'Έχει παρατηρηθεί ότι όσο περνούν τα χρόνια, τόσο αυξάνεται η εντύπωση ότι ο χρόνος κυλάει πιο γρήγορα. Ερευνητές του πανεπιστημίου Γκόλντσμιθ στο Λονδίνο απέδειξαν ότι πραγματικά η ηλικία επηρεάζει την αντίληψη μας για το χρόνο.
Συγκεκριμένα, ζητήθηκε από κάποιους να πουν το πότε συνέβησαν 20 πολύ γνωστά συμβάντα.
Διαπιστώθηκε λοιπόν ότι οι άνθρωποι με ηλικίες στα 18 και τα 21 πίστευαν ότι τα γεγονότα είχαν συμβεί πιο πρόσφατα απ' ότι στην πραγματικότητα, ενώ πάνω από 60 ετών πίστευαν ότι είχαν συμβεί παλαιοτέρα. Η πιο ακριβής χρονολόγηση έγινε από τους ανθρώπους της μέσης ηλικίας.
Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι η αντίληψη μας για το χρόνο εξαρτάται από την ηλικία μας, όμως, κάνεις δεν ξέρει γιατί συμβαίνει κάτι τέτοιο.
Σύμφωνα με μία ερμηνεία, όσο περνούν τα χρόνια συγκεντρώνουμε μνήμες σχετικές με διάφορα γεγονότα, όπως τα Χριστούγεννα και το Πάσχα. Τέτοια τακτικά γεγονότα, κατά τα λεγόμενα των ερευνητών, μπορούν να δημιουργήσουν την εντύπωση ότι ο χρόνος περνάει πιο γρήγορα.
Μια άλλη ερμηνεία αναφέρει ότι αντιλαμβανόμαστε το χρόνο, συγκρίνοντας τον ασυνείδητα με την ηλικία μας. Για παράδειγμα, για ένα παιδί πέντε χρονών ο ένας χρόνος είναι το ένα πέμπτο της ζωής του και φαντάζει μεγαλύτερος και πιο κοντινός σε σχέση με έναν πενηντάρη, για τον οποίο το έτος μοιάζει μικρότερο μια και αποτελεί μόλις το ένα πεντηκοστό της ζωής του.
Ακόμη, έχει διατυπωθεί η υπόθεση ότι, ίσως, οι περιοχές του εγκεφάλου που σχετίζονται με την αντίληψη του χρόνου μεταβάλλουν τη δομή και τη λειτουργία τους, καθώς ο άνθρωπος μεγαλώνει.
Οι έρευνες συνεχίζονται, αποδεικνύοντας για μια ακόμη φορά το πόσα λίγα γνωρίζουμε για την ανθρώπινη φύση.
#Quantumnaut
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου