Πέμπτη 16 Ιουλίου 2015

Η δύναμη της θετικής σκέψης


Πλέον είναι ευρέως αποδεκτό στη μοντέρνα ψυχολογία ότι ο τρόπος που σκεφτόμαστε έχει άμεση επιρροή στο τι μπορούμε να πετύχουμε στη ζωή. Η δύναμη της θετικής σκέψης ήταν το θεμέλιο πάνω στο οποίο στηρίχτηκαν όλα τα new age βιβλία αυτοβοήθειας. Στην πραγματικότητα, στην καρδιά κάθε στρατηγικής για αλλαγή με παραγωγικά αποτελέσματα στη ζωή βρίσκεται η αλλαγή του τρόπου σκέψης. Μπορεί όμως ο τρόπος και η ποιότητα των σκέψεών μας να επηρεάσει ποιοι είμαστε στην πραγματικότητα;

Η φιλοσοφία της γιόγκα
Η γιόγκα μας δίνει όλα τα απαραίτητα εργαλεία για να κατανοήσουμε τον ανθρώπινο νου. Σύμφωνα με την ινδική παράδοση, ο άνθρωπος είναι μια συνειδητή ύπαρξη που κατέχει τρία σώματα και αναπτύσσεται σε πέντε επίπεδα. Πριν από 2.500 χρόνια ο Maharishi Patanjali με τους περίφημους αφορισμούς του μας βοήθησε να κατανοήσουμε τις διεργασίες του νου και τις αιτίες που προκαλούν τα περισσότερα προβλήματα στη σύγχρονη ανθρωπότητα.

Σύμφωνα με αυτόν, ο νους έχει τέσσερις εσωτερικές διαδικασίες: την τράπεζα των αναμνήσεων ή αλλιώς το κέντρο του υποσυνείδητου, τη συνειδητή σκέψη που εφαρμόζεται σε καθημερινά ζητήματα, την υψηλή νοημοσύνη μας και το Εγώ, που διαχωρίζεται σε αυτό που θεωρεί ότι όλα είναι ΕΓΩ και ΔΙΚΑ ΜΟΥ και στο ΑΓΝΟ ΕΓΩ που κατανοεί ότι όλα είναι «δικά μου» ως εκδήλωση του θείου στοιχείου.

Η υψηλή νοημοσύνη μας διαθέτει τη δύναμη της θέλησης, τη δύναμη της δράσης και της σοφίας. Ο ενσυνείδητος άνθρωπος κατανοεί ότι η πηγή των προβλημάτων του είναι αλλού και ότι δεν είναι ένα αθώο θύμα της μοίρας και των καταστάσεων. Σύμφωνα με τη γιόγκα, τα περισσότερα από τα προβλήματά μας πηγάζουν από μέσα μας και για να τα λύσουμε πρέπει να προχωρήσουμε σε μια βαθιά, συνειδητή αλλαγή.



Η κόλαση και ο παράδεισος
Ενώ ο άνθρωπος φοβάται την κόλαση και ελπίζει να πάει στον παράδεισο μετά το θάνατο, ο γιόγκι κατανοεί ότι ο παράδεισος και η κόλαση δεν είναι τίποτε άλλο από επίπεδα της συνείδησης. Βρίσκονται μέσα μας και εξαρτάται από εμάς η απόφαση να κάνουμε τη ζωή, τη δική μας και των γύρω μας, παράδεισο ή κόλαση.

Ενώ κάποιοι αναζητούν την ευτυχία επιδιώκοντας να αποκτήσουν νέες εμπειρίες, οι γιόγκι κατανοούν ότι η ευτυχία βρίσκεται μέσα μας και το μόνο που χρειάζεται για να την κατακτήσουμε είναι να πάψουμε να την ψάχνουμε σε εξωτερικά ερεθίσματα. Η πραγματική ικανοποίηση είναι το κλειδί της υπέρτατης ευτυχίας.



Ένα σύμπαν που δονείται
Πλέον η Φυσική έχει τεκμηριώσει ότι η ενέργεια και η ύλη μεταφράζονται σε δονήσεις, μια ιδέα που τα τελευταία χρόνια έχει γίνει κομμάτι της μαζικής κουλτούρας και της new age πνευματικότητας. Όλα, από τα στερεά αντικείμενα μέχρι την αόρατη ενέργεια, όπως η θερμότητα ή το φως, δονούνται σε διαφορετικές συχνότητες.

Καθώς αποτελούμε κομμάτι ενός ασύλληπτου και άπειρου σύμπαντος, όπως υποστηρίζει η σύγχρονη επιστήμη, τα κύτταρα του σώματός μας ανταποκρίνονται σε ποικίλες δονήσεις, για παράδειγμα σε αυτές που προκαλούν οι σκέψεις μας, οι οποίες έχουν τη δυνατότητα να μας επηρεάζουν πολλαπλά (πνευματικά, σωματικά, ψυχολογικά, συναισθηματικά).

Μελέτες έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι ανταποκρίνονται, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, σε διαφορετικές δυνάμεις που μέσω των δονήσεων επηρεάζουν τα συστήματα του οργανισμού τους. Ως εκ τούτου η ποιότητα των σκέψεών μας μπορεί να βελτιώσει ή αντίστοιχα να επιδεινώσει την ψυχολογική και σωματική μας κατάσταση. Είναι προφανές ότι οι θετικές σκέψεις μάς κάνουν να αισθανόμαστε καλύτερα, γι΄αυτό είναι αναγκαίο συνειδητά να κάνουμε μια απόπειρα να τις ελέγξουμε στρέφοντας την προσοχή μας σε θετικά πράγματα.

Για να το πετύχουμε απαιτείται πειθαρχία και επίγνωση. Υπάρχουν πολλοί τρόποι που, όσο απλοϊκοί κι αν φαίνονται, όταν εφαρμοστούν, μπορούν να βελτιώσουν τη διάθεσή μας και την ψυχολογική μας κατάσταση. Αλλά σε αυτό θα επανέλθουμε σε επόμενη ανάρτηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου