Ο Διαλογισμός είναι μια πανάρχαια, διαχρονική και πανανθρώπινη τέχνη του πνεύματος αλλά και μια φυσική κατάσταση συνειδητότητας και ύπαρξης.
Καλή Εξάσκηση
Βιώνεται ως μια απεριόριστη και βαθύτατη κατάσταση ηρεμίας, γαλήνης και εσωτερικής αρμονίας και ειρήνης. Διαλογισμός είναι πρωτίστως το άδειασμα του νου, το άδειασμα των σκέψεων και των συναισθημάτων μας. Χρειάζεται να είσαι κενός και σιωπηλός για να απολαύσεις τις ανώτερες ποιότητες του διαλογισμού. Αλλά και αυτό το ίδιο το άδειασμα είναι μέρος του.
Σταδιακά, ο Διαλογισμός δίνει θετική διάθεση και χτίζει τη θετική στάση απέναντι στη ζωή, την καθημερινότητα και τις ποικίλες προκλήσεις της, αφυπνίζοντας τον θε(τ)ϊκό εαυτό μας! Ο νους και το πνεύμα αντιδρούν πάντοτε θετικά στο διαλογισμό και επιστρέφουν άμεσα στην πρωταρχική και φυσική κατάσταση τους, μια κατάσταση ήρεμης δεκτικότητας και γαλήνιας αγνότητας. Εκτός όμως από το νου και το πνεύμα, το σώμα αντιδρά επίσης απολύτως θετικά στο διαλογισμό και σταδιακά επανέρχεται στην πρωταρχική και φυσική κατάσταση του, η οποία είναι κατάσταση απόλυτης αρμονίας, ευεξίας, ζωτικότητας και σταθερής υγείας.
Το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας των Η.Π.Α. έχει χρηματοδοτήσει με πάνω από 24 εκατομμύρια δολάρια - και συνεχίζει να χρηματοδοτεί - τις μελέτες για τον Διαλογισμό, σχετικά με την πρόληψη και θεραπεία των καρδιακών παθήσεων, της υπέρτασης και των εμφραγμάτων.
Αυτές οι μελέτες μέχρι τώρα έχουν δείξει:
- Μείωση των παραγόντων κινδύνου για την υπέρταση, τον διαβήτη και την παχυσαρκία (American Medical Association's Archives of Internal Medicine)
- Αύξηση του μέσου όρου ζωής (American Journal of Cardiology)
- Μείωση της σκλήρυνσης των στεφανιαίων αρτηριών (American Heart Association's Stroke)
- Περισσότερη μείωση της υψηλής πίεσης, σε σύγκριση με άλλες μεθόδους (Ethnicity & Disease)
- Μείωση της καρδιακής ανεπάρκειας (Ethnicity & Disease)
- Μείωση της ανάγκης για φάρμακα για την υπέρταση (American Journal of Hypertension)
- Βελτίωση της αντίδρασης του εγκεφάλου στο στρες και στον πόνο (NeuroReport)
Προετοιμασία Διαλογισμού
Η διαδικασία του διαλογισμό μπορεί να διαρκέσει από 5 λεπτά και πάνω, ένας καλός διαλογισμός διαρκεί τόσα λεπτά όσα και η ηλικία του ατόμου που τον ασκεί δηλαδή αν κάποιος είναι 20 χρονών καλό είναι να διαλογιστεί για 20 λεπτά. Σε καμία περίπτωση όμως δεν πρέπει αυτό να γίνει λόγος απογοήτευσης. Ο σκοπός του διαλογισμού είναι να καθαρίσει τον νου και την καρδιά από περιττές σκέψεις και συναισθήματα, επομένως το να φορτιζόμαστε με “αρνητικά” συναισθήματα επειδή δεν καταφέραμε να διαλογιστούμε 20 λεπτά είναι ανούσιο. Για να διαλογιστούμε είναι πολύ σημαντικό να έχουμε 20-30 λεπτά (και ας μην τα χρησιμοποιήσουμε όλα) τα οποία να μην μας ενοχλεί κανείς. Αυτό το χρονικό διάστημα θα απομονωθούμε και θα κλείσουμε τα κινητά. Κάτι άλλο σπουδαίο ιδικά στην αρχή, που μπορεί να μην έχουμε βαθιά πίστη στην σπουδαιότητα αυτής της τεχνικής, είναι καλό να μην την συζητάμε με άτομα που ξέρουμε ότι θα την κατακρίνουν, μέχρι τουλάχιστον να αποκτήσουμε μια εμπειρία και να είμαστε σίγουροι για τα οφέλη της.
Στάση
Το σημαντικό είναι να βρούμε μια στάση η οποία να είναι βολική και στην οποία να μπορούμε να κάτσουμε για 20 λεπτά, επομένως ο καθένας μπορεί να καθίσει όπως θέλει. Παρόλα αυτά υπάρχουν κάποιες στάσεις στις οποίες η ενέργεια ρέει καλύτερα. Αυτές οι στάσεις έχουν ως κοινό το ότι τα γόνατα βρίσκονται πιο χαμηλά από την λεκάνη. Όταν συμβαίνει αυτό η σπονδυλική στήλη μένει ίσια και έτσι η ενέργεια ρέει καλύτερα σε όλα τα μέρη του σώματος. Ο πιο απλός τρόπος να το πετύχεις αυτό είναι να καθίσεις οκάδων πάνω σε ένα μαξιλάρι έτσι ώστε το μαξιλάρι να ανυψώνει την λεκάνη σου σε σχέση με τα γόνατα. Τα άτομα τα οποία έχουν αφιερώσει παραπάνω χρόνο στην άσκηση του Διαλογισμού συχνά έχουν και καλύτερα ανοίγματα λόγο κάποιων ασκήσεων γιόγκα που κάνουν (σε αυτό το σημείο να σημειώσω ότι σύμφωνα με τον ταοϊσμό η ευλυγισία είναι πολύ σημαντικό πράγμα γιατί όπως είχε πει και ο Λαο Τσε «Ό,τι είναι ευέλικτο και τρυφερό ανήκει στο βασίλειο της Ζωής και ό,τι είναι σκληρό και δυνατό ανήκει στο βασίλειο του Θανάτου.» μέσα από αυτά τα λόγια περνάει ένα μήνυμα τόσο για την ψυχή όσο και για το σώμα μιας και αυτά τα δύο είναι αλληλένδετα ) έτσι μπορούν να βολευτούν σε πιο εξειδικευμένες στάσεις όπως οι παρακάτω.
Full Lotus
Half Lotus
Τώρα όσο αφορά τα χέρια οι πιο συνηθισμένες θέσεις είναι οι δύο παρακάτω που είναι το ίδιο καλές
Βοηθήματα
Κάτι που βοηθάει πολύ τον διαλογισμό είναι η μουσική, επομένως μπορείτε να βάλετε μια απαλή μελωδία να παίζει κατά την διάρκεια του διαλογισμού σας. Κατά την διάρκεια των δικόν μου διαλογισμών χρησιμοποιώ το ακόλουθο κομμάτι https://www.youtube.com/watch?v=hvXL-YLRq60 Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε όποιον παρόμοιο ήχο θέλετε αρκεί να έχει μεγάλη διάρκεια και να μην έχει σκαμπανεβάσματα στην ένταση
Λόγος Διαλογισμού
Πριν περάσουμε στην παρακάτω τεχνική καλό είναι να έχουμε έναν λόγο για τον οποίο Διαλογιζόμαστε, ακόμα και όταν δεν υπάρχει κάτι που να μας απασχολεί στην ζωή μας μπορούμε να διαλογιστούμε για την χαρά.
Διαδικασία Διαλογισμού
Αφού εφαρμόσαμε τα παραπάνω ήμαστε έτυμη να μπούμε στο κυρίως μέρος του διαλογισμού.
Κατ’ αρχάς παίρνουμε τρείς βαθιές εισπνοές από την μύτη και τις εκπνέουμε αντίστοιχα από το στόμα. Στην συνέχεια φανταζόμαστε ότι ήμαστε στο δέκατο σκαλί μιας σκάλας και αρχίζουμε πολύ αργά να μετράμε αντίστροφα από το 10 προς το 0. Κάθε νούμερο που αφήνουμε φανταζόμαστε ότι κατεβαίνουμε ένα σκαλί, όσο πιο κάτω πάμε φανταζόμαστε ότι μπαίνουμε όλο και πιο βαθιά στο μυαλό μας μέχρι που το 0 είναι ο πάτος του μυαλού μας.
Το επόμενο βήμα είναι να χτίσουμε ένα άυλο περιβάλλον διαλογισμού. Αυτό γίνεται για δύο λόγου ο πρώτος είναι για ζέσταμα δηλαδή για να συνηθίσει λίγο το μυαλό μας να επικεντρώνετε σε μια σκέψεις και δεύτερον για να καταλαβαίνει το ασυνείδητο μας ότι διαλογιζόμαστε. Μπορεί αυτό το βήμα να εμφανίσει κάποια δυσκολία δεν μας επηρεάζει αυτό, με τον καιρό και την εξάσκηση όλα θα γίνονται πιο εύκολα.
Για να μπούμε σε αυτό το στάδιο αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να φανταστούμε ένα σπίτι, προσπαθούμε να το δούμε όσο πιο καθαρά και λεπτομερή μπορούμε πρώτο το εξωτερικό του και στην συνέχεια το εσωτερικό του, τον κήπο, τους τοίχους, την πόρτα μετά τα έπιπλα στο εσωτερικό, τους ορόφους (αν έχει), τα δωμάτια (αν έχει) κλπ. Στο τέλος θα πάμε σε ένα σημείο του σπιτιού και θα καθίσουμε στην ίδια στάση που κάτσαμε και στην πραγματικότητα και θα φανταστούμε ότι διαλογιζόμαστε μέσα στον διαλογισμό μας. Έτσι μπαίνουμε στο ουσιαστικό μέρος της άσκησής μας.
Το επόμενο βήμα είναι να παρατηρήσομε το σώμα μας για λίγο, να το νιώσουμε. Να νιώσουμε τα άκρα μας τα χέρια, τα πόδια, το κεφάλι κλπ. Αυτό το συναίσθημα πολλές φορές μοιάζει με ένα ελαφρύ μυρμήγκιασμα στο σημείο το οποίο σκεπτόμαστε. Καλό είναι να αφιερώσουμε μερικά λεπτά σε αυτή την διαδικασία. Στην συνέχεια επικεντρώνουμε την προσοχή μας στην αναπνοή μας η οποία γίνετε από την μύτη. Παρακολουθούμε με μεγάλη προσοχή τον αέρα πως γεμίζει όλο μας το σώμα με οξυγόνο και στην συνέχεια πως απομακρύνετε από αυτό. Προσπαθούμε να νιώσουμε όσο τον δυνατόν πιο έντονα αυτή την διαδικασία. Αυτό είναι το πιο σημαντικό στάδιο και θα αφιερώσουμε όσο περισσότερο χρόνο μπορούμε σε αυτό. Αυτό το κομμάτι του διαλογισμού μπορούμε να το εξασκούμε όλη την ημέρα και κυρίως όταν πέφτουμε για ύπνο, γεγονός που θα κάνει τον ύπνο μας πολύ πιο ξεκούραστο και αναζωογονητικό.
Στην συνέχεια θα ονομάσουμε κάθε εισπνοή και κάθε εκπνοή δηλαδή αν έχουμε αποφασίσει να διαλογιστούμε για την χαρά θα ακολουθήσουμε την παρακάτω διαδικασία
Κάθε φορά που θα εισπνέουμε θα φανταζόμαστε ότι εισπνέουμε ένα λευκό φως και θα λέμε «Με κάθε εισπνοή γίνομαι πιο χαρούμενος»
Ενώ όταν εκπνέουμε θα φανταζόμαστε ότι βγάζουμε ένα μαύρο καπνό από μέσα μας και θα λέμε «Με κάθε εκπνοή βγάζω όλη την λύπη μου»
Την παραπάνω διαδικασία την επαναλαμβάνουμε όσες περισσότερες φορές μπορούμε μιας και αποτελεί τον λόγο για τον οποίο διαλογιζόμαστε.
Σε αυτό το σημείο είναι σημαντικό να αναφέρω ότι με την παραπάνω διαδικασία ουσιαστικά επαναγράφουμε το υποσυνείδητό μας το οποίο είχαμε κάνει να πιστεύει (μέσα από αρνητικές σκέψεις) ότι δεν αξίζουμε καλή αντιμετώπιση από την ζωή σε κάποιων τομέα, για το παράδειγμά μας για την χαρά. Επομένως για να έχει επιτυχία ο Διαλογισμός είναι σημαντικό να μιλάμε στο υποσυνείδητό μας με προτάσεις τις οποίες καταλαβαίνει. Για να γίνει αυτό καλό είναι να ξέρουμε ότι το υποσυνείδητο δεν καταλαβαίνει μεταφορές και αρνήσεις δηλαδή όταν θα ακούσει την πρόταση «με κάθε εκπνοή δεν είμαι δυστυχισμένος» αυτό θα κρατήσει το “ είμαι δυστυχισμένος ” παρόμοιος αν πούμε «με κάθε εκπνοή ξεφορτώνομαι την σαβούρα» το πολύ πολύ τις επόμενες μέρες να αποφασίσουμε να καθαρίσουμε. Γι αυτό τον λόγο προτού αρχίσετε τον διαλογισμό καλό είναι να ετοιμάσετε τα λόγια που θα πείτε.
Για να κλείσουμε τον διαλογισμό μας σκεφτόμαστε ότι ξυπνάμε στο νοητό σπίτι που είχαμε καθίσει για διαλογισμό. Στην συνέχεια πάμε στην σκάλα και αρχίζουμε τώρα από το 0 να ανεβαίνουμε τα σκαλιά μέχρι το 10 με τον ίδιο τρόπο που τα κατεβαίναμε. Στο 10 σκαλί μας περιμένει ένα λευκό φως. Όταν φτάσουμε εκεί ανοίγουμε τα μάτια μας.
Σημαντικές Παρατηρήσεις
Σε όλα τα στάδια του Διαλογισμού (από την πρώτη σκάλα μέχρι και την τελευταία) το μυαλό μας θα προσπαθεί να μας αποσυντονίσει από τον βασικό μας σκοπό που είναι να δουλέψουμε πάνω σε συγκεκριμένες σκέψεις. Μπορεί εμείς να σκεφτόμαστε το σπίτι και το μυαλό μας να μας πετάξει μια σκέψη για το τι θα φάμε για βράδυ. Δεν απογοητευόμαστε, απλά αυτό που κάνουμε είναι να μην δώσουμε σημασία στην σκέψη και να επανέλθουμε στην διαδικασία του Διαλογισμού. Θα προσπαθήσει πολλές φορές να μας αλλάξει πορεία σκέψης εμείς όμως δεν θα ασχολούμαστε με τις εικόνες που θα μας προβάλει αλλά με τον Διαλογισμό μας. Ο σκοπός του Διαλογισμού είναι να εκπαιδεύσουμε το μυαλό μας να μην χάνετε σε σκέψεις από μόνο του, ένα απαίδευτο μυαλό τρέχει συνέχεια από την μια σκέψη στην άλλη και γι αυτό δεν μπορεί να μείνει συγκεντρωμένο μόνο στον Διαλογισμό. Όλα μας τα προβλήματα και τα βάσανα προέρχονται από μια πληθώρα σκέψεων που κάνουμε καθημερινά, αν το κατανοήσουμε αυτό τότε μπορούμε να κατανοήσουμε και την σπουδαιότητα του διαλογισμού . Ένα ήρεμο πνεύμα χρειάζεται ένα ήρεμο μυαλό για να υπάρξει.
Οπότε υπομονή και επιμονή.
Καλή Εξάσκηση
Αρθρογράφος Δημήτρης Γεωργοσόπουλος
awakengr.com
#Quantumnaut
awakengr.com
#Quantumnaut
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου