Δευτέρα 10 Μαρτίου 2014

Γυμναστείτε με αποφασιστικότητα



Σύμφωνα με την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας και με στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν τον Μάιο που πέρασε, σε παγκόσμιο επίπεδο οι περιπτώσεις παχυσαρκίας διπλασιάστηκαν σε σχέση με τη δεκαετία του 1980. Το 2008 περισσότεροι από 1,4 δις. ενήλικες ήταν υπέρβαροι και ένας από τους λόγους ήταν η απουσία φυσικών δραστηριοτήτων και άσκησης. Από την άλλη πλευρά, όλοι έχουμε ένα ιδιαίτερα φορτωμένο πρόγραμμα και συνήθως μετά από μια κουραστική μέρα προτιμάμε να αράξουμε στον καναπέ παρά να τρέξουμε στο γυμναστήριο.

Ωστόσο, δεν είναι δύσκολο να βρούμε κίνητρα για να ασκηθούμε. Παρακάτω παραθέτουμε μερικές συμβουλές για να μην βαρεθείτε ποτέ.

Ποικιλία
. Είναι πολύ πιθανό να αποφεύγετε τη γυμναστική γιατί βρίσκετε την άσκηση βαρετή. Η λύση είναι να συμμετέχετε σε διαφορετικά προγράμματα. Τα γυμναστήρια συνήθως προσφέρουν μεγάλη ποικιλία: κολύμπι, γιόγκα, αεροβική γυμναστική, χορός, ποδηλασία είναι μερικές από τις επιλογές που έχετε για να μην πλήξετε ποτέ.

Σκεφτείτε τα θετικά. Είναι δύσκολο να συμπιέσουμε το πρόγραμμά μας για να βρούμε χρόνο για γυμναστική. Όμως μην σκέφτεστε την άσκηση ως σπατάλη χρόνου. Σκεφτείτε, για παράδειγμα, ότι αν κάνετε ντους στα αποδυτήρια θα γλιτώσετε το σφουγγάρισμα στο δικό σας μπάνιο ή ότι, αντί να συσσωρεύετε θερμίδες τσιμπολογώντας μπροστά στην τηλεόραση, καίτε θερμίδες και αδυνατίζετε.

Γυμναστείτε με παρέα. Δεν λειτουργεί για όλους, αλλά όταν πάμε στο γυμναστήριο με φίλους η ώρα περνάει πιο ευχάριστα: λίγο η συζήτηση, λίγο ο ανταγωνισμός, θα έχετε ένα κίνητρο να γυμνάζεστε τακτικά με τον κολλητό.

Μην αισθάνεστε ενοχές
 αν δεν τα καταφέρνετε με όλες τις ασκήσεις, αλλά μην είστε αναβλητικοί. Επίσης δεν είναι ανάγκη να γυμνάζεστε καθημερινά. Αν χάσετε ένα ή δύο προγράμματα δεν υπάρχει πρόβλημα, αλλά μην γίνετε αναβλητικοί και κάνετε κανένα μήνα να επιστρέψετε.
Πάντως, σύμφωνα με τις συστάσεις της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας, οι ενήλικες μεταξύ 18 και 64 ετών οφείλουν να αφιερώνουν τουλάχιστον 150 λεπτά την εβδομάδας σε άσκηση ήπιας ή μέτριας έντασης. Αν προτιμούν την εντατική άσκηση, 75 λεπτά είναι αρκετά. Βάλτε λοιπόν αυτό το στόχο στο μυαλό σας και μην ξεχνάτε: η άσκηση, σε κάθε μορφή της, είναι ωφέλιμη για την υγεία και χαρίζει όμορφο κορμί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου