Σάββατο 18 Ιουλίου 2015

Διαλογισμός: Πώς?


Η ερώτηση λοιπόν που τίθεται,από το πρώτο μέρος, είναι η εξής απλή, δηλαδή το πώς μπορεί κανείς να κάνει διαλογισμό. Η τεχνική που θα περιγράψω στην συνέχεια είναι μία πολύ εύκολη και δοκιμασμένη μέθοδος, η οποία είναι σχεδιασμένη για τον τελείως αρχάριο και είναι ιδανική για μία καλή και εύκολη εισαγωγή σε αυτή την πρακτική. Φυσικά, όπως σε όλα, υπάρχουν τεχνικές οι οποίες απευθύνονται σε άτομα που έχουν την εμπειρία του διαλογισμού και που θέλουν να κάνουν κάτι πιο δυναμικό.

Προτού όμως προχωρήσω, ας πούμε μαζί δύο λόγια για το τι ακριβώς είναι ο διαλογισμός.

Για να καταλάβουμε λίγο καλύτερα, πρέπει αρχικά να κατανοήσουμε την έννοια της κατάστασης ροής (flow state). Πρόκειται για έναν όρο του οποίου εισηγητής είναι ο Mihaly Csikszentmihalyi, ένας καταξιωμένος καθηγητής ψυχολογίας στο Lake Forest College, και συγγραφέας του βιβλίου-φαινομένου “Flow: the optimal experience psychology”. Προφανώς το όλο concept αξίζει ένα τουλάχιστον ξεχωριστό άρθρο, και προς το παρόν χρειάζεται μία βασική κατανόηση μόνο του όρου: πρόκειται για μία νοητική λειτουργία κατά την οποία ένα άτομο το οποίο κάνει μία δραστηριότητα είναι πλήρως απορροφημένο από ένα αίσθημα ενεργοποιημένης συγκέντρωσης, πλήρους συμμετοχής και ευχαρίστησης από την διαδικασία της δραστηριότητας. Στην ουσία, η κατάσταση ροής χαρακτηρίζεται από την πλήρη απορρόφηση σε αυτό που κάνει κάποιος. Όπως λέει και ο ίδιος ο συγγραφέας, για την κατάσταση ροής, είναι ένα είδος εσωτερικής έμπνευσης που προκαλεί έντονη συγκέντρωση-εστίαση σε κάποια ασχολία. Ο ίδιος περιγράφει τη ροή ως «την πλήρη συμμετοχή σε μια δραστηριότητα. Το εγώ απουσιάζει. Ο χρόνος ρέει αρμονικά. Κάθε δράση, κίνηση, σκέψη αναδύεται με αρμονική συνέχεια από την προηγούμενη, σαν ένα μουσικό κομμάτι τζαζ. Συμμετέχει ολόκληρη η ύπαρξη και αξιοποιούνται στο έπακρο όλες οι ικανότητες».

Με άλλα λόγια, όταν είμαστε απόλυτα συγκεντρωμένοι σε αυτό που κάνουμε την δεδομένη στιγμή, μπαίνουμε σε κατάσταση ροής.

Διαλογισμός μπορεί να θεωρηθεί οποιαδήποτε πράξη τραβάει όλη την συγκέντρωση μας και δεν αφήνει περιθώριο για περιττές σκέψεις χωρίς ουσία. Οποιαδήποτε πράξη η δραστηριότητα μας βάζει σε κατάσταση ροής (flow state), τραβάει όλη την νοητική δύναμη που έχουμε διαθέσιμη. Εφόσον εκείνη την ώρα το μυαλό βρίσκεται σε πλήρη εστίαση, μπορεί κανείς να πει ότι ταυτόχρονα ασκούμε διαλογισμό. Τι σημαίνει αυτό με απλά λόγια όμως? Ότι μπορείς να κάνεις διαλογισμό παίζοντας μουσική, κάνοντας το αγαπημένο σου άθλημα, ή οποιαδήποτε άλλη ενεργητική δραστηριότητα με την οποία σου αρέσει να ασχολείσαι!

Φυσικά, και πάλι είναι δύσκολο να μπαίνεις σε τόσο βαθύ επίπεδο συγκέντρωσης κάθε φορά, αλλά μην ανησυχείς, υπάρχει και πιο εύκολος τρόπος. Η μέθοδος που ακολουθεί ανήκει στην κατηγορία του mindful meditation, δηλαδή του πιο διαδεδομένου είδους, αν και φυσικά υπάρχουν διάφορα είδη διαλογισμού και διάφορες προσεγγίσεις στο θέμα.

Οπότε, έχουμε και λέμε:

-> Ξεκινάς κάνοντας όλα αυτά που μπορεί να σε χαλαρώσουν, όπως πχ ένα ζεστό ντους, και βάζεις άνετα ρούχα. Είναι σημαντικό να προετοιμάσεις τον εαυτό σου για χαλάρωση και να ηρεμήσεις σε ένα πρώτο βαθμό το μυαλό σου. Πήγαινε σε ένα ήσυχο μέρος, και κάνε ότι μπορείς για να σιγουρέψεις ότι δεν θα σε ενοχλήσει κανείς (πχ τηλέφωνο που χτυπάει κτλ).

-> Κάτσε σε μία θέση που εσύ αισθάνεσαι άνετα, αλλά προσοχή, μην ξαπλώσεις γιατί υπάρχει η πιθανότητα να σε πάρει ο ύπνος.

-> Κλείσε τα μάτια.

-> Ξεκίνα να νιώθεις το σώμα σου, από κάτω προς τα πάνω. Νιώσε τις πατούσες σου, τις γάμπες, τους γοφούς, την μέση, την πλάτη, τους κοιλιακούς, το στήθος, τον λαιμό και το κεφάλι σου. Αφιέρωσε 10-15 δευτερόλεπτα στο κάθε μέλος του σώματος σου.

-> Μέτρα αντίστροφα από το 100 μέχρι το 0 και άφησε όποιες σκέψεις σου έρχονται να περάσουν. Μην προσπαθείς να επιβάλεις την ησυχία στο μυαλό σου. Σκέψου πως οι σκέψεις είναι το νερό που κυλάει πάνω σε μία στρογγυλή πέτρα, δηλαδή εσένα. Το νερό απλά κυλάει πάνω στην πέτρα και φεύγει προς τα κάτω.

-> Μόλις φτάσεις στο 0 μέτρα ξανά αντίστροφα από το 30 στο 0.

-> Κάτσε στην σφαίρα ησυχίας που δημιούργησες γύρω σου για όσο εσύ νιώθεις άνετα.

Αυτό είναι μία πολύ απλή μέθοδος διαλογισμού την οποία προτείνω σε όλους όσους με ρωτάνε πώς μπορούν να κάνουν διαλογισμό. Είναι σημαντικό να αφιερώνεις 5-10 λεπτά κάθε μέρα σε αυτή την συνήθεια και πολύ σύντομα, χωρίς αμφιβολία, θα δεις τρομερό αποτέλεσμα σε όλους τομείς της ζωής σου. Από τα απλά πράγματα, όπως το ότι το φαΐ θα έχει καλύτερη γεύση και θα αισθάνεσαι πιο χαρούμενος, στα πιο σύνθετα, όπως καλύτερη συγκέντρωση και πνευματική αντοχή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου