Δευτέρα 29 Σεπτεμβρίου 2014

Σπιρουλίνα. Το φύκι με τις 100 ουσίες.


Την αποκάλεσαν “τροφή του μέλλοντος” και “ιδανική τροφή για την ανθρωπότητα”! Σε κάθε περίπτωση, η σπιρουλίνα, αυτό το μικροσκοπικό πρασινομπλέ φύκι, περιέχει τόσα πολλά πολύτιμα θρεπτικά συστατικά και έχει τέτοιες εξαιρετικές θρεπτικές και θεραπευτικές ιδιότητες που αξίζει να την  εντάξετε στη διατροφή σας. 




Τι είναι η σπιρουλίνα
Η σπιρουλίνα είναι ένα μικροσκοπικό υδρόβιο φύκι του γλυκού νερού με εξαιρετικές θρεπτικές και θεραπευτικές ιδιότητες. Συμπεριλαμβάνεται στα 8 συνολικά φύκια που μπορούν να καταναλωθούν ως τροφή από τον άνθρωπο, αφού μεταξύ των μικροφυκών ελάχιστα είδη μπορούν να καλλιεργηθούν για διατροφικούς σκοπούς.
Τη σπιρουλίνα κατανάλωναν αιώνες πριν και οι Αζτέκοι. Το έντονο κυανοπράσινο χρώμα της εντυπωσιάζει, αλλά ακόμη πιο εντυπωσιακό είναι το πώς ένας τόσο μικρός φυσικός οργανισμός μπορεί να κρύβει τόσες βιταμίνες και θρεπτικά στοιχεία για τον άνθρωπο. Συγκεκριμένα, είναι από τις πληρέστερες τροφές στον κόσμο.
Όλα τα βασικά αμινοξέα περιλαμβάνονται στο σπειροειδές αυτό φύκι. Έχει πάνω από 100 πολύτιμες θρεπτικές ουσίες και είναι ιδιαίτερα εύπεπτη τροφή, γι’ αυτό και την καταναλώνουν οι αστροναύτες στο διάστημα.  Πιστεύεται ότι ένα από τα αγαπημένα φαγητά των αστροναυτών στο μέλλον θα είναι η πιο πρωτότυπη από τις 11 “διαστημικές σπεσιαλιτέ” που επινόησαν οι γάλλοι σεφ, τα νιόκι με σπιρουλίνα.
Η NASA χαρακτήρισε τη σπιρουλίνα “τροφή του μέλλοντος” και ο ΟΗΕ “ιδανική τροφή για την ανθρωπότητα”, αφού με τόσο πολλά θρεπτικά συστατικά και σε τόσο μεγάλες ποσότητες που τα περιέχει, αποτελεί πολύτιμη τροφή σε περιπτώσεις υποσιτισμού. 



Γιατί να την εντάξετε στη διατροφή σας
– Αποτελεί την πλουσιότερη σε πρωτεΐνη “πράσινη τροφή”, με περιεκτικότητα 55-70%.
– Περιέχει πολύ λίγες θερμίδες. Για παράδειγμα, 5 γρ. (μέχρι τόσα συνιστάται, γενικά, να καταναλώνει την ημέρα ένας υγιής άνθρωπος) σας δίνουν περίπου 14,5 θερμίδες.
– Δεν περιέχει καθόλου χοληστερίνη.
– Έχει περίπου 58 φορές περισσότερο σίδηρο από ό,τι το ωμό σπανάκι και περιέχει όλα τα μέταλλα που χρειάζεται ο οργανισμός σας: σίδηρο, μαγνήσιο, κάλιο, ψευδάργυρο και το ιχνοστοιχείο σελήνιο.
– Είναι από τις πιο πλούσιες τροφές στην αντιοξειδωτική προ-βιταμίνη Α (Β-καροτίνη).
– Είναι ιδιαίτερα καλή πηγή των βιταμινών Β12 και Ε.


Πού ακριβώς μάς κάνει καλό
– Τα κύρια αντιοξειδωτικά στοιχεία της σπιρουλίνας δρουν κατά του καρκίνου και της πρόωρης γήρανσης.
– Τα αμινοξέα της προστατεύουν τα εγκεφαλικά κύτταρα και βελτιώνουν τη λειτουργία του νευρικού συστήματος.
– Εξαιρετικά πλούσια σε χλωροφύλλη, η οποία είναι ιδιαιτέρως ευεργετική για το σχηματισμό των ερυθρών αιμοσφαιρίων του αίματος. Καθαρίζει το αίμα απομακρύνοντας τις τοξίνες και διεγείρει τη λειτουργία όλων των ιστών και οργάνων του σώματος, ιδιαίτερα το ήπαρ, το οποίο διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην απομάκρυνση των τοξινών από τον οργανισμό.
– Ένα άλλο σημαντικό συστατικό της σπιρουλίνας είναι η φυκοκυανίνη, η οποία υποστηρίζει την αποτοξινωτική επίδραση στο ήπαρ και στα νεφρά, προστατεύει τα κύτταρα από ελεύθερες ρίζες, διεγείρει την παραγωγή κυττάρων αίματος και ενδυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα.
– Η πλέον ενδιαφέρουσα ιδιότητα της σπιρουλίνας είναι ότι, χάρη σε έναν πολυσακχαρίτη που περιέχει, τη σπιρουλάνη, ίσως μπορεί να εμποδίσει την ανάπτυξη του ιού του AIDS, καθώς και άλλων ιών. Το γεγονός αυτό δημιουργεί ελπίδες για τη δυνατότητα στο μέλλον θεραπευτικής παρέμβασης κατά της νόσου του AIDS.
– Εκπληκτικά πλούσια σε γ-λινολενικό οξύ αποτελεσματικό στην αντιμετώπιση του προεμμηνορροϊκού συνδρόμου. Επιπλέον, εμποδίζει τη συγκέντρωση χοληστερόλης στα αιμοφόρα αγγεία.


Πού θα τη βρείτε
Σήμερα, η σπιρουλίνα καλλιεργείται συνήθως σε νερό, μέσα σε πολύ καθαρές δεξαμενές, με σύγχρονες τεχνολογικές μεθόδους, χωρίς λιπάσματα, εντομοκτόνο και συντηρητικά. Επίσης, δεν περιέχει γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς. Κάποιες εταιρείες την παράγουν απευθείας σε φυσικές λίμνες. Στη συνέχεια, θερίζεται, ξηραίνεται ή υγροποιείται, συσκευάζεται και πωλείται. Θα τη βρείτε σε φαρμακεία και καταστήματα βιολογικών προϊόντων σε διάφορες μορφές, όπως σκόνη, νιφάδες, κάψουλες, ταμπλέτες καθώς και σε υγρό σιρόπι.


Πώς καταναλώνεται
– Τη σπιρουλίνα σε μορφή σκόνης μπορείτε να τη διαλύσετε σε διάφορους χυμούς φρούτων, να τη βάλετε σε κρύες σος για σαλάτες και θαλασσινά ή ψάρια.
– Ένα κουταλάκι σκόνη σπιρουλίνας μπορεί να δώσει υπέροχη γεύση στις κρασάτες σουπιές, στο χταπόδι στιφάδο, στις σάλτσες για μακαρόνια κλπ. Προσέχετε μόνο να την προσθέτετε στο τέλος του μαγειρέματος, γιατί οι υψηλές θερμοκρασίες μπορεί να καταστρέψουν μέρος των θρεπτικών συστατικών της.
– Σε υγρή μορφή (σιρόπι), μπορείτε να την αναμείξετε σε σκέτο νερό, αφεψήματα, χυμούς, αλλά και να τη βάλετε στο γιαούρτι ή στο παγωτό σας.
– Σε κάψουλες και ταμπλέτες (σαν συμπλήρωμα διατροφής). Καταναλώνεται  με νερό πριν από τα κυρίως γεύματα.


Η σπιρουλίνα και το περιβάλλον 
Πολύ σημαντική στην σημερινή εποχή των παγκόσμιων περιβαλλοντικών και οικολογικών προβληματισμών, η σπιρουλίνα έχει την δύναμη να θεραπεύσει τον πάσχοντα πλανήτη μας. Ξεκινώντας 3,5 δισεκατομμύρια χρόνια πριν, το πράσινο-μπλε αυτό φύκι ξεκίνησε να δεσμεύει το ατμοσφαιρικό άζωτο, να μετατρέπει το διοξείδιο του άνθρακα σε σάκχαρα, και να απελευθερώνει οξυγόνο το οποίο τελικά δημιούργησε πλούσια σε οξυγόνο ατμόσφαιρα απαραίτητη για την ανάπτυξη άλλων μορφών ζωής.
Μετά τη βιομηχανική επανάσταση, ο σύγχρονος πολιτισμός έχει οδηγήσει στην απώλεια των περισσοτέρων φυσικών πηγών της γης στο όνομα της προόδου. Η ειρωνεία είναι ότι αυτή η καταπληκτική πρόοδος έχει καταναλώσει τα αποθέματα της γης με ρυθμό πολύ πιο γρήγορο από ότι θα μπορούσε να τα αναπληρώσει. Το αναπόφευκτο αποτέλεσμα είναι η καταστροφή της ζωής του πλανήτη όπως είναι γνωστό. Η σπιρουλίνα – μία πηγή ζωής του πλανήτη- θα μπορούσε να αποτελέσει την πηγή ανανέωσης του . Η καλλιέργεια της σπιρουλινας είναι σημαντικά οικονομική και περιβαλλοντικά ασφαλής. Ανά περίπου 4 στρέμματα , η απόδοση της σπιρουλίνας σε πρωτεΐνη είναι 10 φορές μεγαλύτερη σε σχέση με εκείνη της σόγιας , 20 φορές σε σύγκριση με του αραβόσιτου, και 200 φορές με εκείνη του βοδινού, καθιστώντας την προφανώς την πιο πλούσια και φιλική του πλανήτη τροφή που αναπτύσσεται σήμερα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου