Σάββατο 18 Ιουλίου 2015

Διαλογισμός – Τεχνικές για αρχαρίους


Ο διαλογισμός είναι το καλύτερο δώρο που μπορείτε να κάνετε στο σώμα σας, αφού βελτιώνει όλα τα συστήματα του οργανισμού, βάζει τέρμα στην αϋπνία και χαρίζει έως και περισσότερα χρόνια ζωής. Ο διαλογισμός, ακόμη, μπορεί να νικήσει το στρες που μας κάνει όλους δυστυχισμένους στην καθημερινότητα μας και υπονομεύει την υγεία μας. Και το σπουδαιότερο: χαρίζει ηρεμία στο μυαλό και μας επιτρέπει να έχουμε τον έλεγχο των καταστάσεων.
Υπάρχουν πολλά είδη διαλογισμού, αλλά όλα έχουν έναν κοινό στόχο: θέλουν από σας να εστιάσετε την προσοχή σας αποκλειστικά σε κάτι, για να μπορέσετε να φτάσετε σε μια βαθιά συνειδητοποίηση της παρούσας στιγμής του «εδώ και τώρα». Για τον σύγχρονο άνθρωπο, που είναι συνηθισμένος να κάνει πολλά πράγματα ταυτόχρονα, αυτό το απλό πράγμα μπορεί να αποδειχτεί αρκετά δύσκολο.
Ευτυχώς υπάρχουν, όπως είπαμε, πολλές τεχνικές διαλογισμού κι έτσι το μυστικό είναι να βρείτε αυτήν που σας ταιριάζει καλύτερα. Παρακάτω θα διαβάσετε έναν οδηγό δύο τεχνικών για διαλογισμό ειδικά φτιαγμένο για αρχάριους. Δοκιμάστε τις και μείνετε σ’ αυτήν που ταιριάζει καλύτερα στην ψυχοσύνθεση σας.
Σύντομα θα αποκτήσετε μια θαυμαστή συνειδητότητα που θα αντανακλά σε όλες τις δραστηριότητες σας και θα κάνει τη ζωή σας πιο απολαυστική. Με άλλα λόγια, ο διαλογισμός στην αρχή είναι προσπάθεια, αλλά στη συνέχεια γίνεται απόλαυση.

Ο διαλογισμός της αναπνοής

Τι είναι;

Ο θεμέλιος λίθος όλων των τεχνικών διαλογισμού. Επικεντρώνεται σε κάτι που όλοι κάνουμε αλλά σπάνια συνειδητοποιούμε: την αναπνοή. Δεν χρειάζεται να κάνετε κάτι συγκλονιστικό με την αναπνοή σας, απλώς να την παρατηρήσετε. Με τον καιρό θα μάθετε και να την κατευθύνετε, αλλά τώρα συγκεντρωθείτε σε κάθε εισπνοή και εκπνοή και αφήστε τη σκέψη σας να ακολουθήσει το ρυθμό και το πέρασμα τους από κάθε σημείο του σώματος.
Σας βοηθάει να συγκεντρώνεστε οπουδήποτε και οποτεδήποτε. Μπορείτε να την κάνετε όταν αισθάνεστε κατάπτωση, μελαγχολία, κούραση ή άγχος.
Πόσο κρατάει η άσκηση; Αρχίστε με 10 λεπτά, αυξήστε σε 15 και, τέλος, καταλήξτε σε 20 λεπτά. Μπορείτε να κάνετε αυτή την άσκηση οποιαδήποτε ώρα της ημέρας, αλλά τακτικά, πέντε με εφτά μέρες την εβδομάδα.
Παρατηρήστε πώς η αναπνοή αλλάζει όσο περισσότερο συνειδητοποιείτε τη λειτουργία της και πώς αυτό, με τη σειρά του, επηρεάζει την ικανότητα σας να συνειδητοποιείτε κάτι. (Δράση και ανάδραση θα μπορούσε κάνεις να ονομάσει αυτή τη διαδικασία).

Τι πρέπει να κάνω;

Καθίστε κάπου άνετα με τα πόδια σταυρωμένα σε στάση οκλαδόν ή ξαπλώστε ανάσκελα με ένα σκληρό μαξιλάρι κάτω από τα γόνατα που θα σας στηρίζει και θα ανασηκώνει ελαφρά τη λεκάνη. Τοποθετήστε και άλλο ένα μαξιλάρι κάτω από το λαιμό για να απελευθερωθούν οι αναπνευστικές οδοί. Το σώμα πρέπει να είναι σε ευθεία και οι βραχίονες – ελαφρά ανοιχτοί – να σχηματίζουν γωνία 45° με τον κορμό.
Αρχίστε να αναπνέετε και να εκπνέετε από τη μύτη.
Νιώστε κάθε αναπνοή καθώς εισχωρεί στο σώμα και φτάνει σε κάθε γωνιά του. Παρατηρήστε από ποια σημεία περνάει ελεύθερα και πού δυσκολεύεται. Ακούστε με προσοχή τον ήχο της. Αν την ώρα της άσκησης χάσετε την αυτοσυγκέντρωση σας και ο νους περιπλανηθεί αλλού, αναγκάστε τον μαλακά να επιστρέψει στην αναπνοή.
Όταν θα έχετε εξασκηθεί για μία περίπου εβδομάδα, προσπαθήστε να κατευθύνετε την αναπνοή σε περιοχές του σώματος που μοιάζουν να χρειάζονται λίγο αέρα, που είναι αποπνικτικά «κλειστές», όπως η λεκάνη ή η άκρη της σπονδυλικής στήλης.
Στο τέλος της άσκησης, κουνήστε τα δάχτυλα των χεριών και των ποδιών και στη συνέχεια τεντώστε τις κνήμες και τους βραχίονες. Εάν είστε ξαπλωμένοι, γυρίστε και περιμένετε λίγα λεπτά πριν ανακαθίσετε. Κατόπι ανασηκώστε αργά τον κορμό και, τέλος, υψώστε το κεφάλι.
Φορέστε, αν θέλετε, ωτοασπίδες για να ενισχύσετε τον εσωτερικό ήχο της αναπνοής (μοιάζει σαν τον ήχο που κάνουν τα κύματα του ωκεανού) και να απομονώσετε τους εξωτερικούς θορύβους.

Ο διαλογισμός της προσοχής

Τι είναι; 

Μια άσκηση που αφορά την επίγνωση και την οξυδέρκεια. Δεν στοχεύει στην ηρεμία ή την ευτυχία αλλά στην ικανότητα να αντιλαμβανόμαστε τα πράγματα και τις καταστάσεις πιο καθαρά.
Που ωφελεί: Ο διαλογισμός της προσοχής ασκεί το μυαλό και τις αισθήσεις. Όταν, για παράδειγμα, επικεντρώνετε τη σκέψη στο πώς πίνετε ένα φλιτζάνι καφέ, νιώθετε τη θερμότητα του φλιτζανιού στις παλάμες σας και τη χαρακτηριστική γεύση του ροφήματος στο στόμα σας.
Αρχίστε με 5 λεπτά κάθε μέρα. Σταδιακά προσθέστε λίγα λεπτά κάθε φορά, μέχρι να φτάσετε τα 20 λεπτά.

Τι πρέπει να κάνω;

Καθίστε αναπαυτικά σε ένα μαξιλάρι, πολυθρόνα ή καναπέ.
Χαλαρώστε ακούγοντας τους ήχους του περιβάλλοντος. Εξασκηθείτε στο να αφήνετε τους ήχους να πλησιάζουν και να απομακρύνονται.
Τώρα στρέψτε την προσοχή στο σώμα σας, κάνοντας αρχή από την αναπνοή. Καθώς εισπνέετε σκεφτείτε «μέσα». Όταν εκπνέετε, σκεφτείτε «έξω». Αυτή η διαδικασία αποτελεί και το ορμητήριο σας.
Όταν το μυαλό σας ξεστρατίζει, παρατηρήστε με προσοχή πού ακριβώς πηγαίνει. Μπορεί να περιπλανιέται σε έναν πόνο στον ώμο, για παράδειγμα, ή σε μια νοερή εικόνα του χθεσινοβραδινού καβγά με τον/την σύντροφο σας. Αποδεχτείτε αυτή τη σκέψη ή την αίσθηση, επικεντρωθείτε σ’ αυτή για λίγο και επιστρέψτε στο ορμητήριο σας. Με άλλα λόγια, αντί να προσπερνάτε τις νέες αισθήσεις, βιώστε τες στο έπακρο.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου