Πέμπτη 16 Ιουλίου 2015

Διαλογισμός, η τέχνη του να είσαι απλά ο εαυτός σου


Τι είναι ο διαλογισμός; Είναι η τέχνη τού να είσαι ο εαυτός σου, όταν απλώς υπάρχεις. Ενώ κάνουμε διαλογισμό επικεντρωνόμαστε σε εκείνες τις διαστάσεις του εαυτού μας που δεν είναι παρατηρήσιμες ή γνωστές και βρίσκονται βαθιά μέσα μας. Αυτά τα επίπεδα είναι βαθύτερα από τη διαδικασία της σκέψης, της ανάλυσης, της ονειροπόλησης, της εμπειρίας των συναισθημάτων και των αναμνήσεων. Είναι η επίγνωση, η συναίσθηση που μας βοηθά να έρθουμε σε επαφή με τον πραγματικό μας εαυτό και να αποκτήσουμε ένα αίσθημα αρμονίας με την ύπαρξή μας.

Με το διαλογισμό εννοούμε έναν τύπο εσωτερικής εστίασης που είναι ήρεμη, επικεντρωμένη και ταυτόχρονα χαλαρή. Δεν απαιτεί έντονη προσπάθεια ούτε είναι δύσκολο να την πετύχουμε. Στην πραγματικότητα, ο διαλογισμός είναι μια διαδικασία που επιφέρει ηρεμία στο νου. Στην αρχή η μεγαλύτερη δυσκολία εντοπίζεται στο γεγονός ότι ο νους δεν είναι συνηθισμένος στην ηρεμία. Πώς να το καταφέρει άλλωστε, όταν χιλιάδες σκέψεις τον κατακλύζουν κάθε λεπτό; Ωστόσο, με την εξάσκηση και τη συνεχή πρακτική μπορούμε να πετύχουμε. Και όταν αυτό συμβεί, τα υπόλοιπα ρέουν. Είναι σαν ένα ποτάμι, που κυλά ήρεμα προς την πηγή του.

Τι απαιτείται για να διαλογιστώ; Μόνο η απόφαση να ξεκινήσετε. Μόλις το κάνετε, θα διαπιστώσετε ότι δεν χρειάζεται κάτι απαιτητικό σε επίπεδο σωματικής κόπωσης. Ο τρόπος ζωής σας δεν πρόκειται να αλλάξει, δεν θα συμβεί όμως το ίδιο με τη ζωή σας. Ο διαλογισμός επιφέρει μια συνειδητότητα που δεν μπορεί να περιγραφεί με λέξεις. Μπορείτε μόνο να βιώσετε την εμπειρία. Ο διαλογισμός δεν απαιτεί να υιοθετήσετε παράξενες συνήθειες, ούτε είναι αναγκαίο να ασκηθείτε για μεγάλο χρονικό διάστημα για να αρχίσετε να απολαμβάνετε τα οφέλη του. Το μόνο που χρειάζεται είναι να ζείτε τη στιγμή και να απολαμβάνετε την πρακτική. Σύντομα θα διαπιστώσετε ότι είστε πιο συγκεντρωμένοι ενώ σταδιακά θα αρχίσετε να παρατηρείτε αλλαγές στην υγεία και τις σχέσεις σας.

Αυτό που απαιτείται είναι μια αποφασιστική προσπάθεια για να αρχίσετε, αλλά και για να παραμείνετε σε αυτό το μονοπάτι, διαλογιζόμενοι τακτικά. Μόνο όταν θα κάνετε το διαλογισμό κομμάτι της καθημερινότητάς σας θα έχετε κάνει τα πρώτα βήματα για να μεταμορφωθείτε εσωτερικά και να συμφιλιωθείτε με τον εαυτό σας.

Ίσως είναι κουραστικό όταν επαναλαμβάνεται, αλλά το πιο σημαντικό βήμα είναι η απόφαση. Μόνο τότε ο νους θα επικεντρώνεται σε πράγματα που θα φαίνονται φυσικά. Συντονιστείτε με αυτό το ρεύμα της σκέψης και σύντομα θα αποκτήσετε επαφή με τον βαθύτερο εαυτό σας, το κομμάτι της ύπαρξής σας που παραμένει ανέπαφο. Συμβαίνει καθημερινά: ενώ προσπαθούμε να δημιουργήσουμε σχέσεις με τον κόσμο και τους ανθρώπους γύρω μας, χάνουμε τη δυνατότητα να αποκτήσουμε επαφή με τον πραγματικό μας εαυτό. Δεν είναι τυχαίο ότι για πολλούς από εμάς οι σχέσεις δεν λειτουργούν ικανοποιητικά, το όραμα της επιτυχίας μάς διαφεύγει, η σύγχυση και η απογοήτευση επικρατεί. Πολύ συχνά δε, διαπιστώνουμε ότι είναι αδύνατο να επικοινωνήσουμε ουσιαστικά με τους ανθρώπους γύρω μας.

Η αλήθεια είναι ότι το εκπαιδευτικό μας σύστημα δεν βοηθά. Διδασκόμαστε να διαχειριζόμαστε μόνο την εξωτερική πραγματικότητα. Το κομμάτι του εαυτού μας που ονειρεύεται, η περιοχή του υποσυνείδητου που είναι η δεξαμενή των αναμνήσεων και των συναισθημάτων μας, παραμένει άγνωστo και απειθάρχητο, δεν υπόκειται σε κάποιο έλεγχο, δεν δέχεται υποδείξεις. Μόνο όταν μαθαίνουμε να παραμένουμε «ακίνητοι» μπορούμε να βιώσουμε τη χαρά που απολαμβάνουν οι άνθρωποι όταν διαλογίζονται. Οι υπόλοιπες απολαύσεις της ζωής είναι πρόσκαιρες, όμως η χαρά του διαλογισμού είναι απερίγραπτη και διαρκής. Δεν πρόκειται για υπερβολή, αλλά για γεγονός, μια αλήθεια που έχουν διδάξει μεγάλοι σοφοί.

Ο διαλογισμός είναι να «δεις το Θεό μέσα σου» υποστηρίζει ο Ινδός γκουρού Σρι Σρι Ραβί Σανκάρ. Και πού κατοικεί ο Θεός; Στις βαθύτερες, εσώτερες πτυχές του εαυτού μας: κάποιοι το αποκαλούν ψυχή, άλλοι πνεύμα. Ο διαλογισμός είναι ένα ταξίδι στον κρυμμένο μας εαυτό, στην πραγματικότητα ένα μονοπάτι για να εμπλουτίσουμε όλες τις σχέσεις μας. Είναι ένα πανίσχυρο εργαλείο που μας βοηθά να συνδεθούμε καλύτερα με τον κόσμο που μας περιβάλλει. Ο διαλογισμός αποβάλλει το άγχος και τις εντάσεις της καθημερινής ζωής. Παρόλα αυτά, είναι κάτι πολύ περισσότερο από μια απλή μορφή χαλάρωσης. Φτάνει πολύ βαθιά μέσα μας, πέρα από το συνειδητό και υποσυνείδητο μυαλό και αρχίζει να απορροφά τις ενέργειες που βρίσκονται στα βαθύτερα επίπεδα του υπερσυνειδητού μυαλού. Εκεί βρίσκεται μία αστείρευτη πηγή αγνής ενέργειας.




Ο περιπλανώμενος νους μας. Ο νους μας έχει την τάση να περιπλανιέται στα παλιά μονοπάτια και στη συνέχεια να προβάλλει τις παλιές του εμπειρίες στο μέλλον. Στην πραγματικότητα δεν γνωρίζει πώς να ζει στο εδώ και τώρα, στο παρόν. Ο διαλογισμός μάς διδάσκει να βιώνουμε πλήρως τη στιγμή, που είναι κομμάτι της αιωνιότητας. Όπως σημειώνει ο Βρετανός φιλόσοφος Alan Watts, «θα μπορούσαμε να πούμε ότι ο διαλογισμός δεν έχει κάποιο σκοπό. Υπό αυτό το πρίσμα δεν μπορεί να συγκριθεί με οτιδήποτε κάνουμε, με εξαίρεση ίσως τη μουσική και το χορό. Όταν δημιουργούμε μουσική δεν το κάνουμε για να φτάσουμε σε ένα ορισμένο σημείο, για παράδειγμα στην ολοκλήρωση μιας σύνθεσης. Αν αυτός ήταν ο σκοπός της μουσικής, τότε προφανώς οι ταχύτεροι ερμηνευτές θα ήταν οι καλύτεροι». Όταν με τη βοήθεια τεχνικών διαλογισμού ο νους εστιάζει σε ένα σημείο, αποκτά τη δύναμη να διεισδύσει στα βαθύτερα επίπεδα της ύπαρξης. Τότε αποκτά τη δύναμη της συγκέντρωσης που είναι προϋπόθεση για το διαλογισμό.

Πώς να αρχίσω. Πρώτον, πρέπει να κατανοήσετε τι είναι ο διαλογισμός. Στη συνέχεια επιλέξτε μια πρακτική που σας ταιριάζει και εξασκείστε την με συνέπεια σε καθημερινή βάση. Είναι καλύτερο να διαλογιζόμαστε την ίδια ώρα κάθε μέρα. Το σώμα μας ανταποκρίνεται καλύτερα όταν μαθαίνει να ακολουθεί μια ρουτίνα. Δεν είναι τυχαίο ότι τα βρέφη κοιμούνται, ξυπνούν και τρώνε σε συγκεκριμένες ώρες. Μόνο που μεγαλώνοντας τείνουμε να εγκαταλείψουμε τη ρουτίνα. Καθώς επηρεαζόμαστε από εξωτερικά ερεθίσματα και τις σχέσεις μας ξεχνάμε την αξία των συνηθειών της παιδικής μας ηλικίας. Με το διαλογισμό υπενθυμίζουμε στον εαυτό μας την αξία της συνήθειας και όχι μόνο, πλέον επιστρέφουμε σε αυτή συνειδητά.

Μη χάνετε την υπομονή σας. Είναι σα να έχουμε φυτέψει ένα σπόρο και να εκνευριζόμαστε επειδή δεν ανθίζει την επόμενη ημέρα. Είναι βέβαιο ότι θα παρατηρήσετε κάποια πρόοδο αν διαλογίζεστε τακτικά. Στην αρχή θα την αντιληφθείτε σαν ένα άμεσο συναίσθημα ηρεμίας και γαλήνης. Αργότερα θα αρχίσετε να αντιλαμβάνεστε και άλλα ανεπαίσθητα οφέλη. Σε γενικές γραμμές για να διαλογιστείτε θα πρέπει να μάθετε:

-να χαλαρώνετε το σώμα σας

-να κάθεστε σε μια άνετη και σταθερή στάση

-να αναπνέετε ήρεμα. Η αναπνοή και ο διαλογισμός συνδέονται στενά

-να παρατηρείτε τις σκέψεις καθώς ξεπηδούν από το μυαλό σας

-να παρατηρείτε την ποιότητα των σκέψεών σας και να επικεντρώνεστε σε εκείνες που προάγουν την προσωπική σας ανάπτυξη

-να μην ενοχλήστε από οποιαδήποτε κατάσταση, ανεξάρτητα αν είναι καλή ή κακή.

Αν διαλογίζεστε έχοντας κατανοήσει τι σημαίνει αυτή η διαδικασία και με τις κατάλληλες τεχνικές θα διαπιστώσετε ότι είναι πολύ αναζωογονητική. Αν μάθετε να κοιτάτε μέσα σας θα διαπιστώσετε ότι και ο κόσμος που σας περιβάλλει θα βρίσκεται σε αρμονία με εσάς και τις σκέψεις σας.


Ντίνα Πετροπούλου, δημοσιογράφος

in_dina@yahoo.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου