Οι άνθρωποι περνούν τον περισσότερο χρόνο τους σε τρεις στάσεις: ξαπλώνουν, κάθονται ή στέκονται. Όταν ξαπλώνουμε, δηλαδή όταν απαλλασσόμαστε από τις κύριες επιδράσεις της βαρύτητας στο σώμα μας, ενεργοποιούμε το παρασυμπαθητικό νευρικό μας σύστημα και χαλαρώνουμε. Όταν στεκόμαστε η δύναμη της βαρύτητας φτάνει στο μάξιμουμ, ενεργοποιεί το συμπαθητικό νευρικό σύστημα και μια αίσθηση των στόχων και των προσδοκιών μας, μας προδιαθέτει για εγρήγορση και δράση. Όταν καθόμαστε, βρισκόμαστε σε μία μέση κατάσταση που ευνοεί το διαλογισμό και την ήρεμη σκέψη.
Αν και οι περισσότερες τεχνικές διαλογισμού διδάσκονται σε καθιστή θέση, η πρακτική τού να στέκεσαι που εφαρμόζεται στο Τσι γκονγκ αποκαλύπτει μια νέα προσέγγιση στη μελέτη του εαυτού και την προσωπική μεταμόρφωση. Στην ουσία, μας βοηθά να διατηρήσουμε σε ισορροπία και να μεταμορφώσουμε την εσωτερική μας ενέργεια, να «ανοίξουμε» τον εαυτό μας στην ενέργεια της γης, της φύσης και του σύμπαντος. Ως εκ τούτου, αυτή η πρακτική θεωρείται ιδανική για θεραπεία και προσωπική μεταμόρφωση.
Μαθαίνουμε να αφηνόμαστε
Μια από τις δυναμικότερες πτυχές αυτής της πρακτικής, που συχνά παραγνωρίζεται, είναι η δυνατότητα να μάθουμε να αφηνόμαστε τόσο σωματικά όσο και ψυχολογικά. Αν ασκηθούμε με προσήλωση και για αρκετό χρόνο, τότε αρχίζουμε να κατανοούμε ότι δεν είναι δυνατό να αφεθούμε σωματικά αν δεν αφεθούμε ψυχολογικά και το αντίστροφο. Η σύνδεση λοιπόν μεταξύ τους είναι πολύ σημαντική. Θα διαπιστώσετε ότι οι παλιές ιδέες, οι στάσεις ζωής, τα συναισθήματα και οι εικόνες που έχουμε στο μυαλό μας αντιστοιχούν σε εντάσεις και σωματικές ρουτίνες που συνδέονται αναπόσπαστα. Γι΄ αυτό είναι αναγκαίο σώμα και νους να εργάζονται από κοινού. Για να το πετύχουμε ωστόσο πρέπει να αποδεχτούμε ότι αυτή η σύνδεση υπάρχει.
Αφού ολοκληρώσετε την παρατήρηση κάντε μια απόπειρα να σταθείτε αφήνοντας το βάρος σας να μοιραστεί και στα δύο πόδια και αφήνοντας τα μπράτσα σας να κρέμονται στα πλάγια του κορμού με τις παλάμες προς τα πίσω. Σιγουρευτείτε ότι το βάρος σας δεν πέφτει στα δάχτυλα ή στις φτέρνες, αλλά στη μέση της πατούσας. Αποκτήσετε την αίσθηση ότι η γη σας στηρίζει. Δεν χρειάζεται να κάνετε κάτι άλλο, απλά να βιώσετε αυτή την εμπειρία αυτής της στάσης. Προσπαθήστε να συζητήσετε διατηρώντας αυτή τη στάση, που σας κάνει να είστε ανοιχτοί προς τον συνομιλητή σας. Αν εφαρμόσετε αυτό το πείραμα μερικές μέρες είναι βέβαιο ότι θα αποκομίσετε μερικές πολύ χρήσιμες πληροφορίες για τον εαυτό σας.
Κάνοντας ένα βήμα παραπάνω, όταν είστε μόνοι σας προσπαθήστε να σταθείτε με τα πόδια παράλληλα και τα γόνατα ελαφρά λυγισμένα. Χαλαρώστε τους ώμους και το στήθος και προσαρμόστε τον κόκκυγα ώστε να δείχνει προς το έδαφος. Αμέσως η πλάτη σας θα ισιώσει, ενώ μόλις νιώσετε άνετα σε αυτή τη θέση ελέγξτε το σώμα από την κορυφή μέχρι τα νύχια για να διαπιστώσετε αν υπάρχουν περιττές εντάσεις στους μύες. Παρατηρήστε και νιώστε. Συγκεντρωθείτε και κάντε μια προσπάθεια να απελευθερώσετε τις εντάσεις. Φανταστείτε ότι τις διοχετεύετε βαθιά στη γη που σας στηρίζει. Ταυτόχρονα προσπαθήστε να αποκτήσετε μια αίσθηση εσωτερικής ισορροπίας.
Κάντε αυτή την άσκηση καθημερινά, αρχικά για πέντε λεπτά και σταδιακά, όταν τα πόδια συνηθίσουν σε αυτή τη στάση, φτάνοντας στα 10-15 λεπτά ή και περισσότερο. Μετά από λίγο καιρό μην διστάσετε να πειραματιστείτε και στην καθημερινή σας ζωή. Η ιδέα δεν είναι τόσο να έχετε την ακριβή στάση της άσκησης, αλλά να διατηρήσετε την αίσθηση ότι διοχετεύετε την ένταση που νιώθετε βαθιά μέσα στη γη. Δείτε αν αντέχετε να στέκεστε έτσι, ανοιχτοί σε όσα φέρνει η στιγμή.
Αν καταφέρετε να διώξετε τις εντάσεις, με τον καιρό θα δείτε ότι έχετε μια βαθιά αίσθηση χαλάρωσης, όχι μόνο σωματικής αλλά και ψυχικής. Θα δείτε πόσο εύκολο είναι να απαλλάσσετε τον εαυτό σας από οτιδήποτε περιττό στη ζωή και να απολαμβάνετε μια αίσθηση ισορροπίας και γαλήνης.
Ελένη Καλογιάννη
e-mail: elen_kalo@yahoo.gr
#Quantumnaut
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου