Τετάρτη 22 Ιουλίου 2015

Υπομονή και Συγκέντρωση



Χωρίς την αυτοσυγκέντρωση, δεν μπορούμε να εκτελέσουμε καμία μαγική εργασία! Είναι μια ικανότητα που απαιτεί πολύ εξάσκηση, επιμονή και υπομονή, μιας και το μυαλό μας δεν έχει συνηθίσει να εστιάζει την προσοχή του σε μια μονάχα σκέψη πάνω από μερικά δευτερόλεπτα. Η υπομονή είναι απαραίτητη αρετή, όχι μόνο για την εξάσκηση της Μαγείας, αλλά και κοινωνικά. Χωρίς την υπομονή δεν μπορούμε να γίνουμε καλλίτεροι, μιας και θα εκνευριζόμαστε εύκολα και θα είμαστε ανυπόμονοι για αποτελέσματα. Αλλά θα είμαστε και οξύθυμοι, πράγμα και άσχημο κοινωνικά αλλά και επικίνδυνο για την εξάσκηση της Μαγείας, μιας και όταν θυμώνουμε, χάνουμε τον έλεγχο της δύναμής μας. 

Πολλοί από εσάς ίσως να υποστηρίξει ότι είναι πολύ υπομονετικό άτομο και δεν έχει ανάγκη από ασκήσεις για να αναπτύξει την υπομονή του/της… φίλε μου, εκτελώντας τις παρακάτω ασκήσεις, θα εντυπωσιαστείς με το πόσο εύθραυστα είναι τα όρια της υπομονής σου.

Άσκηση Συγκέντρωσης:
Κάθισε σε μια καρέκλα με ίσα την πλάτη, τα πόδια να πατούν καλά στο έδαφος και σε ίσια θέση και τα χέρια χαλαρά στα μπράτσα της καρέκλας.
Τοποθέτησε μπροστά σου στο περίπου 1-1½ μέτρο και στο ύψος των ματιών σου ένα όσο το δυνατόν πιο απλό αντικείμενο (π.χ. ένα απλό ποτήρι του νερού, ένα κερί -όχι αναμμένο-, μια λευκή σελίδα χαρτί κλπ). 
Φρόντισε να το τοποθετήσεις σε κάποιο σημείο έτσι ώστε να μην έχει τίποτα από πίσω του που να σε επηρεάζει. Το ιδανικό είναι ένας άδειος λευκός τοίχος.
Χαλάρωσε και κοίτα το αντικείμενο. Παρατήρησέ το προσεχτικά και μην σκέφτεσαι τίποτε άλλο εκτός από αυτό. Απόφευγε τις άλλες σκέψεις όπως και τις σκέψεις του τι σου θυμίζει (συνειρμικές σκέψεις). Προσπάθησε να μάθεις τα πάντα για το αντικείμενο, μονάχα κοιτάζοντάς το: τη υφή έχει, τι άρωμα, τι βάρος, τι όγκο κλπ.
Όταν καταφέρεις να συγκεντρώσεις την προσοχή σου και την σκέψη σου μονάχα στο αντικείμενο, σταμάτα.
Κάντο αυτό κάθε μέρα, αλλάζοντας κάθε φορά το αντικείμενο.
Όταν καταφέρεις να συγκεντρώνεις την προσοχή σου μονάχα στο αντικείμενο μέσα σε λιγότερο από 1-2 λεπτά, ξεκίνα να επιλέγεις σταδιακά πιο πολύπλοκα αντικείμενα, μέχρι να φτάσεις σε πραγματικά πολύπλοκες μορφές, όπως για παράδειγμα μια γλάστρα με λουλούδια, έναν πίνακα ζωγραφικής, μια κούκλα, ή ακόμα και ένα σύμπλεγμα αντικειμένων.
Ο λόγος που ξεκινάμε από απλές μορφές και σταδιακά τις περιπλέκουμε, είναι διότι το μυαλό αρχικά, δεν έχει μάθει να εστιάζει την προσοχή του σε ένα μόνο πράγμα, και τείνει να «πλατειάζει» και να ξεφεύγει με συνειρμικές σκέψεις. Με το απλοϊκό όμως σχέδιο, «χαλιναγωγούμε» την φαντασία και το βοηθάμε να συγκεντρωθεί ευκολότερα και γρηγορότερα.
Όταν φτάσεις στο σημείο να μπορείς να επικεντρώνεις την προσοχή σου και το μυαλό σε πολύπλοκες μορφές μέσα σε λιγότερο από 1-2 λεπτά, ξεκίνα να προσπαθείς να διατηρήσεις αυτήν την συγκέντρωση.
Εάν καταφέρεις για πάνω από 5 λεπτά να είσαι απόλυτα συγκεντρωμένος/η ολοκληρωτικά σε πολύπλοκες μορφές και μόνο σε αυτές, χωρίς να ξεφεύγει το μυαλό σου σε συνειρμούς, μπορείς να προχωρήσεις στον Οραματισμό.

Άσκηση Υπομονής 1η:

Κάθισε σε μια καρέκλα με ίσα την πλάτη, τα πόδια να πατούν καλά στο έδαφος και σε ίσια θέση και τα χέρια χαλαρά στα μπράτσα της καρέκλας. Τοποθέτησε την καρέκλα έτσι ώστε να έχεις μπροστά σου έναν άδειο τοίχο, με μονάχα ένα απλό ρολόι με δείκτες. Παρατήρησε τους δείκτες χωρίς να σκέφτεσαι τίποτε άλλο παρά την ώρα που περνά και επιδιώκοντας την μερική ακινησία. Μην αλλάζεις δηλαδή ολοκληρωτικά θέση, αλλά αν θέλεις να κουνήσεις λίγο τα δάχτυλά σου ή να μετακινήσεις ελαφρά τα πόδια ή τα χέρια σου επειδή μούδιασαν, κάντο. Ο στόχος είναι απλά να περιμένεις χωρίς να εκνευριστείς. Κάνε αυτήν την άσκηση καθημερινά, ξεκινώντας από 5 λεπτά και αυξάνοντας κάθε μέρα τον χρόνο κατά 5 λεπτά. Όταν μπορείς να περιμένεις 1 ώρα χωρίς να εκνευριστείς, χωρίς να έχει ξεφύγει το μυαλό σου σε άλλες σκέψεις πέρα από την ώρα που περνά και χωρίς να γίνεις ανυπόμονος, μπορείς να προχωρήσεις στην δεύτερη άσκηση:

Άσκηση Υπομονής 2η:
Κάθισε σε μια καρέκλα με ίσα την πλάτη, τα πόδια να πατούν καλά στο έδαφος και σε ίσια θέση και τα χέρια χαλαρά στα μπράτσα της καρέκλας. Τοποθέτησε την καρέκλα έτσι ώστε να έχεις μπροστά σου έναν άδειο τοίχο. Χαλάρωσε και εστίασε το βλέμμα σου κάπου στον τοίχο. Παρατήρησε μονάχα εκείνο το σημείο και απόφυγε όλες τις σκέψεις. Άκου και αισθάνσου τον χώρο γύρω σου, χωρίς να ξεφεύγει το βλέμμα σου από το σημείο στον τοίχο και χωρίς να ξεφεύγεις με σκέψεις «τι είναι αυτό» και «τι είναι εκείνο»… απλά, ύπαρξε! Επιδίωξε την απόλυτη ακινησία. Το σώμα σου αρχικά θα αρχίσει να «επαναστατεί» στην ακινησία, προκαλώντας πονάκια, φαγούρα, μούδιασμα κλπ. Το ίδιο θα κάνει και το μυαλό σου και θα προσπαθεί να ξεφεύγει σε σκέψεις. Προσπάθησε να αγνοήσεις το σώμα σου και να χαλιναγωγήσεις την σκέψη σου. Την άσκηση αυτήν κάν’ την καθημερινά. Βάλε δίπλα σου ένα μικρό ξυπνητήρι και ρύθμισέ το την πρώτη φορά να χτυπήσει σε 3 λεπτά. Κάθε μέρα, πρόσθετε από 1 λεπτό. Όταν φτάσεις στα 20 λεπτά απόλυτης ακινησίας χωρίς «επαναστάσεις» του σώματος και του μυαλού, μπορείς να σταματήσεις την εξάσκηση. Καλό θα ήταν όμως, που και που (κάθε εβδομάδα) αφιερώνεις 15-30 λεπτά για αυτήν την άσκηση.   

Άσκηση Συγκέντρωσης και Υπομονής «Το βάδισμα του Ζεν»
Φόρεσε μονάχα ένα φαρδύ και μακρύ ρούχο από ανάλαφρο ύφασμα. Στάσου σου σε ένα τέτοιο σημείο  ώστε να έχεις μπροστά σου τουλάχιστον 2 μέτρα ανοιχτού χώρου για να βαδίσεις άνετα σε ευθεία. Ξεκίνα να βαδίζεις με όσο το δυνατόν πιο αργές κινήσεις! Με κάθε σου κίνηση, αισθάνσου και παρατήρησε τις κινήσεις των μυών, την κίνηση του υφάσματος κλπ. Προσπάθησε να αισθανθείς την κίνηση μέχρι και του τελευταίου κυττάρου σου, μέχρι και της τελευταίας ίνας του υφάσματος. Ανέπνεε κανονικά και άκου την αναπνοή σου. Η επιτυχία είναι να διανύσεις τουλάχιστον 2 μέτρα απόσταση σε όσο το δυνατό μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και με μοναδική σου σκέψη τις κινήσεις του σώματός σου και του ρούχου που φοράς, χωρίς να εκνευριστείς ή να γίνεις ανυπόμονος.

Μικρές και απλές ασκήσεις υπομονής για την καθημερινότητα μπορείς να εφεύρεις και μόνος/η σου καθώς περιμένεις σε ουρά Δημόσιας Υπηρεσίας, στην στάση του λεωφορείου, καθώς γαβγίζει το σκυλί του γείτονα και δεν σ’ αφήνει να κοιμηθείς, με το απαιτητικό αφεντικό σου κλπ κλπ κλπ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου