Παρασκευή, 10 Ιουνίου 2016

Υπνωτισμός και ΎπνωσηΟυσιαστικά μιλάμε για ένα και το αυτό πράγμα! Κατέχοντας την τέχνη του υπνωτισμού, η ύπνωση προβάλλει σαν μια ιδιαίτερη ψυχική κατάσταση, γνωστή από την αρχαιότητα και με διαφορετικά ονόματα ως διαφορετικές τεχνικές, (μαγνητισμός, μεσμερισμός, έκσταση κ. ά), έχοντας όμως σαν αποτέλεσμα την ίδια κατάσταση, τη γνωστότερη ως ύπνωση.
Για διάφορους τώρα λόγους, και κυρίως από το μεσαίωνα και μετά, όπως όλες οι ανώτερες πνευματικές γνώσεις, έτσι και ο υπνωτισμός με όλα του τα παράγωγα, εξορκίστηκε ως μαγική τέχνη κουβαλώντας μέχρι και σήμερα το βαρύ πέπλο του μυστηρίου!
Από την άλλη πλευρά τώρα, η παραπληροφόρηση των ανθρώπων με τις φανταστικές ταινίες μυστηρίου και η οργανωμένη εκμετάλλευση των τηλε- μέντιουμ και των χαρισματικών, διατήρησε το σκοτεινό πέπλο του μεσαιωνισμού πάνω από τη φωτεινή γνώση του αρχαίου ελληνισμού. Ενώ όλοι μας ξέρουμε πως μόνο οι αρχαίοι έλληνες έδιναν χρησμούς μέσω ύπνωσης σε όλους τους άλλους λαούς!
Η φυσική τάση του ανθρώπου, είναι να είναι επιφυλακτικός με το άγνωστο. Έτσι, η έλλειψη έγκυρης πληροφόρησης για την ύπνωση, γεννά τη δυσπιστία και τους μύθους. Ευτυχώς για όλους μας, σήμερα η παγκόσμια επιστημονική κοινότητα έχει στρέψει το ενδιαφέρον της σοβαρά προς την τέχνη της ύπνωσης κυρίως ως θεραπευτικής μεθόδου προς το παρόν, ενώ με γοργό ρυθμό ερευνώνται και όλες οι άλλες παράμετροι φέρνοντας έτσι στο φως την αλήθεια!
Σε αυτήν εδώ την ενότητα, θα προσπαθήσουμε να ξεδιαλύνουμε τους μύθους σχετικά με την ύπνωση. Θα προσπαθήσουμε να ξεδιαλύνουμε όσο περισσότερο μπορούμε, ένα από τα πραγματικά και γοητευτικά μυστήρια της σύγχρονης εποχής. Θα καταγράψουμε όσες γνωστές αλήθειες υπάρχουν μέχρι σήμερα για την ύπνωση και θα αποκαθηλώσουμε τους σχετικούς μύθους και ανακρίβειες.

Λάθος ότι : Η ύπνωση είναι ότι και ο ύπνος.
Η Αλήθεια!
 Η ύπνωση είναι διαφορετική κατάσταση από τον ύπνο. Βρίσκεται σε μια ενδιάμεση περιοχή ανάμεσα στην εγρήγορση και τον ύπνο. Η ονομασία ύπνωση δόθηκε, μάλλον γιατί είναι συχνότερο να έχει ο υπνωτιζόμενος τα μάτια κλειστά. Μπορεί όμως κάποιος, κάλλιστα να είναι υπνωτισμένος και με τα μάτια ανοιχτά!


Λάθος ότι : Ο υπνωτισμένος χάνει κάθε επαφή με την πραγματικότητα.
Η Αλήθεια! Ο υπνωτισμένος κρατάει πάντα ένα επίπεδο επαφής με την πραγματικότητα. Για παράδειγμα ακούει τη φωνή του υπνωτιστή ή όποιου άλλου του μιλάει. Επίσης βλέπει τα εμπόδια στο δωμάτιο και δεν πέφτει επάνω τους, αν τυχόν περπατήσει υπνωτισμένος. Μπορεί να γράψει, να ζωγραφίσει και να μιλήσει, παρόλο που είναι σε ύπνωση!


Λάθος ότι : Η ύπνωση είναι μια αφύσικη ή μεταφυσική κατάσταση.
Η Αλήθεια! Η ύπνωση είναι μια φυσιολογική λειτουργία του ανθρώπινου ψυχισμού . Η δυνατότητα για ύπνωση υπάρχει μέσα σε κάθε άνθρωπο (αλλά και στα περισσότερα ζώα). Η ονειροπόληση, η φαντασία, η έκσταση, η μυσταγωγία, είναι οι απαρχές του γενικού φαινομένου της ύπνωσης.


Λάθος ότι : Η ύπνωση έρχεται από εξωτερικούς παράγοντες.
Η Αλήθεια!
 Η ύπνωση είναι μια εσωτερική δυνατότητα , που ενυπάρχει μέσα σε κάθε άνθρωπο. Η ύπνωση δεν επιβάλλεται ούτε με μηχανικές συσκευές, ούτε με χημικές ουσίες, ούτε με υπερφυσικές δυνάμεις του υπνωτιστή ή όποιου άλλου. Η ιδέα του μεσαίωνα, ότι στην ύπνωση κάποιος «κάνει κάτι» σε κάποιον άλλον, είναι τελείως λάθος. Ο υπνωτιστής λειτουργεί περίπου όπως αυτός που ρωτάμε να μας δείξει τον δρόμο π.χ. για την Πάτρα. Θα μας εξηγήσει πώς να πάμε, αλλά θα πάμε μόνοι μας, δεν περιμένουμε με μαγικό τρόπο να μας τηλε-μεταφέρει στην Πάτρα, ούτε έχουμε την απαίτηση να έρθει και ο ίδιος! Για το λόγο αυτό, η ύπνωση είναι ουσιαστικά αυτούπνωση, ακόμα και όταν βοηθιέται από ένα κλινικό υπνοθεραπευτή.


Λάθος ότι : Ο υπνωτισμένος μπορεί να μείνει «κολλημένος» στην ύπνωση.
Η Αλήθεια! Αν δεν μιλήσεις στον υπνωτισμένο, συνήθως σε λίγα λεπτά, θα επιστρέψει στην συνήθη κατάσταση εγρήγορσης. Λιγότερο συχνά, μπορεί να κοιμηθεί για λίγο, αν δεν του μιλήσεις καθόλου! Ποτέ όμως δεν έμεινε κανείς «κολλημένος» στην ύπνωση.


Λάθος ότι : Ο υπνωτισμένος είναι ουσιαστικά ξύπνιος.
Η Αλήθεια! Στην ύπνωση η προσοχή του υπνωτισμένου, εστιάζεται βαθιά στην ανάκληση του αναδυόμενου ενδοψυχικού (υποσυνείδητου) υλικού ή στα παράγωγα της προβλητικής του φαντασίας. Έτσι βάζει σε δεύτερο ρόλο την αντικειμενική εξωτερική πραγματικότητα και δεν ασχολείται ιδιαίτερα με αυτήν, εκτός από την επικοινωνία με τον υπνωτιστή. Αυτή η διάσχιση της προσοχής στην εξωτερική και ταυτόχρονα στην εσωτερική πραγματικότητα, είναι που χαρακτηρίζει την ύπνωση, σαν ένα μοναδικό ψυχικό φαινόμενο.


Λάθος ότι : Αυτά που βλέπει κάποιος στην ύπνωση, είναι τα γνωστά κλασσικά όνειρα.
Η Αλήθεια! Οι εικόνες και το υλικό που παράγεται από την ύπνωση, σχετίζονται άμεσα με τον ονειρικό κόσμο. Προέρχονται από το ίδιο υπόστρωμα. Αλλά στην ύπνωση τα όνειρα μπορεί να είναι λιγότερο ή περισσότερο, κατευθυνόμενα και ελεγχόμενα, είτε από τον ίδιο τον υπνωτιζόμενο, είτε από τον υπνωτιστή. Η στοχευόμενη ανάδυση ονειρικού υλικού, είναι μια από τις χρήσεις της ύπνωσης στην υπνοθεραπεία. Ο υπνωτιστής για παράδειγμα μπορεί να διακόψει την εξέλιξη μιας αφήγησης του υπνωτισμένου, αν αυτό του προκαλεί δυσφορία. Ανάλογα με το θεραπευτικό στόχο, μπορεί όμως και να προτρέψει τον υπνωτισμένο να αναμετρηθεί με τα φοβικά του αντικείμενα.


Λάθος ότι : Το περιεχόμενο της αφήγησης ενός υπνωτισμένου είναι ιστορικά αληθινό.
Η Αλήθεια! Το αντίθετο ισχύει συχνότερα. Αφού η φαντασία και οι φαντασιώσεις, παίζουν σοβαρό ρόλο στην ύπνωση, δεν αναμένουμε αφηγήσεις ιστορικού τύπου αλλά κυρίως συμβολικού και φαντασιακού , υλικό όμως πολύτιμο για μελέτη. Η αναμνήσεις μέσα από την ύπνωση, σαν πάγια και σωστή πρακτική, δεν γίνονται αποδεκτές στα δικαστήρια.


Λάθος ότι : Η ύπνωση είναι επικίνδυνη στο σώμα.
Η Αλήθεια! Δεν υπάρχει καμία παρενέργεια στο σώμα, από την ύπνωση. Αν βέβαια είναι άβολη η καρέκλα, το πολύ να «πιαστείτε»!


Λάθος ότι : Μετά την ύπνωση δεν θα θυμάμαι τίποτα.
Η Αλήθεια! Αντίθετα, μετά την ύπνωση, θα τα θυμάστε όλα . Σε αντίθεση με τις ταινίες του σινεμά, όπου ο δολοφόνος είχε λάβει κρυμμένη εντολή να πυροβολήσει κάποιον! Αυτά συμβαίνουν μόνο στη φαντασία του συγγραφέα της ταινίας. Αν μάλιστα αμφιβάλετε, ζητείστε να γραφτεί κάθε συνεδρία σε βίντεο και ξαναδείτε τη αργότερα!


Λάθος ότι : Η ύπνωση είναι το ίδιο με τη χαλάρωση.
Η Αλήθεια! Η ύπνωση δεν έχει άμεση σχέση με τη χαλάρωση. Απλά η χαλάρωση βοηθάει στην επαγωγή της ύπνωσης. Ένας άνθρωπος εκνευρισμένος και ανήσυχος δεν μπορεί εύκολα να υπνωτιστεί. Η χαλάρωση μπορεί να είναι τμήμα της μεθόδου έναρξης της ύπνωσης, αλλά δεν είναι ύπνωση. Επιπλέον στην καθαυτό διάρκεια μιας ύπνωσης, δεν απαιτείται η χαλάρωση.


Λάθος ότι : Μπορεί κάποιος να μας υπνωτίσει, χωρίς τη θέλησή μας.
Η Αλήθεια! Κανένας δεν μπορεί να υπνωτιστεί χωρίς τη θέλησή του. Αντίθετα μάλιστα, η συναίνεση και η ενεργητική προσπάθεια του υπνωτιζόμενου, είναι αναγκαία προϋπόθεση για την ύπνωση.


Λάθος ότι : Ο υπνωτιστής μπορεί να με βάλει να κάνω κάτι πού δεν θέλω.
Η Αλήθεια! Ο υπνωτιστής δεν μπορεί να σας αναγκάσει να κάνετε κάτι, χωρίς τη θέλησή σας. Η ελεύθερη βούληση είναι απροσπέλαστη!


Λάθος ότι : Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι δεν μπορούν να υπνωτιστούν. Άλλοι έχουν την πεποίθηση ότι η ύπνωση απαιτεί, ο υπνωτιζόμενος να είναι «ψυχικά αδύνατος» χαρακτήρας, άλλοι ότι πρέπει να είναι «ψυχικά δυνατός».
Η Αλήθεια! Οι έννοιες «δυνατός» και «αδύναμος» στην ψυχική σφαίρα, είναι ούτως ή άλλως, ασαφείς. Δεν υπάρχει καμία τέτοια προϋπόθεση για την ύπνωση. Αυτό που όντως βοηθάει στην ύπνωση, είναι να μπορεί κάποιος να κινητοποιεί τη φαντασία του, αλλά δεν είναι αναγκαστικό προαπαιτούμενο. Απαιτούμενο είναι να αισθάνεται ότι μπορεί να εμπιστευτεί τον υπνωτιστή. Η αναζήτηση ενός ειδικά εκπαιδευμένου ύπνο-θεραπευτή, βοηθάει στην εγκατάσταση ενός κλίματος εμπιστοσύνης.Λάθος ότι : Τα μυστικά μου θα αποκαλυφθούν. Δεν θέλω ο καθένας να ελέγχει το μυαλό μου!
Η Αλήθεια! Η ύπνωση δεν είναι o ορός της αλήθειας. Γνωρίζετε τα πάντα για τη διαδικασία και ελέγχετε αυτό που θέλετε να πείτε, αν λέγεται ή δεν λέγεται, οποιαδήποτε στιγμή κατά τη διάρκεια της συνόδου. Αν πάλι πάτε σε έναν Ψυχίατρο και δεν του πείτε τα μυστικά σας, τότε γιατί να πάτε; Σε κάθε περίπτωση, τον έλεγχο του μυαλού σας τον έχετε μόνον εσείς. Υπάρχει πάντα ο προστατευτικός παράγοντας του νου, που εξασφαλίζει ότι τα ήθη, οι αξίες, και οι πεποιθήσεις σας κρατιούνται άθικτες, και επιτρέπει την πρόσβαση μόνο στις θετικές προτάσεις στον υποσυνείδητο.


Λάθος ότι : Η ύπνωση σαν θεραπεία από κάποιον ειδικό, κοστίζει ακριβά!
Η Αλήθεια! Η ύπνωση είναι κατά πολύ οικονομικότερη και συντομότερη από τη κλασσική ψυχανάλυση αλλά και από πολλά άλλα είδη ψυχοθεραπείας.
ypnotherapy.gr
#Quantumnaut
Για περισσότερες πληροφορίες: 
Nikos Stefanos Gevgelis 
''Master Hypnotist''
 

Member in National Guild of Hypnotists, Inc.

Contact:
HypnoGnosis
dr.nsgx@gmail.com

quantumnautacademy@gmail.com

Τηλ: 698 449 6539

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου