Πέμπτη 22 Μαΐου 2014

Carl Sagan: ΚΟΣΜΟΣ (όλα τα επεισόδια 1 – 13)


Με πολύ μεγάλη μας χαρά σας παρουσιάζουμε και τα 13 θρυλικά επεισόδια της σειράς COSMOS του διάσημου αστροφυσικού – κοσμολόγου Carl Sagan.
To πρώτο επεισόδιο της σειράς “Cosmos” με ελληνικούς υπότιτλους.Μετά από μια εισαγωγή από την Ann Druyan, όπου συμπεριλαμβάνονται τα πλεονεκτήματα από τη λήξη του Ψυχρού Πολέμου, ο Carl Sagan ανοίγει το πρόγραμμα με μια περιγραφή του σύμπαντος μέσω ενός “διαστημοπλοίου της φαντασίας”(σε σχήμα σπόρου πικραλίδας).
Το πλοίο ταξιδεύει διά μέσου των εκατό δισεκατομμυρίων γαλαξιών του σύμπαντος,την Τοπική Ομάδα, τον γαλαξία της Ανδρομέδας, τον Γαλαξία μας(Milky Way), το Νεφέλωμα του Ωρίωνα, το ηλιακό μας σύστημα, και τελικά τον πλανήτη Γη.Ο επιτυχής υπολογισμός του Ερατοσθένη για την περιφέρεια της Γης μας οδηγεί σε μία περιγραφή της αρχαίας Βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας. Τέλος, οι “Εποχές της Επιστήμης” περιγράφονται, μέχρι να αποτραβηχτούμε πίσω στο πλήρες εύρος του Κοσμικού Ημερολογίου.


ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ 2
Το 2ο επεισόδιο της σειράς “Cosmos” με ελληνικούς υπότιτλους.Ο Sagan συζητά την ιστορία του καβουριού Χάικε και την τεχνητή επιλογή των καβουριών που μοιάζουν με πολεμιστές σαμουράι, ως ένα άνοιγμα σε μια μεγαλύτερη συζήτηση για την εξέλιξη μέσω της φυσικής επιλογής (και τις παγίδες του ευφυούς σχεδιασμού). Μεταξύ των θεμάτων είναι η ανάπτυξη της ζωής στο Κοσμικό Ημερολόγιο και η έκρηξη του Καμβρίου. Η λειτουργία του DNA στην ανάπτυξη. Γενετική αναπαραγωγή, επισκευές, και μετάλλαξη. Η κοινή βιοχημεία των χερσαίων οργανισμών. Η δημιουργία των μορίων της ζωής στο πείραμα Μίλερ-Γιούρεϊ. Και οι εικασίες σχετικά με την εξωγήινη ζωή (όπως η ζωή στα νέφη του Δία). Στην ενημερωμένη έκδοση του Cosmos δέκα χρόνια αργότερα, ο Sagan κάνει παρατηρήσεις σχετικά με το RNA που επίσης ελέγχει τις χημικές αντιδράσεις και αναπαράγει τον εαυτό του, και τους διαφορετικούς ρόλους των κομητών (ενδεχομένως μετέφεραν οργανικά μόρια στην Γη ή προκάλεσαν την εξαφάνιση των δεινοσαύρων 65 εκατομμύρια χρόνια πριν).



ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ 3
Το τρίτο επεισόδιο της σειράς “Cosmos” με ελληνικούς υπότιτλους.Αρχίζοντας με τον διαχωρισμό της ασαφής σκέψης και ευσεβής απάτης της αστρολογίας, από τις προσεκτικές παρατηρήσεις της αστρονομίας, ο Sagan ακολουθεί την εξέλιξη της αστρονομικής παρατήρησης. Ξεκινώντας με τους αστερισμούς και τα τελετουργικά ημερολόγια (όπως αυτά των Ανασάζι), η ιστορία κινείται στη συζήτηση μεταξύ του Γεωκεντρικού και του Ηλιοκεντρικού μοντέλου: ο Πτολεμαίος και η γεωκεντρική κοσμοθεωρία, η θεωρία του Κοπέρνικου, η συγκέντρωση των δεδομένων του Τύχων Μπράχε και τα επιτεύγματα του Γιοχάνες Κέπλερ (νόμοι του Κέπλερ για την πλανητική κίνηση και το πρώτο μυθιστόρημα επιστημονικής φαντασίας).



ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ 4
Το 4ο επεισόδιο της σειράς “Cosmos” με ελληνικούς υπότιτλους.Ο Sagan συζητά για τις προσκρούσεις κομητών και αστεροειδών σε πλανήτες, δίνοντας ως παραδείγματα την περίπτωση της Τουνγκούσκα και μια σεληνιακή πρόσκρουση που περιγράφεται από τους μοναχούς στο Καντέρμπουρι το 1178. Περνάει σε μια περιγραφή του περιβάλλοντος της Αφροδίτης, από τις θεωρίες που προέρχονται από την φαντασία των ανθρώπων, όπως του Ιμμάνουελ Βελικόφσκι, στις πληροφορίες που έχουν αποκτήσει τα διαστημόπλοια Βενέρα και στις επιπτώσεις του φαινομένου του θερμοκηπίου της Γης. Η ενημερωμένη έκδοση του “Cosmos” υπογραμμίζει τη σημασία της υπερθέρμανσης του πλανήτη καθώς και την ανάγκη λήψης ενεργειών.



ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ 5
Το πέμπτο επεισόδιο της σειράς “Cosmos” με ελληνικούς υπότιτλους.Το επεισόδιο, που είναι αφιερωμένο στον πλανήτη Άρη, αρχίζει με τις επιστημονικές και φανταστικές εικασίες για τον κόκκινο πλανήτη κατά τα τέλη του 19ου και τις αρχές του 20ου αιώνα. (Ο Πόλεμος των Κόσμων του H.G. Wells, τα βιβλία επιστημονικής φαντασίας του Edgar Rice Burroughs, και το ψευδές όραμα του Percival Lowell σχετικά με κανάλια στον Άρη).Περνάει στη συνέχεια στα πρώιμα πειράματα του Robert Goddard στους πυραύλους, εμπνευσμένος από την ανάγνωση επιστημονικής φαντασίας, και το έργο των μηχανικών εξερευνητών του Άρη, ιδιαίτερα των Βίκινγκ, που ψάχνουν για ζωή στον Άρη.Το επεισόδιο τελειώνει με την πιθανότητα μετασχηματισμού και αποικισμού του Άρη και μια ενημερωμέση του “Cosmos” σχετικά με τη συνάφεια του περιβάλλοντος του Άρη και της Γης και τη δυνατότητα μιας επανδρωμένης αποστολής στον Άρη.



ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ 6
Το 6ο επεισόδιο της σειράς “Cosmos” με ελληνικούς υπότιτλους. Τα ταξίδια των ανιχνευτών Voyager τίθενται σε συσχετισμό με την Ολλανδία του 17ου αιώνα, με μια μακραίωνη παράδοση εξερευνητικών ιστιοφόρων, και των σύγχρονων διανοητών της (όπως ο Κωνσταντίνος Χόυχενς και ο γιος του Κρίστιαν). Οι ανακαλύψεις τους συγκρίνονται με τα ευρήματα των ανιχνευτών Voyager μεταξύ των συστημάτων του Δία και του Κρόνου.Στην ενημερωμένη έκδοση του “Cosmos” με την βοήθεια της επεξεργασίας εικόνας αναδομούνται οι κόσμοι που εξερεύνησαν οι Voyager οι οποίοι επίσης μας δίνουν ένα τελευταίο πορτραίτο από το ηλιακό μας σύστημα καθώς εγκαταλείπουν το πλανητικό του μέρος.



ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ 7
To έβδομο επεισόδιο της σειράς “Cosmos” με ελληνικούς υπότιτλους. Ο Carl Sagan εξετάζει τις διάφορες μυθολογίες για τα αστέρια και τον Γαλαξία μας, και τη σταδιακή αποκάλυψη της αληθινής τους φύσης. Ταξιδεύει στην Σάμο και επικεντρώνεται στο έργο των αρχαίων Ελλήνων επιστημόνων και αστρονόμων της Ιωνίας, όπως του Θαλή, του Αναξίμανδρου, του Δημόκριτου άλλα και του Πυθαγόρα που έθεσαν τις βάσεις της σύγχρονης επιστήμης.



ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ 8
Το 8ο επεισόδιο της σειράς “Cosmos” με ελληνικούς υπότιτλους. Οι ιδέες για τον χώρο και τον χρόνο διερευνώνται στις αλλαγές στους αστερισμούς με την πάροδο του χρόνου, στην μετατόπιση προς το ερυθρό και το μπλε καθώς και την χρονική διαστολή όσο πλησιάζουμε την ταχύτητα του φωτός σύμφωνα με την θεωρία της σχετικότητας του Αϊνστάιν, από τα σχέδια του Ντα Βίντσι για μια μηχανή που θα πετούσε στα σχέδια διαστημόπλοιων που θα ταξιδεύουν κοντά στην ταχύτητα του φωτός, και τέλος στα ταξίδια στον χρόνο και τις υποθετικές τους συνέπειες στην ιστορία της ανθρωπότητας, της ζωής και του σύμπαντος. Στην ενημερωμένη έκδοση του “Cosmos” γίνεται αναφορά στην πιθανότητα ταξιδιών γρηγορότερα από την ταχύτητα του φωτός μέσω σκουληκότρυπας.



ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ 9
To ένατο επεισόδιο της σειράς “Cosmos” με ελληνικούς υπότιτλους. Η απλή πράξη της παρασκευής μιας μηλόπιτας επεκτείνεται στα άτομα και τα υποατομικά σωματίδια (ηλεκτρόνια, πρωτόνια, νετρόνια) που είναι απαραίτητα. Πολλά από τα απαραίτητα συστατικά δημιουργούνται από χημικά στοιχεία που σχηματίζονται στη ζωή και το θάνατο των άστρων. Τεράστιοι κόκκινοι γίγαντες, σουπερνόβα, λευκοί νάνοι, άστρα νετρονίων, πάλσαρ και μαύρες τρύπες αποτελούν περιπτώσεις – στάδια των θανάτων αυτών. λευκούς νάνους, άστρα νετρονίων, πάλσαρ, και ακόμη και μαύρες τρύπες. Αυτά παράγουν όλα τα είδη των φαινομένων, όπως ραδιενέργεια, κοσμικές ακτίνες και ακόμη και την κυρτωση του χωροχρόνου από τη βαρύτητα. Η ενημέρωση του “Cosmos” αναφέρει το σουπερνόβα SN 1987A και την αστρονομία των νετρίνων.



ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ 10
To 10o επεισόδιο της σειράς “Cosmos” με ελληνικούς υπότιτλους. Ξεκινώντας από την προέλευση του σύμπαντος με το Big Bang, ο Sagan περιγράφει τον σχηματισμό των διαφόρων τύπων γαλαξιών και ανωμαλιών, όπως οι γαλαξιακές συγκρούσεις και τα κβάζαρ. Το επεισόδιο κινείται περαιτέρω σε ιδέες για τη δομή του Σύμπαντος και έτσι ασχολείται με τις διαφορετικές διαστάσεις (θέτοντας ως παραδείγματα την φανταστική Επιπεδοχώρα και τον τετραδιάστατο υπερκύβο), την ιδέα ενός άπειρου εναντίον ενός πεπερασμένο σύμπαντος, και την πιθανότητα ενός ταλαντευόμενου Σύμπαντος (παρόμοιο με αυτό της ινδουιστικής κοσμολογίας). Η αναζήτηση άλλων ιδεών, όπως της σκοτεινής ύλης και του πολυσύμπαντος γίνεται χρησιμοποιώντας εργαλεία όπως το Very Large Array στο Νέο Μεξικό. Η ενημέρωση του “Cosmos” παρουσιάζει νέα στοιχεία σχετικά με τις περίεργες, ανώμαλες επιφάνειες των γαλαξιών και τον Γαλαξία μας που τελικά είναι ένας ραβδωτός σπειροειδής γαλαξίας.



ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ 11
To ενδέκατο επεισόδιο της σειράς “Cosmos” με ελληνικούς υπότιτλους. Η γενικότερη ιδέα της μνήμης άλλα και της πληροφορίας διερευνώνται στην έννοια του bit, στις φάλαινες (στα τραγούδια τους και στις αναστατώσεις τους από τις ανθρώπινες δραστηριότητες), στην γονιδιακή βιβλιοθήκη, στον ανθρώπινο εγκέφαλο (η εξέλιξη του εγκεφαλικού στελέχους, των μετωπιαίων λοβών , των νευρώνων, των εγκεφαλικών ημισφαιρίων και του μεσολοβίου με το Τριαδικό μοντέλο του εγκεφάλου), και τις τεχνητές κατασκευές για τη συλλογική νοημοσύνη (πόλεις, βιβλιοθήκες, βιβλία κλπ.). Το επεισόδιο τελειώνει με σκέψεις για την εξωγήινη νοημοσύνη και τις πληροφορίες που μεταφέρονται στον χρυσό δίσκο του Voyager.



ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ 12
To 12o επεισόδιο της σειράς “Cosmos” με ελληνικούς υπότιτλους. Αρχικά αναλύεται το γιατί οι διάφορες μαρτυρίες για UFO και στενές επαφές τρίτου τύπου δεν είναι επιστημονικά επαρκείς. Ερωτήματα τίθενται σχετικά με την αναζήτηση ευφυούς ζωής πέρα ​​από τη Γη, δηλαδή στον χώρο και κατ΄ αναλογία παρουσιάζεται η αποκωδικοποίηση των ιερογλυφικών από τον Champollion, μια αναζήτηση ευφυούς ζωής στον χρόνο. Η πιθανότητα ύπαρξης τεχνολογικά προηγμένων πολιτισμών αλλού στο Γαλαξία μας υπολογίζεται με την εξίσωση Drake και συζητείται η ιδέα μιας υποθετικής γαλαξιακής Εγκυκλοπαίδειας ως πηγής πληροφοριών για άλλους κόσμους στο Γαλαξία. Η ενημέρωση του “Cosmos” αναφέρει την διατήρηση του ενδιαφέροντος για τα UFO και τα νέα προγράμματα για την αναζήτηση ευφυούς ζωής.



ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ 13
To δέκατο τρίτο επειδόδιο της σειράς “Cosmos” με ελληνικούς υπότιτλους. O Sagan ασχολείται με τις πολύ διαφορετικές συναντήσεις των ανθρώπων Tlingit και του εξερευνητή La Pérouse σε σύγκριση με την καταστροφή των Αζτέκων από τους Ισπανούς κατακτητές, την διαφαινόμενη απειλή του πυρηνικού πολέμου, την καταστροφή της Βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας και τη δολοφονία της Υπατίας. Το επεισόδιο κλείνει με μια επισκόπηση της αρχής του σύμπαντος, της εξέλιξης της ζωής, καθώς και των επιτευγμάτων των ανθρώπων και κάνει έκκληση προς την ανθρωπότητα να εκτιμήσει τη ζωή και να συνεχίσει το ταξίδι της στο σύμπαν. Η ενημέρωση του Cosmos αναφέρει την προκαταρκτική χαρτογράφηση του ηλιακού συστήματος με διαστημόπλοια, την πτώση του Τείχους του Βερολίνου και το τέλος
του απαρτχάιντ στη Νότια Αφρική, καθώς και τα μέτρα για τη μείωση των πυρηνικών όπλων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου