Πέμπτη 30 Οκτωβρίου 2014

Η ΑΣΤΡΙΚΗ ΧΩΡΑ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ


Το βιβλίο δεν είναι μια απλή συρραφή φύλλων χαρτιού ζωγραφισμένη με μελάνι. Το βιβλίο είναι μια πύλη που σε οδηγεί να βρεις λύσεις για την καθημερινότητα που σου αφηγείται γλυκές ή πικρές ρομαντικές ή απλές ιστορίες που διαδραματίζονται σε μικρές ή μεγάλες γειτονιές αυτού του κόσμου. Μπορεί όμως να σε ταξιδέψει και σε μέρη άγνωστα, μυθικά, ιστορικά, υπαρκτά κι ανύπαρκτα. Να σου ψιθυρίσει πράγματα ανήκουστα που μπορεί να συνέβησαν μπορεί και όχι.

Όμως όλα αυτά τα γραμμένα που ίσως μοιάζουν υποκειμενικά ίσως φαίνονται εξωπραγματικά πλασμένα με υπερβολή , πρέπει να ξέρετε ότι σε κάποιο μακρινό μέρος είναι πραγματικά και γνήσια. Υπάρχουν και ζουν με σάρκα και οστά.

Μπορείς και συ να ταξιδέψεις σε αυτή την όμορφη χώρα στην χώρα των γραμμάτων μέσα απ’ τις σελίδες ενός βιβλίου. Όταν βρεθείς εκεί θα δεις τους ήρωες που συνομιλούν μεταξύ τους, πίνουν τον καφέ τους καπνίζουν το τσιγάρο τους περιμένοντας υπομονετικά να ξαναμπούν στην δράση μόλις ο συγγραφές πιάσει και πάλι την πένα του.
Αυτό το μέρος που τα χρώματα είναι θολά κι απροσδιόριστα και οι φιγούρες είναι ακόμη ακατέργαστες και σε κατάσταση αναμονής είναι το παρασκήνιο εκεί που ακόμη το σενάριο δεν έχει ολοκληρωθεί και η πλοκή για κάποιο λόγο έχει σταματήσει.

Εκεί οι ήρωες κι όλο το σκηνικό περιμένουν ανυπόμονα να μπουν οι τελευταίες πινελιές  που θα τους ολοκληρώσουν και το έργο θα κορυφωθεί.

Λίγο πιο πέρα όμως πίσω απ’ ένα αραχνοΰφαντο πέπλο διακρίνει ο αναγνώστης να ξεπηδάει άπλετο φως κι αν σύρει την κουρτίνα στο πλάι θα αντικρίσει χρώματα παραδεισένια θα αφουγκραστεί μουσικές πρωτόγνωρες και θα δει όλες τις εποχές του χρόνου να ξετυλίγονται μαγικά μπροστά του διαδέχοντας η μία την άλλη με τον σωστό ρυθμό.

Αυτή είναι η χώρα των γραμμάτων εκεί που ζούνε όλοι οι μεγάλοι κι επώνυμοι μαζί με τους μικρούς κι ανώνυμους συγγραφείς. Εκεί είναι η πόλη του Ντίκενς του Ουγκώ του Τολστόι του Ιουλίου Βερν και τόσων άλλων που περιτριγυρίζονται από μυριάδες μονοπάτια που το καθένα ακολουθεί την δική του ιστορία όπως την έπλασε ο δημιουργός της.

Εκεί ζούνε όλοι εκείνοι οι ήρωες που ξεπήδησαν μέσα απ’ τη φαντασία ή την καθημερινή υλική πραγματικότητα. Απλοί άνθρωποι, απίθανοι χαρακτήρες, μυθικά αρχέγονα  πλάσματα, αρχαίες πολιτείες , απέραντα στοιχειωμένα δάση και απλές κατοικίες. Στην αντίπερα όχθη βρίσκεται η χώρα των αναγνωστών. Εκεί που ο καθένας που διαβάζει ένα βιβλίο αναπλάθει την ιστορία του φορά τα ρούχα του ήρωα που ταυτίζεται μαζί του, ζει την πλοκή και την δράση  και ενίοτε προσπαθεί να φέρει το σενάριο στα μέτρα του.

Αν διαθέτει κι αυτός την πένα της φαντασίας θα βάλει την δική του εκδοχή στη χώρα του αρχέτυπου αλλιώς  εκείνη θα  γλιστρήσει στη χώρα των κακέκτυπων αλλά και πάλι θα είναι αληθινή γιατί εκεί ο καθένας έχει τον δικό του κόσμο.

Λίγο πιο πέρα βρίσκονται κι άλλες χώρες, των ποιητών , των μουσικών , των ζωγράφων , των φιλοσόφων , των επιστημόνων , των θαυμάτων και τόσων άλλων.

Αυτό είναι ο κόσμος του πραγματικού που γεννήθηκε μέσα από τη σκέψη της φαντασίας. Αυτός είναι ο κόσμος της δημιουργίας.

Ο κόσμος ο δικός μας ο υλικός είναι η αντανάκλαση του,  επειδή κάθε ορατό προέρχεται από το αόρατο, γιατί όπως είπε κι ο Ερμής ο Τρισμέγιστος «Όπως επάνω έτσι και κάτω»
Αυτό ο κόσμος είναι ο κόσμος του Αστρικού. Αν έτυχε ποτέ να αποκοιμηθείτε διαβάζοντας ένα βιβλίο ταξιδέψατε νοερά εκεί χωρίς να το ξέρετε χωρίς να το θυμάστε. Μπορείτε να το κάνετε συνειδητά αγοράζοντας το μαγικό κλειδί που ανοίγει την πύλη πηγαίνοντας σε ένα βιβλιοπωλείο της γειτονιάς σας. 

Ο τίτλος του βιβλίου θα σας οδηγήσει ακριβώς μπροστά στο ομότιτλο μονοπάτι στην μαγική χώρα των γραμμάτων. 

Αν πάλι θελήσετε να ζήσετε χωρίς την ανάγνωση κάποιων βιβλίων είναι βέβαιο ότι θα επισκεφτείτε και θα ζήσετε στην χώρα των αγραμμάτων.

Ο κόσμος που θα ζωντανέψετε είναι ο κόσμος που σας αξίζει να ζείτε.  Αγοράστε ένα βιβλίο για να μπείτε στο αστρόπλοιο που θα σας οδηγήσει στην πραγματική αυτή χώρα που υπάρχει και πάλλεται από ζωή στην Πέμπτη διάσταση.

Ταξιδέψτε στην ιστορία του ζήστε την αλήθεια της απλώς διαβάζοντας ένα βιβλίο.


Δέκα τρικ που θα σας κάνουν εξυπνότερους



Καθημερινές συνήθειες που «τρέφουν» τον εγκέφαλο

Αρκετές έρευνες υποστηρίζουν την άποψη ότι η εξυπνάδα δεν είναι μια «σταθερή» ποσότητα αλλά ένα μεταβαλλόμενο χαρακτηριστικό, που εξαρτάται από τον τρόπο με τον οποίο προσεγγίζει κανείς διάφορες καταστάσεις και τα πράγματα που κάνει για να «θρέφει» τον εγκέφαλό του.

Αν θέλετε λοιπόν κι εσείς θα γίνετε εξυπνότεροι, δεν έχετε παρά να ακολουθήσετε τα παρακάτω «τρικ» που προτείνουν οι ειδικοί, σύμφωνα με δημοσίευμα του Business Insider.



1. Χρησιμοποιήστε έξυπνα το χρόνο σας στο διαδίκτυο. 
Μη σπαταλάτε το χρόνο σας ελέγχοντας μόνο τις ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης και χαζεύοντας τις φωτογραφίες γνωστών και αγνώστων. Το Διαδίκτυο είναι γεμάτο από διάφορες πηγές γνώσης, όπως διαδικτυακά εκπαιδευτικά σεμινάρια, ομιλίες TED κ.ά. Αφιερώστε μερικά λεπτά κάθε μέρα για να μάθετε κάτι καινούριο και δε θα χάσετε.

2. Κρατάτε σημειώσεις από αυτά που μαθαίνετε.
Δε χρειάζεται να γράφετε εκθέσεις. Ακόμη και μερικές σειρές σημειώσεων από το τι έχετε μάθει κάθε μέρα μπορεί να ενισχύσει τη λειτουργία του εγκεφάλου σας.


3. Δημιουργήστε μια λίστα «τα έχω κάνει ήδη».
Η αυτοπεποίθηση και η ευτυχία αποτελούν αναπόσπαστα στοιχεία της εξυπνάδας. Επομένως αν θέλετε να τα ενισχύσετε, δημιουργήστε μια λίστα, όχι με τα πράγματα που πρέπει να κάνετε, αλλά με όσα έχετε ήδη κατορθώσει.



4. Παίξτε επιτραπέζια παιχνίδια.
Τα επιτραπέζια παιχνίδια (π.χ. Scrabble, σκάκι κ.ά) δεν είναι απλά διασκεδαστικά, αλλά ένας από τους καλύτερους τρόπους για να εξασκήσετε το μυαλό σας.



5. Αποκτήστε έξυπνους φίλους.
Μπορεί καμιά φορά να νιώθετε λίγο «πιο κάτω» από αυτούς, όμως το να κάνετε παρέα με ανθρώπους που είναι πιο έξυπνοι από εσάς είναι ένας από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους να μάθετε και να κερδίσετε γνώσεις. 

6. Να διαβάζετε πολύ.
Από εφημερίδες και περιοδικά, μέχρι τόμους εγκυκλοπαιδειών. Μη σταματάτε να διαβάζετε.

7. Προσπαθήστε να το εξηγήσετε με απλά λόγια. 
«Αν δε μπορείς να το εξηγήσεις απλά, δεν το έχεις καταλάβει αρκετά καλά» είχε πει ο Αϊνστάιν. Φροντίστε να μαθαίνετε καλά ό,τι νομίζετε ότι έχετε μάθει, κάτι που μπορείτε να διαπιστώσετε όταν προσπαθήσετε να μεταδώσετε τις γνώσεις σας σε τρίτους. 

Αν δυσκολεύεστε να το εξηγήσετε, μάλλον πρέπει να ξεκινήσετε και πάλι από την αρχή.


8. Δοκιμάστε νέα πράγματα. 
Ο Steve Jobs είχε παρακολουθήσει κάποτε μαθήματα καλλιγραφίας, αναφέρει το δημοσίευμα. Την εποχή που τα ξεκίνησε δεν του χρησίμευαν σε κάτι, όμως αργότερα χρησιμοποίησε τις γνώσεις που απέκτησε στους πρώτους υπολογιστές Mac.
Ποτέ δεν ξέρετε πότε και πώς θα σας φανεί χρήσιμη μια γνώση ή επιδεξιότητα. Δοκιμάστε νέα πράγματα και ανακαλύψτε πώς η εμπειρία σας μπορεί να σας χρησιμεύσει στο μέλλον.


9. Μάθετε μια ξένη γλώσσα. 
Δε χρειάζεται να βάλετε στόχο την απόκτηση ενός πτυχίου. Άλλωστε υπάρχουν πολλά «δωρεάν εργαλεία» στο διαδίκτυο που μπορούν να σας βοηθήσουν απλά να εξασκήσετε την ικανότητά σας στην εκμάθηση μιας ξένης γλώσσας.


10. Κάντε διάλειμμα.
Ο εγκέφαλος μπορεί να χρειάζεται κι αυτός την «τροφή» του, ωστόσο χρειάζεται και χρόνο ανάπαυσης για να επεξεργαστεί όσα έχει μάθει.

20 συνήθειες ανθρώπων που είναι αυθεντικοί!



 Αυτοί οι άνθρωποι είναι σπάνιοι. Χρειάζεται κουράγιο να είσαι ο εαυτός σου ανεξάρτητα από τις αντιδράσεις των σκεπτικιστικών  και των προσπαθειών τους να σε φέρουν πίσω στην άνεση και στο οικείο  . Αν είσαι έτοιμος να δείξεις το κόσμο αυτό που πραγματικά  είσαι  , τότε αυτή η ανάρτηση ίσως είναι η αρχή αυτού του ταξιδιού.


1.  Δεν φοβούνται να εκφράσουν την άποψη τους ακόμα και όταν είναι διαφορετική από την άποψη της πλειοψηφίας.

2. Ποτέ δεν δίνουν συμβουλές αν δε πάρουν εσωτερική καθοδήγηση.

3. Δρούν επειδή  έχουν πάρει εσωτερική καθοδήγηση και όχι με εξωτερικό ερέθισμα.

4. Είναι περήφανοι για τα χαραχτηριστικά που τους κάνουν να ξεχωρίζουν από το κόσμο.

5 .Έχουν κάποια τελετουργικά  όπως να φτιάχνουν καφέ με ένα ιδιαίτερο τρόπο ή να κάνουν διαλογισμό ανάβοντας ένα κερί.

6 . Επιτρέπουν τους φίλους και τους γνωστούς να εκφράζουν τον αληθινό τους εαυτό.

7. Κάνουν συζητήσεις βάθους και όχι κουτσομπολιά.


8.  Είναι χαρούμενοι με την παρέα του εαυτού τους και είναι εξαιρετικοί φίλοι με τον εαυτό τους.

9 . Εκτιμούν τις εμπειρίες περισσότερο από τα πράγματα.

10.  Βρίσκουν το καλό σε κάθε εμπειρία είτε είναι καλή ή όχι.

11. Δεν κρίνουν άλλους επειδή βλέπουν πέρα από τις λέξεις.

12. Μιλούν λιγότερο επειδή αποταμιεύουν ενέργεια για να μιλήσουν για θέματα που αξίζουν.

13 .  Ακούν προσεκτικά επειδή τους αρέσει να εξερευνούν το βάθος των άλλων ψυχών.

14. Δεν παραπονιούνται επειδή αναλαμβάνουν την ευθύνη της ζωής του.

15 .Έχουν υψηλή αυτοεκτίμηση και  αυτοπεποίθηση επειδή δεν έχουν τίποτα να κρύψουν.

16 . Δεν αναστατώνονται όταν κάποιος τους αντιπαθεί. Επιτρέπουν τους άλλους να σχηματίσουν όποια εντύπωση θέλουν.

17 . Βλέπουν ομορφιά και τελειότητα σε πράγματα που οι άλλοι δεν μπορούν να εντοπίσουν.

18. Στηρίζουν τους άλλους και επιθυμούν από αυτούς  να αποκαλύψουν το  απεριόριστό δυναμικό τους.

19. Απελευθερώνουν τους επικριτικούς ανθρώπους.

20. Βλέπουν την ενότητα  και ακούν την αρμονική συμφωνία του κόσμου σε όλες τις καταστάσεις.


Yπόφυση εγκεφάλου, όλη η αλήθεια!



Η υπόφυση, είναι ένας αδένας στο μέγεθος μπιζελιού, που ρυθμίζεται από τον υποθάλαμο και έχει το γενικότερο έλεγχο τού μεγαλύτερου μέρους παραγωγής ορμονών τού οργανισμού μας. Η υπόφυση ελέγχει τις δραστηριότητες των άλλων ενδοκρινών αδένων και των ορμονοπαραγωγικών κυττάρων. Εκκρίνει πολλές ορμόνες (οι ορμόνες είναι ουσιαστικά οι μεταφορείς των πληροφοριών που στέλνει το κέντρο-υπόφυση, σε όλα τα σημεία και όργανα του οργανισμού για να τίθενται σε λειτουργία), μερικές εκ των οποίων επιδρούν σε άλλους αδένες ερεθίζοντάς τους, ώστε να παράγουν τις δικές τους ορμόνες, ενώ άλλες δρουν άμεσα στούς ιστούς και στα όργανα. Η υπόφυση διεγείρεται απ΄ το φυσικό φως, την ηλιακή ακτινοβολία και τις υπεριώδεις ακτίνες. Τα σκούρα γυαλιά ηλίου με το τεχνητό σκοτάδι που δημιουργούν μπλοκάρουν τη λειτουργία τής υπόφυσης, επιφέροντας γενική διαταραχή σε όλη την λειτουργία τού οργανισμού.

Ας δούμε μερικές λειτουργίες, που ρυθμίζει η υπόφυση: Σύμφωνα με τη Βιολογία, έχει ανακαλυφθεί, πώς υπάρχουν οκτώ τουλάχιστον ορμόνες, που παράγονται από τον πρόσθιο λοβό τής υπόφυσης. Αυτές οι ορμόνες, oι οποίες επιδρούν άμεσα στα κύτταρα τού σώματος και στους άλλους ενδοκρινείς αδένες, είναι:

1. Η ACTH ή φλοιοεπινεφριδική ορμόνη. Αν είναι ανεπαρκής η έκκρισή της, εμφανίζεται ανεπάρκεια στη λειτουργία των επινεφριδίων. Η ορμόνη αυτή διεγείρει τον φλοιό των επινεφριδίων να εκκρίνει κορτιζόλη και άλλες στεροειδείς ορμόνες. Η κορντιζόλη είναι ορμόνη απαραίτητη για τη ζωή και αυτό φαίνεται σε καταστάσεις έλλειψής της (φλοιοεπινεφριδιακή ανεπάρκεια), όπου μπορεί να επέλθει ακόμη και ο θάνατος. Λόγω τής επίδρασής της στο μεταβολισμό τής γλυκόζης, χαρακτηρίζεται ως γλυκοκορτικοειδές.

2. Η FSH ή ορμόνη διέγερσης των θυλακίων. Η έλλειψή της δημιουργεί πολυκυστικές ωοθήκες, υπογονιμότητα και ανωμαλία στη σύλληψη.

3. Μια από τις σημαντικότερες ορμόνες είναι η GH ή αυξητική ορμόνη, πού προάγει την ανάπτυξη όλων των ιστών. Η μειωμένη παραγωγή τής αυξητικής ορμόνης συμβαίνει συχνά, όταν υπάρχει απουσία τής θυρεοειδοτρόπου ορμόνης. Αν είναι ανεπαρκής ή ανύπαρκτη η έκκριση τή αυξητικής ορμόνης εμφανίζονται νανισμός, μυϊκή αδυναμία, σακχαρώδης διαβήτης, ακρομεγαλία, γιγαντισμός.

4. Η ICSI ή ορμόνη διέγερσης των κυττάρων μεσοδιαστήματος.

5. Η LTH ή γαλακτογόνος ορμόνη. Η έλλειψή της δημιουργεί υποφυσιακή ανεπάρκεια.

6. Η MSH ή ορμόνη διέγερσης των μελανοκυττάρων. Η έλλειψή της δημιουργεί προβλήματα στο μεταβολισμό, στις καύσεις και στην ισορροπία τού λίπους με αποτέλεσμα την παχυσαρκία και παθήσεις τού θυρεοειδούς.

7. Η TSH ή θυρεοειδοτρόπος ορμόνη. Η ορμόνη αυτή διεγείρει τον θυρεοειδή να παράγει την ορμόνη του. Αν είναι ανεπαρκής η έκκρισή της, εμφανίζεται υπολειτουργία τού θυρεοειδούς αδένα, παθήσεις τού θυρεοειδούς και υποφυσιακή ανεπάρκεια.

8. Η γοναδοτρόπος ορμόνη είναι μία άλλη σημαντική ορμόνη, που παράγεται από τον πρόσθιο λοβό τής υπόφυσης. Αν είναι ανεπαρκής η έκκρισή της εμφανίζεται καθυστέρηση τής εφηβείας και τής ανάπτυξης. Αυτή η ορμόνη επηρεάζει τις ωοθήκες τής γυναίκας και τούς όρχεις τού άνδρα. Η πραγματική της επίδραση παρατηρείται προτού φτάσει το παιδί στην προεφηβική περίοδο τής ζωής του.

Σκεφτείτε τώρα, ότι η υπόφυση ενεργοποιείται και παράγει όλες αυτές τις ορμόνες στον οργανισμό μέσω τού ηλιακού φωτός! Χωρίς το ηλιακό φως και τις υπεριώδεις ακτίνες του, οι ορμόνες που αναφέρονται παραπάνω, δεν εκκρίνονται φυσιολογικά. Αποτέλεσμα: εξασθένιση τού οργανισμού λόγω υπολειτουργίας του και εμφάνιση ασθενειών. Έτσι, όσο κι αν φανεί παράξενο ή υπερβολικό σε πολλούς, τα γυαλιά ηλίου είναι το κύριο αίτιο όλων των παθολογικών καταστάσεων, που είδαμε παραπάνω, λόγω τής υπολειτουργίας τής υπόφυσης και τής μειωμένης έκκρισης ορμονών.

Η σερετονίνη είναι μία ακόμα ορμόνη νευροδιαβιβαστής, που ρυθμίζεται ακολουθώντας την κίνηση τού Ήλιου, όταν εκείνος μεσουρανεί κατά το μεσημέρι και όταν οι ακτίνες του εισέρχονται στον οργανισμό μας. Η σερετονίνη ρυθμίζει το θυμό, τη θλίψη, τη νευρικότητα, την ψυχική διάθεση, τη θερμοκρασία τού σώματος, τον ύπνο, την λίμπιντο, την όρεξη, την πέψη, το μεταβολισμό και πολλές ακόμα λειτουργίες. Παίζει ρόλο στην ανάπλαση των ηπατικών κυττάρων και δρα ως μιτογόνο (διεγείρει τη μίτωση - γέννηση των νέων κυττάρων) σε όλο το σώμα. Η αποτυχημένη κυτταρική διαίρεση αποτελεί κύρια αιτία καρκίνου. Ο Ήλιος και οι υπεριώδεις ακτίνες του είναι ο βασικός ρυθμιστής τής ορμόνης αυτής. Σκεφτείτε λοιπόν, τι συμβαίνει μέσα μας όταν μπλοκάρονται οι λειτουργίες όλων αυτών των ορμονών, λόγω της έλλειψης ηλιακής ακτινοβολίας και πόσο σημαντική τελικά είναι η έκθεση του σώματός μας στην ηλιακή ακτινοβολία…


Ο Νόμος της Έλξης και Πώς να τον χρησιμοποιήσετε για Θετικές Αλλαγές στη Ζωή σας



O Nόμος της Έλξης (Α Μέρος)


Τι είναι
Ο Νόμος της Έλξης υπάρχει ως έννοια εδώ και αιώνες και μάλιστα τον έχουν χρησιμοποιήσει μεγάλοι δημιουργοί όπως ο Μπετόβεν και ο Αινστάιν.  Το πιθανότερο είναι ότι τον έχετε χρησιμοποιήσει κι εσείς κάποια στιγμή, χωρίς να το γνωρίζετε!  Ωστόσο, ο λόγος που ο Νόμος της Έλξης έχει έρθει στο προσκήνιο είναι χρησιμοποιώντας τον μπορείτε να έχετε μεγάλο βαθμό ελέγχου στο τι προσελκύετε στη ζωή σας.

Πώς λειτουγεί
Με απλά λόγια, ο Νόμος της Έλξης λειτουργεί ως εξής: δημιουργείτε τη δική σας πραγματικότητα!
Αυτό στο οποίο επικεντρώνεστε, σκέφτεστε, για το οποίο έχετε συναισθήματα είναι αυτό που προσελκύετε στη ζωή σας.  Αυτό που πιστεύετε ότι θα συμβεί στη ζωή σας τελικά συμβαίνει.  Βέβαια, δεν είναι κάτι τόσο απλό όσο ακούγεται, γιατί τότε όλοι θα είχαν ακριβώς τη ζωή που ονειρευόνται.  Για παράδειγμα, οι άνθρωποι που είναι μόνοι τους και επιθυμούν έναν/μία σύντροφο και διαρκώς λένε στον εαυτό τους ‘χρειάζομαι μια σχέση’, δε βρίσκουν σύντροφο, αλλά εξακολοθούν να χρειάζονται τη σχέση.  Ο λόγος που συμβαίνει αυτό είναι ότι δημιουργούν τη συγκεκριμένη πραγματικότητα, μη ψάχνοντας πραγματικά για σύντροφο, αφού η επικέντρωσή τους είναι στην επιθυμία σύναξης σχέσης.

Γιατί λειτουγεί
Υπάρχουν διάφορες εξηγήσει γιατί ο Νόμος της Έλξης λειτουργεί, αλλά δύο θεωρούνται οι επικρατέστερες.  

Η Πνευματική Εξήγηση:
Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι ο Νόμος της Έλξης λειτουργεί όταν το άτομο ευθυγραμμίσει το Θεό ή το Σύμπαν με τις επιθυμίες του.  Αυτό βασίζεται στο ότι οι άνθρωποι είναι φτααγμένοι από ενέργεια και η ενέργεια αυτή βρίσκεται σε διαφορετικές συχνότητες, οπότε μπορεί κανείς να αλλάξει τη συχνότητα της ενέργειάς του με θετικές σκέψεις, ειδικά με ευγνωμοσύνη για όσα ήδη έχει.  Χρησιμοποιώντας θετικές σκέψεις, ευγνωμοσύνη, θετικά συναισθήματα και επικεντρώνοντας κανείς την προσοχή του στα όνειρά του (και όχι στις απογοητεύσεις του) μπορεί να αλλάξει τη συχνότητα της ενέργειάς του και ο ο Νόμος της Έλξης θα φέρει θετικά πράγματα (από την ίδια ενεργειακή συχνότητα) ατη ζωή του.  Αυτό λοιπόν που το άτομο έλκει εξαρτάται από το που και πώς πεικεντρώνει την προσοχή του, αλλά, πρέπει να πιστεύει ότι είναι ήδη δικό του, για να έρθει πράγματι στην κατοχή του.


Η Επιστημονική Εξήγηση:
Υπάρχει και η επιστημονική εξήγηση για το πώς λειτουργεί ο Νόμος της Έλξης.  Όταν κανείς επικεντρώνεται στο να δημιουργήσει και να κατακτήσει μια νέα πραγματικότητα, πιστεύοντας παράλληλα ότι αυτό είναι εφικτό, παίρνει περισσότερα ρίσκα, είναι πιο ανοιχτός στις νέες πιθανότητες γύρω του και αδράττει περισσότερες ευκαιρίες.
Αντίθετα, όταν κάποιος δε πιστεύει ότι κάποιο θέμα είναι εφικτό για τον ίδιο, αφήνει διάφορες ευκαιρίες να περάσους ανεκμετάλλευτες.  Όταν κάποιος πιστεύει ότι δεν του αξίζουν καλά πράγματα συμπεριφέρεται με τρόπο που σαμποτάρει τον εαυτό του και τις πιθανότητές του για ευτυχία.  Αλλάζοντας κανείς όμως τον τρόπο με τον οποίο σκέφτεται και μιλάει στον εαυτό του αλλά και τη στάση και τα συναισθήματά του απέναντι στη ζωή, αναστρέφει το αρνητικό μοτίβο στη ζωή του και δημιουργεί ένα νέο, πιο δημιουργικό, θετικό και υγιές πλαίσιο αναφοράς.  Το ένα καλό πράγμα οδηγεί στο άλλη και η ρότα της ζωής μπορεί να μεταστραφεί και από αρνητική πορεία να γίνει ανοδική.

Αποδείξεις ότι ο Νόμος της Έλξης λειτουργεί
Πέρα από κλινικά παραδείγματα που δείχνουν ότι ο Νόμος της Έλξης λειτουργεί, υπάρχουν και επιστημονικές αποδείξεις από έρευνες που έχουν γίνει σχετικά με την αισιοδοξία.  Οι αισιόδοξοι άνθρωποι απολαμβάνουν καλύτερη υγεία, περισσότερη ευτυχία και μεγαλύτερη επιτυχία στη ζωή.  Το κλειδί σε αυτό είναι ότι οι αισιόδοξοι άνθρωποι εστιάζουν την προσοχή τους στις επιτυχίες τους, ενώ διανοητικά ξεπερνούν εύκολα τις όποιες αποτυχίας.  Υπάρχουν πολλά ερευνητικά δεδομένα από τον τομέα της γνωσιακής-θεραπευτικής θεραπείας που δείχνουν με σαφήνεια ότι όταν κανείς αλλάζει τον τρόπο σκέψης και εσωτερικού μονόλογου του αλλάζει τη συμπεριφορά και τη ζωή του σε θετική κατεύθυνση.

Tο Επόμενο Βήμα
Τώρα που γνωρίζετε πώς λειτουργεί ο Νόμος της Έλξης λειτουργεί, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αυτή τη γνώση για να αλλάξετε τη ζωή σας.  Το πρώτο βήμα είναι να εξετάσετε το συνηθισμένο μοτίβο των σκέψεων σας, προκειμένου να δείτε αν τείνετε στην αισιοδοξία ή την απαισιοδοξία.


O Nόμος της Έλξης (Β Μέρος)


Πώς να χρησιμοποιήσετε το Νόμο της Έλξης για να βελτιώσετε τη ζωή σας

Ο Νόμος της Έλξης, -δηλαδή η πραγματικότητα την οποία δημιουργούν οι σκέψεις, τα συναισθήματα και οι εμπειρίες μας, και το ότι έλκουμε για τον εαυτό μας αυτό στο οποίο προσηλώνουμε την προσοχή μας- είναι γνωστό από την αρχαιότητα και υπάρχει σαν έννοια σε πολλούς μύθους.  Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια έχει κερδίσει μεγάλη δημοτικότητα χάρη σε βιβλία όπως «Το Μυστικό» και εκπομπές όπως αυτές της Oprah Winffrey και γενικότερη προβολή από τα ΜΜΕ.

Επειδή υπάρχει αυτό το πλαίσιο, είναι εύκολο να καλλιεργήσει και να χρησιμοποιήσει κανείς το Νόμο της Έλξης για να βρει ανακούφιση από το στρες και να προσελκύσει τη ζωή που επιθυμεί και φαντάζεται για τον εαυτό του.


Το ξεκίνημα
Τα επόμενα βήματα οδηγούν στο να βρείτε τη ζωή που επιθυμείτε μέσα από το νόμο της έλξης.

  1. Κάντε μια λίστα με όσα σας απογοητεύουν.  Σημειώστε όλα αυτά που υπάρχουν στη ζωή σας και σας έχουν προκαλέσει στεναχώρια, πίεση, απογοήτευση και τα οποία θα επιθυμούσατε να αλλάξετε. Εδώ περιλαμβάνονται πράγματα όπως μια στρεσογόνος εργασία, η συμπεριφορά των παιδιών σας, καυγάδες με τον/τη σύντροφο σας, κοκ.  Στη συνέχεια,
  2. Κάντε μια λίστα με τα θετικά στοιχεία της ζωής σας.  Ξεκινήστε να κρατάτε ημερολόγιο όπου θα καταγράφετε (έστω και επιγραμματικά, με μια-δυο λέξεις) κάτι θετικό για το κάθε τι από την παραπάνω λίστα των απογοητεύσεων.  Έτσι, για παράδειγμα, μια δύσκολη δουλειά έχει το θετικό ότι προσφέρει ένα καλό εισόδημα, δημιουργικότητα ή προσωπική ανάπτυξη (ή, τελικά, μπορεί να επιφέρει την πολύτιμη,η πληροφορία ότι η συγκεκριμένη εργασία δεν είναι αυτό που θέλετε στη ζωή σας κι έτσι να την αλλάξετε!).
  3. Διατηρήστε θετική στάση.  Αυτό δε σημαίνει ότι θα πρέπει να ‘κολλήσετε’ ένα μόνιμο χαμόγελο στο πρόσωπό σας, αλλά ότι θα χρειαστεί να δουλέψετε το συναίσθημα της ευγνωμοσύνης για όλα όσα έχετε και όσα πιστεύετε ότι θα έρθουν.  Αυτό είναι ένα σημαντικό σημείο για να νιώθει κανείς όμορφα, το οποίο οι περισσότεροι άνθρωποι δε γνωρίζουν: αντί να επικεντρώνουν την προσοχή τους στην έλλειψη, σε όσα δεν έχουν και το αρνητικό συναίσθημα που συνοδεύει την αίσθηση της έλλειψης αυτό που χρειάζεται είναι να αισθανθεί κανείς ‘γεμάτος’ και ευγνώμων για όσα έχει.  Μπορεί να ακούγεται απλό, αλλά χρειάζεται κανείς να πιστέψει στον εαυτό του, στο μέλλον του, στο Θεό ή το Σύμπαν και να ξέρει ότι μπορεί να κάνει όποιες αλλαγές επιθυμεί στη ζωή του.
  4. Οραματιστείτε μια καλύτερη ζωή.  Ένα άλλο σημαντικό στοιχείο είναι να μπορεί κανείς να οραματιστεί και να διατηρήσει μια οπτική εικόνα από όσα επιθυμεί στη ζωή του (αντί να μυρηκάζει αυτά που δε θέλει), ώστε να προσελκύσει θετικές ευκαιρίες και αλλαγές.  Κάντε μια λίστα με αυτά που επιθυμείτεστη ζωή σας.  Αφιερώστε λίγο χρόνο καθημερινά να οραματίζεστε πώς θα ήταν η νέα σας η ζωή και πώς θα νιώθατε με αυτές τις αλλαγές που επιθυμείτε.
  5. Σκεφτείτε, αισθανθείτε, δράστε.  Σιγουρευτείτε ότι οι σκέψεις, τα συναισθήματα και η συμπεριφορά σας είναι ευθυγραμμισμένα και επικεντρώνονται στους στόχους σας και όχι στα αρνητικά συναισθήματα που πιθανόν έχετε.  Διατηρήστε έναν θετικό και αισιόδοξο εσωτερικό μονόλογο: στο κάτω-κάτω, είστε ο καλύτερος σύμμαχος και εμψυχωτής του εαυτού σας!  Σχεδιάστε και εκτελέστε έναν μικρό στόχο που σας φέρνει έστω και λίγο πιο κοντά στις μεγάλες αλλαγές που επιθυμείτε.
  6. Αποδεχτείτε τη ζωή σας.  Αντί να σπαταλάτε το χρόνο σας επικεντρώνοντας την προσοχή σας σε όσα δε σας ικανοποιούν ή δε σας αρέσουν στη ζωή σας και ευχόμενοι να ήταν τα πράγματα διαφορετικά, προσπαθήστε να αποδεχτείτε τόσο τα άσχημα όσο και τα καλά.  Αυτό δε σημαίνει στάση ηττοπάθειας ή ότι θα παραμείνετε στα άσχημα.  Σημαίνει ότι δε σαμποτάρετε τον εαυτό σας με το να εμμένετε στις απογοητεύσεις σας καθημερινά.  Κάνετε ανακωχή με αυτά που υπάρχουν ήδη στη ζωή σας, ενώ παράλληλα προχωράτε προς αυτά που επιθυμείτε να κατακτήσετε.

Μικρά Μυστικά:
  • Διατυπώστε τις σκέψεις σας ώστε να δημιουργήσετε θετικές επιβεβαιώσεις, επικεντρώνοντας την προσοχή σας σε αυτό που επιθυμείτε και όχι σε αυτό που σας στεναχωρεί ή φοβάστε.
  • Κρατήστε ‘ημερολόγιο ευγνωμοσύνης’, όπου καταγράφετε μικρά ή μεγάλα πράγματα για τα οποία νιώθετε χαρά και ευγνωμοσύνη.  Με αυτό τον τρόπο κάνετε χώρο στο μυαλό και την ψυχή σας να αναγνωρίζουν και να δέχονται εύκολα τα θετικά πράγματα που προκύπτουν στη ζωή σας.

Τετάρτη 29 Οκτωβρίου 2014

WHAT ARE BRAINWAVES?



At the root of all our thoughts, emotions and behaviours is the communication between neurons within our brains. Brainwaves are produced by synchronised electrical pulses from masses of neurons communicating with each other.
Brainwaves are detected using sensors placed on the scalp. They are divided into bandwidths to describe their functions (below), but are best thought of as a continuous spectrum of consciousness; Delta being slow, loud and functional - to Gamma being fast, subtle, and complex. It is a handy analogy to think of Brainwaves as musical notes - the low frequency waves like a deeply penetrating drum beat, while the higher frequency brainwaves are like a subtle high pitched flute. 
Our brainwaves change according to what we’re doing and feeling. When slower brainwaves are dominant we can feel tired, slow, sluggish, or dreamy. The higher frequencies are dominant when we feel wired, or hyper-alert.
The descriptions that follow are only broadly descriptions - in practice things are far more complex, and brainwaves reflect different aspects when they occur in different locations in the brain. 
Brainwave speed is measured in Hertz (cycles per second) and they are dived into bands deliniating slow, moderate, and fast waves. 

DELTA WAVES (.5 TO 3 HZ)

Delta Waves, the slowest but loudest brainwaves
Delta brainwaves are the slowest but loudest brainwaves (low frequency and deeply penetrating, like a drum beat). They are generated in deepest meditation and dreamless sleep. Delta waves suspend external awareness and are the source of empathy. Healing and regeneration are stimulated in this state, and that is why deep restorative sleep is so essential to the healing process.

THETA WAVES (3 TO 8 HZ)

Theta brainwaves, occur in sleep and are also dominant in deep meditation.
Theta brainwaves occur most often in sleep but are also dominant in the deep meditation. It acts as our gateway to learning and memory. In theta, our senses are withdrawn from the external world and focused on signals originating from within. It is that twilight state which we normally only experience fleetingly as we wake or drift off to sleep. In theta we are in a dream; vivid imagery, intuition and information beyond our normal conscious awareness. It’s where we hold our ‘stuff’, our fears, troubled history, and nightmares.

ALPHA WAVES (8 TO 12 HZ)

Alpha brainwaves occur during quietly flowing thoughts, but not quite meditation.
Alpha brainwaves are present during quietly flowing thoughts, but not quite meditation. Alpha is ‘the power of now’, being here, in the present. Alpha is the resting state for the brain. Alpha waves aid overall mental coordination, calmness, alertness, mind/body integration and learning.

BETA WAVES (12 TO 38 HZ)

Beta brainwaves are present in our normal waking state of consciousness.
Beta brainwaves dominate our normal waking state of consciousness when attention is directed towards cognitive tasks and the outside world. Beta is a ‘fast’ activity, present when we are alert, attentive, engaged in problem solving, judgment, decision making, and engaged in focused mental activity. Beta brainwaves are further divided into three bands; Low Beta (Beta1, 12-15Hz) can be thought of as a 'fast idle, or musing. Beta (aka. Beta2, 15-22Hz) as high engagement. Hi-Beta (Beta3, 22-38Hz) is highly complex thought, integrating new experiences, high anxiety, or excitement. Continual high frequency processing is not a very efficient way to run the brain, as it takes a tremendous amount of energy. 

GAMMA WAVES (38 TO 42 HZ)

Gamma brainwaves are the fastest of brain waves and relate to simultaneous processing of information from different brain areas
Gamma brainwaves are the fastest of brain waves (high frequency, like a flute), and relate to simultaneous processing of information from different brain areas. It passes information rapidly, and as the most subtle of the brainwave frequencies, the mind has to be quiet to access it. Gamma was traditionally dismissed as 'spare brain noise' until researchers discovered it was highly active when in states of universal love, altruism, and the ‘higher virtues’. Gamma rhythms modulate perception and consciousness, disappearing under anaesthesia. Gamma is also above the frequency of neuronal firing, so how it is generated remains a mystery. The presence of Gamma relates to expanded consciousness and spiritual emergence.

WHAT BRAINWAVES MEAN TO YOU

Our brainwave profile and our daily experience of the world are inseparable.  When our brainwaves are out of balance, there will be corresponding problems in our emotional or neuro-physical health. Research has identified brainwave patterns associated with all sorts of emotional and neurological conditions. more...
Over-arousal in certain brain areas is linked with anxiety disorders, sleep problems, nightmares, hyper-vigilance, impulsive behaviour, anger/aggression, agitated depression, chronic nerve pain and spasticity. Under-arousal in certain brain areas leads to some types of depression, attention deficit, chronic pain and insomnia. A combination of under-arousal and over-arousal is seen in cases of anxiety, depression and ADHD. more...
Instabilities in brain rhythms correlate with tics, obsessive-compulsive disorder, aggressive behaviour, rage, bruxism, panic attacks, bipolar disorder, migraines, narcolepsy, epilepsy, sleep apnoea, vertigo, tinnitus, anorexia/bulimia, PMT, diabetes, hypoglycaemia and explosive behaviour. more...

Προς μια θεωρία των πάντων



1) Η ασυμβατότητα της σχετικότητας με την κβαντομηχανική

θεωρία πάντων
Το όνειρο της ενοποίησης της σχετικότητας και της κβαντομηχανικής σε μία ενιαία θεωρία λέγεται «Θεωρία των Πάντων». Το πρόβλημα σε αυτήν την πορεία έγκειται στο γεγονός ότι από μαθηματική άποψη οι δύο θεωρίες είναι ασυμβίβαστες. Εντούτοις οι επιστήμονες έχουν κάνει προσπάθειες να προσεγγίσουν μια θεωρία που να αγκαλιάζει τόσο τη σχετικότητα όσο και την κβαντομηχανική. Παρακάτω θα δούμε τις δύο σημαντικότερες θεωρίες που διεκδικούν τον τίτλο της «θεωρίας των πάντων».
Για τη γενική θεωρία της σχετικότητας η βαρύτητα δεν είναι μια δύναμη σαν τις άλλες τρεις που γνωρίζουμε (ηλεκτρομαγνητική, ασθενής πυρηνική και ισχυρή πυρηνική δύναμη) αλλά αποτελεί συνέπεια του γεγονότος ότι ο χωροχρόνος είναι καμπυλωμένος λόγω της παρουσίας μάζας.
Η κβαντική θεωρία ερμηνεύει φαινόμενα που εξελίσσονται σε ατομική κλίμακα, τα οποία αδυνατεί να εξηγήσει η κλασική θεωρία. Όταν εξετάζουμε φαινόμενα του μακρόκοσμου η κβαντωση των μεγεθών γίνεται δυσδιάκριτη και τα συμπεράσματα της κβαντικής θεωρίας ταυτίζονται με αυτά της κλασικής. Στην κβαντική θεωρία εισάγει την έννοια του τυχαίου όπου μπορούμε μόνο να αποδώσουμε μια συγκεκριμένη πιθανότητα στο να εξελιχθεί ένα φαινόμενο κατά τον έναν ή τον άλλο τρόπο, σε αντίθεση με τη σχετικότητα η οποία προβλέπει ένα ντετερμινιστικό Σύμπαν.
Η κβαντομηχανική περιγράφει με ακρίβεια όλες τις δυνάμεις εκτός από την βαρύτητα η οποία φαίνεται ότι δεν έχει ρόλο στον μικρόκοσμο. Σε κβαντικό επίπεδο αυτό που εμείς αντιλαμβανόμαστε σαν δύναμη (π.χ. απωστική δύναμη μεταξύ ομόσημων φορτίων) οφείλεται στην ανταλλαγή κάποιων σωματιδίων - φορέων αλληλεπίδρασης τα οποία ονομάζουμε μποζόνια, μεταξύ των σωματιδίων ύλης (φερμιόνια).
Έτσι κάθε δύναμη έχει τα αντίστοιχα μποζόνια. Η ηλεκτρομαγνητική δύναμη έχει το φωτόνιο, η ισχυρή πυρηνική το γκλουόνιο, η ασθενής πυρηνική έχει τα μποζονια W+, W- και Z με φορτίο +e, -e και 0 αντίστοιχα, ενώ ακόμα και για τη βαρύτητα υπάρχει ένα θεωρητικό σωματίδιο (καθώς δεν έχει ακόμα αποδειχθεί πειραματικά η ύπαρξη του) το οποίο μεταφέρει τη βαρύτητα σε κβαντικό επίπεδο. Το σωματίδιο αυτό ονομάζεται βαρυτόνιο. Τα σωματίδια – φορείς αλληλεπίδρασης που ανταλλάσσονται μεταξύ των σωματιδίων της ύλης δεν μπορούν να ανιχνευτούν άμεσα από κάποια πειραματική διάταξη όπως ανιχνεύονται τα σωματίδια ύλης. Για το λόγο αυτό ονομάζονται «δυνάμει» σωματίδια (σε αντίθεση με τα πραγματικά σωματίδια ύλης).
Έχουμε λοιπόν τη γενική σχετικότητα η οποία περιγράφει τη βαρύτητα στο μακρόκοσμο και την κβαντομηχανική η οποία περιγράφει τις τρεις άλλες δυνάμεις στο μικρόκοσμο. Το μεγάλο ερώτημα είναι: Μπορούμε άραγε να ενοποιήσουμε τη γενική σχετικότητα με την κβαντομηχανική; Με αλλά λόγια, μπορούμε να ενοποιήσουμε τη βαρύτητα με τις άλλες τρεις δυνάμεις;


2) Η θεωρία των χορδών

θεωρία χορδών
Η βασικότερη δυσκολία στο να ανακαλύψουμε μια ενοποιημένη θεωρία έγκειται στο ότι η γενική σχετικότητα δεν ενσωματώνει την αρχή της απροσδιοριστίας. Πρέπει λοιπόν να βρούμε έναν τρόπο να συνδυάσουμε τη θεωρία της σχετικότητας με την κβαντομηχανική, να βρούμε δηλαδή μια κβαντική θεωρία της βαρύτητας. Όμως η δημιουργία μιας κβαντικής θεωρίας βαρύτητας αποδεικνύεται ότι είναι πολύ δύσκολο εγχείρημα καθώς η αρχή της απροσδιοριστίας μας λέει ότι ο «κενός» χώρος είναι γεμάτος από ζεύγη «δυνάμει» σωματιδίων και αντισωματιδίων. Αν δεν ίσχυε αυτό (δηλ. Ο κενός χώρος ήταν απόλυτα κενός) τότε η αρχή της απροσδιοριστίας θα παραβιαζόταν καθώς όλα τα πεδία θα μηδενίζονταν και έτσι θα είχαν μία ακριβής και προσδιορισμένη τιμή (μηδέν) αλλά και προσδιορισμένο ρυθμό μεταβολής (μηδέν).
Προσπαθώντας να συνδυάσουμε άμεσα τη σχετικότητα με την κβαντομηχανική προκύπτουν κάποια αποτελέσματα τα οποία δεν έχουν νόημα. Καταλήγουμε σε μια κβαντική θεωρία της βαρύτητας που προβλέπει ότι κάποια μεγέθη όπως η καμπυλότητα του χωροχρόνου απειρίζονται (ενώ από τις παρατηρήσεις προκύπτει ότι οι τιμές τους είναι πεπερασμένες).
Το 1976 προτάθηκε μία ομάδα θεωριών με το όνομα υπερβαρύτητα που υπόσχονταν να δώσει λύση στο πρόβλημα των απειρισμών. Όμως οι υπολογισμοί για το αν τελικά η υπερβαρύτητα μπορεί όντως να εξαλείψει κάποιους από τους απειρισμούς ήταν τόσο μεγάλοι και δύσκολοι που κανένας δεν αναλάμβανε να τους κάνει (ακόμα και με τη χρήση Η/Π το περιθώριο λάθους ήταν πολύ μεγάλο).
Τελικά το 1984 οι φυσικοί έστρεψαν την προσοχή τους σ’ ένα καινούργιο σύνολο ιδεών που ονομάστηκε «θεωρίες των χορδών». Πριν από τις θεωρίες χορδών οι φυσικοί πίστευαν ότι τα θεμελιώδη δομικά συστατικά της ύλης ήταν απλώς σημεία στο χώρο. Όμως η βασική ιδέα της θεωρίας των χορδών είναι ότι αυτό που μέχρι τώρα θεωρούσαμε σημείο στο χώρο, είναι στην πραγματικότητα μία παλλόμενη ίνα ενέργειας που διαθέτει μόνο μήκος (και καμία άλλη διάσταση) και ονομάζεται χορδή. Όπως οι χορδές ενός έγχορδου μουσικού οργάνου πάλλονται με διαφορετικό τρόπο και δημιουργούν τις νότες οι οποίες με τη σειρά τους με κατάλληλους συνδυασμούς φτιάχνουν την μουσική, έτσι και οι «κοσμικές» χορδές ταλαντώνονται με διάφορες συχνότητες φτιάχνοντας όλα τα σωματίδια της ύλης και αυτά συνδυάζονται κατάλληλα ώστε να δημιουργήσουν την ύλη όπως την ξέρουμε.
Οι χορδές μπορεί να έχουν άκρες (ανοικτές χορδές) και να μοιάζουν με σχοινί ή μπορεί να σχηματίζουν βρόχους (κλειστές χορδές) και να μοιάζουν με λαστιχάκι. Γιατί όμως αν τα σωματίδια θεωρούνται χορδές, δεν μπορούμε να τα αντιληφθούμε ως χορδές; Η απάντηση είναι ότι οι χορδές και οι δονήσεις τους είναι τόσο μικροσκοπικές ώστε δεν μπορούν να ανιχνευθούν ακόμα και με τη χρήση της πιο σύγχρονης τεχνολογίας, έτσι φαίνονται σαν μικροσκοπικά σημεία τα οποία δεν έχουν άλλα χαρακτηριστικά. Στη θεωρία των χορδών η ανταλλαγή μποζονίων μεταξύ φερμιονίων αντιστοιχεί σε διαχωρισμό ή ένωση χορδών.
θεωρία χορδών
Στην προσπάθειά τους οι φυσικοί να ενσωματώσουν την βαρύτητα σε μια κβαντική περιγραφή της ύλης, δημιούργησαν πέντε διαφορετικές θεωρίες των χορδών οι οποίες έχουν πολλά κοινά σημεία αλλά διαφέρουν σημαντικά ως προς τη μαθηματική τους δομή. Τελικά αποδείχτηκε ότι αυτό που θεωρούσαμε σαν πέντε διαφορετικές θεωρίες, ήταν στην πραγματικότητα πέντε διαφορετικοί τρόποι θεώρησης του ίδιου πράγματος. Έτσι ενοποιήθηκαν οι θεωρίες των χορδών σε μία θεωρία, τη λεγόμενη Μ-θεωρία. Παρόλο όμως την ενοποίηση της η θεωρία των χορδών υποφέρει από αξεπέραστα προς το παρόν εμπόδια όπως:
Για να έχουν νόημα οι χορδές απαιτούνται τουλάχιστον 10 χωρικές και 1 χρονική διάσταση (στο σύνολο 11 διαστάσεις) που είναι πολύ δύσκολο να τις ανακαλύψουμε πειραματικά. Αλλά γιατί εμείς αντιλαμβανόμαστε μόνοι τρεις διαστάσεις χώρου και μία χρόνου και τις επιπρόσθετες διαστάσεις (αν υπάρχουν) δεν μπορούμε να τις αντιληφθούμε; Σύμφωνα με τη θεωρία των χορδών οι υπόλοιπες διαστάσεις δεν μοιάζουν με αυτές που ξέρουμε, αλλά είναι καμπυλωμένες (τυλιγμένες) σ' ένα χώρο με πολύ μικρό μέγεθος, έτσι σε μεγαλύτερες κλίμακες δεν βλέπουμε την καμπύλωση του χωροχρόνου ή τις επιπλέον διαστάσεις.
χωροχρόνος στη θεωρία χορδών
Ένα ακόμα μειονέκτημα της θεωρίας των χορδών και υπερχορδών είναι ότι εισάγουν την έννοια της υπερσυμμετρίας. Η υπερσυμμετρία είναι μια βαθύτερη συμμετρία η οποία συνδέει τα μποζόνια με τα φερμιόνια. Με λίγα λόγια λέει ότι σε κάθε φερμιόνιο αντιστοιχεί ένα υπερσυμμετρικό μποζόνιο και το αντίστροφο. Μέχρις στιγμής δεν έχει ανακαλυφθεί κανένα υπερσυμμετρικό σωματίδιο γιατί πρέπει να είναι πολύ βαρύτερο από τα άλλα σωματίδια και οι επιταχυντές μας δεν είναι τόσο ισχυροί. Όμως ακόμα και αν επιβεβαιωθεί η υπερσυμμετρία αυτό δεν σημαίνει ότι η θεωρία των χορδών είναι σωστή. Απλά, με την επιβεβαίωση ότι όντως υπάρχει η υπερσυμμετρία θα είχαμε μια ισχυρή ένδειξη ότι βρισκόμαστε στον σωστό δρόμο.
θεωρία χορδών
Ακόμα, ανακαλύφθηκε ότι μπορεί να υπάρχουν και κάποια άλλα αντικείμενα, τα οποία ονομάζονται μεμβράνες ν διαστάσεων ή αλλιώς ν-βράνες οι οποίες καταλαμβάνουν χώρους δύο ή και περισσότερων διαστάσεων. Υποθέτουμε πως οι ανοιχτές χορδές έχουν τα δύο άκρα τους στερεωμένα στην «επιφάνεια» των βρανών και έτσι δεν μπορούν να μεταπηδήσουν σε άλλες διαστάσεις. Αντίθετα οι κλειστές χορδές επειδή δεν έχουν ελεύθερα άκρα να πιαστούν, μπορούν και περνάνε σε άλλες διαστάσεις. Αυτό εξηγεί γιατί η βαρύτητα είναι τόσο διαφορετική από τις άλλες δυνάμεις καθώς επίσης και γιατί είναι φαινομενικά τόσο ασθενής συγκριτικά με τις υπόλοιπες. Το βαρυτόνιο μπορεί να θεωρηθεί σαν ένα είδος κλειστής χορδής, οπότε είναι ελεύθερο να περνάει και σε άλλες διαστάσεις μειώνοντας έτσι φαινομενικά την ισχύ της βαρυτικής δύναμης. Γι’ αυτό το λόγο είναι και πολύ δύσκολο να το εντοπίσουμε.
Η θεωρία των χορδών δεν έχει μαθηματικές αωμαλίες αλλά μέχρι στιγμής οι δυνατότητες πειραματικής επαλήθευσης που μας προσφέρει είναι ελάχιστες. Μπορεί να είναι μία από τις υποψήφιες θεωρίες των Πάντων, αλλά αν δεν μπορεί να μας δώσει πειραματικά αποτελέσματα, κανείς δεν πρέπει να την πιστεύει.


3) Η κβαντική βαρύτητα βρόχων

Εκτός από την θεωρία των χορδών υπάρχει και ένα άλλο πρωτοποριακό σύνολο ιδεών που ανήκει στην οικογένεια της κανονικής κβαντικής βαρύτητας και το οποίο φαίνεται να ενοποιεί τη γενική σχετικότητα με την κβαντομηχανική. Το όνομα της θεωρίας είναι κβαντική βαρύτητα βρόχων ή αλλιώς κβαντική γεωμετρία.
Σε αυτήν, η συγχώνευση της σχετικότητας με την κβαντομηχανιή επιτυγχάνεται με την ιδέα ότι ο χώρος αποτελείται από μικρούς κινητούς βρόχους. Έχουμε αναφέρει ότι σύμφωνα με την γενική σχετικότητα η βαρυτική δύναμη οφείλεται στην καμπύλωση του χωροχρόνου. Αν αποδείξουμε ότι δεν μπορούμε να χωρίζουμε επ’ άπειρον το χωροχρόνο τότε ο χωροχρόνος (και μαζί με αυτόν η βαρυτική δύναμη) θα είναι κβαντισμένος. Αυτή η υπόθεση αποτελεί τη βασική ιδέα της κβαντικής βαρύτητας βρόχων. Τελικά οι φυσικοί οδηγήθηκαν στο συμπέρασμα ότι ο χώρος είναι όντως κβαντισμένος και αποτελείται από μικρούς κύβους (κβάντα χώρου) που έχουν μήκος ακμής το μήκος Planck και όγκο, τον όγκο Planck ενώ κάθε κβάντο χρόνου αντιστοιχεί περίπου σε ένα χρόνο Planck.
κβαντική βαρύτητα βρόχων
Η κλίμακα Planck αποτελεί το όριο της ανθρώπινης γνώσης καθώς πέρα από αυτήν την κλίμακα, έννοιες όπως ο χωροχρόνος και η βαρύτητα καταρρέουν. Με άλλα λόγια περιγράφει μία εποχή αμέσως μετά την Μεγάλη Έκρηξη όπου όλες οι δυνάμεις ήταν ενοποιημένες.
Όμως αυτό δεν σημαίνει ότι ο χώρος απλά αποτελείται από έναν τεράστιο αριθμό μικροσκοπικών κύβων, όπως ένα ψηφιδωτό. Η απάντηση είναι πολύ πιο δύσκολη και αδύνατον να περιγραφεί χωρίς τη χρήση μαθηματικών.
Η κβαντική βαρύτητα βρόχων παρουσιάζει σημαντικά πλεονεκτήματα σε σχέση με τη θεωρία των χορδών. Πρώτον δεν εισάγονται επιπλέον διαστάσεις (εκτός των τεσσάρων γνωστών) ούτε και υπερσυμμετρικά σωματίδια. Ακόμα η κβαντική βαρύτητα βρόχων μας έχει απαλλάξει από κάποιους απειρισμούς. Δεύτερον μας δίνει την δυνατότητα πειραματικής επαλήθευσης. Τελικά φαίνεται ότι η κβαντική βαρύτητα βρόχων πληρεί και τις δύο προϋποθέσεις που απαιτούνται για να θεωρηθεί μία θεωρία αξιόπιστη.
Συμπερασματικά για τις δύο θεωρίες πρέπει να πούμε ότι ενώ η θεωρία των χορδών περιγράφει με μεγάλη ακρίβεια την δομή της ύλης, δεν μπορεί να περιγράψει το χώρο στον οποίο εξελίσσονται. Από την άλλη η κβαντική βαρύτητα βρόχων περιγράφει το χώρο αλλά δεν μπορεί να περιγράψει την ύλη. Τελικά μόνο ο χρόνος θα δείξει αν κάποια από τις δύο θεωρίες είναι μία θεωρία των Πάντων.

#Quantumnaut