Δευτέρα 25 Ιανουαρίου 2016

Virtual Νερό: Ενεργοποιήστε με τη δύναμή του

Νερό, φωτογραφία: Νατάσσα Δαμαλά


Σύγχρονο feng shui με το στοιχείο του νερού

Το νερό καθαίρει, τροφοδοτεί, ευλογεί. Για το feng shui, που στην κυριολεξία σημαίνει αέρας + νερό, είναι το στοιχείο που φέρει αφθονία, πλούτο και υγεία και οι δάσκαλοί του υποστηρίζουν πως ακόμα και μια μικρή ποσότητα, στη σωστή θέση, μπορεί να κάνει μεγάλη διαφορά στην τύχη ενός ανθρώπου. Η θέση του είναι παραδοσιακά στον Βορρά, συνδέεται αρμονικά με το στοιχείο του ξύλου, εμπλουτίζεται από το μέταλλο και πάντα πρέπει να είναι σε ισορροπία. Ούτε στατικό και βρώμικο, ούτε να υπερχειλίζει.
Άριστο στην αριστερή πλευρά της κύριας εισόδου του σπιτιού, ευνοεί και ενισχύει στο εσωτερικό του τις πλευρές που σχετίζονται με το εισόδημα, την μόρφωση, την μεταβολή της τύχης. Σχεδόν κάθε θρησκεία το τοποθετεί στην βάση της ιερών της τελετών και μυστηρίων. Για τον Χριστιανισμό, είναι το πρώτο ιερό βάπτισμα, ο αγιασμός, το σύμβολο της αφθονίας, του πολλαπλασιασμού και της προσφοράς όπως στην ευαγγελική ιστορία του πολλαπλασιασμού των ιχθύων.
Για τους μυστικιστές που το συμβολίζουν με ένα ανάστροφο τρίγωνο που υπογραμμίζεται στη βάση του από μια ευθεία γραμμή είναι το αρχετυπικό στοιχείο, ασταθές και ρευστό στη φύση του που μεταφέρει ενέργεια, διώχνει τα βρώμικα στοιχεία, μεταφέρει ηλεκτρομαγνητισμό.
Το νερό είναι “Χεντραλισπάνα” για τον Γκουρτζίεφ, «το αίμα του πλανήτη». Είναι το ρευστό που χρησιμεύει στη διατροφή και στην ανανέωση του πλανητικού σώματος της γης. Απ’ όπου και αν περνάει, ζωοποιεί και αναγεννά το χώρο με τις δυνάμεις της κάθαρσης, της ροής, της αρμονικής των ήχων του.



Εισάγετε το στοιχείο του νερού στο χώρο με σύγχρονο τρόπο
Tα τελευταία χρόνια o πιο διαδεδομένος και προσιτός τρόπος για να εισάγει κάποιος τη δύναμη του υδάτινου στοιχείου σπίτι του είναι τα συντριβάνια – μινιατούρες, μια εκδοχή «ζεν συντριβανιού – τσέπης» που λειτουργεί, αν εξαιρέσεις ότι τα περισσότερα από αυτά είναι κάπως ασύμβατα αισθητικά με τον δυτικό τρόπο ζωής, ίσως και λίγο κουραστικά. Το feng shui δεν πρέπει να ξενίζει, δεν μπορεί να είναι παράταιρο στοιχείο αλλά πρέπει να ενσωματώνεται φυσιολογικά με τη ζωή, τις αντιλήψεις, την καλαισθησία αυτού που το χρησιμοποιεί.
Μια άλλη λύση είναι η αγορά ενός ενυδρείου: το νερό συμβολίζει τα χρήματα και το ψάρι την πρόοδο, συνεπώς ο συνδυασμός των δύο είναι ισοδύναμο της ευημερίας. Για καλύτερα αποτελέσματα, το ενυδρείο πρέπει να είναι αρκετά μεγάλο ώστε να μπορεί να χωρά άνετα εννέα ψάρια: 8 χρυσόψαρα και ένα μαύρο ψάρι. Τα πρώτα συμβολίζουν την ευημερία ενώ το μαύρο ψάρι αντιπροσωπεύει την προστασία.
Αν και το τρεχούμενο νερό είναι ο καλύτερος ενεργοποιητής ενός χώρου, ο νους, στην εφαρμογή των κανόνων του feng shui, πρέπει να γίνει ευκίνητος σαν το νερό και να μη στέκεται σε εμπόδια. Εναλλακτικά, μπορεί να χρησιμοποιηθεί ένας πίνακας, με υδάτινα ή αφαιρετικά κυματιστά μοτίβα, μια σειρά από ανακλώμενες επιφάνειες όπως κρύσταλλα, γυαλί, καθρέπτες που φέρουν «νερένια φύση» εντός τους, η συμβολική γλώσσα των χρωμάτων στο φάσμα του μπλε-γκρι-μαύρου, που επίσης ενεργοποιεί το στοιχείο. Μια ωραία ιδέα ωστόσο έρχεται από το βιβλίο της Stephanie Roberts «Fast Feng Shui for Singles» που μεταφέρεται ευκολότατα στα σύγχρονα σπίτια και πραγματικά μεταλλάσσει την ενέργεια του χώρου.

Ψηφιακή εποχή, ψηφιακοί τρόποι για να επιτευχθεί η αρμονία και η Roberts προτείνει την ενεργοποίηση του χώρου που θέλετε –στον Βορρά αλλά και στην ΝΑ γωνία του σαλονιού ή και στο γραφείο σας- με τη βοήθεια της τεχνολογίας. Τοποθετήστε λοιπόν στον χώρο ένα CD με ήχους νερού που κυλάει και αφήστε το να παίζει. Ο ήχος θα ενδυναμώσει το στοιχείο ειδικά αν ανεβάζει τη συνολική σας διάθεση. Η ρυθμική βροχή ενός τροπικού δάσους, ο υποβλητικός ήχος ενός μικρού καταρράκτη, ένα ποτάμι που κυλάει ή κελαριστά ρυάκια, οτιδήποτε σας αρέσει και αισθάνεστε ότι καθαρίζει ενεργειακά και εσάς και το χώρο, θα δουλέψει.



Προσωπικά, βρήκα ακόμα καλύτερη αυτή την εφαρμογή όταν κατέβασα στην οθόνη του υπολογιστή μου (βολεύει αν έχετε laptop που μπορείτε να το μεταφέρεται στην θέση που θέλετε) τα βίντεο με τις εικόνες και τους ήχους του νερού που με ενθουσίασαν. Το youtube είναι εύκολο, δωρεάν και προσιτό στον καθένα. Ο επιπλέον συνδυασμός εικόνας+ήχου+στοιχείου του νερού λειτουργεί άψογα και μεταμορφώνει την ενέργεια εισάγοντας ένα κομμάτι φύσης στο εσωτερικό του σπιτιού. Ακόμα καλύτερα αν το κομπιούτερ σας είναι μέρος της δουλειάς σας, δηλαδή εργαλείο προσέλκυσης αφθονίας για σας. Το feng shui εφαρμόζεται το ίδιο καλά και στο συμβολικό επίπεδο, άλλωστε η βασική παράμετρος που το κάνει ενεργό και αποτελεσματικό είναι η πρόθεση που εγκαθιδρύει εντός σας.



Άρης Χανδρής

#Quantumnaut

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου