Τρίτη 22 Ιουλίου 2014

GOJI BERRIES


Ειναι φρούτα γλυκά στην γεύση και ουδετερης φύσης έχουν χρησιμοποιηθεί για πάνω από 6000 χρόνια στην Κίνα,το Θιβέτ και την Ινδία.
Στην Ασία τα goji berries είναι πολύ γνωστά θρεπτικά φρούτα με πολλά οφελη για την υγειά. Προστατεύουν το συκώτι και δυναμώνουν τα νεφρά, θα βοηθήσουν την όραση σας, θα βελτιώσουν την σεξουαλική λειτουργία και την γονιμότητα, την ενίσχυση των ανοσοποιητικού συστήματος, την βελτίωση της κυκλοφορίας και την προώθηση της μακροζωίας. 



Ο θρύλος λέει πως τα οφέλη για την υγεια από τα Goji berries ανακαλύφθηκάν από έναν γιατρό κατά τη μελέτη μιας αρχαίας κοινωνίας. Βρήκε ότι μερικά μέλη αυτής της κοινωνίας ζούσαν πολύ, έχοντας καλή υγεία, δεν είχαν άσπρα μαλλιά και δεν έχασαν ποτέ τα δόντια τους. Τελικά, αυτός πρόσεξε ότι αυτοί οι γηραιότεροι ζούσαν κοντά σε ορισμένες κοιλότητες με νερό πάνω από τις οποίες μεγάλωναν τα φυτά Goji.Όταν ο καρπός ήταν ώριμος, έπεφτε στα πηγάδια με το νερό, διαλυόταν και το εμπλούτιζε με τα θρεπτικά του συστατικά, το οποίο έπιναν στη συνέχεια οι άνθρωποι που ζούσαν εκεί κοντά. Ήταν σαφές ότι τα μούρα προσέθεταν κάτι στο νερό ώστε όσοι το έπιναν να είναι υγιείς και να ζουν σθεναρά μέχρι σε μεγάλες ηλικίες.


Ο μύθος επιπλέον λέει πως ο κινέζος Li Qing Yuen , ο οποίος λέγεται πως έζησε από το 1678 με το 1930 και έφθασε την ηλικία των 252 χρόνων, έκανε μια διατροφή που αποτελούνταν κυρίως από μο Goji. Η κινέζικη κυβέρνηση των κάλεσε 3 φορές για να εξακριβώσει τα στοιχεία του. Η ιστορία του ο Li Qing Yuen είναι η πιο καλά τεκμηριωμένη περίπτωση ακραίας μακροζωίας, είναι γνωστή επίσης και με ένα ντοκιμαντέρ που εμφανίζεται στο διάσημο περιοδικό National Geographic το 1930. Και έχει ενισχύσει την πεποίθηση ότι τα Goji μπορούν να παρατείνουν σημαντικά τη ζωή, ενισχύοντας τη μακροχρόνια φήμη τους σαν ιδιαίτερα χρήσιμη τροφή ενάντια στη γήρανση. Μέχρι σήμερα, υπάρχει ένα ετήσιο φεστιβάλ δύο εβδομάδων για να γιορτάσουν τις πολλές ιαματικές ιδιότητες του.

Τα οφέλη στην υγεία από τα Goji berries έχουν μελετηθεί εκτενώς κατά τη διάρκεια των τελευταίων 30 ετών, πρώτιστα στην Κινά όπου είχαν δηλωθεί σαν «εθνικός θησαυρός» από την κυβερνητική επιτροπή επιστημών και τεχνολογίας.

Ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα. Αυξάνουν την ενέργεια και μειώνουν την κόπωση. Μειώνουν τη δράση των ελεύθερων ριζών στο σώμα –αντιοξειδωτικά αποτελέσματα. Εμπνέουν ένα αίσθημα ευεξίας και αισιοδοξίας. Συμβάλουν στον έλεγχο της όρεξης και στο να μη τρώμε παραπάνω.

Έχει διαπιστωθεί ότι τα  ***Goji  berries περιέχουν πολλές θρεπτικές ουσίες όπως κατωτέρω:


  • 6 ουσιαστικές βιταμίνες,
  • Βιταμίνη C – 500 φορές περισσότερη ανά ουγκιά από τα πορτοκάλια.Τα Goji είναι πλουσιότερη πηγή βιτ C από την Acerola
  • Caratenoids – τα Goji berries είναι η πλουσιότερη πηγή καρωτινοειδων από όλες τις γνωστές τροφές και φυτά
  • Βιταμίνες του συμπλέγματός Β και βιταμίνη E,που είναι σπάνια στα φρούτα και σε ελάχιστες ποσοτητες.
  • 18 αμινοξέα, (6 φορές περισσότερα από την γυρη μελισσων)συμπεριλαμβανομένων και των 8 απαραίτητων αμινοξέων, τα  Goji berries είναι μία πλήρης πρωτεΐνη και περιέχουν πάνω απο 10% πρωτεΐνη.
  • Περισσότερα β-καροτένιο από τα καρότα!
  • Περισσότερο σίδηρο από το σπανάκι!
  • 11 απαραίτητα στοιχεία
  • 21 ιχνοστοιχεία μετάλλων
  • 8 πολυσακχαρίτες και 6 μονοσακχαρίτες
  • 5 ακόρεστα λιπαρά οξέα (ουσιαστικά λιπαρά οξέα Ω 3 και Ω6, beta-sitosterol και άλλα phytosterols)
  • 5 καρωτινοειδή, συμπεριλαμβανομένης της βήτα-καροτίνης και zeaxanthin, της λουτεΐνης, lycopene και του βήτα-cryptoxanthin, xanthophyll
  • πολλές φαινολικές χρωστικές ουσίες
Επίσης έχει διαπιστωθεί ότι τα goji έχουν περιεκτικότητα σε ασβέστιο (112mg/100gr), κάλιο (1.132mg/100gr), σίδηρος (9mg/100gr), ψευδάργυρος (2mg/100g), σελήνιο (50 micrograms/100gr), ριβοφλαβίνη (1.3mg/100gr), βιταμίνη C (148mg/100gr).

Τα ***Goji Berries περιέχουν επίσης πολλά phytochemicals, 

  • Βήτα-καροτίνη: 7 mg ανά 100 γραμμάρια ξηρά - φρούτα.
  • Zeaxanthin: Μέχρι 200 mg ανά 100gr αποξηραμένα ***goji. Μέχρι 77% των συνολικών καρωτινοειδών υπάρχουν ως zeaxanthin.
  • Πολυσακχαρίτες: μέχρι 31% του βάρους .
  • tetraterpenoids- xeaxanthine και physalin
  • αντιβακτηριακά και αντιμυκητικά: sesquiterpenoids cyperone και solavetivone
  • αντιφλεγμονώδη παράγοντα : Β-sitosterol

Η κατηγοριοποιηση των Goji ΣΤΗΝ ΚΛΙΜΑΚΑ ORAC 

H κλίμακα ORAC είναι ένα τεστ που χρησιμοποιείται από το υπουργείο γεωργίας των ΗΠΑ για την μέτρηση της συνολικής αντί- οξειδωτικής δραστικότητας των τροφών και των συμπληρωμάτων διατροφής. Αυτό το τεστ αναπτύχθηκέ από τον Dr Guohua Cao, ιατρό και χημικό του Εθνικού Ινστιτούτου για τη Γήρανση στη Βαλτιμόρη. Παρέχει ακριβείς μεθόδους για τον καθορισμό της ικανότητας συγκεκριμένων τροφίμων, συμπληρωμάτων και ενώσεων να καταστρέφουν ή να εξουδετερώνουν ελεύθερες ρίζες στον οργανισμό, με άλλα λόγια να βρίσκει την αντιοξειδωτική τους δύναμη. ORAC σημαίνει Oxygen Radical Absorbance Capacity (Ριζοσπαστική Ικανότητα Απορρόφησης Οξυγόνου) και η μέτρηση εκφράζεται σαν μονάδες ORAC ανά 100 γραμμάρια για κάθε τρόφιμο ή συμπλήρωμα διατροφης. Παρουσιάζονται παρακάτω κάποιες συνηθισμένες τροφές με τΙς αντίστοιχΕς μοναδες ORAC που τους έχει δοθεί:

Κλίμακα ORAC 



Μελιτζάνα (Eggplant)…………………   - 390 μονάδες ORAC 
Καλαμπόκι ( Corn )……………………    – 400 
Κρεμμύδι ( Onion )……………………    – 450 
Γκρέϊπφρουτ (Grapefruit)……………  – 483 
Ακτινίδια (Kiwi fruit )……………………  - 602 
Κεράσια ( Cherries)…………………….    -670 
Κόκκινη πιπεριά ( Red Bell Pepper)  - 710 
Κόκκινα σταφύλια ( Red grapes)…  – 739 
Πορτοκάλια ( Oranges)………………   – 750
Πατζάρι ( Beets)………………………     – 840
Μπρόκολα ( Broccoli)………………….  – 890
Φύτρες alfalfa …………………………     – 930 
Δαμάσκηνα(Plums) ……………………    – 949 
Λαχανάκια Βρυξελλών ……………….. – 980 
Σμέουρα(Raspberries)...……………   - 1220
Σπανάκι …………………………….....….. –1260
Φράουλες……………………………...     – 1540
Κατσαρό λάχανο(kale)……………….   -1770 
Μαύρα μούρα(Blackberries)………… – 2036
Μύρτιλλα – (Blueberries) …………… - 2400 
Σταφίδες ……………………………….     – 2830 
Ξερά δαμάσκηνα Ν.Φιλαδ.(Prunes)– 5770
GOJI BERRIES………– 25,300

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι τα αντιοξειδωτικα συμβάλουν στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος μας, επομένως θα μας βελτιώσουν την αντοχή στις ασθένειες. Σε σύγκριση με τα συμπληρώματα αντιοξειδωτικων η ζωντανή πλήρης φυσική τροφή όπως τα GOJI με την υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικα (25,300 orac) είναι πιο αποτελεσματική για την προώθηση της υγείας και της δύναμης του ανοσοποιητικού συστήματος. 

Η επιστημονική έρευνα έχει δείξει ότι το μούρο Goji έχει αντικαρκινικές και ανοσοτονωτικές ιδιότητες λόγω της παρουσίας των πολυσακχαριτών glycoconjugate.

Σε μελέτες που έγιναν πάνω σε ζώα, το μούρο Goji έχει αποδειχθεί να δυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα μέσω της αύξησης του ποσοστού μετασχηματισμού των λεμφοκυττάρων και της βελτίωσης της φαγοκυττάρωσης των μακροφάγων. Προωθεί επίσης τη δραστηριότητα των λεμφοκυττάρων Τ, των κυτταροτοξικών κυττάρων και των ΝΚ (φυσικών δολοφόνων ) κυττάρων.

Εθελοντές που έλαβαν 50γρ του μούρου Goji παρουσίασαν μια αύξηση στα επίπεδα των λευκοκυττάρων και του IGA 

Μια μελέτη σε ηλικιωμένους έδειξε ότι σε 67% των περιπτώσεων, το μούρο Goji που λήφθηκε καθημερινά για τρεις βδομάδες οδήγησε σε τριπλάσια αύξηση του μετασχηματισμού του λεμφοκυττάρου Τ και διπλασίασε τη δραστηριότητα του λευκοκυττάρου interleukin-2. Τα τελευταία, υποκινούν την αύξηση των κυττάρων αίματος του ανοσοποιητικού συστήματος που προστατεύουν από τα καρκινικά κύτταρα και τη μικροβιακή εισβολή. Επιπλέον είχαν ένα αίσθημα ευεξίας και σε 95% των ασθενών βελτιώθηκε η όρεξη και ο ύπνος και στο 35% τωνηλικιωμένων ασθενών βελτιώθηκε η σεξουαλική τους ικανότητα.

Το μούρο Goji προωθεί την φυσιολογική ανάπτυξη των κυττάρων και βοηθούν στην αποκατάσταση και επισκευή του DNA. 

Όταν σε ασθενείς με καρκίνο δόθηκε μόνο θεραπεία φαρμάκων ή θεραπεία φαρμάκων σε συνδυασμό με μούρα Goji, εκείνοι που λάμβαναν τον συνδυασμό είχαν καλύτερη ανταπόκριση.

Άλλες μελέτες έχουν δείξει ότι το μούρο Goji έχει προστατευτική δράση για το συκώτι.

Η παρουσία του zeaxanthin στο μούρο Goji του επιτρέπει να βοηθήσει το συκώτι από την τοξικότητα που προκαλείται από το τετραχλωρίδιο του άνθρακα.

·    Όταν σε αρουραίους δόθηκε το Goji για πέντε βδομάδες, οι πολυσακχαρίτες στο Goji απέτρεψαν την ανάπτυξη του «οινοπνευματώδους συκωτιού» που προκλήθηκε από την έγχυση οινοπνεύματος.

.    Στα ηλικιωμένα ποντίκια, η αντιοξειδωτική δύναμη του Goji προστάτευσε το συκώτι παρεμποδίζοντας την υπεροξείδωση των κυττάρων του συκωτιού

Οι πολυσακχαρίτες μειώνουν το ρίσκο καρδιαγγειακής πάθησης στα διαβητικά ζώα. Μειώνουν την οξείδωση που δημιουργείται από τα μόνιμα-ανυψωμένα επίπεδα γλυκόζης αίματος και μειώνουν την υπεροξείδωση των λιπιδίων. Μειώνουν επίσης τα επίπεδα χοληστερόλης, τριγλυκεριδιών, βελτιώνοντας κατά συνέπεια την αντίσταση στην ινσουλίνη. . 

Τα μούρα Goji προστάτευσαν τα εγκεφαλικά κύτταρα των εργαστηριακών ζώων από τα τοξικά αποτελέσματα της βήτα-amyloid. 

Η ΚΙΝΕΖΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ ΚΑΙ ΤΑ GOJI BERRIES.

Στην Ασία τα goji μούρα είναι πολύ γνωστά θρεπτικά φρούτα. Θεωρείται ότι αυτή η αντίληψη επηρεάζεται ιδιαίτερα από την κινεζική ιατρική που χρησιμοποιεί τα goji μούρα για πολλές χιλιάδες χρόνια. Στην Κίνα τα goji μούρα συχνά συνδέονται με τις κινεζικές λαϊκές παραδόσεις στην Shen Nung (Shennong), τον θρυλικό πρώτο αυτοκράτορα της Κίνας, το μυθικό πατέρα της γεωργίας και βοτανολόγο που έζησε γύρω στα 2.800 π.Χ.

Η παραδοσιακή κινεζική ιατρική θεωρεί ότι τα goji μούρα μπορούν να ενισχύσουν τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, να βελτιώσουν την όραση, να προστατεύσουν το συκώτι, να αυξήσουν την έκκριση σπέρματος και να βελτιώσουν το κυκλοφοριακό, ανάμεσα σε άλλα αποτελέσματα. Σύμφωνα με την παραδοσιακή κινεζική ιατρική, τα goji μούρα είναι γλυκά στη γεύση και ουδέτερα στη φύση τους. Επιδρούν στο συκώτι, στα πνευμόνια και στα νεφρά και τα εμπλουτίζουν με ενεργεια Yin. Στην Κίνα, οι άνθρωποι που συνήθως δουλεύουν μπροστά στους υπολογιστές συχνά δέχονται συμβουλές να πίνουν τσάι από αποξηραμένα goji μούρα και χρυσάνθεμο. Αυτό γιατί τα goji μούρα είναι καλό για τα μάτια μας. Συνήθως αν κάποιος έχει πόνους στην πλάτη, τα φυτικά φάρμακα που τα χορηγούν οι Κινέζοι γιατροί σχεδόν πάντα περιέχουν goji μούρα, γιατί οι πόνοι στην πλάτη συνήθως συνδέεται με τη δύναμη του νεφρού, ενώ τα goji μούρα είναι καλά στην ενδυνάμωση των νεφρών μας. Αν ένας άνθρωπος υποφέρει από σεξουαλική ικανότητα, τότε του χορηγούνται goji μούρα στα φυτικά του φάρμακα. Είναι η ίδια περίπτωση με το φάρμακο για τη θεραπεία της πρόωρης εκσπερμάτωσης. Επιπλέον, οι Κινέζοι γιατροί συνήθως χρησιμοποιούν goji μούρα για να θεραπεύσουν επίσης τη στειρότητα. Αυτά όλα οφείλονται στο γεγονός ότι τα goji μούρα ενδυναμώνουν τα νεφρά μας.

Τα φύλλα από τα goji μούρα μπορεί να χρησιμοποιηθούν για τσάι και ο φλοιος της ριζας στην παραδοσιακή κινεζική ιατρική για θεραπεία λοιμώξεων και ορισμένους τύπους δερματικών παθήσεων. Ένα γλυκοπυρανοζίδιο και φαινολικό αμίδιο από το φλοιο της ρίζας των goji έχουν ανασταλτική δραστηριότητα ενάντια στα ανθρώπινα παθογόνα βακτηρίδια και μύκητες.


ΤΑ GOJI BERRIES ΕΙΝΑΙ ΦΑΡΜΑΚΑΚαλή ερώτηση. Οι απαντήσεις είναι ΌΧΙ και ΝΑΙ!

Από την πλευρά της Δυτικής Ιατρικής, ΌΧΙ, τα goji berries ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ να ταξινομηθούν στα φάρμακα. Είναι φρούτα και υγιεινή τροφή, που περιέχει πολλά θρεπτικά συστατικά. Αυτό είναι. Από την άλλη, ένα φάρμακο πρέπει να εγκριθεί από το FDA κτλ. Οπότε αν κάποιος ζητήσει να του χορηγηθεί ΙΑΤΡΙΚΗ πληροφορία για τα goji μούρα, δεν μπορούμε να το κάνουμε αυτό εφόσον δεν είναι φάρμακο.

Από την άλλη, από την πλευρά της παραδοσιακής κινεζικής ιατρικής, η απάντηση είναι ΝΑΙ. Η θεωρία της δυτικής ιατρικής βασίζεται στην ανατομία, τη βιολογία, τη χημεία, τη νευρολογία, και τη μοριακή βιολογία κτλ. Αντίθετα με τη δυτική ιατρική, η παραδοσιακή κινεζική ιατρική βασίζεται στο Yin, στο Yang και στο Qi και πρόκειται για μία τελείως διαφορετική θεωρία. Στην παραδοσιακή κινεζική ιατρική, τα goji  μπορούν να ενδυναμώσουν το YIN και να βελτιώσουν τη δύναμη του νεφρού και του συκωτιού. Γι’ αυτό το λόγο τα goji  είναι φάρμακα από τη σκοπιά της κινεζικής ιατρικής.

ΠΩΣ ΝΑ ΑΠΟΛΑΥΣΩ ΤΑ GOJI BERRIES.

Υπάρχουν πολλές καλές συνταγές για να φάμε τα goji berries. Λοιπόν, ο απλούστερος τρόπος για να φάτε τα goji berries είναι να τα φάτε όπως είναι. Είναι πολύ γλυκά. Όπως και να ‘χει, είναι φρούτο, οπότε δεν βλάπτει αν φάτε περισσότερα από μια φούχτα.

Ο πιο συνήθης κινεζικός τρόπος είναι να φτιάξετε ένα φυτικό τσάι χρησιμοποιώντας goji berries. Απλά παίρνετε 6-10 γραμμάρια goji  μαζί με κάποια αποξηραμένα άνθη χρυσάνθεμου και τα βάζετε σε βραστό νερό, αφήνοντάς το 3 με 4 λεπτά. Στη συνέχεια τα στραγγίζετε πριν πιείτε αυτό το υπέροχο τσάι. Αλλά οι Κινέζοι δεν το πίνουν για να ρουφήξουν απλά το άρωμα και την ευχάριστη γεύση του, αλλά το πίνουν για να έχουν καλή όραση και να θεραπεύσουν μυϊκούς πόνους και πόνους στη μέση.

Φυσικά οι Κινέζοι επίσης προσθέτουν goji berries όταν βράζουν σούπα (όπως σούπα αρνιού). Θεωρούν ότι είναι ιδιαίτερα ευεργετικό για το νεφρό. Επίσης, όταν μαγειρεύουν κάποια πιάτα, προσθέτουν επίσης goji berries.

Αυτοί είναι οι τρόποι για να καταναλωθούν τα goji berries. Αλλά για τους Δυτικούς, ο πιο συνήθης τρόπος για να απολαύσουν τα goji είναι να τα προσθέσουν στα δημητριακά στο πρωινό, σαν να επρόκειτο για σταφίδες. Είναι νόστιμα.

Επιπλέον, μπορείτε να τα προσθέσετε στο γιαούρτι σας ή στο μούσλι. Επίσης, μπορείτε να κάνετε κέικ ή muffins με goji . Για παράδειγμα, για να κάνετε ένα muffin μπορείτε να προσθέσετε goji μούρα και ξηρούς καρπούς στο αλεύρι, όπως θα προσθέτατε σταφίδες. Μπορείτε να κάνετε και φρέσκο χυμό, βάλτε 50γρ. goji στο μπλέντερ με νερό (το νερό να μην σκεπάζει τα goji τα χτυπάτε να γίνουν πολτός και στην συνέχεια ρίχνετε λίγο-λίγο νερό για να γίνει χυμός.) και Θα σας συνιστούσα να τα κάνετε φρέσκο χυμό στο μπλέντερ η με μίξερ χειρός σε βάζο είναι ο καλύτερος τρόπος για να ωφεληθείτε από τα goji berries. Είμαι ο κάτοχος του e-fitnessclub.gr και τα έχω εντάξει στην καθημερινή μου διατροφή υποκαθιστώντας ένα γεύμα της ημέρας.(προτιμώ το μίξερ χειρός είναι πιο πρακτικός και γρήγορος τρόπος) Και μετά από διάφορους τρόπους χρήσεις με ήρθε η φαεινή ιδέα να τα κάνω χυμό και από εμπειρία διαπίστωσα ότι σαν φρέσκος χυμός προσφέρουν την περισσότερη ωφελιμότητα. Μόλις το πίνω αισθάνομαι την ενέργεια του και σε όσους έδωσα να δοκιμάσουν τους άρεσε περισσότερο. Αυτός ο φρέσκος χυμός που θα κάνετε εσείς δεν συγκρίνετε σε ωφελιμότητα και γεύση με τους χυμούς που διατίθενται, δοκιμάστε και θα με θυμηθείτε. Επίσης θα σας κοστίση πάρα πολύ φθηνά, μόνο 1,39€. Μπορείτε να αντικαταστήσετε και ένα γεύμα σας κάνοντας 50 έως 150 γραμμάρια goji στο μπλέντερ χυμό. Θα σας χορτάσει και θα σας γεμίσει ενέργεια. Για όσους δεν προλαβαίνουν να φάνε πρωινό είναι ένας καλός υγιεινός και πολύ γρήγορος τρόπος και θα έχουν μια θαυμάσια ημέρα.

Απολαύστε τα goji σας!

e-fitnessclub.gr


#parallelquantum

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου