Λονδίνο, Ηνωμένο Βασίλειο
Ένα συστατικό του κάρυ μπορεί να ενισχύσει την ικανότητα αυτοΐασης του ανθρώπινου εγκεφάλου, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο Stem Cell Research and Therapy.
Ερευνητές του Γερμανικού Ινστιτούτου Νευροεπιστήμης και Ιατρικής εντόπισαν ένα συστατικό του κουρκουμά (από το οποίο προέρχεται το γνωστό μπαχαρικό κάρυ) που μπορεί να «ενθαρρύνει» την ανάπτυξη νευρικών κυττάρων, με αποτέλεσμα να δίνεται η δυνατότητα στον εγκέφαλο να αποκαθιστά μόνος του τις βλάβες του.
Αν και η μελέτη προς το παρόν έχει γίνει μόνο σε πειραματόζωα, ενδεχομένως στο άμεσο μέλλον να δώσει το έναυσμα για θεραπείες της νόσου Αλτσχάιμερ και του εγκεφαλικού επεισοδίου.
Οι γερμανοί ερευνητές μελέτησαν την επίδραση της κουρκουμίνης, φυσικού συστατικού του κουρκουμά, σε αρουραίους. Συγκεκριμένα, χορήγησαν σε ενέσιμη μορφή κουρκουμίνη στην σπονδυλική στήλη των πειραματόζωων και στη συνέχεια τα υπέβαλλαν σε εγκεφαλικές απεικονίσεις.
Οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι συγκεκριμένα τμήματα του εγκεφάλου, που παίζουν ρόλο στην ανάπτυξη των νευρικών κυττάρων, ήταν πιο δραστήρια μετά την έγχυση της κουρκουμίνης. Αυτό τους κάνει να πιστεύουν ότι το φυσικό αυτό συστατικό μπορεί να προάγει τον πολλαπλασιασμό των εγκεφαλικών κυττάρων.
Σε δεύτερο σκέλος της μελέτης, οι ειδικοί εμβάπτισαν νευρικά βλαστικά κύτταρα από τα τρωκτικά σε διαφορετικές συγκεντρώσεις εκχυλίσματος κουρκουμίνης.
Τα νευρικά βλαστοκύτταρα έχουν την ικανότητα να μεταμορφώνονται σε οποιαδήποτε μορφή εγκεφαλικών κυττάρων και οι ερευνητές πιστεύουν ότι μπορεί να παίξουν ρόλο στην αποκατάσταση της οποιασδήποτε βλάβης προκαλείται στον εγκέφαλο μετά από ασθένεια ή τραυματισμό.
«Στους ανθρώπους και τα εξελιγμένα θηλαστικά, δεν έχουμε εντοπίσει επαρκή ικανότητα αποκατάστασης των εγκεφαλικών βλαβών, αν και αντίστοιχη ιδιότητα διαθέτουν τα ψάρια και τα μικρότερα γενικά ζώα», σχολιάζει η Δρ Μαρία Αντελ Ρουεγκερ, που συμμετείχε στην επιστημονική ομάδα.
Ωστόσο, το πείραμα έδειξε ότι όσο υψηλότερη ήταν η συγκέντρωση της κουρκουμίνης, τόσο μεγαλύτερη η ανάπτυξη των νευρικών βλαστικών κυττάρων, στο οργανισμό των αρουραίων. Μάλιστα, τα βλαστοκύτταρα που είχαν εμβαπτιστεί στην κουρκουμίνη φάνηκαν να εξελίσσονται σε συγκεκριμένους τύπους εγκεφαλικών κυττάρων, με πιο ταχύ ρυθμό.
«Είναι σε κάθε περίπτωση ενδιαφέρον το γεγονός ότι μπορούμε να ενισχύσουμε την αποτελεσματικότητα των βλαστικών κύτταρων με την κουρκουμίνη. Και αυτό με τη σειρά του να συντελεί στην αυτοϊαση του ανθρώπινου εγκεφάλου, στο εγγύς μέλλον», συμπληρώνει η Δρ Ρουεγκερ.
Επόμενος στόχος των επιστημόνων είναι να σχεδιάσουν μια αξιόπιστη κλινική μελέτη για να επαληθεύσουν τα αποτελέσματα και στον ανθρώπινο εγκέφαλο.
Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή
health.in.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου