Σάββατο 28 Ιουνίου 2014

Προειδοποιητικά σημάδια ότι η σχέση σας οδηγεί σε κατάθλιψη



Η κατάθλιψη, η μελαγχολία και η θλίψη μέσα στη σχέση μπορεί να προέρχονται από κατάχρηση εξουσίας του ενός συντρόφου προς τον άλλο . Εάν αισθάνεστε αδύναμοι στη σχέση σας, είτε συνολικά, είτε εξαιτίας κάποιου συγκεκριμένου προβλήματος, υπάρχουν μεγάλες πιθανότητες η κατάθλιψη να έχει, ήδη, επηρεάσει τη συναισθηματική σας ισορροπία . Τέτοια συναισθήματα μπορεί να σας κάνουν να νιώθετε, σαν να είστε διαρκώς κάτω από ένα μαύρο σύννεφο . Προκαλούν, επίσης , αρνητικές σκέψεις για τον εαυτό σας , τους άλλους και το μέλλον σας . Εάν αισθάνεστε αδύναμοι, αντιμετωπίζετε μέσα σας σκοτεινές διαθέσεις ή παρατηρείτε ασυνήθιστα αρνητικές σκέψεις, ίσως ήρθε η ώρα να ελέγξετε το μοτίβο της επικοινωνίας σας στη σχέση και να δείτε καθαρά , εάν η σχέση σας είναι ο λόγος αυτής της θλίψης.

Παρακάτω θα δείτε 10 προειδοποιητικά σημάδια που δεν θα πρέπει να αγνοήσετε. Ευτυχώς, υπάρχουν συγκεκριμένα μέτρα που μπορείτε να πάρετε για να αλλάξετε την κατάσταση και να καταπολεμήσετε καθέναν από αυτούς τους κινδύνους. Οι κίνδυνοι δεν είναι αξεπέραστοι σε μία σχέση, αρκεί να πάρετε τα κατάλληλα μέτρα. Επίσης, καλό είναι να ξέρετε ότι ευάλωτοι στην κατάθλιψη των σχέσεων είναι εξίσου και οι άνδρες και οι γυναίκες.

1. Αισθάνεστε ότι ο σύντροφός σας κυριαρχεί επάνω σας. Η συναισθηματική πίεση και η θλίψη μπορεί να συμβεί, εάν αισθάνεστε «μικρότεροι» και λιγότερο ισχυροί απ?ότι το πρόσωπο που αλληλεπιδρά με σας. Δεν είναι, όμως, όλες οι διαφορές ισχύος που δημιουργούν κατάθλιψη. Για παράδειγμα, σε μία υγιή σχέση γονέα-παιδιού, ο γονέας έχει μεγαλύτερη ισχύ, εφόσον βέβαια χρησιμοποιεί σωστά τη δύναμή του για να εκπαιδεύσει το παιδί του κι όχι να κυριαρχήσει επάνω του. Το ίδιο συμβαίνει και με τους εργοδότες, οι οποίοι έχουν μεγαλύτερη δύναμη έναντι των εργαζόμενων. Στις ερωτικές σχέσεις μεταξύ δύο ενηλίκων, όμως, δεν είναι το ίδιο. Το πιο υγιές είναι να μοιράζονται την εξουσία στην σχέση.

2. Αισθάνεστε ότι σας επικρίνει συνεχώς. «Δεν μου αρέσουν τα μαλλιά σου μ? αυτό το χτένισμα «, «Δεν έπρεπε να αγοράσεις αυτό το καινούργιο πουλόβερ». Τα καλοπροαίρετα σχόλια δεν είναι πρόβλημα σε μία σχέση, αλλά οι επικρίσεις και η κριτική είναι. Τα απλά σχόλια, σας δίνουν να καταλάβετε με ήπιο τρόπο, ότι κάτι που έχετε κάνει είναι λάθος και συνήθως ξεκινά με τη δήλωση «εγώ»: «Νοιώθω άσχημα στη σκέψη ότι οι άνδρες δεν θα σε βρίσκουν ερωτικά ελκυστική όταν χτενίζεσαι έτσι» ή «αισθάνθηκα άβολα όταν είδα το νέο σου πουλόβερ, γιατί ανησυχώ για το εάν θα έχουμε αυτό το μήνα αρκετά χρήματα για να καλύψουμε τους λογαριασμούς μας». Αντίθετα, οι «αιχμηρές» λέξεις και ο επικριτικός τόνος της φωνής, δημιουργούν μια προβληματική κατάσταση.

3. Ο σύντροφός σας, σας λέει συνεχώς τι να κάνετε. Η αυταρχική στάση είναι αποθαρρυντική. Ακόμη και μία «εξωραϊσμένη» με γλυκόλογα διαταγή, όπως :»Πήγαινε να πάρεις την εφημερίδα, αγάπη μου» είναι πιθανό να προκαλέσει νευρικότητα ή πίεση στον αποδέκτη, επειδή σε κανέναν δεν αρέσει να του λένε τι να κάνει. Είναι καλύτερα να ρωτάτε. Τα ερωτήματα αφήνουν χώρο στην απάντηση «ναι» ή «όχι».

4 . Ο σύντροφός σας προσπαθεί να σας ελέγχει. Πώς να διαχειρίζεστε το χρόνο σας, να ζητά να έχει τον έλεγχο των οικονομικών σας, τις επιλογές των φίλων σας και πότε μπορείτε να επισκέπτεστε την οικογένειά σας. Ολες αυτές οι συμπεριφορές είναι πιθανό να σας προκαλέσουν συναισθήματα θλίψης. Θυμηθείτε: η κατάθλιψη είναι μια διαταραχή εξουσίας. Όταν η σύντροφός σας, σας αφαιρεί τη δύναμή σας να παίρνετε προσωπικές αποφάσεις, ή τουλάχιστον να συνεργάζεστε από κοινού στη λήψη αποφάσεων, η μελαγχολία και η θλίψη μπορεί να κυριαρχήσει στη σχέση.

5 . Ο σύντροφός σας έχει «πάντα δίκιο”. Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα, εάν το αγαπημένο σας πρόσωπο έχει δίκιο και είναι πάντα σωστό, εφ?όσον δεν απαιτεί να είναι συνεχώς σωστό και πάντα. Αν αυτό το δικαίωμα του συντρόφου σας έχει την μορφή του να μην έχει τη δυνατότητα να αναγνωρίσει τα λάθη του, τότε είναι πρόβλημα.

6. Ο σύντροφός σας λέει πάντα : « ή αυτό που θέλω εγώ ή τίποτα». Σε μια υγιή σχέση, μετράνε τόσο οι δικές σας ανησυχίες και τα «θέλω», όσο και του συντρόφου σας. Είναι γεγονός ότι πρέπει να αποφασίζετε από κοινού από το τί θα φάτε για βραδινό, μέχρι το σε ποια περιοχή θα ζήσετε. Εάν η φωνή σας δεν ακούγεται και η άποψή σας δεν φαίνεται να μετράει, τότε βρίσκεστε σε κίνδυνο και θα αισθάνεστε μονίμως αδύναμοι και καταθλιπτικοί μέσα στη σχέση.

7. Ο σύντροφός σας έχει κατάθλιψη. Η κατάθλιψη είναι μεταδοτική . Όταν κάποιος έχει κατάθλιψη , αυτός / αυτή έχει την τάση να βλέπει τον κόσμο – συμπεριλαμβανομένου και εσάς – με σκούρα γυαλιά. Εάν έχετε υιοθετήσει την οπτική γωνία του συντρόφου σας, θα βυθιστείτε συναισθηματικά κι εσείς πάρα πολύ .

8 . O σύντροφός σας είναι οξύθυμος. Ο θυμός εξαπλώνεται σαν τοξική αρνητική ενέργεια. Αυτή η τοξικότητα μπορεί να προκαλέσει κατάθλιψη στον αποδέκτη του θυμού . Ο θυμός είναι ενοχλητική και δυσάρεστη κατάσταση να παρακολουθήσεις ακόμη και σαν απλός παρατηρητής. Αρα, για για τους άμεσους αποδέκτες της οργής, η τοξικότητα είναι ακόμα μεγαλύτερη.

9 . O σύντροφός σας είναι βίαιος. Όπως έχουμε αναφέρει ήδη, η κακοποίηση μπορεί να εκφραστεί συναισθηματικά και λεκτικά, με την κριτική και ελεγκτική στάση του ενός συντρόφου αλλά και σωματικά σπρώχνοντας, πετώντας αντικείμενα, ή χτυπώντας τον σύντροφό του. Όλες αυτές οι μορφές κακοποίησης είναι ασυμβίβαστες με την πραγματική αγάπη. Η πρόθεση να βλάψουμε κάποιον, έρχεται σε αντίθεση με την αληθινή αγάπη, την φροντίδα και την οικειότητα. Οποιαδήποτε κατάσταση που σας υποτιμά σαν προσωπικότητα, μπορεί να σας προκαλέσει κατάθλιψη. Αντίθετα, οποιαδήποτε μορφή εκτίμησης προς το πρόσωπό σας, αυξάνει τα καλά συναισθήματα σας. Είναι τόσο απλό.

10 . O σύντροφός σας δεν μοιράζεται τις ευθύνες. Ένας σύντροφος που έχει ενεργό ρόλο στο «έργο» της κοινής σας ζωής και αγάπης, είναι ο καλύτερος συνεργάτης. Είτε χτυπάει τα αυγά για το πρωινό και των δύο , ή σκουπίζει και συγυρίζει στα γρήγορα πριν από την άφιξη των καλεσμένων σας, με αυτές τις πράξεις βοήθειας και αλληλεγγύης, δείχνει ενεργά ότι αγαπάει τον άλλο. Αντίθετα , ένα σύντροφος που δεν κάνει από την πλευρά του, το καλύτερο που μπορεί, είναι παθητικά προκλητικός. Ο εκνευρισμός ή ο θυμός που θα νιώσετε σε απάντηση, σηματοδοτεί ότι δεν έχετε να κάνετε με έναν πλήρως ενήλικα σύντροφο.

Έτσι, αν δεν θέλετε η σχέση σας να σας προκαλεί κατάθλιψη (και ποιος το θέλει;) , τότε δώστε προσοχή στα παραπάνω σημεία. Συζητήστε τα με το σύντροφό σας, αλλά κάντε το με προσοχή. Ο καταγγελτικός ή επικριτικός τόνος στη συζήτηση μπορεί να προκαλέσει τον σύντροφό σας να αντεπιτεθεί. Γι?άυτό, χρησιμοποιήστε καλύτερα τη διακριτική επικοινωνία, ώστε να συμφωνήσετε στους νέους κανόνες που θα βοηθήσουν τη μεταξύ σας συμβίωση. Τους κανόνες που αντικαθιστούν το σκοτάδι, με το φως του ήλιου και για τους δυο σας.


Πηγή : Dr. Susan Heitler, ψυχολόγος και σύμβουλος γάμου PhD, δημιουργός διαδραστικής ιστοσελίδας «Power Of Two Marriage»

psixologikosfaros.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου