Τετάρτη 23 Ιουλίου 2014

Υπερτροφές, μυστικό υγείας και μακροζωίας


Εξαιρετικά γευστικές, κατά πολλούς το φάρμακο του μέλλοντος, οι υπερτροφές αυξάνουν δραματικά την ενέργεια και τη ζωτική δύναμη του οργανισμού μας, βελτιώνουν την υγεία, ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα, αυξάνουν τη σεξουαλικότητα. Βελτιώνουν την υφή της επιδερμίδας, έχουν αντιγηραντικές ιδιότητες, ενισχύουν τον εγκέφαλο, προστατεύουν το σκελετό, τους μύες, την καρδιά, τους πνεύμονες, το συκώτι, το πάγκρεας, τα νεφρά, συμβάλλουν στην αποτοξίνωση του οργανισμού και στην απώλεια βάρους. Ολοένα και περισσότερες έρευνες καταδεικνύουν ότι η κατανάλωση υπερτροφών ανακουφίζει και βελτιώνει τα συμπτώματα σχεδόν όλων των γνωστών κοινών ασθενειών, όπως οι αλλεργίες, οι αρθρίτιδες, η υψηλή αρτηριακή πίεση, η αϋπνία, η χρόνια κόπωση, οι διαταραχές του νευρικού συστήματος, η κατάθλιψη και πολλές άλλες.


Στις υπερτροφές κατατάσσονται συγκεκριμένοι βρώσιμοι, ιδιαιτέρως θρεπτικοί καρποί, που είναι ταυτόχρονα τροφή και φάρμακο και όχι μόνο ικανοποιούν, αλλά υπερκαλύπτουν τις ανάγκες του οργανισμού μας σε θρεπτικά στοιχεία. Τις αποκαλούμε έτσι επειδή περιέχουν 100 ώς 200 πολύτιμα θρεπτικά στοιχεία υψηλής βιοδιαθεσιμότητας, πολύ περισσότερα συγκριτικά με άλλες τροφές. Μεταξύ άλλων είναι πλούσιες σε πρωτεΐνες, βιταμίνες, ένζυμα, ανόργανα συστατικά, αντιοξειδωτικά, συνένζυμα, καλά λιπαρά, βασικά λιπαρά οξέα και αμινοξέα. Είναι χαρακτηριστικό ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση, σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσει την κατάχρηση του όρου «superfood» (δηλαδή υπερτροφή), έχει απαγορεύσει τη χρήση του για προϊόντα που δεν πληρούν και τεκμηριώνουν τις παραπάνω προϋποθέσεις με επιστημονικές μελέτες.



Οι κορυφαίες υπερτροφές

Σε αυτό το σημείο αξίζει να σημειώσουμε ότι οι υπερτροφές έχουν γίνει πολύ της μόδας κατά τα τελευταία χρόνια. Η αιτία δεν είναι μόνο η ανακάλυψη των θεραπευτικών τους ιδιοτήτων, αλλά και η αξιοποίησή τους από εταιρείες που παρασκευάζουν συμπληρώματα διατροφής, τα οποία προωθούνται με σοφά μελετημένες στρατηγικές μάρκετινγκ. Ωστόσο, κατά τη γνώμη μας, είναι προτιμότερη η κατανάλωση του ίδιου του προϊόντος παρά ενός φαρμακευτικού υποκατάστατου. Με αυτή τη λογική, αν δεν μπορούμε να βρούμε ένα εξωτικό προϊόν στην Ελλάδα, καλό είναι να αναζητήσουμε όσα παράγονται και κυκλοφορούν στην εγχώρια αγορά. Έχοντας τα παραπάνω στο νου, σας παρουσιάζουμε τις κορυφαίες υπερτροφές:

Γκότζι μπέρι (Goji Berry)

  Προέρχεται από την Ασία, μοιάζει με μούρο και είναι ένας ιδιαίτερα θρεπτικός καρπός με τεράστια περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά και αναρίθμητες ευεργετικές ιδιότητες. Στην παραδοσιακή κινεζική ιατρική αξιοποιείται για την παρασκευή φαρμάκων, ενώ τα τελευταία χρόνια έχει γίνει το κορυφαίο σνακ των υγιεινιστών και των οπαδών της ωμοφαγίας στην Αμερική.


Ακάι (Acai Berry)

   Είναι ένα μοβ μούρο, που συλλέγεται από φοινικόδεντρα του Αμαζονίου. Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, χαρίζει υγεία και ευεξία.



Κακάο (Cocoa)

  Ο σπόρος του κακαόδεντρου, από τον οποίο παίρνουμε τη σκόνη του κακάο και φτιάχνουμε τη σοκολάτα, περιέχει τεράστιες ποσότητες αντιοξειδωτικών, βιταμίνη C, ω-6 λιπαρά, μαγνήσιο και σίδηρο. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 1753 ο Σουηδός επιστήμονας Κάρολος Λιναίος, ταξινομώντας το είδος, του έδωσε το όνομα Theobroma cacao, δηλαδή «η τροφή των θεών».



Μελισσοκομικά προϊόντα (μέλι, γύρη, πρόπολη, βασιλικός πολτός)

   Το μέλι στην ανεπεξέργαστη μορφή του περιέχει πολύτιμα ένζυμα, αντιοξειδωτικά, βιταμίνες, προβιοτικά, ενώ έχει αναρίθμητες θεραπευτικές ιδιότητες για τον οργανισμό. Η γύρη είναι η πιο πλήρης υπερτροφή που συναντάμε στη φύση καθώς περιέχει βιταμίνη Β9 και 22 απαραίτητα αμινοξέα για τη λειτουργία του οργανισμού. Η πρόπολη είναι φαρμακευτική, αντιβακτηριακή, ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και από παλιά αξιοποιείται για θεραπευτική χρήση. Τέλος, ο βασιλικός πολτός προσφέρει αναζωογόνηση, περιέχει βιταμίνη Β5 και άλλες του συμπλέγματος Β, αμινοξέα, μαγνήσιο, σίδηρο και πολλά άλλα. Η επίδρασή του στον οργανισμό συχνά συγκρίνεται με εκείνη της καφεΐνης χωρίς όμως τις παρενέργειές της.



Ιπποφαές (Hippophae rhamnoides)
  Γνωστό από την αρχαιότητα, το ιπποφαές περιέχει βιταμίνη C (15 φορές περισσότερη από το πορτοκάλι), καροτενοειδή και βιταμίνη Ε, μεταλλικά στοιχεία, αμινοξέα, φλαβονοειδή, λιπαρά οξέα και έχει εξαιρετικά ευεργετικά αποτελέσματα στον ανθρώπινο οργανισμό.



Σπιρουλίνα (Spirulina)

  Πρόκειται για υπερσυμπυκνωμένη τροφή πλούσια σε πρωτεΐνες, καλά λιπαρά, αντιοξειδωτικά, μέταλλα, ιχνοστοιχεία, βιταμίνες, ένζυμα και προβιοτικά.



Χλωρέλα (Chlorella)

  Αυτό το πράσινο φύκι του γλυκού νερού είναι πλούσιο σε χλωροφύλλη, ενώ περιέχει συμπυκνωμένη και εύπεπτη πρωτεΐνη, η οποία, χάρη στην υψηλή περιεκτικότητάς της σε κυτταρίνη, συμβάλλει σημαντικά στην αποτοξίνωση του οργανισμού. Επιπλέον ωφελεί την πέψη, καταπολεμά τη δυσκοιλιότητα και ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα.



Αλόη (Aloe)

   Το φυτό με τις περισσότερες επιστημονικά τεκμηριωμένες θεραπευτικές ιδιότητες. Έχει ευεργετική και καταπραϋντική δράση στην επιδερμίδα, ενώ στην πόσιμη μορφή της συναντάμε περισσότερα από 200 ενεργά συστατικά, για παράδειγμα βιταμίνες, ένζυμα, αμινοξέα, που συνεισφέρουν σημαντικά στην αποτοξίνωση του οργανισμού. Η αλόη είναι τονωτική, βοηθά στον έλεγχο του σακχάρου και στην πέψη, καταπραΰνει τα συμπτώματα του ευερέθιστου εντέρου.

Περνώντας στα δικά μας προϊόντα, δεν είναι δυνατό να μην αναφερθούμε σε «δώρα» της ελληνικής γης που, αν και ταπεινά, θεωρούνται υπερτροφές με ευεργετικά αποτελέσματα για τον ανθρώπινο οργανισμό. Ενδεικτικά αναφέρουμε το ρόδι, το σκόρδο, το ακτινίδιο, το παρθένο ελαιόλαδο, το κόκκινο κρασί, τα καρύδια, το μπρόκολο, τα οποία έχουν πλούσιες θεραπευτικές ιδιότητες και πρέπει να εντάσσονται στο καθημερινό μας διαιτολόγιο.

Συμπερασματικά 
Είμαστε ό,τι τρώμε: τελικά, ό,τι βάζουμε στο στόμα μας επιδρά στο σώμα, στο μυαλό και το πνεύμα μας. Ο άνθρωπος στη διάρκεια της ζωή του σε αυτό τον πλανήτη χρειάστηκε να προσαρμοστεί σε πολλά και διαφορετικά είδη τροφής. Ωστόσο, τρώγοντας οτιδήποτε για την επιβίωση απέχει πολύ από μια ιδανική δίαιτα. Σήμερα, μεταξύ άλλων, με τις υπερτροφές αποδεικνύεται ότι οι τροφές είναι φάρμακο. Η ιδέα της αυτοθεραπείας επί της ουσίας σημαίνει ότι αποβάλλουμε από τον οργανισμό μας τοξίνες που προέρχονται από χημικά, φυτοφάρμακα και ορμόνες, στοιχεία που πλέον είναι κοινός τόπος στη διατροφή μας. Οι υπερτροφές περιέχουν περισσότερα θρεπτικά στοιχεία σε σύγκριση με τα επεξεργασμένα τρόφιμα, συνεπώς χαρίζουν στο σώμα μας την ενέργεια και τη δύναμη που απαιτείται για να αποτοξινωθούμε. Το μυστικό είναι να ανακαλύψουμε ποιες μας αρέσουν, ποιες είναι διαθέσιμες στην ελληνική αγορά και να αρχίσουμε να τις καταναλώνουμε εντάσσοντάς τες στην καθημερινή μας διατροφή.

#Quantumnaut

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου