Σάββατο 13 Φεβρουαρίου 2016

Ταντρικό σεξ: το μονοπάτι προς την απόλυτη ευτυχία



H ταντρική παράδοση έχει τις ρίζες τις σε πανάρχαιες πρακτικές που εφαρμόζονταν στην Ινδία, το Νεπάλ και την Κίνα. Τάντρα στην ουσία σημαίνει «δρόμος» και «μεταμόρφωση». Θεωρείται ένα πνευματικό μονοπάτι, που αξιοποιεί την αναπνοή, ήχους, κινήσεις και συμβολισμούς για να ηρεμήσει το νου και να ενεργοποιήσει τη σεξουαλική ενέργεια, κατευθύνοντάς την σε ολόκληρο το σώμα προκειμένου να επιτευχθεί μια κατάσταση απόλυτης ευδαιμονίας.
Το ταντρικό σεξ μπορεί να φέρει ιδιαίτερη ζωντάνια και οικειότητα σε μια σχέση. Το κεντρικό του νόημα είναι η πεποίθηση ότι το σώμα πρέπει να τιμάται όχι μόνο ως πηγής ευχαρίστησης και ηδονής, αλλά και ως μέσο για θεϊκή φώτιση, που μπορεί να επιτευχθεί μέσα από την τέλεια ένωση των αντιθέτων, του αρσενικού με το θηλυκό.


Οι βασικοί κανόνες

Πρώτον και κύριο, η τεχνική τάντρα μας ενθαρρύνει να απολαμβάνουμε το σεξ στο έπακρο, να αγαπάμε το σώμα μας και να αξιοποιούμε κάθε στιγμή που περνάμε με το σύντροφό μας. Όταν φτάνουμε σε έναν ηδονικό οργασμό, το τάντρα μας ενθαρρύνει να επικεντρωθούμε σε αυτόν διατηρώντας την αίσθηση όσο το δυνατό περισσότερο. Σε αυτό το στάδιο εξάλλου βρισκόμαστε σε μια εκστατική κατάσταση, απελευθερωμένοι από την επιθυμία, αλλά έχοντας πλήρη συναίσθηση για ό,τι μας συμβαίνει. Αυτή η κατάσταση του νου είναι η φώτιση.





Ο χώρος παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην ερωτική και πνευματική μας ευημερία. Στο τάντρα μαθαίνουμε να δημιουργούμε έναν ιερό χώρο για διαλογισμό. Εκεί αφήνουμε πίσω μας το στρες και τις ανησυχίες αφιερώνοντας χρόνο στον εαυτό μας, στο σύντροφό μας και στον ταντρικό διαλογισμό. Ο διαλογισμός είναι ένα τρόπος να παρατηρούμε το νου και να επικεντρωνόμαστε στη στιγμή. Ο ταντρικός διαλογισμός ωστόσο μπορεί να εμπεριέχει πολύ δραστηριότητα καταλήγοντας σε μια ευδαιμονική κατάσταση, αφού τα σώματα έχουν εξαντληθεί. Επίσης μας διδάσκει να αποδεχόμαστε και να απολαμβάνουμε το σώμα μας όπως είναι, να το φροντίζουμε και να το περιποιούμαστε όσο καλύτερα γίνεται.


Η καλή τροφή είναι πολύ σημαντικό στοιχείο. Κάντε υγιεινές επιλογές, χαλαρώστε τους ρυθμούς, απολαύστε την τροφή σας: έτσι θα ξυπνήσετε τις αισθήσεις σας. Πολύ αποτελεσματική μπορεί επίσης να αποδειχθεί η άσκηση, όπως πιλάτες, γιόγκα ή τάι τσι. Το νόημα είναι να ασχοληθείτε με κάτι που θα κάνει την καρδιά σας να χτυπάει γρηγορότερα, που θα σας κάνει να νιώθετε ζωντανοί, ολοκληρωμένοι. Ο χορός είναι πολύ ωφέλιμος καθώς αποτελεί μια ελευθερία έκφρασης, μια γιορτή για το σώμα και τη ζωή. Όταν αρχίζετε να κινείστε η διάθεσή σας βελτιώνεται, νιώθετε σέξι, γεμάτοι ενέργεια και ζωντάνια. Αυτά ακριβώς είναι τα συναισθήματα που θα σας χαρίσει το τάντρα αν το βάλετε στη ζωή σας.


Το τάντρα σήμερα
Η τεχνική είναι πολύ χρήσιμη για τα σύγχρονα ζευγάρια. Είναι ένας τρόπος να περνούν χρόνο μαζί, να αποκτούν μεγαλύτερη οικειότητα αφήνοντας στην άκρη τις ευθύνες του έξω κόσμου. Στην ουσία είναι μια ευκαιρία να αγκαλιάσει ο ένας τον άλλο, να αποθεωθούν. Στο τάντρα τιμάμε τη θεϊκή μας φύση και ανακαλύπτουμε την ομορφιά εκεί που δεν προσδοκούσαμε. Ξαφνικά θα αρχίσετε να βιώνετε εντονότερα τα πιο απλά πράγματα, μια αναπνοή, μια αγκαλιά, ένα χάδι. Οι αισθήσεις θα ξυπνήσουν, γι’ αυτό πρέπει να αφιερώσετε χρόνο στην ικανοποίησή τους.



Είδη τάντρα
Στη διάρκεια της μακραίωνης ιστορίας του, το τάντρα έχε αναπτύξει πολλά παρακλάδια. Τα κυριότερα είναι:

-         Σίβα τάντρα (Shiva tantra): Είναι μια πρακτική που λέει «ναι» στην αγάπη, τη ζωή, το σεξ. Κάθε πτυχή της ανθρώπινης ύπαρξης και της ζωής γίνεται αποδεκτή.
-         Τάντρα γιόγκα: Λέει «ναι» στο σεξ, αλλά «όχι» στην αγάπη. Η σεξουαλική ενέργεια αξιοποιείται για να μυήσει τον ενδιαφερόμενο σε μια πνευματική συνειδησιακή κατάσταση, χωρίς τις συναισθηματικές επιπλοκές που προκύπτουν στις σχέσεις.
-         Ταντρικός Βουδισμός: Στο Θιβέτ, η συνάντηση του βουδισμού με τις αρχαίες σαμανιστικές θρησκείες οδήγησε σε μια μοναδική ένωση. Το σεξ επιτρέπεται μέσα σε συγκεκριμένο πλαίσιο, στόχος του οποίου είναι η υπέρβαση του σώματος.
-         Ταοϊστικό τάντρα: Στην Κίνα έχουν αναπτυχθεί ταοϊστικές μέθοδοι, οι οποίες αξιοποιούν τη ζωτική ενέργεια που παράγεται μέσω του σεξ για την αναζωογόνηση του σώματος. Ένα κομμάτι αυτής της μεθόδου είναι η συγκράτηση της ανδρικής εκσπερμάτωσης κατά τη διάρκεια του οργασμού με στόχο τη διατήρηση της νεότητας. Για την επίτευξή της υπάρχει συγκεκριμένη και ακριβέστατη μεθοδολογία.
-         Νεοτάντρα: Μια σύγχρονη προσέγγιση που βασίζεται στη συνέργεια διαλογισμού κα αγάπης. Αυτό το ρεύμα, με πρωτοπόρο τον Osho, έχει αναζωογονήσει το ενδιαφέρον της Δύσης για το ταντρικό σεξ κατά τα τελευταία σαράντα χρόνια.



Τελικά τι είναι το ταντρικό σεξ;
Θα μπορούσαμε να το συνοψίσουμε στα εξής:
-Επίτευξη ισορροπίας μεταξύ των αρσενικών και θηλυκών ενεργειών μέσα μας, αλλά και με το σύντροφό μας.
-Σεξουαλικότητα που καταργεί εσωτερικά και διαπροσωπικά εμπόδια που την αναστέλλουν.
-Ευθυγράμμιση και συντονισμός με ένα άλλο πρόσωπο αλλά και με το σύμπαν μέσα από μια θεϊκή σεξουαλική εμπειρία.
- Η αποθέωση της σεξουαλική ένωσης προς τιμήν όλων των πλασμάτων και της δημιουργίας.
- Πρακτικές που απελευθερώνουν την ψυχή οδηγώντας την σε ανώτερα επίπεδα ευδαιμονίας.



Το ταντρικό σεξ ελευθερώνει το σώμα, το μυαλό και την ψυχή. Ηρεμεί το νου και στρέφει την προσοχή στην ανταλλαγή ενέργειας μεταξύ των εραστών, που τιμούν και λατρεύουν ο ένας τον άλλο σαν θεό. Μέσα από ασκήσεις, πρακτικές και τελετουργίες που θα περιγράψουμε σε επόμενη ανάρτηση, το ταντρικό σεξ θεραπεύει τραύματα από προηγούμενες σχέσεις, απελευθερώνει το σώμα και το πνεύμα και μας επιτρέπει να ανοιχτούμε στην αγάπη χωρίς φόβο, ενοχές, αμηχανία ή ντροπή, αγγίζοντας τα όρια της απόλυτης ευτυχίας.



Ματούλα Καρτάλου, σύμβουλος σχέσεων
#Quantumnaut

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου