Πέμπτη, 19 Ιανουαρίου 2017

ΣχέσειςΑν προσέξουμε τη ζωή μας και παρατηρήσουμε τις σχέσεις μας, βλέπουμε ότι είναι μια διαδικασία χτισίματος αντίστασης στον άλλο άνθρωπο, χτισίματος ενός τοίχου που από πάνω κοιτάμε και παρατηρούμε τον άλλο. Και πάντα διατηρούμε ένα τοίχο και μένουμε πίσω απ’ αυτόν, είτε είναι ψυχολογικός τοίχος, είτε υλικός, είτε οικονομικός ή εθνικιστικός τοίχος. Όσο ζούμε απομονωμένοι πίσω από ένα τοίχο, δεν υπάρχει σχέση με κάποιον άλλο· και ζούμε περιφραγμένοι γιατί αυτό είναι πολύ πιο ικανοποιητικό, νομίζουμε ότι είναι πολύ πιο ασφαλές. Στον κόσμο υπάρχει τόση διάλυση, υπάρχει τόσο μεγάλη θλίψη, τόσο πολύ πόνος, τόσοι πόλεμοι, καταστροφές και δυστυχίες που μας κάνουν να θέλουμε να ξεφύγουμε και να ζήσουμε μέσα στους τοίχους της ψυχολογικής ασφάλειας του εαυτού μας.

Η Χαρά της Ελευθερίας, Κεφ. 14
Η κάθε είδους σχέση που έχουμε είναι φυγή — είτε είναι η σχέση μας με την ιδιοκτησία, είτε με τους ανθρώπους ή με τις ιδέες. Κι αυτή είναι η κατάσταση στην οποία ζούμε: χρησιμοποιούμε  τους ανθρώπους, τα πράγματα κι τις ιδέες σαν μέσο για να καλύψουμε την εσωτερική μας φτώχια. Και προσκολλιόμαστε τόσο απελπισμένα , επειδή μέσα μας είμαστε άδειοι— και καθώς φοβόμαστε αυτό κενό κρεμιόμαστε από εξωτερικά πράγματα όπως  οι ιδέες και τα ιδανικά, σαν προβολές τους εαυτού μας.
The Collected Works, Vol. 5
Έτσι, οι σχέσεις των περισσότερων από μας είναι στην πραγματικότητα μια διαδικασία απομόνωσης και προφανώς τέτοιες σχέσεις χτίζουν μια κοινωνία που είναι επίσης απομονωτική. Αυτό ακριβώς είναι εκείνο που συμβαίνει σε όλο τον κόσμο: παραμένετε στην απομόνωσή σας και κουνάτε το χέρι σας πάνω από τον τοίχο που τον ονομάζετε εθνικισμό, αδελφότητα ή οτιδήποτε άλλο, αλλά στην ουσία εξακολουθούν να κυριαρχούν οι  κυβερνήσεις και οι στρατοί. Όντας πάντα προσκολλημένοι στους ίδιους σας τους περιορισμούς, νομίζετε ότι μπορείτε να δημιουργήσετε παγκόσμια ενότητα, παγκόσμια ειρήνη, πράγμα που είναι αδύνατο. Όσο έχετε κάποια σύνορα, είτε εθνικά, είτε οικονομικά, είτε θρησκευτικά ή κοινωνικά, είναι ολοφάνερο γεγονός ότι δεν μπορεί να υπάρξει ειρήνη στον κόσμο.
Η Χαρά της Ελευθερίας, Κεφ. 14

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου