Τρίτη 14 Απριλίου 2015

Τριάντα συμβουλές που θα μας αλλάξουν τη ζωή.



Νιώθουμε ότι για να είμαστε ευτυχισμένοι θα πρέπει οι συνθήκες γύρω μας να είναι ευνοϊκές, και αυτό είναι κάτι που μάλλον θα αργήσει να συμβεί. Κι όμως, οι συνθήκες που μας κάνουν καλύτερους και μας φέρνουν ένα βήμα πιο κοντά στην ευτυχία είναι περισσότερο εσωτερικές παρά εξωτερικές. Αυτή τη χρονιά, λοιπόν, ας κοιτάξουμε μέσα μας και ας γίνουμε ο καλύτερος εαυτός μας. Οι συμβουλές που ακολουθούν θα μας βοηθήσουν να παραμείνουμε υγιείς ψυχικά και σωματικά. Καλή χρονιά! 

1. Τι κρύβει ο τσιγαρόβηχας; 
Αποδίδετε τον βήχα σας στο κάπνισμα και δεν το θεωρείτε καθόλου ανησυχητικό σύμπτωμα; Λάθος, τονίζουν οι ειδικοί. Ο τσιγαρόβηχας, ειδικά όταν συνοδεύεται από δύσπνοια και απόχρεμψη, χρειάζεται διερεύνηση. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, οι καπνιστές μετά την ηλικία των 40 ετών πρέπει να κάνουν μια φορά τον χρόνο σπιρομέτρηση για να ελέγχουν το εύρος της αναπνοής τους. Πρόκειται για μια ανώδυνη και πολύ φτηνή εξέταση που μπορείτε να κάνετε μέσα σε λίγα λεπτά. 

2. Τα παιχνίδια του πελαργού 
Αν θέλετε να αποκτήσετε παιδί, οι μέρες των γιορτών είναι η κατάλληλη ευκαιρία να τα καταφέρετε. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, στις διακοπές μειώνεται το στρες, το οποίο φαίνεται να επηρεάζει αρνητικά τη γονιμότητα. Το άγχος και η πίεση της δουλειάς έχουν επίπτωση στην ωορρηξία και στην ποιότητα του σπέρματος, επηρεάζοντας έτσι την ικανότητα σύλληψης, εξηγούν οι ειδικοί. Επιπλέον, τις μέρες της άδειάς τους, οι γυναίκες έχουν το χρονικό περιθώριο να παραμένουν ξαπλωμένες στο κρεβάτι για τουλάχιστον 10΄ μετά την ερωτική επαφή, γεγονός που φαίνεται να αυξάνει την πιθανότητα σύλληψης, σύμφωνα με το Ακαδημαϊκό Ιατρικό Κέντρο του Άμστερνταμ. 

3. Πάρτε άριστα στις εξετάσεις (αίµατος) 
Αρκεί το περπάτημα 2 φορές την ημέρα από μόλις 15΄ για να βελτιώσετε τα αποτελέσματα των αιματολογικών σας εξετάσεων (κυρίως του σακχάρου, αλλά και της χοληστερίνης και των άλλων λιπιδίων στο αίμα). 

4. Το αντικαταθλιπτικό του αγρού 
Η λύση για την κατάθλιψη -τουλάχιστον για την ήπια και τη μέτρια μορφής της- είναι το βαλσαμόχορτο, επιβεβαιώνουν οι επιστήμονες. Πρόκειται για ένα από τα βότανα που έχουν ερευνηθεί περισσότερο και από τις μελέτες έχουν προκύψει ενθαρρυντικά αποτελέσματα στην αντιμετώπιση της κατάθλιψης, αλλά και άλλων ψυχικών και νευρολογικών διαταραχών. Σε καταστήματα βοτάνων, θα βρείτε ολόκληρο το φυτό αποξηραμένο, αλλά και τα άνθη ή τα φύλλα του. Κυκλοφορεί επίσης σε κάψουλες, ενώ περιέχεται και σε συμπληρώματα διατροφής, που μπορείτε να προμηθευτείτε από φαρμακεία και καταστήματα υγιεινής διατροφής. Βαλσαμόχορτο δεν πρέπει να παίρνουν τα παιδιά, οι έγκυοι και οι γυναίκες που θηλάζουν. Σε κάθε περίπτωση, ρωτήστε τον γιατρό σας πριν ξεκινήσετε τη λήψη του. 

5. Οχ, η µέση µου! 
Ταλαιπωρείστε κατά διαστήματα από επίμονους πόνους στη μέση; Η άσκηση είναι η καλύτερη λύση, λένε οι ειδικοί. Ο πόνος θα υποχωρήσει αν ενδυναμώσετε τους κοιλιακούς και τους ραχιαίους μυς, ώστε να είναι σε θέση να υποστηρίζουν καλύτερα τη σπονδυλική σας στήλη. 

6. Καύσεις στον καναπέ 
Ζηλεύετε όσους τρώνε ό,τι θέλουν και διατηρούνται στα κιλά τους; Τότε θα ζηλέψετε ακόμα περισσότερο αν μάθετε ότι καίνε θερμίδες ακόμα και όταν βρίσκονται ξαπλωμένοι στον καναπέ τους! Το μυστικό; Ο γρήγορος μεταβολισμός τους χάρη στο μεγάλο ποσοστό μυϊκού ιστού που διαθέτουν. Βάλτε κι εσείς τον μεταβολισμό σας σε λειτουργία με 4 κινήσεις: 
1. Σταματήστε τις στερητικές δίαιτες, οι οποίες μειώνουν τον μεταβολικό ρυθμό. 
2. Τρώτε ελαφριά σνακ κάθε 3-4 ώρες, για να ενεργοποιείτε τον μεταβολισμό σας. 
3. Φροντίστε να κοιμάστε 8 ώρες την ημέρα, προκειμένου να μην αποσυντονίζεται ο οργανισμός σας και επομένως να μειώνεται ο μεταβολικός σας ρυθμός. 
4. Τρεις ώρες άσκησης την εβδομάδα προσφέρουν διπλό όφελος. Καίτε θερμίδες, ενώ παράλληλα αυξάνετε τη μυϊκή σας μάζα και επομένως τον βασικό σας μεταβολισμό ακόμα και εν ώρα ηρεμίας (οπότε κάνετε καύσεις και στον καναπέ!). 

7. Καφές σε κούπα 
Αν συνηθίζετε να εμφανίζεστε κάθε πρωί στο γραφείο με ένα πλαστικό ποτήρι αχνιστό καφέ απ’ έξω, αλλάξτε συνήθεια. Σύμφωνα με τους ειδικούς, η υψηλή θερμοκρασία των ροφημάτων ευνοεί την απελευθέρωση των χημικών ουσιών που περιέχονται στα πλαστικά ποτήρια. Αν και οι διαρροές αυτές είναι ελάχιστες, το ζήτημα είναι ότι δρουν αθροιστικά. Όσο περισσότερο εκτίθεστε, δηλαδή, στις επικίνδυνες αυτές ουσίες τόσο περισσότερο συσσωρεύονται και ενδεχομένως μελλοντικά να απειλήσουν την υγεία σας. Την επόμενη φορά, λοιπόν, απολαύστε τον καφέ σας σε κούπα. 

8. Πέντε λεπτά 
Όταν τρώτε έξω, αφήστε να περάσουν 5΄ αφού τελειώσετε με το ένα πιάτο και πριν συνεχίσετε με το επόμενο. Το σύντομο αυτό διάλειμμα θα βοηθήσει την αναπνοή και τον καρδιακό σας ρυθμό να βρουν και πάλι τον σωστό τους τόνο, με αποτέλεσμα να φτάσει τελικά ευκολότερα το σήμα του κορεσμού στον εγκέφαλο. 

9. Ανακούφιση σε 3 βήµατα 
Ταλαιπωρείστε από δυσκοιλιότητα; Ξεκινήστε τη μέρα σας σωστά με εναλλακτικούς τρόπους. 
Βήμα 1ο 
Μόλις ξυπνήσετε, πιείτε ένα ποτήρι χλιαρό νερό με λίγες σταγόνες λεμονιού. 
Βήμα 2ο 
Μπείτε στο μπάνιο για ένα γρήγορο ντους. Σε 15 ml αμυγδαλέλαιο, προσθέστε αιθέρια έλαια που συμβάλλουν στην ενεργοποίηση του εντέρου: 6 σταγόνες αιθέριο έλαιο μαύρου πιπεριού, 4 σταγόνες βασιλικού και 2 σταγόνες μάραθου. Ρίξτε λίγη ποσότητα στο σφουγγάρι σας και κάντε μασάζ με κυκλικές κινήσεις στην κοιλιά σας, ώστε να βοηθήσετε τα αιθέρια έλαια να απορροφηθούν και να περάσουν στο λεμφικό και κυκλοφορικό σύστημα. 
Βήμα 3ο
Πριν φύγετε για τη δουλειά σας, αφιερώστε λίγα λεπτά για να κάνετε πιέσεις ρεφλεξολογίας. Με τον αντίχειρά σας, ασκήστε κυκλικές πιέσεις για 2΄ στην καμάρα του ποδιού σας, όπου βρίσκονται τα αντανακλαστικά σημεία του πεπτικού συστήματος. 

10. Slow down 
«Όταν κάτι αξίζει να γίνει, αξίζει να γίνεται αργά», υποστηρίζει ο εμπνευστής του κινήματος «Slow Down Now». Η νέα τάση προτείνει την επιβράδυνση ως τρόπο ζωής, από την άσκηση μέχρι το σεξ. 
Άσκηση: Εναλλακτικοί τρόποι άσκησης που βασίζονται στη σωστή αναπνοή και τη συγκέντρωση (π.χ. γιόγκα, πιλάτες) βοηθούν ώστε κάθε κίνηση να γίνεται συνειδητά. Έτσι, το επιθυμητό αποτέλεσμα έρχεται, όχι όμως «βίαια». 
Θεραπεία: Στις έτοιμες λύσεις των φαρμακευτικών ουσιών αντιτάσσονται εναλλακτικές θεραπείες, όπως η ομοιοπαθητική, που αντιμετωπίζουν τον άνθρωπο ως ένα ενιαίο σύνολο (σώμα, μυαλό, ψυχή). Απαιτούν, βέβαια, υπομονή, αφού πρέπει να περιμένετε ένα χρονικό διάστημα ώστε να υπάρξουν αποτελέσματα. 
Διατροφή: Το ενδιαφέρον μας στρέφεται πλέον στα εποχικά τρόφιμα, τη βιολογική καλλιέργεια, την τοπική γαστρονομική παράδοση. Σε αυτή την κατεύθυνση κινείται και το κίνημα «Slow Food» ή αλλιώς «Βραδυφαγία». Τι και αν χρειαστεί να περιμένουμε το καλοκαίρι για να απολαύσουμε ντομάτες; Το γευστικό τους αποτέλεσμα θα μας αποζημιώσει. 
Σεξ: Σύμφωνα με τις αρχές του ταντρικού σεξ, στην ερωτική επαφή ο χρόνος πρέπει να σταματάει. Τα αισθησιακά αγγίγματα στον σύντροφό σας και το ερωτικό μασάζ πριν από την ερωτική επαφή υπόσχονται να παρατείνουν την ηδονή του σεξ. 

11. Γιατί δεν αδυνατίζω; 
Προσέχετε, αλλά δεν αδυνατίζετε; Ένοχη μπορεί να μην είναι η όρεξή σας, αλλά ο θυρεοειδής σας. Στην περίπτωση που ο θυρεοειδής υπολειτουργεί (οπότε πρόκειται για υποθυρεοειδισμό), μειώνεται ο μεταβολισμός και τα κιλά δεν λένε να φύγουν. Αν εκτός από τη ζυγαριά σας που έχει «κολλήσει», το τελευταίο διάστημα νιώθετε παράλληλα κούραση και υπνηλία στην καθημερινότητά σας, εμφανίζετε δυσκοιλιότητα και αισθάνεστε θλίψη, καλό είναι να ρωτήσετε αν υπάρχει ιστορικό θυρεοειδοπάθειας στην οικογένειά σας. Αν χρειαστεί, θα κάνετε μια απλή εξέταση αίματος, η οποία θα ξεκαθαρίσει το κατά πόσον υπάρχει πρόβλημα με τον θυρεοειδή σας. 

12. Χτυπήµατα τόνωσης στο PC 
Μετά από αρκετές ώρες δουλειάς μπροστά στον υπολογιστή νιώθετε εξαντλημένοι. Κερδίστε έξτρα ενέργεια με μια εύκολη άσκηση που μπορείτε να κάνετε οποιαδήποτε στιγμή μέσα στη μέρα, μέσα σε 5΄, χωρίς να χρειαστεί να σηκωθείτε ούτε από την καρέκλα σας. Με χαλαρά τα δάχτυλά σας, κάντε κοφτά και έντονα χτυπηματάκια σε όλο το πρόσωπο, προσπαθώντας να βρείτε έναν ρυθμό. Ξεκινήστε από το μέτωπο, συνεχίστε με τα μάγουλα και ολοκληρώστε με το πιγούνι. Επαναλάβετε 30-40 φορές σε κάθε σημείο. Με την άσκηση αυτή τονώνεται η κυκλοφορία του αίματος και ανανεώνονται τόσο οι μύες του προσώπου σας όσο και η διάθεσή σας. 

13. Λιγότερα απορρυπαντικά 
Χαρείτε τη βρομιά! Αυτό υποστηρίζουν οι επιστήμονες, συστήνοντας τη χρήση λιγότερων απορρυπαντικών στην καθημερινότητά σας. Η κατάχρηση ισχυρών απορρυπαντικών ευθύνεται σε ένα βαθμό για την εκδήλωση άσθματος, εκζέματος και αλλεργίας στα παιδιά. Μάλιστα, σε μελέτες που έγιναν διαπιστώθηκε ότι οι γυναίκες που χρησιμοποιούσαν πολλά οικιακά καθαριστικά κατά την εγκυμοσύνη τους ή σύντομα μετά τη γέννα αντιμετώπιζαν αυξημένο κίνδυνο τα παιδιά τους να έχουν άσθμα. 

14. Σκύλος για γερή καρδιά 

Φέτος υιοθετήστε ένα κατοικίδιο. Πέρα από την αγάπη και τη συντροφιά που θα σας προσφέρει, θα βελτιώσει και την υγεία σας. Μελέτες δείχνουν ότι η στενή επαφή με τα ζώα περιορίζει το στρες, διατηρεί σε χαμηλά επίπεδα την αρτηριακή πίεση και επομένως αποτελεί ασπίδα προστασίας για την καρδιά. Όσο για τα παιδιά που μεγαλώνουν με κατοικίδιο, φαίνεται να έχουν ισχυρότερο ανοσοποιητικό. 

15. Δέρµα πάντα νέο 
Αν αυτό αναζητάτε, τότε η λύση βρίσκεται στη βρύση σας. Στην περίπτωση που συνηθίζετε να πλένετε το πρόσωπό σας και να κάνετε μπάνιο με ζεστό νερό, ευνοείτε την αγγειοδιαστολή, η οποία δημιουργεί ευρυαγγείες και σας προσθέτει χρόνια. Αυτό συμβαίνει γιατί οι ευρυαγγείες είναι ένα κατεξοχήν γυναικείο πρόβλημα που μαρτυρά την ηλικία σας, αφού παρουσιάζεται συνήθως μετά την ηλικία των 40 ετών. Ρυθμίστε, λοιπόν, τη βρύση σας στο χλιαρό και διατηρήστε το δέρμα σας σφριγηλό και νεανικό. 

16. Το µπαχαρικό του πάθους 
Το μυστικό για να ανεβάσετε τη λίμπιντό σας στα ύψη είναι -με επιστημονική μάλιστα σφραγίδα- το μοσχοκάρυδο. Μια πρέζα αρκεί για να δώσει στο φαγητό σας τη χαρακτηριστική του γεύση και να αυξήσει τον αισθησιασμό στη σχέση σας. 

17. Ζητήστε το «άλλο» τεστ ΠΑΠ 
Την επόμενη φορά που θα πάτε στον γυναικολόγο ζητήστε του να σας κάνει «Thin prep». Έτσι ονομάζεται η εξελιγμένη μορφή του τεστ Παπανικολάου, που προσφέρει ακόμα μεγαλύτερη αξιοπιστία και αποτελεσματικότητα στην ανίχνευση δυσπλασιών (προκαρκινικών καταστάσεων) και στον εντοπισμό καρκίνου του τραχήλου της μήτρας. 

Προτιμήστε το για 2 λόγους: 
- Έχει μια ελαφρώς μεγαλύτερη ευαισθησία ως προς την ανίχνευση δυσπλασιών σε σχέση με το συμβατικό τεστ και δίνει τη δυνατότητα να διακρίνονται ευκολότερα πιθανές ανωμαλίες των κυττάρων. 
- Στην περίπτωση που εντοπιστεί π.χ. ένας ιός (όπως ο ιός ΗPV), μπορεί να αναγνωριστεί ο τύπος του ιού που ευθύνεται για τη βλάβη (να γίνει δηλαδή τυποποίηση) από το ήδη υπάρχον υγρό, χωρίς να χρειαστεί να υποβληθείτε ξανά σε τεστ ΠΑΠ. 

18. Βγάλτε γλώσσα 
Κατά τη διάρκεια του ύπνου, οι τοξίνες που βρίσκονται συσσωρευμένες στο σώμα σας μαζεύονται στην επιφάνεια της γλώσσας. Κάθε πρωί, λοιπόν, μπορείτε να προσφέρετε στον οργανισμό σας μια μίνι αποτοξίνωση χρησιμοποιώντας ένα προϊόν (εργαλείο) καθαρισμού της γλώσσας (θα το βρείτε στα φαρμακεία) ή ένα κουτάλι, με την κοίλη (εσωτερική) πλευρά του οποίου θα ξύσετε ελαφρά τη γλώσσα από μέσα προς τα έξω. Μπορεί να σας φαίνεται απλοϊκό, αλλά είναι όντως ένας εύκολος τρόπος να απαλλαγείτε από τις τοξίνες. 

19. Μεγαλώστε ευτυχισµένα παιδιά 
Πηγαίνετε τα παιδιά σας αγγλικά, γερμανικά, ζωγραφική, κολυμβητήριο και κιθάρα. Προσπαθείτε να τα κρατάτε διαρκώς απασχολημένα γεμίζοντάς τα με εφόδια. Έχετε σκεφτεί, όμως, ότι στην πραγματικότητα μεγαλώνετε «κουρασμένα» παιδιά; Ο συγγραφέας του βιβλίου «Το μανιφέστο της χαρούμενης παιδικής ηλικίας», Carl Honoré, τονίζει ότι τα παιδιά χρειάζονται χρόνο να χαλαρώσουν, να παίξουν, να δημιουργήσουν, να κοινωνικοποιηθούν. Επιμένει ότι η ανατροφή τους δεν πρέπει να μοιάζει με αγώνα συγκέντρωσης γνώσεων και εφοδίων για τη μελλοντική επαγγελματική τους ζωή. Σύμφωνα μάλιστα με τον κ. Honoré, «χαλαροί γονείς είναι οι ισορροπημένοι γονείς και ευτυχισμένα παιδιά αυτά που έχουν τον χρόνο και τον χώρο να εξερευνήσουν τον κόσμο όπως αυτά επιθυμούν». Μήπως να τον ακούσουμε;

20. 5 σούπερ τροφές κατά της γήρανσης 
- Κανέλα 
- Σπανάκι 
- Μούρα 
- Ξηροί καρποί 
- Κολοκυθόσπορος
Πλούσιες σε αντιοξειδωτικά, οι παραπάνω τροφές θεωρούνται το μυστικό για την καταπολέμηση των ελευθέρων ριζών, τον μεγαλύτερο εχθρό της νεότητας. 

21. Χάπι end 
Όταν πίνετε ένα χάπι, αρκείστε σε 1-2 γουλιές νερό για να «κατέβει». Οι ειδικοί, όμως, έχουν διαφορετική άποψη. Για την καλύτερη απορρόφηση του φαρμάκου, χρειάζονται περίπου 200 ml νερό. Την επόμενη φορά, λοιπόν, που θα πάρετε το χάπι σας, να έχετε έτοιμο δίπλα σας ένα ολόκληρο ποτήρι νερό. 

22. Νέα τάση: Gym Parks 
Σε καιρό οικονομικής ανασφάλειας, η ιδέα της δωρεάν άσκησης δεν ακούγεται άσχημη. Η νέα τάση στον χώρο του fitness βγάζει τα όργανα γυμναστικής από τις αίθουσες των γυμναστηρίων και τα τοποθετεί σε πάρκα. Αυτή τη στιγμή λειτουργούν 50 Gym Parks σε όλη την Ελλάδα -καθένα από τα οποία διαθέτει 10 διαφορετικά όργανα- και είναι ανοιχτά για όλους 24 ώρες το 24ωρο, 7 μέρες την εβδομάδα. Βρείτε το πλησιέστερο Gym Park στην ιστοσελίδα: www.gymparks.gr . 

23. Τεστ µαξιλαριού 
Ποια στάση προτιμάτε στον ύπνο σας; Η απάντηση που θα δώσετε αποτελεί τον οδηγό σας στην αναζήτηση του κατάλληλου μαξιλαριού. Αν κοιμάστε μπρούμυτα, ιδανικό για εσάς είναι ένα λεπτό και μαλακό μαξιλάρι για να μην πιέζετε την πλάτη και τον αυχένα σας, αν κοιμάστε ανάσκελα, προτιμήστε ένα μέτριας σκληρότητας, και στην περίπτωση που σας βολεύει να γυρνάτε στο πλάι, επιλέξτε ένα πιο παχύ, ώστε να κρατάει τη σπονδυλική στήλη και τον αυχένα σε ευθεία γραμμή. Μην ξεχνάτε ότι ο καλός ύπνος σάς βοηθάει να ξυπνάτε αναζωογονημένοι και συνδέεται με τη μακροζωία. 

24. Ενέργεια στο φουλ 
Νιώθετε συνεχώς κούραση; Ξεκινήστε τη νέα χρονιά δυναμικά. Τονώστε τον οργανισμό σας με βότανα που θα τον βοηθήσουν να αντιμετωπίσει καταστάσεις στρες. Σε 1 φλιτζάνι βραστό νερό, προσθέστε 1 ρίζα τζίνσενγκ. Αφήστε το για 5΄ και αφαιρέστε τη ρίζα. Πίνετε 1-2 φλιτζάνια την ημέρα, όχι για περισσότερες από 1-2 εβδομάδες συνεχόμενα. Το τζίνσενγκ καλό είναι να αποφεύγουν οι διαβητικοί, καθώς και όσοι έχουν υψηλή πίεση ή υποφέρουν από καρδιαγγειακές παθήσεις. 

25. Pain free 
Έως και 20% μπορεί να μειώσει το γέλιο τη χρήση παυσίπονων, ακριβώς επειδή ενεργοποιεί τα φυσικά παυσίπονα του οργανισμού. 

26. Σούπερ τροφή 
Θεωρείται «μαγική» τροφή, αφού πλήθος επιστημονικών μελετών τη συνδέουν με προστασία από διάφορες μορφές καρκίνου. Ο λόγος για το μπρόκολο, το οποίο, χάρη στις φυτοχημικές ενώσεις που περιέχει, μειώνει τις πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου (κυρίως του παχέος εντέρου, του πνεύμονα και του στομάχου). Ανάλογα οφέλη έχουν -βάσει ερευνών- και οι υπόλοιπες τροφές που ανήκουν στην κατηγορία των σταυρανθών λαχανικών, όπως το λάχανο, το κουνουπίδι και τα λαχανάκια Βρυξελλών. Προσθέτοντας, λοιπόν, στο πιάτο σας 3-4 μερίδες σταυρανθών λαχανικών την εβδομάδα, δημιουργείτε μια ασπίδα προστασίας στον οργανισμό σας. 

27. Τι σηµαίνουν οι καούρες; 
Κατά καιρούς υποφέρετε από ήπιες ενοχλήσεις στο στομάχι. Το πιθανότερο είναι ότι τα συμπτώματα οφείλονται σε μια αθώα λειτουργική διαταραχή του πεπτικού συστήματος. Αν παρατηρήσετε, όμως, ότι οι ενοχλήσεις υποχωρούν με τη λήψη φαγητού, υπάρχει ενδεχόμενο να πρόκειται για έλκος, οπότε επιβάλλεται μια επίσκεψη στον γαστρεντερολόγο. Η γαστροσκόπηση -εξέταση που διαρκεί λίγα μόλις λεπτά- θα ανακαλύψει τον ένοχο. 

28. Ξεσπάστε 
Το συναίσθημα της οργής στρεσάρει τον οργανισμό, αλλά αρνητικά αποτελέσματα έχει και η καταπίεση του θυμού. Μάλιστα, τόσο οι άνθρωποι που εξοργίζονται συχνά όσο και αυτοί που καταπιέζουν τον θυμό τους σε μακροχρόνια βάση παρουσιάζουν συχνά αυξημένη αρτηριακή πίεση και αντιμετωπίζουν καρδιαγγειακά προβλήματα. Αντίθετα, όσοι εξωτερικεύουν τον θυμό τους -με σωστούς τρόπους- κινδυνεύουν λιγότερο να αναπτύξουν προβλήματα υγείας, ενώ παράλληλα παρατείνουν το προσδόκιμο ζωής τους, σε αντίθεση με εκείνους που καταπιέζουν τα συναισθήματά τους, σύμφωνα με έρευνα του τμήματος Δημόσιας Υγείας και Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν. 

29. Και τηγανητά και υγιεινά 
Δεν μπορείτε να αντισταθείτε στις τηγανητές πατάτες; Ευτυχώς, δεν χρειάζεται. Τα τηγανητά φαγητά θεωρούνται ανθυγιεινά επειδή κατά το τηγάνισμα παράγονται βλαβερές ουσίες, ενώ είναι και πλούσια σε θερμίδες λόγω της ποσότητας λαδιού που απορροφούν. Τι μπορείτε, λοιπόν, να κάνετε; Οι παρακάτω απλές οδηγίες σάς υπόσχονται απολαυστικά τηγανητά χωρίς ενοχές: 
- Τηγανίζετε αποκλειστικά και μόνο με ελαιόλαδο. 
- Προθερμαίνετε το λάδι, χωρίς όμως να το αφήνετε να καεί. 
- Στραγγίζετε τα λαχανικά καλά πριν τα τηγανίσετε ή τα αλευρώσετε, γιατί έτσι απορροφούν μικρότερη ποσότητα λαδιού. 
- Φροντίστε ο χρόνος τηγανίσμα-τος να είναι όσο το δυνατόν πιο σύντομος. 
- Αλλάζετε λάδι μετά από κάθε τηγάνισμα. 
- Βάλτε απορροφητικό χαρτί κουζίνας στο σκεύος όπου πρόκειται να τοποθετήσετε τα φαγητά που έχετε τηγανίσει, ώστε να απορροφήσει όσο το δυνατόν περισσότερο λάδι, και στη συνέχεια σερβίρετέ τα. 

30. Τσεκάπ στον καθρέφτη 
Αναρωτιέστε αν έχετε έλλειψη κάποιων βιταμινών; Για να το ανακαλύψετε, αρκεί ένας καθρέφτης. Σταθείτε όρθιοι μπροστά του και ελέγξτε το στόμα, το δέρμα και τα μάτια σας. 
- Αν τα χείλη σας σκάνε συχνά και ματώνουν στις άκρες τους, είναι πιθανό να σας λείπει βιταμίνη Β12.
Καταναλώστε συκώτι, δημητριακά, αμύγδαλα και τυρί φέτα. 
- Αν έχετε αιμορραγία στα ούλα, ενώ παράλληλα έχετε παρατηρήσει ότι καθυστερούν να επουλωθούν οι πληγές σας, μπορεί να έχετε έλλειψη σε βιταμίνη C. 
Καταναλώστε πιπεριές, μαϊντανό, λιαστή ντομάτα, μπρόκολο, φράουλες και πορτοκάλια. 
- Αν νιώθετε τα μάτια σας κουρασμένα και ξηρά, ενδεχομένως να μην προσλαμβάνετε τις απαραίτητες ποσότητες από τις βιταμίνες Α και Ε. 
Καταναλώστε συκώτι, καρότα, βρόμη, σπανάκι, καθώς και ηλιόσπορους, αμύγδαλα, ελαιόλαδο. 

ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΤΟΝ κ. ΣΤΕΦΑΝΟ Γ. ΠΑΝΤΕΛΑΡΟ, γαστρεντερολόγο, διευθυντή της Γαστρεντερολογικής Κλινικής του Ιατρικού Αθηνών-Κλινική Ψυχικού, τον δρ. ΑΝΑΣΤΑΣΙΟ ΣΠΑΝΤΙΔΕΑ, παθολόγο, κλινικό φαρμακολόγο, τον κ. ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΑΛΑΜΠΟΚΗ, γυναικολόγο, τον κ. ΑΝΑΣΤΑΣΙΟ ΤΣΑΤΣΟ, πνευμονολόγο, πρόεδρο της Ένωσης Πνευμονολόγων Ελλάδος, την κ. ΝΑΤΑΛΙΑ ΚΟΥΤΡΟΥΛΗ, MSc, ψυχολόγο υγείας, με εκπαίδευση στη Γνωσιακή Ψυχοθεραπεία και τη Συμβουλευτική, διδάσκουσα στην Ακαδημία Ψυχοθεραπείας και Συμβουλευτικής, την κ. ΒΑΣΙΑ ΜΑΝΙΚΑ, κλινική διαιτολόγο-διατροφολόγο, και την κ. ΜΑΤΙΝΑ ΧΡΟΝΟΠΟΥΛΟΥ, φυσικοπαθητικό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου