Τετάρτη 13 Μαΐου 2015

Δεν παύουμε ποτέ να είμαστε η επίγνωση




Το να πιστεύει κανείς ότι η επίγνωση (ή συνειδητότητα) βρίσκεται μέσα στο ανθρώπινο σώμα και περιορίζεται από αυτό, είναι σαν να πιστεύει ότι η Γη είναι επίπεδη και ο ήλιος γυρίζει γύρω από τη Γη. 

Όταν περιφερόμαστε στην πόλη έχουμε την εντύπωση ότι η Γη είναι όντως επίπεδη. Καθώς παρατηρούμε τον ήλιο να ανατέλλει και να δύει, έχουμε επίσης την εντύπωση ότι γυρίζει γύρω από τη Γη. Αλλά με λίγη εξερεύνηση βλέπουμε αμέσως ότι και οι δύο αυτές εντυπώσεις είναι λανθασμένες. 

Έτσι και στην περίπτωση της συνειδητότητας, έχουμε την εντύπωση ότι βρίσκεται μέσα στο σώμα μας, αλλά με λίγη εξερεύνηση καταλαβαίνουμε ότι δεν ισχύει. Το σώμα το γνωρίζουμε ως μια ροή αισθήσεων και ερεθισμάτων. Πού εμφανίζονται όμως οι αισθήσεις και τα ερεθίσματα; Όλες οι αισθήσεις στο σώμα και όλα τα ερεθίσματα που αντιλαμβανόμαστε μέσω των πέντε αισθήσεων, εμφανίζονται και εξαφανίζονται συνεχώς, τίποτα δεν διαρκεί πολύ. Ό,τι εμφανίζεται πρέπει να εμφανίζεται πάνω ή μέσα σε κάτι. Οι λέξεις ενός μυθιστορήματος εμφανίζονται πάνω στο χαρτί. Τα email εμφανίζονται πάνω σε μια οθόνη. Τι χρειάζεται να υπάρχει για να εμφανιστούν οι αισθήσεις και τα ερεθίσματα του σώματος; 

Είναι αδύνατο να διαβάσεις ένα μυθιστόρημα χωρίς να δεις το χαρτί. Μπορεί να μην το προσέξεις, αλλά το βλέπεις. Είναι αδύνατο να διαβάσεις ένα email χωρίς να δεις την οθόνη. Μπορεί η προσοχή σου να βρίσκεται αποκλειστικά στο περιεχόμενο του email, μπορεί να μην προσέχεις την παρουσία της οθόνης, αλλά και πάλι τη βλέπεις.


Επειδή μας γοητεύει το περιεχόμενο των σκέψεων, των συναισθημάτων, των αισθήσεων και της αντίληψης, μπορεί να μην προσέχουμε το υπόβαθρο πάνω στο οποίο εμφανίζονται όλα αυτά, αλλά πάντα βιώνουμε την παρουσία του. Και όταν λέω "βιώνουμε (εμείς)", τι είναι αυτό το "εμείς"; Ποιοι είμαστε εμείς; Ποιος άλλος μπορεί να έχει επίγνωση της παρουσίας της επίγνωσης, πέρα από την ίδια την επίγνωση;


*Απόσπασμα από μαγνητοσκοπημένη ομιλία του Ρούπερτ Σπάιρα
Μετάφραση: Ν. Μπάτρας


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου