Δευτέρα 20 Ιουλίου 2015

Πόσο καιρό χρειάζεται για να εδραιωθεί μια συνήθεια;


Ο Αριστοτέλης έλεγε πως είμαστε αυτό που επαναλαμβάνουμε, πόσο όμως χρονικό διάστημα χρειάζεται για να εδραιωθεί μια πράξη μας σε συνήθεια;  Έρευνες που έχουν γίνει, έχουν αποδείξει πως αρκούν 21 συναπτές μέρες για να πετύχουμε το στόχο μας.  Κάποιοι άλλοι ερευνητές υποστηρίζουν πως το χρονικό διάστημα ποικίλει ανάλογα με τη σοβαρότητα της συνήθειας. 
Για παράδειγμα, σε μια έρευνα που διεξάχθηκε στο πανεπιστήμιο του Λονδίνου και πήραν μέρος 96 συμμετέχοντες, τα αποτελέσματα ήταν ενδιαφέροντα.  Οι συμμετέχοντες έπρεπε να διαλέξουν μια συμπεριφορά  που ήθελαν να μετατρέψουν σε συνήθεια και να την επαναλάβουν καθημερινά.  Χρειάστηκε κατά μέσο όρο 66 μέρες για να γίνει αυτή η αλλαγή, φυσικά υπήρχες και πολλές διακυμάνσεις στο χρονικό όριο.  Αν ένας συμμετέχοντας ήθελε να του γίνει συνήθεια ένα ποτήρι νερό μετά το πρωινό, χρειάστηκε 20 μέρες, ενώ για κάποιον που ήθελε να γυμνάζεται επί δέκα λεπτά μετά το πρωινό ξύπνημα, μέτρησε 84 μέρες κι ακόμη δεν τα είχε καταφέρει.
Οι επιστήμονες υποστηρίζουν πως αν θέλεις να τρως ένα φρούτο κάθε απόγευμα, σου αρκούν 21 μέρες, αν όμως θέλεις να αντικαταστήσεις το τσιγάρο με μια καραμέλα, αυτό μπορεί να διαρκέσει και έναν ολόκληρο χρόνο, για να σου γίνει βίωμα.
Ας υποθέσουμε πώς να σκεφτόμαστε θετικά είναι εύκολο κι ας κάνουμε μια άσκηση θετικότητας που έχει διάρκεια μόνο 21 μέρες:
Για να νιώθουμε θετικά και αισιόδοξα, να αρχίσουμε να νιώθουμε πετυχημένοι, να εργαζόμαστε καλύτερα και να αλλάξουμε τον αρνητικό τρόπο σκέψης σε θετικό. Ας κάνουμε μια άσκηση, θα μετρήσουμε μαζί 21 μέρες.
1) Κάθε βράδυ πριν κοιμηθούμε θα γράφουμε σε ένα ημερολόγιο, 3 πράγματα που μας άρεσαν, μας συγκίνησαν μέσα στη μέρα.
2) Θα κάνουμε 3 πράξεις καλοσύνης (ανοίγω την πόρτα, πάω καφέ στον συνεργάτη κτλ.) και
3) θα κάνουμε 3 ειλικρινά θετικά σχόλια στους ανθρώπους γύρω μας.
Ο εγκέφαλός μας για να πάρει κάτι και να το κάνει μέρος της καθημερινότητάς του, χρειάζεται 21 συναπτές μέρες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου