Τρίτη 14 Ιουλίου 2015

Διαλογισμός και Καθημερινή Ζωή

 


Σουάμιτζι, θα θέλατε να μας πείτε μερικά λόγια για τον διαλογισμό; Τι επιτυγχάνουμε με τον διαλογισμό;
«Ο διαλογισμός είναι η πιο δυνατή κατάσταση του νου. Πολλοί άνθρωποι μιλούν για αυτόν, πολλοί κάνουν διαλογισμό, αλλά πολύ λίγοι έχουν την αληθινή εμπειρία του διαλογισμού. Υπάρχουν δύο πράγματα: το ένα είναι οι τεχνικές του διαλογισμού, στις οποίες ασκούνται πολλοί άνθρωποι και λένε ότι διαλογίζονται, και το άλλο είναι η πραγματική κατάσταση του διαλογισμού, που μπορεί να έρθει εντελώς αυθόρμητα, είτε κάνετε κάποια τεχνική διαλογισμού εκείνη την ώρα, είτε όχι.
Οι στόχοι του διαλογισμού είναι πολλοί και εξαρτώνται από τον ασκούμενο. Η πιο σημαντική πλευρά του διαλογισμού για τον καθημερινό άνθρωπο είναι, κατά τη γνώμη μου, η απελευθέρωση της νοητικής έντασης. Μπορείτε να κάνετε διαλογισμό για να γίνετε πιο ήρεμοι, πιο χαλαροί. Αν δεν έχετε καθόλου ένταση πια, ή αν σας έχει απομείνει λίγη, τότε νιώθετε χαλαροί σε καταστάσεις της καθημερινής ζωής που άλλοτε σας προκαλούσαν εκνευρισμό. Ίσως να έχετε ακούσει για τα κύματα του εγκεφάλου, Βήτα, Άλφα, Θήτα, Δέλτα. Αντιπροσωπεύουν την κατάσταση του νου μας. Έχει αποδειχθεί τώρα πως αν εκπέμπουμε από τον εγκέφαλό μας τον λεγόμενο ρυθμό Βήτα, αυτό είναι ένδειξη έντασης του νου, νευρικότητας. Η πλειοψηφία των ανθρώπων εκπέμπουν ρυθμό Βήτα. Αν οδηγείτε αυτοκίνητο κι έρθει ένα άλλο και σας εμποδίσει, θυμώνετε, και αυτό είναι μια αντίδραση ρυθμού Βήτα. Αν σας πει κάποιος κάτι που δεν σας αρέσει και θυμώσετε, αυτό είναι μια αντίδραση ρυθμού Βήτα, και τα λοιπά. Καθώς ασκείστε στον διαλογισμό, αλλάζετε σιγά σιγά τον ρυθμό από Βήτα σε Άλφα. Όταν έρχεται ο ρυθμός Άλφα, αρχίζετε να νιώθετε μέσα σας ήρεμοι και χαλαροί απέναντι στις διάφορες καταστάσεις. Τότε, αν έρθει μπροστά σας ένα αυτοκίνητο, δεν αναστατώνεστε αμέσως, δεν θυμώνετε. Αποφασίζετε να χειριστείτε το γεγονός ήρεμα και ήσυχα. Το ίδιο και όταν σας πει κάποιος κάτι, στο σπίτι ή στη δουλειά και βρεθείτε σε μια κατάσταση που «κανονικά» θα σας έκανε να θυμώσετε, δεν θυμώνετε, γιατί όταν έχετε ρυθμό Άλφα δεν μπορείτε να θυμώσετε εύκολα. Βλέπετε την κατάσταση πιο καθαρά και παίρνετε πιο καθαρές αποφάσεις, ενεργείτε με περισσότερη νοητική διαύγεια. Υπάρχουν και οι άλλοι ρυθμοί, ο Θήτα και ο Δέλτα. Αυτοί εκπέμπονται όμως σπάνια σε βαθιές καταστάσεις διαλογισμού. Έρχονται επίσης στον βαθύ ύπνο, σε άτομα που έχουν τηλεπάθεια ή διόραση και επίσης σε καταστάσεις όπου αποβάλλονται από το υποσυνείδητο μερικές βαθιές ψυχολογικές ενοχλήσεις.
Ορισμένα άτομα κάνουν διαλογισμό επειδή θέλουν να ανακαλύψουν τις βαθύτερες αλήθειες της ζωής. Διαλογίζονται για να αφυπνίσουν τα κέντρα του εγκεφάλου που κοιμούνται και να αναπτύξουν ικανότητες όπως η διάκριση, οι εξωαισθητηριακές δυνάμεις, η κατανόηση, η ανεκτικότητα. Όλες εκείνες τις αρετές τις οποίες οι άνθρωποι κάθε φυλής, τάξης και πεποιθήσεων αποκαλούν υψηλές. Υπάρχουν επίσης και άτομα που κάνουν διαλογισμό για να βιώσουν τη θεϊκή ένωση, για να έχουν τη μυστικιστική εμπειρία. Το κάθε άτομο έχει τον δικό του προσωπικό λόγο που διαλογίζεται.
Ο διαλογισμός μας φέρνει ειρήνη του νου, τεράστια ενέργεια και δημιουργικότητα. Είναι το πιο σημαντικό πράγμα που μπορείτε να επιτύχετε στη ζωή σας. Είναι το εκ γενετής δικαίωμά σας. Ακόμη κι αν νιώσετε μια φευγαλέα λάμψη της διαλογιστικής κατάστασης, για πολύ σύντομο διάστημα, είναι αρκετή για να σας κάνει να την αποζητάτε αδιάκοπα σε όλη την υπόλοιπη ζωή σας. Ο διαλογισμός γίνεται τελικά όχι μια υπόθεση δέκα λεπτών το πρωί, αλλά μια εικοσιτετράωρη κατάσταση. Αυτό σημαίνει πως έχετε αυτή την ειρήνη του νου, αυτή την ενέργεια και τη δημιουργικότητα όλη την ώρα. Τότε κοιμάστε μέσα στον διαλογισμό, περπατάτε μέσα στον διαλογισμό, μιλάτε μέσα στον διαλογισμό, δουλεύετε μέσα στον διαλογισμό κ.ο.κ.

*Απόσπασμα από το βιβλίο «Αναζητώντας Απαντήσεις»,της Σουάμι Σιβαμούρτι Σαρασουάτι, εκδόσεις Garuda
Αναρτήθηκε από την Swami Nirvikalpa (Όλγα Αλεξίου)

yogastudio.gr

quantumnaut.blogspot.gr
Contact: dr.nsgx@gmail.com
#parallelquantum
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου