Σάββατο 8 Αυγούστου 2015

Ο Μαγικός Κόσμος των Ονείρων


Εισαγωγή
Είναι αξιοσημείωτο το γεγονός οτι τα 3/10 της ζωής μας το περνάμε σε κατάσταση ύπνου , ενω ονειρευόμενοι τo 1/10 ( πιο συγκεκριμένα 50.000 ώρες , δηλαδή 6 χρόνια ) . Το πιο αξιοσημείωτο όμως είναι η αδιαφορία που δείχνει ο άνθρωπος για το τι συμβαίνει σε αυτό το τεράστιο κομμάτι της ζωής του . Αυτό το άρθρο λοιπόν έχει ως σκοπό να πληροφορήσει για το μαγικό κόσμο των ονείρων , να βάλει τον αναγνώστη να δεί το θέμα απο μία διαφορετική σκοπιά , όχι την επιφανειακή όπως συνήθως , κάνοντάς τον να αναρωτηθεί τι πραγματικά είναι το όνειρο και ποιά η θέση που πρέπει να κατέχει στη ζωή του κάθε ανθρώπου και τέλος να του δημιουργηθεί η διάθεση για έρευνα των απόκρυφων δυνατότητων του ανθρώπου που αναπτύσσονται με τις διάφορες τεχνικές του ονειρέματος …
Κατά πόσο θυμόμαστε τα ονειρά μας ;
Αλήθεια πόσο συχνά ονειρεύεται ο μέσος άνθρωπος ; Η πιο σώστα πόσο καλά θυμάται τα όνειρα του , γιατί ονειρεύεται κάθε μέρα κατά τη μεγαλύτερη περίοδο του ύπνου του , αλλά όταν ξυπνάει δεν θυμάται τίποτα , κι άμα μερικές φορές ξυπνήσει απότομα , έχει συγκρατημένες κάποιες θoλές εικόνες απο το ονειρό του , αλλά αυτές εξατμίζονται σαν μία φτηνή κολώνια κατά τη διάρκεια της ήμερας , μίας ημέρας μέσα στη ζούγκλα της καθημερινότητας , στο μάταιο αγώνα της επιβίωσης , και της ικανοποίησης των ατελείωτων αναγκών του εαυτού .
Καταλήγουμε λοιπόν πως ο άνθρωπος των σύγχρονων κοινωνιών δεν ενδιαφέρεται διόλου για την ονειρική του ζωή . Γεγονός που έρχεται σε αντίθεση με τους ανθρώπους των μη σύγχρονων κοινωνιών . Πιο συγκεκριμένα πρόκειται για κάποιες πρωτόγονες ιθαγενείς φυλές , οι οποίες έχουν την εξής “παράδοξη” συνήθεια ( για τα δεδομένα του δυτικού ανθρώπου πάντα ) : κάθε πρωί μαζεύονται και μοιράζονται τις ονειρικές εμπειρίες της προηγούμενης νύχτας . Αυτή η συνήθεια παραξένευσε πολλούς εθνολόγους ερευνητές , αλλά τελικά κατάλαβαν πως η δημοσιοποίηση των ονείρων τους και ο σχολιασμός που γινόταν αποφόρτιζε την ατμόσφαιρα και τους απελευθέρωνε , καθώς τα όνειρα τους είχαν να κάνουν με καταπιεσμένες επιθυμίες όπως πχ. τη γυναίκα ή τη βάρκα του γείτονα , ενα ταξίδι μακρυά απο τη φυλή κτλπ .
Αυτό καταδεικνύει πόσο σημαντικό ρόλο μπορούν να παίξουν τα όνειρα και στη ζωή του δυτικού ανθρώπου , αλλά για να γίνει αυτό πρώτα πρέπει να αρχίσει να τα θυμάται …
Στη συνέχεια του άρθρου λοιπόν θα αναφερθούν τρόποι ανάπτυξης ονειρικής μνήμης αφού πρώτα αναλύσουμε


Tι είναι τα όνειρα ;
Θεωρώ βασικό να δoθεί ένας ορισμός για το τι είναι τα όνειρα πρώτου συνεχίσω . Βέβαια αυτό παρουσιάζει μία δυσκολία , καθώς ο κάθε ερευνητής στο πέρασμα του χρόνου ερμηνεύει διαφορετικά τα όνειρα . Για τον Σίγκμουντ Φρόιντ όπως υποστηρίζει στο μνημειώδες έργο του << Ή ερμηνεία των ονείρων >> είναι η βασιλική οδός για το ασυνείδητο , όπου εκεί αποτυπώνονται όλες οι εσωτερικές συγκρούσεις και οι καταπιεσμένες επιθυμίες που μέσω των ονείρων εκδηλώνονται – εξωτερικεύονται . Ο πιο γνωστός μαθητής του Φρόιντ , ο Ελβετός Κάρλ Γιούνγκ πρόσθεσε έναν νέο παράγοντα στην έρευνα για τα όνειρα , τα αρχέτυπα και τα σύμβολα , καθώς και έδωσε μια νέα ερμηνεία για το ασυνείδητο . Για τον Γιουνγκ λοιπόν τα αρχέτυπα και τα σύμβολα είναι η γέφυρα προς το ασυνείδητο , για αυτόν όμως το ασυνείδητο δεν είναι το ίδιο όπως το θεωρεί ο Φροιντ , ως περιοχή απωθημένων επιθυμιών αλλά ως ένα σπουδαίο τμήμα , εξίσου πραγματικό στη ζωή του ανθρώπου με το συνειδητό εγώ . Ο άνθρωπος που ονειρεύεται κατακλύζεται απο διάφορες εικόνες και σύμβολα , μέσα απο τις οποίες διαβιβάζονται στη συνείδηση , ασυνείδητες αντιδράσεις ή παρορμήσεις . Ορισμένες φορές σε όνειρα με μεγάλη συγκινησιακή φόρτιση , οι προσωπικοί συνειρμοί που δημιουργούνται δεν προέρχονται απο προσωπικά βιώματα αλλά όπως υποστηρίζει ο Γιούνγκ απο <<αρχαϊκά κατάλοιπα>> δηλαδή ψυχικές μορφές που δεν εξηγούνται απο την μέχρι στιγμής εμπειρία του ονειρεύομενου αλλά μοιάζουν να είναι έμφυτες , σαν κληρονομιά του συνολικού πνεύματος . Αυτές τις αρχαϊκές εικόνες \ κατάλοιπα τις ονομάζει πρώτος ο Γιούνγκ αρχέτυπα και έτσι άνοιξε νέους ορίζοντες προς εξερεύνηση , τόσο στο τομέα της έρευνας των ονείρων αλλά και γενικότερα στο τομέα της ψυχολογίας .
Οι σύγχρονοι επιστημονικοί κλάδοι ωστόσο που ασχολούνται με τα όνειρα συμπεραίνουν πως : η συνείδηση του ανθρώπου καταγράφει συνεχώς αμέτρητες μεταβαλλόμενες πληροφορίες που κατά το μεγαλύτερο μέρος τους αποθηκεύονται σε χώρους μη συνειδητής μνήμης και βρίσκονται σε αναμονή της επεξεργασίας , της κωδικοποίησης η αποκωδικοποίησης τους . Αυτοί οι χώροι μη συνειδητής μνήμης φαίνεται ότι ανοίγουν κατά τη διάρκεια που ονειρευόμαστε και έτσι , γίνεται η επεξεργασία η κωδικοποίηση\αποκωδικοποίηση του πλήθους πληροφοριών που έχουν αποθηκεύμενο , με έναν όπως όλοι θα έχετε παρατηρήσει μη λογικό τρόπο , καθώς εμφανίζονται πρόσωπα και σκηνές ασύνδετα μεταξύ τους σε ένα συνεχώς μεταβαλλόμενο σενάριο . Βέβαια εξαιρούνται οι πληροφορίες ( που είναι ένα μικρό μέρος ) που ενδιαφέρουν άμεσα το κάτοχο της συνείδησης , οι οποίες αυτόματα ερμηνεύονται και γίνονται έννοιες , που προκαλούν την όποια αντίδραση \ συμπεριφορά του υποκειμένου . Με την όλη αυτή λειτουργία διαφαίνονται οι νόμοι εξοικονόμησης ενέργειας που κυριαρχούν στον ανθρώπινο εγκέφαλο . Αυτό το γεγονός βέβαια (νόμοι οικονομίας ενέργειας ) , έχει σημαντικότατες φιλοσοφικές προεκτάσεις στη καθημερινή ζωή του ανθρώπου και εξηγεί τη δεκτικότητα του σε αντιλήψεις , πεποιθήσεις και κυρίως σε πρότυπα ζωης των περασμένων γενεών αλλά αυτό είναι θέμα για ένα άλλο άρθρο …
Τέλος ας δούμε τη λειτουργία του ονείρου μέσα και απο την αποκρυφιστική σκοπιά . Το όνειρο λοιπόν αποτελεί μία στιγμιαία απομάκρυνση απο τα ανθρώπινα αξιώματα . Η ερμηνεία της διαδικασίας του ονείρου έχει ως εξής : η ψυχή και το αστρικό σώμα εξωτερικεύονται , ενώ το φυσικό σώμα διατηρεί μαζί του ένα ρευστό δεσμό , απο τον οποίον προέρχεται η λειτουργική παρόρμηση . Κατά το πλείστον αυτή η εξωτερίκευση πραγματοποιείται σε ένα περιορισμένο διάστημα . Το αστρικό ομοίωμα πλανιέται μερικά εκατοστά πάνω απο την οργανική μηχανή – σώμα.
Το αστρικό σώμα , που αποτελεί τη πηγή της ζωτικής δυνάμεως και την έδρα του υποσυνείδητου , δεσπόζει κατά τη διάρκεια του ύπνου και ενώ κάτω απο τη παρόρμηση του φορτίζεται και πάλι το δίκτυο με νευρική ενέργεια ο πνευματικός αυτονομισμός ξεφεύγει απο τον έλεγχο της ψυχής , η συνείδηση βρίσκεται σε κατάσταση ύπνου , η φαντασία απελευθερώνεται , δημιουργείται το όνειρο .
Πολλές φορές χάρη στη παθητικότητα της συνειδήσης , προκαλούν εντυπώσεις στη σκέψη του κοιμώμενου ανθρώπου αστρικές παλμικές κινήσεις , που ακτινοβολούνται απο πρόσωπα με κάποια συμπαθητική σκέψη γι’ αυτόν . Έτσι ερμηνεύει ο αποκρυφισμός τα προμηνύματα και τα τηλεπαθητικά όνειρα .
Βέβαια όλα αυτά σε έναν που δεν έχει μελετήσει τις βασικές αρχές ( gouph , nepesch , ruach , neschamah ) του , ίσως φαίνονται ακατανόητα , περίεργα ή ανόητα και αβάσιμα , τότε μπορεί να πάρει τη παράγραφο αυτή σαν μια μεγάλη παρένθεση !

Ανάπτυξη ονειρικής μνήμης
Αφού αναλύσαμε τι είναι σε γενικές γραμμές το όνειρο , ας επικεντρωθούμε τώρα περισσότερο στη πρακτική .
Ο τρόπος για να αναπτύξει κάποιος ονειρική μνήμη λοιπόν , είναι πολύ απλός και ανώδυνος και έχει ως εξής : Πρίν πέσει για ύπνο να λέει πολλές φορές στον εαυτό του ” Όταν ξυπνήσω θα θυμάμαι τα όνειρα μου ” . Ο καθένας ας επαναλάβει αυτή τη φράση όσες φορές είναι αρκετές για εκείνον ( για άλλον μπορεί 10 να ναι αρκετές , για άλλον 100 .. ) . Αυτός ο τρόπος όπως και πολλά άλλα πράγματα βασίζεται στη δύναμη της επιθυμίας που διαθέτει ο κάθε άνθρωπος .
Επαναλαμβάνοντας λοιπόν αυτή τη φράση το επόμενο πρωί θα εκπλαγείτε με τα αποτελέσματα .
Κάποιες καθοριστικές λεπτομέρειες τώρα είναι : η χαλαρότητα που πρέπει να διαθέτει το άτομο πριν πέσει για ύπνο ( η ανάγνωση ενος βιβλίου ειναι ενας καλος τρόπος για χαλάρωση ) , η έντονη δραστηριότητα πριν τον ύπνο εμποδίζει την ανάπτυξη ονειρικής μνήμης , όπως επίσης και κάποιες διεγερτικές ουσίες ( πχ. καφείνη ) . Επίσης πολύ σημαντικό είναι το ξύπνημα , όπου πρέπει το άτομο να μείνει ξαπλωμένο και ακίνητο , με τα μάτια κλειστά και να προσπαθεί να περισυλλέξει το “πάζλ” των ονειρικών καταστάσεων που διαδραματίστηκαν τη περασμένη νύχτα . Σημαντικό είναι να διώχνονται οι σκέψεις που αφορούν την επόμενη μέρα ! Όταν γίνει η “περισυλλογή” , απαραίτητη είναι η παρουσία ενός σημειωματάριου ( και για τους τύπους που δεν είναι του γραψίματος , ένα μαγνητόφωνο .. ) για τη καταγραφή των ονειρικών δρώμενων . Ακολουθώντας αυτή τη διαδικασία σε καθημερινή βάση , τα όνειρα θα γίνονται ολοένα και πιο ζωντανά !

Μία … ανατρεπτική άποψη
 : Σύμφωνα με το Γεώργιο Γεωργιάδη γνωστό και ως Γεώργιο Ιβάνοβιτς Γκουρτζίεφ ! , υπάρχουν περισσότερα απο ένα κεντρα στον άνθρωπο , όπου το καθένα έχει και τη δική του μνήμη και σκέψη ( δήλαδη και το σώμα μας διαθέτει μνήμη και σκέψη ) . Υπάρχει το διανοητικό , το συναισθηματικό , το κινητικό και το ενστικτώδες κέντρο . Όπως μας μεταφέρει τώρα ο μαθητής του , Ρώσος φιλόσοφος Πιτερ Ουσπένσκι , στο βιβλίο του ” Ένα νέο πρότυπο του σύμπαντος ” : << Τα πόδια μας σκέφτονται επίσης , σκέφτονται εντελώς ανεξάρτητα και διαφορετικά απο το κεφάλι . Τα χέρια σκέφτονται επίσης , έχουν τη δική τους μνήμη , τις δικές τους νοητικές εικόνες , τους δικούς τους συνειρμούς . Καμία όμως απο αυτές τις διαδικασίες σκέψης , δεν φτάνει στη συνειδητότητα μας στην κατάσταση εγρήγορσης , όπου δεσπόζει πάνω απο όλα η εγκεφαλική σκέψη λειτουργώντας κυρίως με λέξεις και οπτικές εικόνες . Αλλά όταν στη κατάσταση του ύπνου και ιδίως στις βαθύτερες του μορφές , η εγκεφαλική συνειδητότητα ησυχάζει και θολώνει , αρχίζουν αμέσως να μιλάνε οι άλλες συνειδητότητες : των ποδιών , των χεριών , του στόμαχου και των υπολοίπων οργάνων και μυικών ομάδων . Αυτές οι χωριστές συνειδητότητες που υπάρχουν μέσα μας , χρησιμοποιούν δικές τους έννοιες δια πολλά πράγματα και φαινόμενα για τα οποία άλλοτε έχουμε εγκεφαλικές έννοιες και άλλοτε όχι . >>
Αν όντως ισχύουν τα λεγόμενα του πατέρα του εσωτερικού συστήματος του Τέταρτου Δρόμου , Γεωργίου Ι. Γκουρτζίεφ και του γνωστότερου μαθητή του Ουσπένσκι , τότε όσο και αν προσπαθούμε να θυμηθούμε και να περιγράψουμε με ακρίβεια τα όνειρα μας , θυμόμαστε και περιγράφουμε μόνο τα όνειρα του κεφαλιού , δηλαδή τα όνειρα που αποτελούνται απο λεκτικο-οπτικές εικόνες , όλα τα υπόλοιπα , δηλαδή η μεγαλύτερη πλειοψηφία των ονείρων μας διαφεύγουν …

Συνειδητό ονείρεμα
Έχοντας αναπτύξει ονειρική μνήμη λοιπόν , μπορούμε να αξιοποιήσουμε τους “κρυμμένους θησαυρούς” του εσωτερικού μας κόσμου που φέρνουν στην επιφάνεια τα όνειρα . Και για να μιλήσω πιο ξεκάθαρα , με τη λέξη θησαυρός εννοώ τα επαναλαμβανόμενα όνειρα που θέλουν να εστιάσουν τη προσοχή του καθενός μας στα ζητήματα που αποζητούν επειγόντως λύση ! Αλλά βέβαια και οι εφιάλτες , που έρχονται ξαφνικά κι απρόσκλητα κατά τη διάρκεια του ήσυχου ύπνου μας και μας διαταράσσουν με μία δόση ισχυρόυ σοκ , θέλοντας να μας σπρώξουν να αναγνωρίσουμε\αποδεχτούμε τη πηγή άγχους ή φόβου που μας διακατέχει , ώστε να εξομαλυνθει . Ο καθένας λοιπόν ας αρχίσει να αποσυμβολίζει με τη δικιά του κρίση τα μηνύματα και τα σύμβολα των ονείρων και με το πέρασμα λίγου χρόνου , θα συνειδητοποιήσει την ισορροπία και την αρμονία που θα περικλείει τις σχέσεις του με το κοντινό του ανθρώπινο περιβάλλον αλλά και με τον ίδιο του τον εαυτό !
Οι δυνατότητες που παρέχει το όνειρο δεν σταματάνε όμως εδώ . Νομίζατε , πως οι καταστάσεις που ξεφεύγουν απο τη παραδεκτή πραγματικότητα και δημιουργούνε μια καινούρια , χωρίς πιέσεις , προβληματισμούς και εννοιες , όπου όλα κυλούν σύμφωνα με τη δική μας βούληση , είναι αποτέλεσμα μόνο χρήσης ψυχεδελικών ουσιών ; Νομίζατε πως το πιό συναρπαστικό ταξίδι που μπορεί να κάνει ποτέ κανείς είναι πχ. σε ένα απομακρυσμένο εξωτικό νησί ; Κι όμως το πιο συναρπαστικό ταξίδι που μπορεί να κάνει κανείς είναι μέσα στο νού του . Είναι ένα ταξίδι στις εσωτερικές λειτουργίες : του εγκεφάλου , της καρδίας και της ψυχής .
Το φωτεινό ή συνειδητό ονείρεμα προσφέρει μία πραγματική εικονοπλασία . Για όσους δεν γνωρίζουν , πρόκειται για μία κατάσταση στην οποία η συνείδηση του κοιμωμένου βρίσκεται σε κατάσταση εγρήγορσης . Δηλαδή ο κοιμώμενος “ξυπνάει” μέσα στο όνειρο και το ελέγχει . Πολλές φορές μάλιστα ο ονειρευτής δυσκολεύεται να σιγουρευτεί αν η ονειρική του εμπειρία
είναι όντως ονειρική εξαιτίας της αληθοφάνειας , για αυτό και έχουν επινοηθεί πολλοί τρόποι για να σιγουρευτεί κανείς αν βρίσκεται σε όνειρο πχ. το άνοιγμα και το κλείσιμο των διακοπτών φωτός , δεν λειτουργεί στο όνειρο
Έτσι λοιπόν δίνεται η μοναδική δυνατότητα στο κάθε άνθρωπο , να ονειρευτεί καταστάσεις που στη καθημερινή πραγματικότητα δεν θα είχαν καμία πιθανότητα να συμβούν . Με το συνειδητό ονείρεμα εξαγνίζεται η φαντασία του κάθε ανθρώπου , που είναι ελεύθερος να ζήσει στον ονειρικό κόσμο εμπειρίες που δεν του έχουν ξανασυμβεί , χωρίς καμία λογοκρισία βέβαια και χωρίς κανένα φραγμό . Το γεγονός οτι αυτές οι ονειρικές εμπειρίες , όταν ξυπνήσει το υποκείμενο παραμένουν ανεξίτηλες στη μνήμη του και καταγράφονται σαν αληθινές εμπειρίες , είναι που κάνει το συνειδητό ονείρεμα άκρως γοητευτικό !
Τρόποι ανάπτυξης της ικανότητας του συνειδητού\φωτεινού ονειρέματος :
Όλες οι τεχνικές που έχουν αναπτυχθεί , με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο έχουν σαν στόχο τη συνειδητοποιήση του γεγονότος οτι βρίσκομαστε σε κατάσταση ύπνου . Αυτές οι τεχνικές λοιπόν βασίζονται κατά κύριο λόγο στις διαφορές του κόσμου μας απο τον ονειρικό . Όπως προανέφερα οι διακόπτες στον ονειρικό κόσμο δεν λειτουργούν , και αυτός είναι ένας καλός τρόπος για να βεβαιωθεί κάποιος ότι ονειρεύεται . Επίσης τα κείμενα δεν είναι τα ίδια όταν τα κοιτάξεις δύο φορές . Δηλαδή , σε ένα βιβλίο αν κοιτάξετε μία σελίδα , προχωρήσετε στην επόμενη και έπειτα ξαναγυρίσετε στη προηγούμενη το περιεχόμενο της θα είναι διαφορετικό . Το ίδιο συμβαίνει με όλα τα κείμενα που κοιτάζετε δύο φορές .
Για μεγαλύτερη επιτυχία υπάρχει η εξής διαδεδομένη μέθοδος . Κατά τη διάρκεια της ημέρας να πραγματοποιείτε πολλούς ελέγχους πραγματικότητας . Δηλαδή να εξετάζετε το ενδεχόμενο να βρίσκεστε σε όνειρο , ρωτώντας τον εαυτό σας “ονειρεύομαι ;” . Έτσι αυτή η ερώτηση θα σας γίνει συνήθεια στη καθημερινή σας ζωή , με αποτέλεσμα να μεταδοθεί και στην ονειρική ζωή . Αλλά προσοχή , απαιτείται να έχετε μία διανοητική πειθαρχία , γιατί μπορεί να έχετε πραγματοποιήσει αυτό τον έλεγχο κατά τη διάρκεια του ονείρου σας ( << χμ μάλλον πρέπει να ονειρεύ… για κοίτα ! μια μωβ γάτα ! >> ) αλλά πολλά γεγονότα μπορούν να σας αποσπάσουν απο τη προσπάθεια σας .
Μία ακόμα έξυπνη τεχνική είναι να παρατηρείτε ενα αντικείμενο πολλές φορές κατα τη διάρκεια της ημέρας και ιδιαίτερα πριν τον ύπνο . Έτσι μετά απο λίγες μέρες και αφού θα έχετε συνδέσει την εμφάνιση του με το όνειρο , είναι σίγουρο πως θα εμφανιστεί στα όνειρα σας . Έτσι η εμφάνιση αυτού του αντικείμενο κάθε φορά θα σας δίνει το έναυσμα για συνειδητό ονείρεμα !
Όπως έχετε καταλάβει αυτές οι τεχνικές δεν περιέχουν καμία ιδιαίτερη δυσκολία . Υπάρχουν κι άλλες δεκάδες στο διαδύκτιο και σε βιβλία . Αυτό όμως που παίζει ρόλο δεν είναι η τεχνική αλλά η δύναμη της θέλησης για επίτευξη συνειδητού ονειρέματος που διαθέτει ο καθένας ! Κλείνοντας να αναφέρω πως πρίν την προσπάθεια για συνειδητό ονείρεμα , απαραίτητη είναι η ηρεμία και η γαλήνη που πρέπει ο καθένας να διαθέτει . Για να το επιτύχετε αυτό κάντε το εξής : Ξαπλώστε ανάσκελα και αναπνέετε ρυθμικά , αφαιρέστε τις σκέψεις απο το μυαλό σας και να σκέφτεστε μόνο το σώμα σας . Σκεφτείτε το σώμα σας να χαλαρώνει , αρχίζοντας απο τα δάχτυλα των ποδιών ως το κεφάλι . Για κάθε μέρος του σώματος μετράτε ως το 10 !

Απο ένα θέμα σαν το συνειδητό ονείρεμα δεν θα μπορούσε να λείψει , η συμβολή του Κάρλος Καστανέντα που πρόσθεσε με τα έργα του , ένα άλλο πρίσμα για να δει κανείς τα όνειρα . Μέσα απο τα βιβλία του λοιπόν εξηγεί πως :
Η τέχνη των ονείρων δεν είναι τίποτα άλλο παρά ο πρακτικός τρόπος με τον οποίο ο μάγος χρησιμοποιεί τα συνηθισμένα όνειρα . Συγκεκριμένα πως είναι ο τρόπος με τον οποίο ο μάγος καληνυχτίζει το κόσμο . Τα όνειρα μπορούν μόνο να βιωθούν ! Ονειρεύομαι δεν σημαίνει απλώς και μόνο βλέπω όνειρα \ ονειροπολώ \ φαντάζομαι \ επιθυμώ , αλλά οταν ονειρευόμαστε μπορούμε να αντιληφθούμε άλλους κόσμους , τους οποίους βέβαια μπορούμε να περιγράψουμε , άλλα δεν μπορούμε να περιγράψουμε τι είναι εκείνο που μας κάνει να τους αντιλαμβανόμαστε . Ωστόσο , μπορούμε να νιώσουμε πως τα όνειρα μας είναι μια αίσθηση μία διαδικασία μέσα στο σώμα μας , μία εγρήγορση του νού μας Οι μάγοι πρίν απο το δάσκαλο του Καστανέντα , τον Δόν Χουάν , είχαν ανακαλύψει πως το σημείο συναρμογής μετατοπίζεται πολύ πιο εύκολα κατα τη διάρκεια του ύπνου . Σημείο συναρμογής για όσους πιθανόν δεν γνωρίζουν σύμφωνα με αυτά που μας μεταφέρει ο Καστανέντα είναι ένα στρογγυλό στίγμα έντονης λαμπρότητας , μόνιμα εγκατεστημένο σε μια φωτεινή σφαίρα , με απόσταση απο το σώμα περίπου 70 εκατοστών πίσω απο την κορυφή της δεξιάς ωμοπλάτης
Το σημείο αυτό καθορίζει με λίγα λόγια το αντιληπτικό μας πεδίο . Όταν βρίσκεται στη φυσιολογική του θέση , η αντίληψη και η επίγνωση μοιάζουν φυσιολογικές . Οταν όμως τα σημεία συγκέντρωσης είναι σε διαφορετική θέση απο τη συνηθισμένη
τότε το ανθρώπινο αντιληπτικό πεδίο μεγαλώνει και καταγράφει την ύπαρξη άλλων “παράξενων” κόσμων .
Τα όνειρα λοιπόν είναι κατα κύριο λόγο μία πρώτης τάξεως ευκαιρία για να επιτευχθεί ο διακαής στόχος πολλών Σαμάνων , που είναι η μετατόπιση του σημείου συναρμογής . Αλλά ας μη επεκταθούμε περισσότερο γιατί τα πράγματα μπερδεύονται πολύ , άλλωστε η διδασκαλία του Δόν Χουάν είναι μια αλυσίδα , πρέπει να παρουσιασθούν όλοι οι προηγούμενοι κρίκοι για να προχωρήσω στον επόμενο , πράγμα που θα είναι κουραστικό . Όποιος βρήκε ενδιαφέρουσες τις παραπάνω θεωρίες δεν έχει παρά να προμηθευτεί τα έργα του Castaneda .
Επίλογος
Βέβαια όλα τα προαναφερόμενα , είναι μόνο μια εισαγωγή , μια δέσμη φωτός απο τον εσωτερικό ήλιο που λέγεται όνειρο . Οι δυνατότητες του ονειρέματος είναι αμέτρητες και δεν είναι εφικτό να αναφερθούν μέσα σε ένα μόνο άρθρο , αλλά και να ήταν δεν θα μπορούσαν να εμπεδωθούν πλήρως καθώς όλα αυτά προϋποθέτουν μελέτη και προσπάθεια μεγάλου χρονικού διαστήματος.
Αρχίστε λοιπόν απο τώρα τη προσωπική σας έρευνα , διαβάστε απο βιβλία ψυχολογίας που αναλύουν το μηχανισμό του όνειρου μέχρι σοφές εσωτερικές παραδόσεις που σχετίζονται με το όνειρο και οι καρποί των ερευνών σας είναι σίγουρο οτι θα σας ανταμείψουν και με το παραπάνω . Μην ξεχνάτε ποτέ πως ένα ΜΕΓΑΛΟ μέρος της ζωής μας το περνάμε ονειρευόμενοι !
Τα όνειρα είναι ανεξερεύνητοι χάρτες , του μεγάλου μυστηρίου που λέγεται εαυτός …
Αυτό το άρθρο ελπίζω να άνοιξε πολλά μάτια που μέχρι τώρα παρέμεναν κλειστά μπροστά σε αυτούς τους χάρτες .
Αφού λοιπόν αποκτήθηκε η όραση … δεν μένει τίποτα άλλο παρά ΕΞΕΡΕΥΝΗΣΗ
Ονειρικό Λεξικό
Αnima = Ένα απο τα πιο χαρακτηριστικά αρχέτυπα που ανέλυσε ο Jung . Βασίζεται στην πεποίθηση οτι κάθε άνδρας κρύβει μέσα του μια γυναίκα . Το θηλυκό στοιχείο που υπάρχει μέσα σε κάθε άνδρα το ονόμασε έτσι
Αnimus = Παρουσιάζεται κυρίως στις γυναίκες υπο τη μορφή μιας κρυφής και πολύ σημαντικής πίστης . Χαρακτηριστικό παράδειγμα : << Ενώ το μόνο που θέλω στη ζωή είναι να αγαπηθώ , εκείνος δεν μ αγαπάει >> . Το animus , όπως και το anima αν αντιμετωπίζονται απο τον άνθρωπο με κατανόηση , τότε θα γίνουν ένας πολύτιμος εσωτερικός σύμβουλος που θα γεμίζει με σοφία και αντικειμενικότητα .
Dream yoga = Yoga ονομάζεται η κάθε ατραπός που οδηγεί στην επανένωση με τη πνευματική πηγή μας . Η ονειρική γιόγκα υποστηρίζει πως μέσα μας υπάρχει σοφία , ευσπλαχνία αλλά και το θείο σχέδιο που μπορεί να θεραπεύσει , να οδηγήσει και να προστατέψει αν αναπτυχθεί μία σχέση συνεργασίας με τα όνειρα
REM = Η περίοδος REM , που ονομάστηκε έτσι απο τα αρχικά των λέξεων Rapid Eyes Movement . Συνδέει το βαθύ ύπνο του τρίτου και τέταρτου σταδίου και μάλιστα παρουσιάζεται ακόμα μεγαλύτερη μυική χαλάρωση . Ένα προσωνύμιο που έχει επικρατήσει για τη φάση REM είναι << παράδοξος ύπνος >> . Ένα παράδοξο χαρακτηριστικό του είναι οτι ενώ όλοι οι μύες του σώματος είναι αδρανείς και χαλαροί , οι οφθαλμικοί μύες λειτουργούν κινώντας γρήγορα τα μάτια μας προς όλες τις κατευθύνσεις . Η εγκεφαλογραφική εικόνα του σταδίου REM δηλώνει ενεργό εγκεφαλική δραστηριότητα , δηλαδή πολλές πληροφορίες , γεγονός που επιβεβαιώνεται όταν ξυπνάμε το υποκείμενο και , συνήθως , μας αναφέρει ονειρικά διαδραματιζόμενα . Το γεγονός αυτό έχει ταυτίσει τη φαση REM με τα όνειρα και είναι αλήθεια οτι το 60-80% των αφυπνιζομένων στο REM αναφέρουν όνειρα σε αντίθεση με τις φάσεις Ν(Ο)REM . Μόνο ένα 10% αναφέρει όνειρα που είναι περισσότερα βέβαια συγκεχυμένες σκέψεις χωρίς την υπόθεση και τη ζωηρότητα των ονείρων REM . Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός πως τα νεογνά έχουν το μεγαλύτερο ποσοστό REM , ποσοστό όμως που σταδιακά με την ανάπτυξη του ανθρώπου συνεχώς ελλατώνεται !
SWS = O ύπνος διαχωρίζεται ηλεκτροεγκεφαλικά , σε τέσσερα στάδια . Οι φάσεις 3 και 4 ονομάζονται SWS – Ύπνος Βραδέων Κυμάτων , όπου παρατηρείται βαθιά μυική χαλάρωση .
Εφιάλτης = Το έντονο και τρομακτικό όνειρο που μας ξυπνά αιφνίδια , αφήνοντας μας την πολύ δυσάρεστη αίσθηση μιας σχεδόν αληθινής τραυματικής εμπειρίας . Όταν η ένταση των συναισθημάτων που βιώνουμε κατα τη διάρκεια του ονείρου δεν είναι ικανή να μας ξυπνήσει , τότε το όνειρο δεν θεωρείται εφιάλτης , όσο δυσάρεστο κι αν είναι ! Οι εφιάλτες κατά τον Freud ερμηνεύονται ως μία έκφραση ανήθικων και απορριπτέων ενστίκτων και ενορμήσεων ή καταστροφικών και σαδιστικών επιθυμιών . Αξιοσημείωτο είναι πως η διάσημη ιδέα του , το Οιδιπόδειο Σύμπλεγμα προήλθε απο έναν εφιάλτη ! Τέλος κατα τον Jung οι εφιάλτες παίζουν ρόλο εξισορροπιστικό και αντισταθμιστικό .
Ονειρική εξωαισθητηριακή αντίληψη = Συγκεκριμένες διαπολιτισμικές μελέτες έδειξαν οτι οι μισές περίπου απο όλες τις καταγεγραμένες αυθόρμητες ψυχικές εμπειρίες λαμβάνουν χώρα , στα όνειρα ( Prasad & Stevenson 1968 ) . Ως εκ τούτου , ένα μεγάλο τμήμα της παραψυχολογικής έρευνας είναι προσανατολισμένο στη μελέτη της εξωαισθητηριακής αντίληψης κατα τη διάρκεια των ονείρων . Πιο συγκεκριμένα οι ερευνητές έχουν πειραματιστεί περισσότερο στην ονειρική τηλεπάθεια . Τα πιο γνωστά πειράματα πραγματοποιήθηκαν σε εργαστήριο ύπνου του ιατρικού κέντρου Maimonides , στο brooklyn της Νέας Υόρκης τη δεκαετία του 60 .
Τράπεζα ονείρων = Διαδικτυακοί τόποι συγκέντρωσης ονειρικών αναφορών
Σεξουαλικό ονειρο = Σύμφωνα με το Freud είναι η μεταμφιεσμένη εκπλήρωση καταπιεσμένων επιθυμιών , συχνά σεξουαλικής φύσεως , που συχνά δεν μπορούν να ικανοποιηθούν άμεσα
Ονειροπαγίδα = Ιερά αντικείμενα ινδιάνικων φυλών . Η μορφή τους σχηματιζόταν απο χάντρες και φτερά . Είναι αντικείμενα προστασίας και θεραπείας , εκφράζουν την πρόθεση του ανθρώπου να θυμάται τα όνειρα Επίσης είναι σύμβολο ανάγκης του ανθρώπου να κατακτήσει το άγνωστο
Όνειρος = Στην ελληνική μυθολογία , κατά τον Ησίοδο, ο Όνειρος είναι θεότητα , που αποστέλλεται στον ύπνο των ανθρώπων για να τους συμβουλεύσει για το μέλλον .


Βιβλιογραφία :
Κάρλ Γιούνγκ , Ο άνθρωπος και τα σύμβολα του, εκδόσεις Αρσενίδη
Πίτερ Ουσπένσκι , Ένα νέο πρότυπο σύμπαντος, εκδόσεις Πύρινος Κόσμος
Συλλογικό έργο , Ο μαγικός κόσμος των ονείρων, εκδόσεις Αρχέτυπο

metafysiko.gr

quantumnaut.blogspot.gr
Contact: dr.nsgx@gmail.com
#parallelquantum

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου