Σάββατο 18 Ιουλίου 2015

Διαλογισμός: Tips για να τον επιτύχεις


Σίγουρα έχεις ακούσει για τα οφέλη του. Έχεις προσπαθήσει όμως ποτέ να διαλογιστείς;

Ο διαλογισμός είναι μια εναλλακτική θεραπεία αποβολής του άγχους. Οι ειδικοί επιστήμονες χρησιμοποιώντας ειδικά μηχανήματα σκαναρίσματος του εγκεφάλου ανέπτυξαν μια ολοκληρωμένη θεωρία που μας βοηθά να κατανοήσουμε τι συμβαίνει στον εγκέφαλό μας κατα τη διάρκεια του διαλογισμού. Αυτό που ουσιαστικά γίνεται λοιπόν είναι ότι όταν διαλογιζόμαστε ο εγκέφαλος μας σταματά εξ' ολοκλήρου να επεξεργάζεται τα δεδομένα που δέχεται.

Βάζοντας τον διαλογισμό στη ζωή μας αποκτάμε καλύτερη συγκέντρωση, λιγότερο άγχος, δημιουργικότητα και καλύτερη μνήμη.


Ποια είναι όμως τα μικρά μυστικά για να κάνεις έναν επιτυχημένο διαλογισμό;

Μπορείς να ξεκινήσεις με 5 λεπτά διαλογισμού.

- Βρες ένα ήσυχο μέρος
Σβήσε την τηλεόραση, το ράδιο και το κινητό σου τηλέφωνο. Δεν πρέπει τίποτα να αποσπάσει την προσοχή σου.

- Κάθισε κάπου βολικά
Πρέπει στη θέση που θα επιλέξεις να κάτσεις να αισθάνεσαι πολύ άνετα. Η πιο συνηθισμένη θέση είναι στο πάτωμα πάνω σε μαλακά μαξιλάρια.

- Κλείσε τα μάτια σου
Το να κλείσεις τα μάτια σου θα σε βοηθήσει να μην παρατηρείς τα αντικείμενα που υπάρχουν γύρω σου και να επικεντρωθείς στο σκοπό σου.

- Χαλάρωσε
Άσε τα χέρια σου ελεύθερα και νιώσε τους μυς σου να αποφορτίζονται και να χαλαρώνουν. Πρέπει να κάνεις όλη την ένταση του σώματός σου να φύγει και το σώμα σου να μην είναι καθόλου σφιγμένο.

- Παρατήρησε το σώμα σου
Παρατήρησε πως αισθάνεται το σώμα σου. Ξεκίνα από την κορυφή του κεφαλιού σου, το πρόσωπο, τα χέρια και συνέχισε με τον κορμό και τα πόδια σου. 

- Επικεντρώσου στην αναπνοή σου
Προσπάθησε να αναπνέεις με φυσιολογικό ρυθμό, ούτε γρήγορα ούτε υπερβολικά αργά. Η εισπνοή από τη μύτη και η εκπνοή από το στόμα είναι η καλύτερη τεχνική σωστής αναπνοής.

- Μην σκέφτεσαι τίποτα
Μην αναγκάσεις τον εαυτό σου να «διώξει» όλες τις σκέψεις από το μυαλό σου. Αυτό θα γίνει φυσικά αν χαλαρώσεις, κλείσεις τα μάτια και αφοσιωθείς σε αυτό που προσπαθείς να κάνεις.

- Ακολούθησε οδηγίες

Αν είσαι αρχάρια, αλλά και αργότερα, ίσως σε βοηθήσει να έχεις μια καθοδηγητική φωνή σαν αυτή του Andy Puddicombe στο Get Some Headspace.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου