντού και να απορροφηθεί. Στη συνέχεια ξεβγάζουμε με άφθονο νερό.
ΙΓΜΟΡΙΤΙΔΑ
•Παίρνουμε μισό κουτάλι του γλυκού σκόνη από κουρκουμά και τη διαλύουμε σε μισό ποτήρι νερό. Το ζεσταίνουμε και το πίνουμε δυο με τρεις φορές την ημέρα (η γεύση του βέβαια δεν είναι πολλή ευχάριστη). Η πικρή και στυφή ποιοτητα του κουρκουμά, θα «στεγνώσει» τους βλεννογόνους του ανώτερου αναπνευστικού, ανακουφίζοντας από την καταρροή και την (οξεία ή και χρόνια) συσσώρευση βλέννας, και παράλληλα θα δυναμώσει το ανοσοποιητικό μας σύστημα.
•Χρησιμοποιούμε επισης τα βότανα Echinacea, goldenseal και ginger.
•Για αρωματοθεραπεία χρησιμοποιούμε τα αιθέρια έλαια από cypress, geranium, lemon, rosemary, sandalwood και tea tree oil.
ΚΑΚΗ ΔΙΑΘΕΣΗ -ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ
•Το φυτό υπερικό ή βαλσαμόχορτο ή χόρτο του Αγίου Ιωάννη αναφέρεται από τα αρχαία κιόλας χρόνια ότι μπορεί να μειώσει τη θλίψη. Μία ανάλυση 23 μελετών που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση «British Medical Journal» έδειξε ότι είναι αποτελεσματικό στην ανακούφιση των συμπτωμάτων της ήπιας έως μέτριας κατάθλιψης.
• Καθημερινή χρήση στο διαιοτολόγιο πιπέρι cayenne αλλά και ολόκληρες πιπεριές chilli σε όλα σχεδόν τα φαγητά.
• Χρησιμοποιούμε επίσης τα βότανα ginseng, gotu kola και gingko biloba τα οποία κυκλοφορούν σε κάψουλες και πωλούνται ελεύθερα χωρίς συνταγή γιατρου στα φαρμακεία και τα καταστήματα υγιεινής διατροφής.
• Χρήση μαγιάς μπύρας και σύμπλεγμα βιταμινών Β.
• Κατανάλωση ψαριών ή χρήση συμπληρωμάτων διατροφής με ω3 (ιχθυέλαιο).
•Για αρωματοθεραπεία χρησιμοποιούμε τα αιθέρια έλαια από bergamot, lemon, orange, tangerine και ylang ylang oil.
ΚΟΙΝΟ ΚΡΥΟΛΟΓΗΜΑ
•Ετοιμάζουμε ένα ρόφημα βράζοντας σε ένα φλιτζάνι νερό λίγη ψιλοκομμένη ρίζα φρέσκου ginger (πιπερόριζα), στη μύτη του κουταλιού κανέλα και λίγη μέντα ή δυόσμο. Προσθέτουμε λίγο μέλι όταν κρυώσει και το πίνουμε τρεις φορές την ημέρα.
•Πολτοποιούμε στο μπλέντερ φρέσκια ρίζα πιπερόριζας, την αναμιγνύουμε με λίγο μέλι και χρησιμοποιούμε ένα κουταλάκι του γλυκού κάθε τρεις με τέσσερις ώρες.
•Χρησιμοποιούμε το βότανο εχινάκεια, το οποίο κυκλοφορεί και σε κάψουλες και πωλείται χωρίς συνταγή γιατρού στα φαρμακεία και καταστήματα με είδη υγιεινής διατροφής.
•Για αρωματοθεραπεία χρησιμοποιούμε τα αιθέρια έλαια από ευκάλυπτο, λεβάντα, πορτοκάλι, marjoram, μέντα και tea tree oil (έλαιο τσαγιόδεντρου).
ΚΟΛΠΙΤΙΔΑ
•Κολπικές πλύσεις με το ακόλουθο μείγμα: ένα ποτήρι χλιαρό νερό, λιγότερο από μισό κουταλάκι του γλυκού βάμμα καλέντουλα, 5 σταγόνες tea tree oil και μια πρέζα σόδας του φαγητού.
•Ένα μικρό κομμάτι καθαρό βαμβακερό ύφασμα εμποτίζεται σε καστορέλαιο με λίγες σταγόνες tea tree oil και τοποθετείαται για όλο το βράδυ στο κόλπο.
•Ετοιμάζουμε ένα ρόφημα βράζοντας ένα φλυτζάνι γάλα με ένα φλυτζάνι νερό και μισό κουτάλι του γλυκού σκόνη ginger, μέχρι να μείνει η μισή μόνο ποσότητα (δηλαδή ένα φλυτζάνι) και το πίνουμε τρεις φορές την ημέρα με λίγη μαύρη ζάχαρη.
•Για αρωματοθεραπεία χρησιμοποιούμε τα αιθέρια έλαια από clove, clary sage, geranium, lavender, και tea tree oil.
NAYTIA
Το κέντρο της ναυτίας στον εγκέφαλο (ειδικά στη ναυτία του πρώτου τριμήνου της εγκυμοσύνης), μπορεί να βοηθηθεί με τη χρήση λεμονιού: με χρήση κάτω από τη γλώσσα λίγες σταγόνες λεμόνι, ή με την όσφρηση κομμένου λεμονιού. Μπορεί επίσης να χρησιμοποιήσει το αιθέριο έλαιο του λεμονιού και του πορτοκαλιού και του περγαμόντου για μασάζ, για το νερό του μπάνιου μαζί με αφρόλουτρο, καθώς και για αρωματισμό του χώρου.
•Χρησιμοποιούμε επίσης το βότανο ginger το οποίο πωλείται χωρίς συνταγή γιατρού στα φαρμακεία και στα καταστήματα υγιεινής διατροφής.
•Το νερό που υπάρχει μέσα στις φρέσκιες καρύδες, μαζί με λίγη μαύρη ζάχαρη ή μέλι, καθώς και μια ελάχιστη ποσότητα σκόνης πιπεριού ή τζίντζερ, ανακουφίζει σημαντικά, όταν πίνεις κανείς κάθε λίγα λεπτά, δυο με τρεις γουλιές.
•Για αρωματοθεραπεία χρησιμοποιούμε τα αιθέρια έλαια από bergamont, lemon, orange, peppermint και tangerine oil.
Αυτές οι πληροφορίες δημιουργήθηκαν για να κυκλοφορούν και διανέμονται ελεύθερα, αρκεί να περιλαμβάνουν τις λέξεις “Copyright υλικού © Χρύσα Ευαγγέλου, για το http://www.enorasis.edu.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου