Σάββατο 21 Μαρτίου 2015

Κακάο & σοκολάτα: το δώρο των θεών


Αρχαία χρονικά των Αζτέκων περιγράφουν πως ο θεός Quetzalcoatl (το φτερωτό ερπετό) ταξίδεψε από τον Παράδεισο στη Γή ,πάνω στην ακτίνα φωτός του Αυγερινού,φέρνοντας μαζύ του , ένα δώρο προς τους ανθρώπους,το κακαόδενδρο. Τους δίδαξε πως να το καλλιεργούν,πως να καβουρδίζουν και να αλέθουν τους σπόρους,πως να το χρησιμοποιούν.
‘Ετσι έμαθαν να μετατρέπουν του σπόρους του ka’kau σε πάστα διαλυτή στο νερό και να παρασκευάζουν το xocoatl η cacahuatl η πικρό νερό και να προσθέτουν καρυκεύματα όπως κανέλλα,βανίλλια,καυτερή πιπεριά,πούδρα καλαμποκιού κ.α.Το κατανάλωναν υγρό η παχύρευστο αλλά και στο φαγητό.
Όμως ο Quetzalcoatl εξορίστηκε απο τον Παράδεισο γα την βλασφημία που διέπραξε ,προσφέροντας το ιερό κακάο στους ανθρώπους.Ιερό διότι προσέφερε πρόσβαση στην παγκόσμια – συμπαντική σοφία και γνώση.
Αντίθετα στη Μεξικάνικη Μυθολογία το κακάο καταναλωνόταν απο τους θεούς στον Παράδεισο και μεταβιβάστηκε στον άνθρωπο ως δώρο , ως ευλογία γιά την εξέλιξή του,από τον θεό του Ανέμου και είχε προστάτιδες την Tonacatecutli ( θεά της τροφής) και την Calchiuhtlucue ( θεά των υδάτων).
Η κατανάλωσή του είχε θεραπευτικό ,ιερό και εθιμοτυπικό ρόλο και προοριζόταν κυρίως ,γιά την ελίτ δηλ.τον εκάστοτε αυτοκράτορα ,τους ευγενείς,τους σαμάνους,τους καλλιτέχνες,τους εμπόρους και τους πολεμιστές .
Παράλληλα οι σπόροι του κακάο, ήταν ένα προιόν με ανταλλακτική αξία δηλ. ένα νόμισμα.1 σπόρος άξιζε όσο 1 μεγάλη τομάτα ,4 σπόροι όσο 1 μεγάλη κολοκύθα,100 σπόροι όσο 1 κουνέλι η 1 γαλοπούλα,1000 σπόροι όσο 1 σκλάβος!!
Τι κάνει όμως το κακάο και την σοκολάτα νά έχουν τόσο ιδιαίτερη σημασία και μακρά ιστορία στους λαούς της Κεντρικής και Νοτίου Αμερικής εδώ και 3.500 περίπου χρόνια;
Το κακάο περιέχει ισχυρά αντιοξειδωτικά,Κάλιο,Μαγνήσιο,Ασβέστιο,Χαλκό,πλήθος βιταμινών,καφεϊνη,πρωτείνη,κορεσμένα λιπαρά και άλλα θρεπτικά συστατικά.
Όμως , η ψυχοδιεγερτική δράση που ασκεί η σοκολάτα ,ήταν και είναι η αιτία που είναι τόσο δημοφιλής.Περιέχει 300 χημικές ουσίες που δρουν στο νευρικό σύστημα του ανθρώπου Μια από τις σημαντικότερες είναι η β-φαινυλαιθυλαμίνη ,φυσικό αλκαλοειδές που ονομάζεται και “το μόριο της αγάπης” η θειοβρωμίνη ”η τροφή των θεών” (θεός – βρώση),προκαλεί διέγερση του κεντρικού νευρικού συστήματος.Παράλληλα προκαλεί την έκκριση ενδορφινών (φυσικά οπιούχα) οι ορμόνες της ευτυχίας, που εκκρίνονται όταν είμαστε ερωτευμένοι και δημιουργούν αίσθημα ευφορίας.Ενισχύει την παραγωγή σεροτονίνης,πρωτεϊνη με αντικαταθλιπτική και αγχολυτική δράση.Εδώ να σημειωθεί οτι ο καπνιζόμενος καπνός περιέχει 3πλάσια ποσότητα β-φαινυλαιθυλαμίνης.Επίσης το κακάο περιέχει ανανδαμίδη, η οποία έχει λειτουργία ανάλογη προς την ινδική κάνναβη, αλλά ηπιότερη και συντομότερη.
Ο εθισμός στη σοκολάτα οφείλεται σ΄αυτές τις ψυχοδιεγερτικές δράσεις της.
Θα οφείλαμε να προσέξουμε ,με τι τρόπο και για ποιούς λόγους ,κατανάλωναν οι ενήλικες (σπανίως τα παιδιά) τη σοκολάτα στους γενέθλιους τόπους της.Θα οφείλαμε επίσης να καταναλώνουμε με φειδώ το δώρο αυτό και όχι με τον σύγχρονο δυτικό ισοπεδωτικό τρόπο.
Η συχνή ανάγκη κατανάλωσης σοκολάτας , θα πρέπει να μας οδηγήσει να ψάξουμε εσωτερικά,ψυχικά ,της αιτίες της ανάγκης αυτής ,ώστε να μην υπερ-καταναλώνεται γιά συναισθηματικούς λόγους.
Η υπερκατανάλωση φέρνει υπερδιέγερση και νευρικότητα,ευερεθιστότητα και δυσκολία στη συγκέντρωση,ενοχλεί σοβαρά το ήπαρ.Το εθιστικό ,παιδικό διατολόγιο,που περιλαμβάνει σοκολάτα σε όλες τις δυνατές εκδοχές ,συμβάλλει σε μεγάλο βαθμό σε βαθμιαίες μικροαλλοιώσεις στη νευρικές και ψυχικές λειτουργίες των παιδιών,των αυριανών ενηλίκων.
Η σοκολάτα που κυκλοφορεί στο εμπόριο,μετά από τα πολλά στάδια βίαιης επεξεργασίας που έχει υποστεί,διαθέτει τα ενεργά της (τα καλά της) συστατικά , σημαντικά αποδυναμωμένα και αλλοιωμένα.
Η ευρεία διαθεσιμότητα του κακάο και της σοκολάτας , μας απομακρύνουν απο την ιερή τους φύση.
Μέσα σε κάθε φυτό,κάθε καρπό ,κατοικεί το πνεύμα του κατά τους Ινδιάνους,μία μοναδική ποιότητα ενέργειας,η ιδιαίτερη θεραπευτική του δύναμη.Ακόμα και σήμερα ,στην Ν.Αμερική ,καταναλώνεται τελετουργικά με σεβασμό στο πνεύμα αυτό .Το τιμούν αποκαλώντας το ”το ποτάμι που κυλάει κατ΄ευθείαν στη καρδιά”. Ανοίγει την καρδιά και επιτρέπει σχέσεις που βασίζονται στην αγάπη ,διευκολύνει το καθάρισμα ψυχικού και συναισθηματικού πόνου και την αραίωση βαρειάς πνευματικής συγκέντρωσης ώστε ν΄απελευθερωθουν από το σώμα και το μυαλό.
Ενας μύθος των ιθαγενών μας λέει ότι όποτε απειλείται η ισορροπία ανάμεσα στον άνθρωπο και τη φύση,φθάνει το κακάο από τα τροπικά δάση,να ανοίξει τις καρδιές των ανθρώπων και να επιστρέψει ο πλανήτης αρμονική κατάσταση

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου